Bučna semena

Buče so ena najstarejših vrst plodovk na svetu. Izvirajo iz Srednje in Južne Amerike, kjer so jih Indijanci gojili že pred osem tisoč leti.

Svet buč je res presenetljiv, gojenje je nalezljivo in lahko povzroča resno odvisnost, še posebej, če hočemo preizkusiti vse vrste, ki jih je neskončno, saj se med seboj oprašujejo. Poleg mesa buč so seveda odlična delikatesa tudi bučna semena. Vsekakor v prehrani ne uživamo neoluščenih semen in še dobro, da živimo v času, ko zamudno luščenje namesto nas opravijo stroji, nekatere sorte buč pa imajo celo semena brez lupine in jih sploh ni potrebno luščiti. Oluščena bučna semena danes lahko kupimo v vseh bolje založenih trgovinah, najbolje pa je, da posežete po ekološko pridelanih semenih. Pri nakupu ni potrebno biti posebno pozoren, ker se semena skoraj nikoli ne pokvarijo, kljub temu pa jih je najbolje hraniti na temnem mestu in v dobro zaprti posodi, kjer se ohranijo tudi več let. Bučna semena se poleg tega, da so surovina za pripravo olja, na več načinov uporabljajo tudi v kuhinji. Zelo okusne so v solati, kot dodatek v kruhu ali pecivu, v muslijih in hladnih omakah. Iz njih lahko napravimo sladoled ali pa le-tega le prelijemo z oljem, pridobljenim iz bučnih semen.

Kremna cvetačna juha z bučnimi semeni in oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol, 2 žlici prepraženih ter zdrobljenih bučnih semen in 2 žlici bučnega olja.

V kozici stopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite potreseno z bučnimi semeni in pokapano z bučnim oljem.

Tunin file s penušinim pestom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag sveže rukole, 3 žlice bučnih semen, ekstra deviško oljčno olje, 6 žlic parmezana, sol in sveže mlet poper.

Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite bučna semena in rukolo, dodajte nariban parmezan in prilijte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih tuninih filejev in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Mousse iz bele čokolade z bučnimi semeni

Za 5 oseb potrebujemo: 20 dag bele čokolade, 2,5 dl sladke smetane, 2 cl pomarančnega likerja ali konjaka, 2 jajčna beljaka in 3 žlice prepraženih ter zmletih bučnih semen.

Čokolado nalomite in jo v posodici nad soparo raztopite. Primešajte stepeno smetano, pomarančni liker in trd sneg iz beljakov. Postavite za čez noč v hladilnik. Strjen mousse oblikujte v žličnike, jih potresite z bučnimi semeni ter takoj postrezite.

Vanilijev kremni sladoled z bučnimi semeni

Potrebujemo: 2 jajci, 5 rumenjakov, 20 dag sladkorja, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 lista želatine, 0,5 l sladke smetane in 3 žlice zmletih bučnih semen.

Jajci, rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepajte v kotličku nad soparo, dokler zmes dobro ne naraste in se ne zgosti. Kremo odstavite, primešajte v vodi namočeno želatino in jo na ledu stepajte, dokler se ne ohladi. Primešajte stepeno sladko smetano in zmleta bučna semena, nalijte v model in zamrznite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 5. julij 2014 / 18:55

Generali ugnali Vrage

Na ovalu v Stanežičah se je minulo soboto končala letošnja mednarodna liga ameriškega nogometa Alpe Adria, v kateri si je kranjska ekipa Alp Devils zagotovila veliki finale, v tekmi za prvo mesto pa s...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / nedelja, 8. marec 2020 / 10:38

Kratke prehranske verige za več zdravja

Škofja Loka – Razvojna agencija Sora in LAS loškega pogorja ob zaključku projekta Odprta vrata kmetij organizirata okroglo mizo Kratke prehranske verige za več zdravja na naših krožnikih, ki bo v p...

GG Plus / nedelja, 8. marec 2020 / 21:07

Jože Bertoncelj z ljubljanskimi zmaji

Kovaški mojster Jože Bertoncelj se je rodil 8. marca 1901 v Kropi. Štirinajst kovanih zmajev ob svetilkah pri Ljubljanici, okovje za mizo na ljubljanskem magistratu in spomenik žrtvam nacističnega...

Zanimivosti / nedelja, 8. marec 2020 / 21:07

Zvezde

Na Gimnaziji Jesenice so pripravili že deveti dramski festival, na katerem dijaki pokažejo svojo gledališko ustvarjalnost. Sami napišejo besedilo ali priredbo dramskega teksta, igrajo, režirajo, po...

Kronika / nedelja, 8. marec 2020 / 21:03

Pogrešanih Jeseničanov iskalci še niso našli

Jesenice – Iskanje pogrešanih Jeseničanov, 79-letnega Bogdana Brezigarja in 60-letnega Iva Matanovića, še vedno poteka.

Kultura / nedelja, 8. marec 2020 / 20:57

Od drame do njene obleke

V ulični galeriji Na mestu pred Mestno knjižnico Kranj so predstavljeni dosedanji Grumovi nagrajenci, v knjižnici pa zanimivi kostumi iz nekaterih predstav, kostumske skice ter gledališki listi in pro...