Luštrek

Luštrek naravno uspeva v zahodni Aziji in južni Evropi, kjer se uporablja vse od rimskih časov dalje. Ime izhaja iz nemške besede "Lust reich" - poln veselja, kar je včasih pomenilo, da je afrodiziak, da pomaga k večji privlačnosti med spoloma.

Vendar danes ugotavljajo, da to ne drži, res pa je, da so jedi, začinjene z luštrekom, zelo okusne ter človek rad seže po njih, in če se dobro naje, je seveda zadovoljen. Nekateri iz bivših jugoslovanskih republik mu pravijo kar »vegeta«, ker je njena glavna sestavina. Luštrek je zelo aromatično zelišče, po videzu, vonju in okusu nekoliko podobno zeleni, zato mu ponekod pravijo tudi lažna zelena. Poleg navadnega pri nas najpogostejšega luštreka poznamo še škotski in črni luštrek, ki imata enako uporabnost kot navaden, le da slednji botanično sploh ni v sorodu z luštrekom in je bolj poznan kot črna repušica. Večinoma se uporabljajo listi luštreka skupaj s steblom, bolj redko pa semena in korenine. Liste lahko obrezujemo preko celega leta vse do pozne jeseni, ko zeleni del rastline odmre. Sveže liste lahko v plastični vrečki hranimo v hladilniku tri do štiri dni, lahko pa jih tudi zamrzujemo in sušimo, le da pri slednjem nekoliko spremenijo okus, ki postane bolj podoben zeleni. V kombinaciji z drugimi začimbami ga lahko uporabljamo v juhah ali pa dodamo nekaj listov pri kuhanju krompirja, korenčka ali stročjega fižola. Sesekljane liste pa lahko dodate skoraj vsaki zeleni solati. Za luštrek je tudi značilno, da hrani doda prefinjen okus, potrebno pa je biti varčen pri uporabi, kajti je izredno močno zelišče in že nekaj lističev zadostuje za aromo celega lonca zelenjavne ali krompirjeve juhe. Luštrek pa naredi jed tudi bolj slano, zato je lahko nadomestek soli pri ljudeh, ki ne smejo uživati veliko soli.

Korenčkova juha z luštrekom

Za 5 oseb potrebujemo: 5 dag masla, 2 čebuli, 50 dag korenja, 1 l vode ali mesne juhe, 1 žlico sesekljanega svežega luštreka, 5 žličk kisle smetane, sol in sveže mlet poper.

V večji kozici stopite maslo in na njem na majhnem ognju počasi prepražite sesekljani čebuli, da porumenita. Dodajte očiščeno in na drobno naribano korenje ter zalijte z juho ali vodo in pustite, da zavre. Dodajte luštrek, solite ter popoprajte po okusu in kuhajte približno 20 minut, da se korenje zmehča ter postrezite s kislo smetano.

Tunin file s porom in luštrekom

Za 4 osebe potrebujemo: 80 dag tuninega fileja, sok pol limone, 2 pora, 5 žlic oljčnega olja, 1 dl suhega belega vina, 1 dl kisle smetane, 1 žličko sesekljanega svežega luštreka in sol.

Tunin file narežite na centimeter debele rezine, jih solite in pokapljajte z limoninim sokom. Por razpolovite ter ga dobro operite in narežite na tanke kolobarje. V ponvi s pokrovom segrejte oljčno olje, na njem podušite por, dodajte vino in kislo smetano, solite po okusu in dušite nekaj minut. Dodajte rezine tuninega fileja, pokrijte in dušite 15 minut. Nazadnje potresite s sesekljanim luštrekom in takoj postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Telečji medaljoni v čebulni omaki z luštrekom

Za 4 osebe potrebujemo: 12 telečjih medaljonov, težkih po 5-7 dag, 25 dag bele čebule, 2 žlici oljčnega olja, 2 dl suhega belega vina, 1 dl kisle smetane, 1 žličko svežega sesekljanega luštreka, sol in sveže mlet poper.

Telečje medaljone posolite, popoprajte in pokapljajte z oljčnim oljem ter jih marinirajte 15 minut. Medtem olupite čebulo, jo narežite na tanke rezine in jo posteklenite na preostalem oljčnem olju. Zalijte z belim vinom, dodajte telečje medaljone in pokrito dušite 20 minut. Medaljone naložite na krožnike, nastali omaki pa dodajte kislo smetano in luštrek ter solite po okusu. Omako dobro prevrite in jo prelijte po medaljonih ter postrezite s poljubnim krompirjem ali rižem.

Popečena polenta z luštrekom in gorgonzolo

Za 5 oseb potrebujemo: 7 dl mleka, 17 dag koruznega zdroba, 1 žlico sesekljanega svežega luštreka, 1 žlico oljčnega olja, 15 rezin gorgonzole, sol in sveže mlet poper.

V posodi zavrite mleko in vanj vmešajte koruzni zdrob. Na zmerni temperaturi mešajte še 5 minut, dokler ne začne zmes odstopati od posode. Primešajte luštrek, solite in popoprajte po okusu in preložite v z oljčnim oljem namaščen podolgovat pekač, velik 15x30 centimetrov, poravnajte ter pustite, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na 15 rezin in jih razprostrite po večjem pekaču. Na vsako rezino polente položite rezino gorgonzole in postavite za 15 minut v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico, da se sir stopi. Ponudite vroče s kislo smetano.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 14. januar 2021 / 14:42

Tradicionalni lov na štefanovo

Zgornje Jezersko – V Lovski družini Jezersko ohranjajo star običaj – lov na štefanovo. S tem se spominjajo sv. Štefana, zaščitnika živali, in tudi nekdanjega gospodarja lovske družine Štef...

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 26. junij 2014 / 22:52

Za projektno povezovanje

Na predvolilni konvenciji v Kranju so se v petek predstavili kandidati Zavezništva Alenke Bratušek na letošnjih državnozborskih volitvah.

Tržič / četrtek, 26. junij 2014 / 22:50

Alpsko srečanje veleposlanikov

Slovenija ima svoj čar. Tako je našo deželo opisal češki veleposlanik, eden izmed udeležencev sobotnega prvega Alpskega srečanja veleposlanikov, častnih konzulov in obmejnih županov.

Gorenjska / četrtek, 26. junij 2014 / 22:48

Mlada upa Ajda in Lan Dan

V dobrodelni akciji Mladi upi je Zavarovalnica Triglav izbrala dvanajst obetavnih mladih športnikov, umetnikov in znanstvenikov, ki jim bo pomagala pri uresničenju sanj. Med njimi sta tudi Gorenjca, p...

Jezersko / četrtek, 26. junij 2014 / 22:41

Priznanje športnemu delavcu

Le na dan praznovanja Občine Jezersko so v preddverju kulturnega doma Korotan razstavili izvirnik meteorita Jezersko, ki ga je pred dvema desetletjema pri Češki koči našel Kranjčan Božidar Jernej Malo...

Kranj / četrtek, 26. junij 2014 / 19:31

Desetič iz Bitenj na Blegoš

Bitnje – Skupina pohodnikov, krajanov Bitenj, se je drugo junijsko soboto odpravila na Blegoš. Pohod, ki je bil že deseti po vrsti, so začeli zarana na igrišču v Spodnjih Bitnjah, se vzpeli na Plan...