Računalnik in jaz: IT strokovnjaki

Strokovnjaki, ki ustvarjajo internet in informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, so vodilo razvoja in napredka, saj pravzaprav usmerjajo naš jutri.

Običajno jim pravimo IT strokovnjaki, kjer IT pomeni »Information Technology«. Njihovo delovanje in aktivnosti so vzgled za nas in usmerjajo naše delo. Ker so strokovnjaki običajno dva ali tri korake pred nami, ki le uporabljamo sadove njihovega dela, so dobra iztočnica za vizijo v prihodnje. Njihove aktivnosti povedo, kaj in kako bomo tudi mi delali v prihodnje.

IT strokovnjaki se običajno srečujejo na strokovnih srečanjih in predavanjih ter drugih strokovnih dogodkih. Tam med seboj izmenjujejo znanja, menja in izkušnje, rezultat pa so nove rešitve in smernice razvoja. Obstoja skupina z nazivom Gartner Group, ki združuje strokovnjake iz vsega sveta, ki se ukvarjajo z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo ter storitvami. Njihova naloga je, da usmerja razvoj tega področja in podaja smernice kam in kako v prihodnje. Napovedujejo razvoj in nakazujejo dejavnosti ter potrebe uporabnikov. Izsledki in napotki te skupine so pomembni tudi za razvijalce programske in strojne opreme. Na njihovi osnovi sprejemajo poslovne in tehnične odločitve.

IT strokovnjaki pri pogledih v prihodnost izražajo upanje na cenejši in enostavnejši dostop do interneta, pridobivanje zanesljivih informacij ter varno spletno nakupovanje. Prav tem kategorijam se pri razvoju posveča največ pozornosti. Dostop do interneta je potreben pogoj, če naj se omogoči uporaba interneta in njegovih vsebin ter storitev. Pri tem pa so za ljudi dosti bolj pomembne vsebine in storitve, saj gremo na internet zaradi njih ter zaradi potrebe po njihovi uporabi. Segment varnosti na internetu pa je čedalje bolj pomemben. Le če se počutimo varne, bomo vsebinam na internetu verjeli in preko spleta tudi elektronsko poslovali.

Na delovnem mestu uporablja internet kar 96 odstotkov IT strokovnjakov na področju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Tisti, ki ga ne, pa so običajno vodstveni delavci, ki za to preprosto nimajo časa. 51 odstotkov jih uporablja tudi mobilni internet. 94 odstotkov tistih, ki internet uporabljajo v službi, ga uporablja tudi doma. V povprečju strokovnjaki internetu namenijo 5,63 ure na dan. Le 6 odstotkov jih svetovni splet uporablja samo v zasebne namene, kar 66 odstotkov pa brez interneta ne more ne v službenem ne v zasebnem življenju.

IT strokovnjaki najpogostejše uporabljajo internet za iskanje novic in informacij, saj je takih kar 94 odstotkov. Z 89 odstotkov sledijo različne oblike komunikacije, kot so elektronska pošta, skype, pogovor in video konference, s 86 odstotki pa je zelo visoka tudi uporaba E-bančništva. Malo nad polovico strokovnjakov se poslužuje rezervacije ter iskanja turističnih aranžmajev in počitnic ter e-učenja, prek polovico pa jih nakupuje preko interneta. Manj kot pol jih uporablja internet za zabavo, tretjina vprašanih pa se preizkuša tudi v produkciji vsebin, na primer blogov. Za iskanje socialnih stikov internet uporablja 12 odstotkov strokovnjakov.

Najbolj priljubljene strani med IT strokovnjaki v Sloveniji so google.com, 24ur.com in najdi.si. Le 22 odstotkov jih sodeluje pri ustvarjanju vsebin na spletnih mestih My Space, Youtube in Facebook. V virtualnem svetu Second Life jih sodeluje samo 15 odstotkov.

Rezultati kar precej odstopajo od številk, ki bi jih dobili pri običajnih uporabnikih računalnikov. So precej višje, kar pa je pričakovano. Ko pa govorimo o vsebinah in namenu uporabe, so podatki zelo podobni. To govori v prid temu, da uporabniki dobro sledimo strokovnjakom, le malo bolj počasni smo pri tem. Kar pa sploh ni presenetljivo, saj imamo mi druge prioritete, druge obveznosti ter druga področja dela.

Veste, IT strokovnjaki so posebna vrsta ljudi, ki določene stvari razume povsem drugače kot uporabniki. Zato sta medsebojna povezanost in sodelovanje še toliko bolj pomembna, če naj so računalniške rešitve za nas uporabne in do nas prijazne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / petek, 23. februar 2018 / 12:33

Za zmanjšanje energetske in finančne odvisnosti

Regionalna razvojna agencija Gorenjske, BSC Kranj je minuli petek na Bledu v sodelovanju z Združenjem slovensko-lihtenštajnskega prijateljstva pripravila Zeleni alpski dan na temo energetske učinkovit...

Objavljeno na isti dan


Tržič / nedelja, 10. februar 2019 / 18:45

Dražja vstopnica na Gorenjsko plažo

Tržič – Občinski svetniki so se na januarski seji seznanili z delnim poročilom o poslovanju in izvajanju gospodarske javne službe Gorenjska plaža v letu 2018 in načrtu upravljanja za letos. Bazen o...

Železniki / nedelja, 10. februar 2019 / 18:45

Potrdili novega nadzornika

Enega člana nadzornega odbora Občine Železniki so zamenjali, za razrešitev drugega pa ni razlogov, menijo v občinski upravi.

Domžale / nedelja, 10. februar 2019 / 18:44

Gradijo polnilnice za električna vozila

Domžale – Domžale bodo kmalu bogatejše za pet novih polnilnih postaj za električna vozila. Vsa potrebna elektroinštalacijska in gradbena dela so že narejena za štiri postaje, in sicer pri bazenu, v...

Medvode / nedelja, 10. februar 2019 / 18:44

Aktivno varstvo za starejše

V Centru starejših Medvode so predstavili programa, ki ju nudijo starostnikom, ki niso stanovalci doma. Aktivnemu dnevu so lani dodali še Aktivno varstvo. Ponudbo želijo še obogatiti, saj, kot pravijo...

Razvedrilo / nedelja, 10. februar 2019 / 18:42

Jan Plestenjak in José Carreras skupaj v Ljubljani

Legendarni tenorist José Carreras bo na koncertu v Ljubljani, ki je del njegove poslovilne turneje, na odru gostil priljubljenega in uspešnega slovenskega glasbenika Jana Plestenjaka (na fotografij...