Dobro in nasitno

Meso in krompir, najpogostejša kombinacija kosila, ki jo lahko pripravimo na tisoče načinov. Priporočam vam svinjski kare v naravni omaki in krompir, kjer se poigramo z začimbami.

Za pripravo svinjskih karejev v naravni omaki za 4 osebe potrebujemo: 800 g svinjskega kareja, 2 žlici gorčice, sol, poper, 4 stroke česna, 2 žlici olja, 1 žlico moka, 1 dl vode ali jušne osnove, 1 dl belega vina.

Svinjski kare narežemo na dober centimeter in pol debele kotlete. Narahlo jih potolčemo ter jih na obeh straneh premažemo z gorčico, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejmo in vanjo vlijemo olje. Zrezke popečemo na obeh straneh na visoki temperaturi, da dobijo zlato hrustljavo skorjico. Zalijemo jih z jušno osnovo in vinom ter dodamo olupljene stroke česna. Ponev pokrijemo in pustimo kuhati na nizki temperaturi 30 minut. Po tem času zrezke preložimo na krožnik. Omako zgostimo z žlico moke in po potrebi dodamo še tekočino. Zrez­ke položimo nazaj v omako ter vse skupaj še enkrat prevremo in pustimo kuhati še 10 minut.

Nasvet: Ker meso narežemo na bolj široke kose in kuhamo dovolj časa, dobimo podoben okus, kot če bi pekli svinjsko pečenko.

Za pripravo krompirja za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, sol, polovico čajne žličke paprike, polovico čajne žličke curryja, šopek peteršilja ali drobnjaka, 1 žlico masla.

Krompir olupimo, narežemo ter ga skuhamo v slanem kropu. Kuhanega odcedimo in ga pustimo stati kakšno minuto, da se nekoliko osuši. V ponvi segrejemo maslo, na katerem na hitro popečemo kuhan krompir. Potresemo s papriko, curryjem ter sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. S kuhalnico ali s pasirko krompir dobro pretlačimo in premešamo.

Nasvet: Curry je mešanica začimb, ki prihaja iz Azije. Najbolj pogosto vsebuje koriander, kurkumo, krško seno, črni poper, kumino, kumin, piment, ingver, pekočo in sladko papriko. Kurkuma je tista kraljica teh začimb, ki curryju da značilno rumeno barvo. Če bi naštevali vse njene zdravilne lastnosti, ne bi prišli do konca. Najbolj znana je kot zaščitnica jeter in sovražnica maščobnih tkiv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 6. julij 2018 / 13:17

Kmetijske in rokodelske novice

Včeraj, 5. julija, je minilo 175 let, odkar je leta 1843 izšla v Ljubljani prva številka Bleiweisovih Kmetijskih in rokodelskih novic. Novice so izhajale pod različnimi naslovi. Do leta 18...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Na vižah tudi lanska zmagovalca

Znanih je deset izvajalcev, ki bodo junija sodelovali na 9. Večeru slovenskih viž v narečju v Škofji Loki.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Za policisti zahtevno leto

Kadrovsko podhranjena gorenjska policija je bila lani dodatno obremenjena zaradi zagotavljanja varnosti ob predsedovanju Slovenije svetu Evropske unije in drugih pomembnih dogodkih.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Dvajset let za umor staršev

Blaža Mištrafovića s Spodnje Senice pri Medvodah so za dvojni umor iz koristoljubja in na zahrbten način obsodili na dvajset let zapora.

Kronika / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Kriminal

Kamničanu zasegli konopljo Kamnik – Kamniški policisti so ta teden za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost 26-letnemu Kamničanu, ki ga sumijo stori...

Tržič / ponedeljek, 6. april 2009 / 07:00

Obnova mostu v Retnjah

Tržič – Lansko jesen je Občina Tržič začela obnavljati most čez Tržiško Bistrico pod naseljem Retnje. Najprej je bila na vrsti obnova vozišča in kovinske konstrukcije. Ker je bil...