Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni

Kremna jabolčna juha s hrenom

Sestavine: 30 dag krompirja, pol kg manj sladkih jabolk, sok 1 limone, 2 srednje veliki čebuli, 10 dag sveže nastrganega hrena, pol dl olja, ali 6 dag margarine, pol l zelenjavne juhe ali zelenjavnega izcedka, 2 dl soka rdeče pese, 2 dl kisle smetane, sol, poper, 3 dag masla ali margarine, 1 vejica svežega majarona, 2 lista bazilike, limonina lupina narezana na rezance.

Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke, dve jabolki narežemo na četrtine, jih razkoščičimo in narežemo na kocke. Jabolka pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo - oksidirajo. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo. Olupljen hren nastrgamo. V posodi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, dodamo krompir, narezana jabolka, hren in nekoliko podušimo. Dolijemo juho in sok rdeče pese. Juha naj vre počasi približno pol ure. S paličnim mešalnikom jo pretlačimo in dodamo smetano, ki smo jo razredčili z vodo, da se ne naredijo grudice. Juha naj nekoliko prevre, nato jo začinimo. Preostala jabolka narežemo na četrtine in jim odrežemo peščišče, narežemo jih na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na njem podušimo jabolka, ki morajo ostati še čvrsta. Majaron, baziliko oplaknemo, osušimo in liste osmukamo. Na maščobi jih nekoliko popečemo. Juho postrežemo običajno kar na krožniku, nanjo damo dekorativna jabolka in jo okrasimo z listi bazilike, majarona in potresemo z limoninimi rezanci, sesekljanim peteršiljem ter nastrganim hrenom.

Kaneloni z blitvo in skuto

Sestavine: 40 dag mlade blitve, 2 stroka česna, 12 dag parmezana, 12 malih palačink, 1 žlico pinjol, 25 dag dobre skute, 3 jajca, sol, poper, 1 dl smetane, 1 žlica margarine ali masla.

Priprava: V skledo damo skuto in jajce, začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj gladko razmešamo. Blitvo dobro operemo in skuhamo v slanem kropu. Dobro ožeto z nožem grobo narežemo. Nadevu dodamo očiščen in stisnjen česen. Pinjole postavimo v vročo pečico in jih nekoliko prepražimo ter ohladimo. Ohlajene sesekljamo in jih umešamo v nadev. Nadevu dodamo še blitvo in vse skupaj temeljito premešamo. Za kanelone lahko vzamemo že pripravljene kupljene cevke in jih nadevamo z malo žličko. Lahko spečemo male palačinke, jih nadevamo in zvijemo v obliki sarm. Kanelone zložimo v pomaščeno jensko posodo, enega ob drugim. Smetano zmešamo s parmezanom, 2 jajcema, začinimo in prelijemo po kanelonih. Po vrhu potresemo še nariban parmezan, potresemo še s koščki masla, da se parmezan lepo raztopi in da se pri peki ne zažge. Po vrhu potresemo še nekoliko pinjol in pečeno okrasimo z listi bazilike.

Piščanec po domače

Sestavine: 15 dag sira ementalca, dvojne piščančje prsi, 4 dag moke, 2 jajci, 15 dag gnjati, 2 dl kisle smetane, 2 rumenjaka, 10 dag naribanega parmezana. Olje za peko.

Priprava: Piščančje prsi ločimo od kosti, jim odstranimo tudi kožo, potolčemo jih v zrezek in solimo. Povaljamo jih v mehki moki in stepenih jajcih in v vročem olju ocvremo. Ocvrte položimo v namazano ognjevarno posodo enega poleg drugega. Nanje položimo narezano gnjat in sir. Zrezke dobro prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da rumenjake, kislo smetano ter nariban parmezan, sol, poper dobro premešamo. Tako pripravljeno jed zapečemo v pečici, da dobi lepo zlato rumeno barvo. Kot prilogo ponudimo pečen krompirček z baziliko. Seveda ne sme manjkati dobra sezonska solata.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja in po kapljicah tudi olje. Ko je masa penasto umešana, dodamo moko, pecilni prašek in kakav, to zmešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Spečemo ga v segreti pečici na 180 stopinj Celzija. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo, ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali s sokom iz kompota in nato premažemo s pripravljeno čokoladno kremo. Potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 25. december 2022 / 17:48

Z novim letom spremembe pri dohodnini

Državni zbor je po vetu državnega sveta na ponovnem glasovanju potrdil spremembe zakona o dohodnini, ki jih bodo začeli uporabljati z novim letom. Po spremenjenem zakonu se splošna olajšava prihodn...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Mi plešemo

Slovenci so se že navadili, da enkrat letno v Ljubljani pripravijo dan aerobike, Plesna zveza Slovenije je podelila priznanja, pred časom so nam predstavili vrhunski izdelek, ki je vseboval zlato, sed...

Mularija / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Učenke s pisateljsko žilico

Med zmagovalci literarnega natečaja Gradim svet iz besed so bile tudi tri gorenjske učenke: Tina Malenšek iz Preske, Petra Piber z Bleda in Ana Krajšek z Jesenic.

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Čemaž, naravno zdravilo

Čemaž, ki ga poznamo tudi pod imenom divji česen, gozdni česen, kačji lek, štrkavec ter medvedji česen, ima številne zdravilne učinke, lahko pa ga uporabite tudi za spomladansko očiščevalno sredstvo,...

Prosti čas / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Smučarska avantura z radiem

Radio Si - Radio Slovenia International, ki kot 4. nacionalni radijski program deluje v okviru RTV Slovenija, je organiziral smučanje izpod Mont Blanca, ki je potekalo od 22. do 27. februarja v franco...

GG Plus / četrtek, 18. marec 2010 / 07:00

Za vsak okus ena

V Komendi smo tokrat spraševali, kako dobro poznate kranjsko klobaso, kako pogosto in s čim najraje jo jeste in ali se Slovenci z njo primerno ponašamo.