Jedi za jesenske dni

Gobova juha malo drugače

Sestavine: 6 dag oljčnega olja, 4 dag čebule, 25 dag različnih gob, 30 dag krompirja, lovor, majaron, česen, 3 dag moke, peteršilj, pol dl kisle smetane, 8 dag rdeče leče, kis po okusu.

Priprava: Sesekljano čebulo in na liste narezane gobe na hitro prepražimo na vroči maščobi. Dodamo na kocke narezan krompir, lovor, majaron in sesekljan česen. Zalijemo s četrt l kostne juhe ali vode in zavremo. Nazadnje dodamo še rdečo lečo in na koncu podmet s kislo smetano. Juho dobro prevremo in preden jo postavimo na mizo, ji dodamo še sesekljan peteršilj in malo kisa. Na koncu juho še začinimo po okusu.

Polnjene paprike

Sestavine: 2 rdeči papriki, 2 rumeni papriki, 1 čebula, 40 dag mletega mesa, 1 žlička gorčice, sol, poper, 1 dl zelenjavne juhe, 13 dag mocarele, 25 dag pisanih rezancev, zeliščno maslo.

Priprava: Paprike prepolovimo in očistimo. Čebulo narežemo na kocke in jo dodamo mletemu mesu. Dodamo gorčico in sestavine zgnetemo v gladko zmes. Začinimo po okusu. Maso nadevamo v prepolovljene paprike. Paprike damo v pekač in dolijemo zelenjavno juho ali vodo. Pečemo 30 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Sir narežemo na rezine. Po 20 minutah pečenja damo sir na paprike in potresemo s peteršiljem. Skuhamo testenine, jih odcedimo in dodamo zeliščno maslo. Postrežemo paprike in testenine, ki jim lahko po okusu dodamo še parmezan in sveža zelišča.

 

Račje prsi v gorgonzolni omaki

Sestavine: 4 kosi račjih prsi, sol, poper, med, maščoba za peko. Gorgonzolna omaka: 2 kosa gorgonzole, 4 dag masla ali margarine, 2 dag moke, 1,5 dl mleka, sol, poper, limonin sok, smetana. Diplomatski krompir: 2 dl vode, 7 dag masla ali margarine, olje, 10 dag moke, 3 jajca, 10 dag kuhanega krompirja, 8 dag gnjati ali 6 dag narezanih mandljev, olje za cvrenje.

Priprava: Račje prsi očistimo, solimo, popramo in namažemo z medom. Pokapljamo jih z oljem. Marinirane z obeh strani opečemo na margarini ali maslu. Pečemo jih samo do tri četrt, ker morajo biti v sredini še nekoliko rožnate barve. Pečene narežemo, jih naložimo na krožnik in prelijemo z gorgonzolno omako. Ponudimo jih z diplomatskim krompirjem. Gorgonzolna omaka: Maslo ali margarino raztopimo, dodamo moko, jo nekoliko prepražimo in zalijemo z mlekom. Omaka naj malo prevre, dodamo ji naribano gorgonzolo, jo znova prevremo in ji nazadnje dodamo še smetano po okusu ter limonin sok. Priprava diplomatskega krompirja: Iz vode, margarine ali masla in moke naredimo paljeno ali kuhano testo, ki mu dodamo jajca, kuhan in pretlačen krompir, gnjat ali narezane mandlje, muškatni orešček, sol, poper. Z žlico oblikujemo žličnike in jih ocvremo v srednje vročem olju.

 

Makove rezine

Testo: 18 dag namenske moke, 1 žlička pecilnega praška, 6 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 1 jajce, 12, dag masla ali margarine. Makov nadev: četrt l mleka, 20 dag sladkorja, 1 zavitek vanilin sladkorja, 2 žlici medu, 35 dag mletega maka, 1 žlica ruma, 1 noževa konica cimeta, nekaj rozin.

Priprava: Moko presejemo na desko in jo pomešamo s pecilnim praškom. V sredini naredimo jamico, vanjo stresemo sladkor, vanilin sladkor, jajce in premešamo. Nato dodamo maslo ali margarino in hitro pognetemo v gladko testo. Če se testo prijemlje, ga na hitro postavimo za nekaj časa na hladno. Polovico testa razvaljamo in ga položimo v pomaščen pekač. Naredimo makov nadev. Mleko zavremo, dodamo mak, sladkor, rum, cimet in rozine in dobro prevremo. Dobro premešamo in ohlajen nadev premažemo po testu. Drugo polovico testa razvaljamo in z njim prekrijemo nadev. Z zobotrebcem nekajkrat prebodemo zgornjo plast testa. Rezine postavimo v segreto pečico na 180 stopinj Celzija za 40 minut. Tik pred koncem pečenja rezine premažemo še z raztopljenim maslom. Ko so rezine pečene, jih ohladimo in potresemo s sladkorjem v prahu.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 26. avgust 2010 / 07:00

Nesreče

Z mopedom v drevo Bašelj - V petek zjutraj se je v Bašlju hudo ponesrečil 26-letni Kranjčan. Ob 6.10 se je s kolesom z motorjem peljal po vasi. Ko je...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 19. februar 2014 / 14:52

Na treh smučiščih že 15 nesreč

Kranj - Na smučiščih na Krvavcu, Starem vrhu in v Kranjski Gori se je v letošnji zimski sezoni zgodilo že 15 smučarskih nesreč. Policisti so obravnavali tudi primer, ki po posledicah spomi...

Kronika / sreda, 19. februar 2014 / 14:39

Obravnavali dva močno pijana voznika

Radovljica/Tržič - Gorenjski policisti so v torek zvečer ustavili dva močno vinjena voznika. Prvega, ki je imel v litru izdihanega zraka 1,31 miligrama alkohola, so pridržali ob 18. uri v Podljubel...

Zanimivosti / sreda, 19. februar 2014 / 14:29

Olimpijska vas

Dolenjo vas so v pričakovanju Petra Prevca, dobitnika dveh olimpijskih medalj, srebrne in bronaste, preimenovali v Olimpijsko vas. Peter Prevc se domov vrne že danes (sreda), jutri (četrtek) popold...

Šport / sreda, 19. februar 2014 / 14:03

Do brona v paralelnem veleslalomu

Soči - Slovenski deskar na snegu Žan Košir je na olimpijskih igrah v Sočiju osvojil bronasto odličje v paralelnem veleslalomu, potem ko je v malem finalu premagal Nemca Patricka Busslerja...

Mengeš / sreda, 19. februar 2014 / 13:48

Nagrade za Zeliščarske vrtnarske dnevnike

Mengeš – Na sedežu Ekošole v Mengšu je pred nekaj dnevi potekalo ocenjevanje Zeliščarskih vrtnarskih dnevnikov, ki so jih učenci in otroci iz 132 slovenskih šol in vrtcev izpolnjevali v minulem let...