Bučna semena

Buče so ena najstarejših vrst plodovk na svetu. Izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih Indijanci gojili že pred osem tisoč leti.

Svet buč je res presenetljiv, gojenje je nalezljivo in lahko povzroča resno odvisnost, še posebej, če hočemo preizkusiti vse vrste, ki jih je neskončno, saj se med seboj oprašujejo. Poleg mesa buč so seveda odlična delikatesa tudi bučna semena. Vsekakor v prehrani ne uživamo neoluščenih semen in še dobro, da živimo v času, ko zamudno luščenje namesto nas opravijo stroji, nekatere sorte buč pa imajo celo semena brez lupine in jih sploh ni potrebno luščiti. Oluščena bučna semena danes lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah, najbolje pa je, da posežete po ekološko pridelanih semenih. Pri nakupu ni potrebno biti posebno pozoren, ker se semena skoraj nikoli ne pokvarijo, kljub temu pa jih je najbolje hraniti na temnem mestu in v dobro zaprti posodi, kjer se ohranijo tudi več let. Bučna semena se poleg tega, da so surovina za pripravo olja, na več načinov uporabljajo tudi v kuhinji. Zelo okusne so v solati, kot dodatek v kruhu ali pecivu, v muslijih in hladnih omakah. Iz njih lahko napravimo sladoled ali pa le-tega le prelijemo z oljem, pridobljenim iz bučnih semen.

Kremna cvetačna juha z bučnimi semeni in oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, 2 žlici prepraženih ter zdrobljenih bučnih semen in 2 žlici bučnega olja.

V kozici stopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite potreseno z bučnimi semeni in pokapano z bučnim oljem.

Tunin file s penušinim pestom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag sveže rukole, 3 žlice bučnih semen, ekstra deviško oljčno olje, 6 žlic parmezana, sol in sveže mlet poper.

Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite bučna semena in rukolo, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih tuninih filejev in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Mousse iz bele čokolade z bučnimi semeni

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag bele čokolade, 2,5 dl sladke smetane, 2 cl pomarančnega likerja ali konjaka, 2 jajčna beljaka in 3 žlice prepraženih ter zmletih bučnih semen.

Čokolado nalomite in jo v posodici nad soparo raztopite. Primešajte stepeno smetano, pomarančni liker in trd sneg iz beljakov. Postavite za čez noč v hladilnik. Strjen mousse oblikujte v žličnike, jih potresite z bučnimi semeni ter takoj postrezite.

Vanilijev kremni sladoled z bučnimi semeni

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine, 0,5 l sladke smetane in 3 žlice zmletih bučnih semen.

Jajci, rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se ne zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano in zmleta bučna semena, nalijte v model in zamrznite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 1. avgust 2016 / 12:02

Usposabljanje na delovnem mestu

Kranj – Zavod za zaposlovanje je pred kratkim objavil javno povabilo za usposabljanje mladih brezposelnih na delovnem mestu pri delodajalcih, povabilo bo odprto do porabe razpoložljivega denarja oz...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.