Dobro in nasitno

Meso in krompir, najpogostejša kombinacija kosila, ki jo lahko pripravimo na tisoče načinov. Priporočam vam svinjski kare v naravni omaki in krompir, kjer se poigramo z začimbami.

Za pripravo svinjskih karejev v naravni omaki za 4 osebe potrebujemo: 800 g svinjskega kareja, 2 žlici gorčice, sol, poper, 4 stroke česna, 2 žlici olja, 1 žlico moka, 1 dl vode ali jušne osnove, 1 dl belega vina.

Svinjski kare narežemo na dober centimeter in pol debele kotlete. Narahlo jih potolčemo ter jih na obeh straneh premažemo z gorčico, posolimo in popopramo. Ponev dobro segrejmo in vanjo vlijemo olje. Zrezke popečemo na obeh straneh na visoki temperaturi, da dobijo zlato hrustljavo skorjico. Zalijemo jih z jušno osnovo in vinom ter dodamo olupljene stroke česna. Ponev pokrijemo in pustimo kuhati na nizki temperaturi 30 minut. Po tem času zrezke preložimo na krožnik. Omako zgostimo z žlico moke in po potrebi dodamo še tekočino. Zrez­ke položimo nazaj v omako ter vse skupaj še enkrat prevremo in pustimo kuhati še 10 minut.

Nasvet: Ker meso narežemo na bolj široke kose in kuhamo dovolj časa, dobimo podoben okus, kot če bi pekli svinjsko pečenko.

Za pripravo krompirja za 4 osebe potrebujemo: 1 kg krompirja, sol, polovico čajne žličke paprike, polovico čajne žličke curryja, šopek peteršilja ali drobnjaka, 1 žlico masla.

Krompir olupimo, narežemo ter ga skuhamo v slanem kropu. Kuhanega odcedimo in ga pustimo stati kakšno minuto, da se nekoliko osuši. V ponvi segrejemo maslo, na katerem na hitro popečemo kuhan krompir. Potresemo s papriko, curryjem ter sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. S kuhalnico ali s pasirko krompir dobro pretlačimo in premešamo.

Nasvet: Curry je mešanica začimb, ki prihaja iz Azije. Najbolj pogosto vsebuje koriander, kurkumo, krško seno, črni poper, kumino, kumin, piment, ingver, pekočo in sladko papriko. Kurkuma je tista kraljica teh začimb, ki curryju da značilno rumeno barvo. Če bi naštevali vse njene zdravilne lastnosti, ne bi prišli do konca. Najbolj znana je kot zaščitnica jeter in sovražnica maščobnih tkiv.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 12. november 2023 / 18:24

Varnost na visoki ravni

Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru je v torek v Kranju pripravila deveto Nacionalno konferenco o varnosti v lokalnih skupnostih.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Cenejše gorivo tudi za avtobuse

Tarifna lestvica za izračun cen vozovnic ni bila spremenjena že skoraj tri leta, vendar bodo vrnjene trošarine na gorivo porabljene za višje cestnine.

Prosti čas / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Tiho in lahkotno

V gostišču Arvaj v Kranju je sredi aprila potekal večer slovenske narodne glasbe, s pomočjo Metke Štok in pianista Marka Petrušiča so se obiskovalci naučili, da je te pesmi potrebno peti tiho in...

GG Plus / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

OF

Ker je pred nami praznični teden, zapišimo še katero o praznikih.

Bled / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Na jezeru tudi plastični čolni

Odlok o plovnem režimu na Blejskem jezeru je znova razdelil občinske svetnike.

Kranj / ponedeljek, 27. april 2009 / 07:00

Pas naj najprej zategnejo pri sebi

Kranjski svetniki so na sredini seji sprejeli odlok o rebalansu proračuna za letošnje leto, vodilne na občini pa so opozarjali predvsem, da naj bodo zgled pri zategovanju pasu.