Jedi za jesenske dni

Prekajeni losos na skutni podlagi

Sestavine: 20 dag polnomastne skute, 2 zavitka črnega kruha – pumpernikl, 2 šopka kreše, 1 mandarina ali breskev, 10 dag sveže naribanega sira, 20 dag prekajenega lososa.

Priprava: Skuto pretlačimo, če je zelo fina, jo dobro premešamo. Kruh narežemo v želene oblike, ga premažemo z namazom in potresemo z naribanim sirom. Kruhke obložimo s prekajenim lososom, jih okrasimo s krešo ali peteršiljem. Obložimo pa še z rezinami breskve ali mandarinami.

Juha iz belušev

Sestavine: šopek belušev, 4 dag masla ali margarine, pol dl sladke smetane, 1 žemlja, sol, poper, 8 dag kuhanega riža.

Priprava: Na nekaj maščobe dušimo očiščene, olupljene in narezane beluše, da se nekoliko zmehčajo, nato jih prelijemo z vodo in solimo. Iz preostale maščobe in moke naredimo svetlo prežganje, ki ga dodamo juhi. Juho začinimo s soljo in poprom. Tik pred serviranjem dodamo smetano in kuhan riž. V krožnike damo juho in jo potresemo z na maslu prepraženimi kockami kruha in sesekljanim peteršiljem.

Dušena govedina po grško

Sestavine: 1 kg goveje plečke, 0,80 kg drobne čebule, 3 žlice masla ali margarine, 1 kozarec kisa, 4 na drobno narezani paradižniki, 4 stroki česna, 2 lovorova lista, 1 vejica rožmarina 1 dl olja, malo skorjico cimeta, 1 dl rdečega vina, sol, poper.

Priprava: Meso narežemo na večje dele in jih opečemo z vseh strani na vročem olju, prilijemo vino in dodamo sol, poper, paradižnik, sesekljan česen, lovorova lista, rožmarin in cimet. Čebulo olupimo in pustimo celo. V posebni ponvi jo popečemo in dodamo mesu. Podušimo, prilijemo vino in kis in pa po potrebi še vodo. Na slabem ognju jo počasi dušimo do mehkega. Jed ponudimo z dušenim rižem in zeleno solato.

Sadni biskvit

Sestavine: 3 jajca, 9 žlic sladkorja, 9 žlic moke, 9 žlic mleka, 9 žlic olja, 1 pecilni prašek, sadje (jagode, borovnice ali drugo sadje sveže ali iz kompota), 2 malinova ali borovničeva pudinga, sladka smetana.

Priprava: Najprej vmešamo jajca in sladkor, da dobimo penasto zmes, nato dodamo ostale sestavine in jo narahlo vmešamo s kuhalnico. Zmes vlijemo v pomaščen in pomokan pekač in pečemo 25 minut kot običajne biskvite. Ko je testo pečeno in ohlajeno, biskvit prelijemo z 2 dl mleka.

Nadev: 50 dag jagod narežemo na tanke rezine in po želji dodamo 2 dl borovnic ter vse zložimo po biskvitu in če želimo potresemo s sladkorjem v prahu. Uporabimo lahko tudi drugo sveže sadje ali sadje iz kompota. V pol litra soka zakuhamo 2 pudinga brez sladkorja. Ko se malo ohladi, ga enakomerno porazdelimo po sadju. Biskvit postavimo v hladilnik, da se lepo strdi. Nazadnje stolčemo sladko smetano, razrežemo obloženi biskvit na kocke in vsako rezino obložimo s sladko smetano. Okrasimo jo s svežimi jagodami.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / sreda, 2. avgust 2023 / 13:30

Grajski večeri nad mestom

Škofja Loka – V čarobnem okolju Grajske kavarne se letošnje poletje izmenjujejo glasbeniki in glasbene skupine. Doslej so poslušalce navdušili številni gostje, nekaj koncertov pa so zaradi slabega...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Korošci so letos peli na Primorskem

Občasna gostovanja primorskih pevskih in igralskih skupin na Koroškem in koroških na Primorskem so leta 1983 dobila novo obliko - Primorske kulturne dneve na Koroškem in naslednje leto Koroške ku...

Kultura / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Drama o zdravosti dvoma

V soboto bodo v Prešernovem gledališču uprizorili drugo premiero v letošnji sezoni, dramo Dvom ameriškega dramatika, filmskega scenarista in režiserja Johna Patricka Shanleyja. Prvo slovensko uprizori...

Nasveti / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Urne kazalce za eno uro nazaj

V nedeljo bomo spet prešli s poletnega časa nazaj na sred­njeevropski pasovni čas. To bomo storili tako, da bomo ob treh ponoči urne kazalce pomaknili za eno uro nazaj, na drugo uro. Noč bo t...

Kranjska Gora / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Deset odstotkov manj nočitev

V Kranjski Gori so poleti našteli manj nočitev kot lani. Po zaključku sezone rezultati vseeno boljši, kot je kazal začetek poletja.

Gospodarstvo / sobota, 27. oktober 2012 / 07:00

Zgodba o kozolcu, letnik 1813

Pr` Petrač na Jamniku obnavljajo kozolec, ki bo prihodnje leto star dvesto let. Zgodba o kozolcu je zanimiva, bil je nema priča številnih dogodkov, tudi požiga vasi, med katerim je mina prebila njegov...