Jedi za jesenske dni

Gobova juha malo drugače

Sestavine: 6 dag oljčnega olja, 4 dag čebule, 25 dag različnih gob, 30 dag krompirja, lovor, majaron, česen, 3 dag moke, peteršilj, pol dl kisle smetane, 8 dag rdeče leče, kis po okusu.

Priprava: Sesekljano čebulo in na liste narezane gobe na hitro prepražimo na vroči maščobi. Dodamo na kocke narezan krompir, lovor, majaron in sesekljan česen. Zalijemo s četrt l kostne juhe ali vode in zavremo. Nazadnje dodamo še rdečo lečo in na koncu podmet s kislo smetano. Juho dobro prevremo in preden jo postavimo na mizo, ji dodamo še sesekljan peteršilj in malo kisa. Na koncu juho še začinimo po okusu.

Polnjene paprike

Sestavine: 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 1 čebula, 40 dag mletega mesa, 1 žlička gorčice, sol, poper, 1 dl zelenjavne juhe, 13 dag mocarele, 25 dag pisanih rezancev, zeliščno maslo.

Priprava: Paprike prepolovimo in očistimo. Čebulo narežemo na kocke in jo dodamo mletemu mesu. Dodamo gorčico in sestavine zgnetemo v gladko zmes. Začinimo po okusu. Maso nadevamo v prepolovljene paprike. Paprike damo v pekač in dolijemo zelenjavno juho ali vodo. Pečemo 30 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Sir narežemo na rezine. Po 20 minutah pečenja damo sir na paprike in potresemo s peteršiljem. Skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo zeliščno maslo. Postrežemo paprike in testenine, ki jim lahko po okusu dodamo še parmezan in sveža zelišča.

 

Račje prsi v gorgonzolni omaki

Sestavine: 4 kosi račjih prsi, sol, poper, med, maščoba za peko. Gorgonzolna omaka: 2 kosa gorgonzole, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 1,5 dl mleka, sol, poper, limonin sok, smetana. Diplomatski krompir: 2 dl vode, 7 dag masla ali margarine, olje, 10 dag moke, 3 jajca, 10 dag kuhanega krompirja, 8 dag gnjati ali 6 dag narezanih mandljev, olje za cvrenje.

Priprava: Račje prsi očistimo, solimo, popramo in namažemo z medom. Pokapljamo jih z oljem. Marinirane z obeh strani opečemo na margarini ali maslu. Pečemo jih samo do tri četrt, ker morajo biti v sredini še nekoliko rožnate barve. Pečene narežemo, jih naložimo na krožnik in prelijemo z gorgonzolno omako. Ponudimo jih z diplomatskim krompirjem. Gorgonzolna omaka: Maslo ali margarino raztopimo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo in zalijemo z mlekom. Omaka naj malo prevre, dodamo ji naribano gorgonzolo, jo znova prevremo in ji nazadnje dodamo še smetano po okusu ter limonin sok. Priprava diplomatskega krompirja: Iz vode, margarine ali masla in moke naredimo paljeno ali kuhano testo, ki mu dodamo jajca, kuhan in pretlačen krompir, gnjat ali narezane mandlje, muškatni orešček, sol, poper. Z žlico oblikujemo žličnike in jih ocvremo v srednje vročem olju.

 

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12, dag masla ali margarine. Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. V sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga na hitro postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Naredimo makov nadev. Mleko zavremo, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajen nadev premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo plast testa. Rezine postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 2. avgust 2023 / 13:29

Milanu Srni priznanje za uspešno delo

Opatija – V Opatiji je junija potekala jubilejna 10. Mednarodna konferenca o varstvu pri delu v regiji Alpe–Jadran, kjer so obenem zaznamovali dvajsetletnico kontinuiranega sodelovanja ključnih ude...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 27. julij 2023 / 17:05

Juliana trail v knjigi

V knjigi avtorica Tatjana Trontelj poljudno in podrobno opisuje, kako sta se z možem lotila hojepo poti Juliana trail.

Mularija / četrtek, 27. julij 2023 / 17:04

Nevarna ličila

Primerjalno ocenjevanje ličil za otroke je pokazalo, da so prav vsi testirani izdelki vsebovali kemikalije, ki jih v kozmetičnih izdelkih za otroke ne bi smelo biti, zato otroška ličila niso primerna...

Rekreacija / četrtek, 27. julij 2023 / 17:02

Gora, ki požira vodo

Pršivec (1761 m n. m.) – Vrh, ki ponudi enega najlepših razgledov na Bohinjsko jezero. Krožna tura, ki nas bo pri sestopu popeljala tudi mimo znamenitega brezna. Gora, ki požira vodo; vodo, ki luč sve...

Železniki / četrtek, 27. julij 2023 / 17:00

Za ohranitev soriškega narečja

Turističnemu društvu Sorica in partnerjem je s projektom Ohranimo soriški narečni govor uspelo pridobiti sredstva ministrstva za kulturo.

Zanimivosti / četrtek, 27. julij 2023 / 16:58

Počitnice v narodnem parku nadgradili s prostovoljnim delom

Mladi taborniki iz Belgije so vsak dan svojega enotedenskega bivanja v Bohinju dopoldne opravljali prostovoljno delo, popoldneve pa preživljali ob jezeru in na bohinjskih planinah.