Jedi za jesenske dni

Gobova juha malo drugače

Sestavine: 6 dag oljčnega olja, 4 dag čebule, 25 dag različnih gob, 30 dag krompirja, lovor, majaron, česen, 3 dag moke, peteršilj, pol dl kisle smetane, 8 dag rdeče leče, kis po okusu.

Priprava: Sesekljano čebulo in na liste narezane gobe na hitro prepražimo na vroči maščobi. Dodamo na kocke narezan krompir, lovor, majaron in sesekljan česen. Zalijemo s četrt l kostne juhe ali vode in zavremo. Nazadnje dodamo še rdečo lečo in na koncu podmet s kislo smetano. Juho dobro prevremo in preden jo postavimo na mizo, ji dodamo še sesekljan peteršilj in malo kisa. Na koncu juho še začinimo po okusu.

Polnjene paprike

Sestavine: 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 1 čebula, 40 dag mletega mesa, 1 žlička gorčice, sol, poper, 1 dl zelenjavne juhe, 13 dag mocarele, 25 dag pisanih rezancev, zeliščno maslo.

Priprava: Paprike prepolovimo in očistimo. Čebulo narežemo na kocke in jo dodamo mletemu mesu. Dodamo gorčico in sestavine zgnetemo v gladko zmes. Začinimo po okusu. Maso nadevamo v prepolovljene paprike. Paprike damo v pekač in dolijemo zelenjavno juho ali vodo. Pečemo 30 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Sir narežemo na rezine. Po 20 minutah pečenja damo sir na paprike in potresemo s peteršiljem. Skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo zeliščno maslo. Postrežemo paprike in testenine, ki jim lahko po okusu dodamo še parmezan in sveža zelišča.

 

Račje prsi v gorgonzolni omaki

Sestavine: 4 kosi račjih prsi, sol, poper, med, maščoba za peko. Gorgonzolna omaka: 2 kosa gorgonzole, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 1,5 dl mleka, sol, poper, limonin sok, smetana. Diplomatski krompir: 2 dl vode, 7 dag masla ali margarine, olje, 10 dag moke, 3 jajca, 10 dag kuhanega krompirja, 8 dag gnjati ali 6 dag narezanih mandljev, olje za cvrenje.

Priprava: Račje prsi očistimo, solimo, popramo in namažemo z medom. Pokapljamo jih z oljem. Marinirane z obeh strani opečemo na margarini ali maslu. Pečemo jih samo do tri četrt, ker morajo biti v sredini še nekoliko rožnate barve. Pečene narežemo, jih naložimo na krožnik in prelijemo z gorgonzolno omako. Ponudimo jih z diplomatskim krompirjem. Gorgonzolna omaka: Maslo ali margarino raztopimo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo in zalijemo z mlekom. Omaka naj malo prevre, dodamo ji naribano gorgonzolo, jo znova prevremo in ji nazadnje dodamo še smetano po okusu ter limonin sok. Priprava diplomatskega krompirja: Iz vode, margarine ali masla in moke naredimo paljeno ali kuhano testo, ki mu dodamo jajca, kuhan in pretlačen krompir, gnjat ali narezane mandlje, muškatni orešček, sol, poper. Z žlico oblikujemo žličnike in jih ocvremo v srednje vročem olju.

 

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12, dag masla ali margarine. Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. V sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga na hitro postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Naredimo makov nadev. Mleko zavremo, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajen nadev premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo plast testa. Rezine postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 9. oktober 2023 / 22:22

Zaradi rasti v investicijo

Družba LTH Castings v industrijski coni na Trati začenja pomembno naložbo v povečanje proizvodnih kapacitet.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 1. april 2024 / 21:41

Nove investicije in povezave

Na brniškem letališču posodabljajo vozni stezi, z dodatnim delom steze J bodo zagotovili ustrezno obračališče za največja letala. V poletni sezoni, ki jo prinaša konec marca, bo mrežo letov ustvarjalo...

Kronika / ponedeljek, 1. april 2024 / 21:40

Tat odpeljal traktor

Medvode – Medvoški policisti preiskujejo vlom. Neznani storilec je v sredo vlomil v klet na območju Medvod, lastnik pa je prijavil tatvino traktorja in drugih projektov, s čimer mu je nastalo za ne...

Zanimivosti / ponedeljek, 1. april 2024 / 21:37

Pod vodo

»Glede na oznako, do kod je ob poplavah avgusta lani segala voda, bi bila jaz pod vodo,« se je na svoj račun hudomušno pošalila ravnateljica Osnovne šole Poljane Metka Debeljak ob namestit...

Šport / ponedeljek, 1. april 2024 / 21:34

Selektor Terglav je določil ekipo

Slovenska moška članska hokejska reprezentanca bo po praznikih začela priprave na svetovno prvenstvo divizije I-A, selektor Edo Terglav pa je v sredo objavil širši seznam kandidatov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. april 2024 / 21:34

O sodelovanju s Kosovom in obnovi Ukrajine

Kranjska Gora – Ob robu finala svetovnega pokala v smučarskih skokih sta v Kranjski Gori potekala poslovni forum, posvečen nadgradnji gospodarskih vezi med Slovenijo in Kosovom, ter dogodek na temo...