Dobro in nasitno

Meso in krompir, najpogostejša kombinacija kosila, ki jo lahko pripravimo na tisoče načinov. Priporočam vam svinjski kare v naravni omaki in krompir, kjer se poigramo z začimbami.

Za pripravo svinjskih karejev v naravni omaki za 4 osebe potrebujemo: 800 g svinjskega kareja, 2 žlici gorčice, sol, poper, 4 stroke česna, 2 žlici olja, 1 žlico moka, 1 dl vode ali jušne osnove, 1 dl belega vina.

Svinjski kare narežemo na dober centimeter in pol debele kotlete. Narahlo jih potolčemo ter jih na obeh straneh premažemo z gorčico, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejmo in vanjo vlijemo olje. Zrezke popečemo na obeh straneh na visoki temperaturi, da dobijo zlato hrustljavo skorjico. Zalijemo jih z jušno osnovo in vinom ter dodamo olupljene stroke česna. Ponev pokrijemo in pustimo kuhati na nizki temperaturi 30 minut. Po tem času zrezke preložimo na krožnik. Omako zgostimo z žlico moke in po potrebi dodamo še tekočino. Zrez­ke položimo nazaj v omako ter vse skupaj še enkrat prevremo in pustimo kuhati še 10 minut.

Nasvet: Ker meso narežemo na bolj široke kose in kuhamo dovolj časa, dobimo podoben okus, kot če bi pekli svinjsko pečenko.

Za pripravo krompirja za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, sol, polovico čajne žličke paprike, polovico čajne žličke curryja, šopek peteršilja ali drobnjaka, 1 žlico masla.

Krompir olupimo, narežemo ter ga skuhamo v slanem kropu. Kuhanega odcedimo in ga pustimo stati kakšno minuto, da se nekoliko osuši. V ponvi segrejemo maslo, na katerem na hitro popečemo kuhan krompir. Potresemo s papriko, curryjem ter sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. S kuhalnico ali s pasirko krompir dobro pretlačimo in premešamo.

Nasvet: Curry je mešanica začimb, ki prihaja iz Azije. Najbolj pogosto vsebuje koriander, kurkumo, krško seno, črni poper, kumino, kumin, piment, ingver, pekočo in sladko papriko. Kurkuma je tista kraljica teh začimb, ki curryju da značilno rumeno barvo. Če bi naštevali vse njene zdravilne lastnosti, ne bi prišli do konca. Najbolj znana je kot zaščitnica jeter in sovražnica maščobnih tkiv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 25. avgust 2011 / 07:00

"Ko je kriza, ostaneš sam"

... je ob odprtju radgonskega sejma dejal minister Dejan Židan in dodal, da se Slovenija prav zato prizadeva izboljšati samooskrbo s hrano.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / nedelja, 16. november 2014 / 11:55

Poroke velika poslovna priložnost

Na Svetovni turistični borzi v Londonu je v začetku novembra svojo turistično ponudbo predstavila tudi Slovenija. Letos so posebej izpostavili Bled.

Kronika / nedelja, 16. november 2014 / 11:54

Zagorelo zaradi dotrajane peči

Žiri – Pod Žirkom v Žireh je v sredo popoldne izbruhnil požar v stanovanjski hiši. Domači gasilci so požar pogasili in s polivinilom pokrili streho. Po ugotovitvah policije je zagorelo zaradi dotra...

Kronika / nedelja, 16. november 2014 / 11:54

Pesjaka ovadili zaradi posojila Merkurju

Ljubljana – Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so po poročanju časnika Dnevnik zaradi suma zlorabe položaja pri posojilu, ki ga je Factor banka odobrila Merkurju, ovadili nekdanjega prv...

Šport / nedelja, 16. november 2014 / 11:53

Jurše novi selektor veslačev

Kranj – Dolgoletnemu selektorju slovenske veslaške reprezentance Milošu Janši je v torek sporazumno prenehal mandat, nadomestil pa ga je Dušan Jurše, glavni trener mariborskega veslaškega kluba in...

Kultura / nedelja, 16. november 2014 / 11:53

Pavla nad prepadom

Kranj – V ponedeljek, 17. novembra, ob 19.30 bodo v Prešernovem gledališču za izven ponovili odlično predstavo Slovenskega mladinskega gledališča Pavla nad prepadom, avtorja Andreja E. Skubica. Pre...