Jedi za jesenske dni

Gobova juha malo drugače

Sestavine: 6 dag oljčnega olja, 4 dag čebule, 25 dag različnih gob, 30 dag krompirja, lovor, majaron, česen, 3 dag moke, peteršilj, pol dl kisle smetane, 8 dag rdeče leče, kis po okusu.

Priprava: Sesekljano čebulo in na liste narezane gobe na hitro prepražimo na vroči maščobi. Dodamo na kocke narezan krompir, lovor, majaron in sesekljan česen. Zalijemo s četrt l kostne juhe ali vode in zavremo. Nazadnje dodamo še rdečo lečo in na koncu podmet s kislo smetano. Juho dobro prevremo in preden jo postavimo na mizo, ji dodamo še sesekljan peteršilj in malo kisa. Na koncu juho še začinimo po okusu.

Polnjene paprike

Sestavine: 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 1 čebula, 40 dag mletega mesa, 1 žlička gorčice, sol, poper, 1 dl zelenjavne juhe, 13 dag mocarele, 25 dag pisanih rezancev, zeliščno maslo.

Priprava: Paprike prepolovimo in očistimo. Čebulo narežemo na kocke in jo dodamo mletemu mesu. Dodamo gorčico in sestavine zgnetemo v gladko zmes. Začinimo po okusu. Maso nadevamo v prepolovljene paprike. Paprike damo v pekač in dolijemo zelenjavno juho ali vodo. Pečemo 30 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Sir narežemo na rezine. Po 20 minutah pečenja damo sir na paprike in potresemo s peteršiljem. Skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo zeliščno maslo. Postrežemo paprike in testenine, ki jim lahko po okusu dodamo še parmezan in sveža zelišča.

 

Račje prsi v gorgonzolni omaki

Sestavine: 4 kosi račjih prsi, sol, poper, med, maščoba za peko. Gorgonzolna omaka: 2 kosa gorgonzole, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 1,5 dl mleka, sol, poper, limonin sok, smetana. Diplomatski krompir: 2 dl vode, 7 dag masla ali margarine, olje, 10 dag moke, 3 jajca, 10 dag kuhanega krompirja, 8 dag gnjati ali 6 dag narezanih mandljev, olje za cvrenje.

Priprava: Račje prsi očistimo, solimo, popramo in namažemo z medom. Pokapljamo jih z oljem. Marinirane z obeh strani opečemo na margarini ali maslu. Pečemo jih samo do tri četrt, ker morajo biti v sredini še nekoliko rožnate barve. Pečene narežemo, jih naložimo na krožnik in prelijemo z gorgonzolno omako. Ponudimo jih z diplomatskim krompirjem. Gorgonzolna omaka: Maslo ali margarino raztopimo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo in zalijemo z mlekom. Omaka naj malo prevre, dodamo ji naribano gorgonzolo, jo znova prevremo in ji nazadnje dodamo še smetano po okusu ter limonin sok. Priprava diplomatskega krompirja: Iz vode, margarine ali masla in moke naredimo paljeno ali kuhano testo, ki mu dodamo jajca, kuhan in pretlačen krompir, gnjat ali narezane mandlje, muškatni orešček, sol, poper. Z žlico oblikujemo žličnike in jih ocvremo v srednje vročem olju.

 

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12, dag masla ali margarine. Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. V sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga na hitro postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Naredimo makov nadev. Mleko zavremo, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajen nadev premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo plast testa. Rezine postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / nedelja, 11. maj 2008 / 07:00

Prihodnost je v sonaravnem čebelarjenju

Tudi pri čebeljih izdelkih ima kupec možnost, da pogleda na etiketo in se sam prepriča, od kod prihajajo in kakšni so, je prepričan čebelar Janez Gregori.

Objavljeno na isti dan


Kronika / nedelja, 14. oktober 2012 / 07:00

Motorist zapeljal z vozišča

Lesce - V petek okoli 19.40 se je na regionalni cesti Lesce–Lancovo zgodila prometna nesreča s smrtnim izidom, so sporočili z generalne policijske uprave. Dvajsetletni voznik mot...

Šport / nedelja, 14. oktober 2012 / 07:00

Prva tekma na prenovljeni Bloudkovi velikanki

Planica – Kljub nič prida vremenskim obetom je v nedeljo dopoldne v sončnem vremenu v Planici potekalo slovesno odprtje dveh prenovljenih skakalnic. Na manjši (HS 104) je pr...

GG Plus / nedelja, 14. oktober 2012 / 07:00

Kronika tedna

Mamo umorila v neprištevnosti Na ljubljanskem sodišču so končali sojenje 48-letni Ljubljančanki, obtoženi umora svoje 83-letne mame. Sodni senat je obdolženi izrekel varnost...

Kultura / nedelja, 14. oktober 2012 / 07:00

Ti čudoviti Ivetovi ljudje

V Galeriji Mihe Maleša v Kamniku so v sredo odprli razstavo del slikarja Iveta Šubica Brezčasne podobe.

Nasveti / nedelja, 14. oktober 2012 / 07:00

Benetke kar tako

Vsakdo si zaželi kakšno energijsko točko, kadar je na psu. Ko pri meni začneta štrajkati energija in volja, je najbolje, da zaprem vrata in grem. Najbolj zanesljiv zdravilec so zame Benetke. Že dol...