Avokado

Prvotna domovina avokada so kraljestva Aztekov, Majev v Srednji in Južni Ameriki, vendar pa ga danes v glavnem pridelujejo v ZDA, Dominikanski republiki, v nekaterih afriških deželah in v Izraelu.

Avokadovec zraste celo 20 metrov visoko, liste ima suličaste, zeleni plodovi so hruškaste oblike, obstajajo tudi sadeži v obliki jabolka, slive ali kumare, v dolžino pa merijo od dobrih pet do dvajset centimetrov, odvisno od sorte. Sorte avokada na prvi pogled najlažje razlikujemo po lupini. Lupina je namreč različnih zelenih barv, pri nekaterih sortah pa je že skorajda črna. Lupina nekaterih sort je zelo gladka, druge pa so nagubane in hrapave. Avokado začne zoreti šele, ko ga utrgamo. Zrel sadež spoznamo po tem, da se meso od pritisku vdre. Če imamo trd sadež, ga pustimo nekaj dni, da dozori. Dozorevanje lahko pospešimo tako, da sadež zavijemo v časopis in položimo na radiator. Avokado shranjujemo v hladilniku več dni ali celo tednov, kar je odvisno od zrelosti sadeža. Meso zrelega sadeža mora biti rahlo zelene barve in mehko kot maslo. Pri takšnem ravno prav zrelem sadežu se mora lupina pod pritiskom s prstom malo podati. Ker po lupljenju potemni, je najbolje, da ga pripravimo tik pred uporabo ali pa ga premažemo z limoninim sokom. Pri nas ga lahko kupimo vse leto, večina pa je uvoženega iz Izraela. Receptov, kako pripraviti avokado, je nešteto, največkrat pa jemo sveže sadeže. Avokado je nepogrešljiv skoraj pri vsakem tradicionalnem mehiškem obroku. Recept za guacamole, znamenito mehiško omako, je eden najbolj poznanih. Avokado kot namaz na kruhu, avokado v solati, polnjen avokado, avokadova juha, sladoled, avokadov napitek ...

Guacamole

Potrebujemo: 2 avokada, 1 paradižnik, sok ene limone, 1 manjšo čebulo, sol, poper in malo tabasca.

Avokado olupite, odstranite koščico in ga z vilicami zmečkajte. Dodajte drobno sesekljano čebulo, na majhne kocke narezan paradižnik in limonin sok. Po okusu še solite, popoprajte in dodajte tabasco. To mehiško jed lahko jeste na rezinah kruha, lepo se poda tudi k na žaru pečenemu mesu.

Solata z avokadom

Za 2 osebi potrebujemo: 1 avokado, 30 dag očiščenih kozic, 10 dag mešanih kalčkov, 2 paradižnika, 1 papriko, sok ene limone, sol, poper, oljčno olje in balzamični kis.

Očiščene repke kozic opecite na oljčnem olju in pustite, da se ohladijo. Medtem olupite in na rezine narežite avokado in ga pokapljajte z limoninim sokom. Dodajte na kocke narezana paradižnika, papriko in oprane kalčke. Vse skupaj po okusu začinite z oljčnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom ter premešajte. Na tako pripravljeno solato naložite še ohlajene repke kozic ter takoj postrezite.

Avokadov namaz z gorgonzolo

Potrebujemo: 1 avokado, sok pol limone, 10 dag gorgonzole, 1 žlico skute, sol in sveže mlet poper.

Iz avokada izrežite koščico, ga olupite, narežite na koščke in pretlačimo z vilicami. Dodamo sok polovice limone, na koščke narezano gorgonzolo in skuto. Vse skupaj začinite s soljo in poprom, pretlačite z vilicami in namaz je nared.

Testeninska solata z avokadom

Za 4 osebe potrebujemo: 25 dag najljubših testenin, 10 dag kuhane koruze, 2 avokada, pol sveže rdeče paprike, 1 čebulo, sveže stisnjen sok pol limone, 2 polovici suhega paradižnika, 2 žlici jabolčnega kisa, majhen strok česna, 5 žlic oljčnega olja, nekaj lističev sveže bazilike, sol in sveže mlet poper.

Testenine skuhajte v slanem kropu, jih odcedite ter ohladite. Medtem v vodi skuhajte suh paradižnik, ga odcedite in v električnem mešalniku zmešajte skupaj z oljčnim oljem, kisom, česnom, baziliko, soljo in poprom. Kuhanim testeninam dodajte koruzo, na kocke narezan avokado, ki ga natrite z limoninim sokom, na kocke narezano papriko in na kolobarje narezano čebulo. Vse skupaj prelijte s prelivom, premešajte in postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / četrtek, 30. julij 2020 / 08:21

O ekološki pridelavi krompirja

Kmetijski inštitut Slovenije je minulo sredo pripravil Dan ekološke pridelave krompirja, v okviru katerega so predstavili poskuse v Hrastjah pri Kranju in na Mengeškem polju ter ekološko žlahtnjenje.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 3. september 2013 / 22:39

V prometni nesreči v Letencah umrl kolesar

Letence - V prometni nesreči v Letencah pri Golniku je popoldne umrl 63-letni kolesar iz okolice Medvod, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Nesrečo, ki se je okoli 18. ure zgodila na...

Šport / torek, 3. september 2013 / 14:45

Čeprav smo doma, ne bo lahko

Tako pred začetkom EuroBasketa pravi pomočnik selektorja, Škofjeločan Gašper Potočnik.

Jesenice / torek, 3. september 2013 / 14:44

Na Jesenicah izpitnega centra ne bodo ukinili

Jesenice – Pred časom smo pisali o razmišljanju Agencije za varnost prometa, da bi v sklopu reorganizacije ukinila Izpitni center Jesenice. Ker je pred nedavnim prišlo do zamenjave na čelu...

Razvedrilo / torek, 3. september 2013 / 14:43

Pri stotih še vedno vitalna

Častitljivo stoto obletnico je praznovala Ana Štupar iz Hrastij.

Gospodarstvo / torek, 3. september 2013 / 12:28

Podražitev naftnih derivatov

Kranj - V skladu z vladno uredbo so se spet spremenile maloprodajne cene naftnih derivatov, tokrat so se vse zvišale. 95-oktanski motorni bencin se je podražil za 2,7 centa, na 1,523 evra...