Dobro in nasitno

Meso in krompir, najpogostejša kombinacija kosila, ki jo lahko pripravimo na tisoče načinov. Priporočam vam svinjski kare v naravni omaki in krompir, kjer se poigramo z začimbami.

Za pripravo svinjskih karejev v naravni omaki za 4 osebe potrebujemo: 800 g svinjskega kareja, 2 žlici gorčice, sol, poper, 4 stroke česna, 2 žlici olja, 1 žlico moka, 1 dl vode ali jušne osnove, 1 dl belega vina.

Svinjski kare narežemo na dober centimeter in pol debele kotlete. Narahlo jih potolčemo ter jih na obeh straneh premažemo z gorčico, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejmo in vanjo vlijemo olje. Zrezke popečemo na obeh straneh na visoki temperaturi, da dobijo zlato hrustljavo skorjico. Zalijemo jih z jušno osnovo in vinom ter dodamo olupljene stroke česna. Ponev pokrijemo in pustimo kuhati na nizki temperaturi 30 minut. Po tem času zrezke preložimo na krožnik. Omako zgostimo z žlico moke in po potrebi dodamo še tekočino. Zrez­ke položimo nazaj v omako ter vse skupaj še enkrat prevremo in pustimo kuhati še 10 minut.

Nasvet: Ker meso narežemo na bolj široke kose in kuhamo dovolj časa, dobimo podoben okus, kot če bi pekli svinjsko pečenko.

Za pripravo krompirja za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, sol, polovico čajne žličke paprike, polovico čajne žličke curryja, šopek peteršilja ali drobnjaka, 1 žlico masla.

Krompir olupimo, narežemo ter ga skuhamo v slanem kropu. Kuhanega odcedimo in ga pustimo stati kakšno minuto, da se nekoliko osuši. V ponvi segrejemo maslo, na katerem na hitro popečemo kuhan krompir. Potresemo s papriko, curryjem ter sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. S kuhalnico ali s pasirko krompir dobro pretlačimo in premešamo.

Nasvet: Curry je mešanica začimb, ki prihaja iz Azije. Najbolj pogosto vsebuje koriander, kurkumo, krško seno, črni poper, kumino, kumin, piment, ingver, pekočo in sladko papriko. Kurkuma je tista kraljica teh začimb, ki curryju da značilno rumeno barvo. Če bi naštevali vse njene zdravilne lastnosti, ne bi prišli do konca. Najbolj znana je kot zaščitnica jeter in sovražnica maščobnih tkiv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Nega las pri otrocih (1)

Bliža se poletje, igre v peskovniku, pesek v laseh in slani lasje, če bomo na morju.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 3. maj 2015 / 19:50

Ohraniti delavske pravice

Ob prazniku dela je Svet gorenjskih sindikatov na Joštu nad Kranjem pripravil tradicionalno, tokrat že enainštirideseto srečanje.

Kronika / nedelja, 3. maj 2015 / 12:42

Kolesarja zašla na avtocesto

Naklo – Kranjski prometni policisti so pred dnevi na avtocesti pri Naklem obravnavali kolesarja, ki sta kolesarila iz Lesc proti Kranju. Odstranili so ju z avtoceste, v razgovoru pa so ugotovili, d...

Kronika / nedelja, 3. maj 2015 / 12:41

Lokomotiva trčila v bager

Radovljica – Radovljiški policisti so v nedeljo zjutraj na obnovitvenem delu železniške proge med Radovljico in Lescami obravnavali trčenje med delovno lokomotivo in bagrom, ki se je zaradi okvare...

Železniki / nedelja, 3. maj 2015 / 12:37

Gregor Habjan edini kandidat

Železniki – Če bo dobil soglasje občinskega sveta Železniki, bo Javni zavod Ratitovec še naprej vodil dosedanji direktor Gregor Habjan. Na razpis za direktorja so po besedah predsednika sveta javne...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 3. maj 2015 / 12:36

Kriminala manj, nesreč več

Število prometnih nesreč na območju občine Cerklje je lani poraslo za 29 odstotkov.