Jedi za jesenske dni

Prekajeni losos na skutni podlagi

Sestavine: 20 dag polnomastne skute, 2 zavitka črnega kruha – pumpernikl, 2 šopka kreše, 1 mandarina ali breskev, 10 dag sveže naribanega sira, 20 dag prekajenega lososa.

Priprava: Skuto pretlačimo, če je zelo fina, jo dobro premešamo. Kruh narežemo v želene oblike, ga premažemo z namazom in potresemo z naribanim sirom. Kruhke obložimo s prekajenim lososom, jih okrasimo s krešo ali peteršiljem. Obložimo pa še z rezinami breskve ali mandarinami.

Juha iz belušev

Sestavine: šopek belušev, 4 dag masla ali margarine, pol dl sladke smetane, 1 žemlja, sol, poper, 8 dag kuhanega riža.

Priprava: Na nekaj maščobe dušimo očiščene, olupljene in narezane beluše, da se nekoliko zmehčajo, nato jih prelijemo z vodo in solimo. Iz preostale maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ki ga dodamo juhi. Juho začinimo s soljo in poprom. Tik pred serviranjem dodamo smetano in kuhan riž. V krožnike damo juho in jo potresemo z na maslu prepraženimi kockami kruha in sesekljanim peteršiljem.

Dušena govedina po grško

Sestavine: 1 kg goveje plečke, 0,80 kg drobne čebule, 3 žlice masla ali margarine, 1 kozarec kisa, 4 na drobno narezani paradižniki, 4 stroki česna, 2 lovorova lista, 1 vejica rožmarina 1 dl olja, malo skorjico cimeta, 1 dl rdečega vina, sol, poper.

Priprava: Meso narežemo na večje dele in jih opečemo z vseh strani na vročem olju, prilijemo vino in dodamo sol, poper, paradižnik, sesekljan česen, lovorova lista, rožmarin in cimet. Čebulo olupimo in pustimo celo. V posebni ponvi jo popečemo in dodamo mesu. Podušimo, prilijemo vino in kis in pa po potrebi še vodo. Na slabem ognju jo počasi dušimo do mehkega. Jed ponudimo z dušenim rižem in zeleno solato.

Sadni biskvit

Sestavine: 3 jajca, 9 žlic sladkorja, 9 žlic moke, 9 žlic mleka, 9 žlic olja, 1 pecilni prašek, sadje (jagode, borovnice ali drugo sadje sveže ali iz kompota), 2 malinova ali borovničeva pudinga, sladka smetana.

Priprava: Najprej vmešamo jajca in sladkor, da dobimo penasto zmes, nato dodamo ostale sestavine in jo narahlo vmešamo s kuhalnico. Zmes vlijemo v pomaščen in pomokan pekač in pečemo 25 minut kot običajne biskvite. Ko je testo pečeno in ohlajeno, biskvit prelijemo z 2 dl mleka.

Nadev: 50 dag jagod narežemo na tanke rezine in po želji dodamo 2 dl borovnic ter vse zložimo po biskvitu in če želimo potresemo s sladkorjem v prahu. Uporabimo lahko tudi drugo sveže sadje ali sadje iz kompota. V pol litra soka zakuhamo 2 pudinga brez sladkorja. Ko se malo ohladi, ga enakomerno porazdelimo po sadju. Biskvit postavimo v hladilnik, da se lepo strdi. Nazadnje stolčemo sladko smetano, razrežemo obloženi biskvit na kocke in vsako rezino obložimo s sladko smetano. Okrasimo jo s svežimi jagodami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / sreda, 9. maj 2007 / 07:00

Četrtina hiš brez priključka

Kar četrtina lastnikov stanovanj v Šenčurju in Srednji vasi ne zgradi priključka na javno kanalizacijo, čeprav so to dolžni storiti. Bo morala ukrepati pristojna inšpekcija?

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 3. junij 2015 / 15:52

Veže ju gasilstvo

V soboto, 16. maja, sta se poročila Andraž Šifrer in Sabina Teran. Andraž je diplomirani inženir strojništva, Sabina še zaključuje Fakulteto za organizacijske vede. Povezuje ju gasilstvo. On je zap...

Razvedrilo / sreda, 3. junij 2015 / 15:45

Prihaja festival Godibodi

S koncertom pevke Nike Vistoropski in violonista Bojana Cvetrežnika bo tudi na Gorenjskem gostoval festival sodobne avtorske in ljudske glasbe Godibodi. Razgiban festival že osmič poziva k odpiranj...

Rekreacija / sreda, 3. junij 2015 / 15:43

S ponyji na Vršič

Kranjska Gora – Si predstav­ljate, da bi se na naš najvišji cestni prelaz podali s ponyjem, zložljivim kolesom z 20-palčnimi obročniki in brez prestav? Odgovor, kako težko je in v kakšnem času se d...

Jesenice / sreda, 3. junij 2015 / 15:25

Teden, namenjen priseljencem

Pod geslom Prepoznani & Povezani na Jesenicah poteka Teden socialne vključenosti migrantov.

Šport / sreda, 3. junij 2015 / 15:16

Komaj čakala prve priprave

Smučarska tekačica Vesna Fabjan na zdravstvene težave iz pretekle zime ne pomisli več. Osredotočena je na novo sezono, v kateri se kot vrhunec obeta domača tekma svetovnega pokala v Planici.