Jedi za jesenske dni
Prekajeni losos na skutni podlagi
Sestavine: 20 dag polnomastne skute, 2 zavitka črnega kruha – pumpernikl, 2 šopka kreše, 1 mandarina ali breskev, 10 dag sveže naribanega sira, 20 dag prekajenega lososa.
Priprava: Skuto pretlačimo, če je zelo fina, jo dobro premešamo. Kruh narežemo v želene oblike, ga premažemo z namazom in potresemo z naribanim sirom. Kruhke obložimo s prekajenim lososom, jih okrasimo s krešo ali peteršiljem. Obložimo pa še z rezinami breskve ali mandarinami.
Juha iz belušev
Sestavine: šopek belušev, 4 dag masla ali margarine, pol dl sladke smetane, 1 žemlja, sol, poper, 8 dag kuhanega riža.
Priprava: Na nekaj maščobe dušimo očiščene, olupljene in narezane beluše, da se nekoliko zmehčajo, nato jih prelijemo z vodo in solimo. Iz preostale maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ki ga dodamo juhi. Juho začinimo s soljo in poprom. Tik pred serviranjem dodamo smetano in kuhan riž. V krožnike damo juho in jo potresemo z na maslu prepraženimi kockami kruha in sesekljanim peteršiljem.
Dušena govedina po grško
Sestavine: 1 kg goveje plečke, 0,80 kg drobne čebule, 3 žlice masla ali margarine, 1 kozarec kisa, 4 na drobno narezani paradižniki, 4 stroki česna, 2 lovorova lista, 1 vejica rožmarina 1 dl olja, malo skorjico cimeta, 1 dl rdečega vina, sol, poper.
Priprava: Meso narežemo na večje dele in jih opečemo z vseh strani na vročem olju, prilijemo vino in dodamo sol, poper, paradižnik, sesekljan česen, lovorova lista, rožmarin in cimet. Čebulo olupimo in pustimo celo. V posebni ponvi jo popečemo in dodamo mesu. Podušimo, prilijemo vino in kis in pa po potrebi še vodo. Na slabem ognju jo počasi dušimo do mehkega. Jed ponudimo z dušenim rižem in zeleno solato.
Sadni biskvit
Sestavine: 3 jajca, 9 žlic sladkorja, 9 žlic moke, 9 žlic mleka, 9 žlic olja, 1 pecilni prašek, sadje (jagode, borovnice ali drugo sadje sveže ali iz kompota), 2 malinova ali borovničeva pudinga, sladka smetana.
Priprava: Najprej vmešamo jajca in sladkor, da dobimo penasto zmes, nato dodamo ostale sestavine in jo narahlo vmešamo s kuhalnico. Zmes vlijemo v pomaščen in pomokan pekač in pečemo 25 minut kot običajne biskvite. Ko je testo pečeno in ohlajeno, biskvit prelijemo z 2 dl mleka.
Nadev: 50 dag jagod narežemo na tanke rezine in po želji dodamo 2 dl borovnic ter vse zložimo po biskvitu in če želimo potresemo s sladkorjem v prahu. Uporabimo lahko tudi drugo sveže sadje ali sadje iz kompota. V pol litra soka zakuhamo 2 pudinga brez sladkorja. Ko se malo ohladi, ga enakomerno porazdelimo po sadju. Biskvit postavimo v hladilnik, da se lepo strdi. Nazadnje stolčemo sladko smetano, razrežemo obloženi biskvit na kocke in vsako rezino obložimo s sladko smetano. Okrasimo jo s svežimi jagodami.