Janez Štrukelj

Jedi za jesenske dni

Kremna jabolčna juha s hrenom

Sestavine: 30 dag krompirja, pol kg manj sladkih jabolk, sok 1 limone, 2 srednje veliki čebuli, 10 dag sveže nastrganega hrena, pol dl olja, ali 6 dag margarine, pol l zelenjavne juhe ali zelenjavnega izcedka, 2 dl soka rdeče pese, 2 dl kisle smetane, sol, poper, 3 dag masla ali margarine, 1 vejica svežega majarona, 2 lista bazilike, limonina lupina narezana na rezance.

Priprava: Krompir olupimo in narežemo na kocke, dve jabolki narežemo na četrtine, jih razkoščičimo in narežemo na kocke. Jabolka pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo - oksidirajo. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo. Olupljen hren nastrgamo. V posodi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo, dodamo krompir, narezana jabolka, hren in nekoliko podušimo. Dolijemo juho in sok rdeče pese. Juha naj vre počasi približno pol ure. S paličnim mešalnikom jo pretlačimo in dodamo smetano, ki smo jo razredčili z vodo, da se ne naredijo grudice. Juha naj nekoliko prevre, nato jo začinimo. Preostala jabolka narežemo na četrtine in jim odrežemo peščišče, narežemo jih na tanke lističe. V ponvi segrejemo maslo ali margarino in na njem podušimo jabolka, ki morajo ostati še čvrsta. Majaron, baziliko oplaknemo, osušimo in liste osmukamo. Na maščobi jih nekoliko popečemo. Juho postrežemo običajno kar na krožniku, nanjo damo dekorativna jabolka in jo okrasimo z listi bazilike, majarona in potresemo z limoninimi rezanci, sesekljanim peteršiljem ter nastrganim hrenom.

Kaneloni z blitvo in skuto

Sestavine: 40 dag mlade blitve, 2 stroka česna, 12 dag parmezana, 12 malih palačink, 1 žlico pinjol, 25 dag dobre skute, 3 jajca, sol, poper, 1 dl smetane, 1 žlica margarine ali masla.

Priprava: V skledo damo skuto in jajce, začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj gladko razmešamo. Blitvo dobro operemo in skuhamo v slanem kropu. Dobro ožeto z nožem grobo narežemo. Nadevu dodamo očiščen in stisnjen česen. Pinjole postavimo v vročo pečico in jih nekoliko prepražimo ter ohladimo. Ohlajene sesekljamo in jih umešamo v nadev. Nadevu dodamo še blitvo in vse skupaj temeljito premešamo. Za kanelone lahko vzamemo že pripravljene kupljene cevke in jih nadevamo z malo žličko. Lahko spečemo male palačinke, jih nadevamo in zvijemo v obliki sarm. Kanelone zložimo v pomaščeno jensko posodo, enega ob drugim. Smetano zmešamo s parmezanom, 2 jajcema, začinimo in prelijemo po kanelonih. Po vrhu potresemo še nariban parmezan, potresemo še s koščki masla, da se parmezan lepo raztopi in da se pri peki ne zažge. Po vrhu potresemo še nekoliko pinjol in pečeno okrasimo z listi bazilike.

Piščanec po domače

Sestavine: 15 dag sira ementalca, dvojne piščančje prsi, 4 dag moke, 2 jajci, 15 dag gnjati, 2 dl kisle smetane, 2 rumenjaka, 10 dag naribanega parmezana. Olje za peko.

Priprava: Piščančje prsi ločimo od kosti, jim odstranimo tudi kožo, potolčemo jih v zrezek in solimo. Povaljamo jih v mehki moki in stepenih jajcih in v vročem olju ocvremo. Ocvrte položimo v namazano ognjevarno posodo enega poleg drugega. Nanje položimo narezano gnjat in sir. Zrezke dobro prelijemo s prelivom, ki ga pripravimo tako, da rumenjake, kislo smetano ter nariban parmezan, sol, poper dobro premešamo. Tako pripravljeno jed zapečemo v pečici, da dobi lepo zlato rumeno barvo. Kot prilogo ponudimo pečen krompirček z baziliko. Seveda ne sme manjkati dobra sezonska solata.

Čokoladna rulada

Sestavine: 6 jajc, 15 dag sladkorja, 1 dl olja, 15 dag moke, 2 dag kakava, pol pecilnega praška.

Čokoladna krema: 25 dag masla ali margarine, 5 dag sladkorja v prahu, 6 dag čokolade, 1 žlička maraskina.

Priprava: Pripravimo testo iz rumenjakov, ki smo jim dodali polovico sladkorja in po kapljicah tudi olje. Ko je masa penasto umešana, dodamo moko, pecilni prašek in kakav, to zmešamo in dodamo sneg beljakov, v katere smo vtepli preostali del sladkorja. Narahlo premešamo. Pekač namažemo z maslom ali margarino, ga potresemo z moko in po njem razgrnemo pripravljeno maso. Spečemo ga v segreti pečici na 180 stopinj Celzija. Pečen biskvit zvrnemo na posladkano kuhinjsko krpo, ga takoj zvijemo in odvijemo ter ohladimo.

Krema: Maslo ali margarino penasto umešamo, med mešanjem dodamo sladkor v prahu in raztopljeno čokolado. Nazadnje primešamo še maraskino. Rulado navlažimo z rumovo vodo ali s sokom iz kompota in nato premažemo s pripravljeno čokoladno kremo. Potresemo s kakavom in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 5. julij 2014 / 19:26

Škofjeloški balinarji najboljši v dvojicah

Ozeljan – Minulo nedeljo je bilo v Ozeljanu državno prvenstvo za člane v igri dvojic, najuspešnejši pa so bili balinarji Lokateksa Trate iz Škofje Loke, ki so zasedli prvi dve mesti. V izjemno močn...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Vojvoda Edinburški je podelil priznanja

Drugi dan svojega obiska v Sloveniji je britanska kraljica Elizabeta II. preživela v Lipici in v Ljubljani. Vojvoda Edinburški je v Slovenski filharmoniji podelili zlata priznanja Mepi dijakom iz Kran...

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Po zdravje na Primorsko

Jesen je velikodušna gospa, ki ponuja obilo darov, s katerimi obogatimo jesensko in zimsko prehrano ter utrjujemo zdravje.

Zanimivosti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Temeljni kamen za vadbeni poligon

V Zdravilnem gaju Tunjice so s pomočjo nepovratnih sredstev začeli uresničevati projekt Gibanova.

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Pri IEDC odprli Center za inovativno učenje

V petek so odprli vrata tretje stavbe IEDC - Poslovne šole Bled, v kateri bo Center za inovativno učenje menedžmenta.

Nasveti / sreda, 22. oktober 2008 / 07:00

Jedi za jesenske dni

Šunkini zvitki s hrenovo smetano Sestavine: Potrebujemo 8 rezin tanko narezane gnjati, 2 dl smetane za stepanje, malo soli, 2 žlici sveže naribanega hrena, 1 žlico...