Krebuljica

Krebuljica je klasično zelišče francoske kuhinje in je zelo podobna peteršilju, od katerega se loči po malce manjših in svetlejših listih, njen okus pa je bolj sladkast in je nagnjen bolj k janežu.

Izvira iz južne Rusije in s Kavkaza, v zahodno Evropo pa so jo prinesli že v rimskih časih. Krebuljica ni primerna za dolgo shranjevanje, zato sveže pri nas skoraj ni mogoče kupiti. Brez težav pa krebuljico vzgojimo doma na vrtu iz semen, režemo jo lahko že nekaj tednov po sejanju in bolj pogosto to počnemo, bolje je, ker ima zelo kratko življenjsko dobo, saj po cvetenju ni več primerna za kuhinjsko uporabo – z odstranjevanjem zunanjih listov pa spodbujamo rast mladih listov v sredini rastline. Najbolje jo je trgati tik pred uporabo, drugače pa se kak dan ali dva ohrani v plastični vrečki ter v hladilniku. Dobro prenaša zamrzovanje, medtem ko posušena izgubi skoraj ves vonj in okus in je ni vredno kupovati. V kuhinji uporabljamo mlade liste in stebla, ki so prav tako aromatična kot listi. Liste uporabljamo presne ali pa jih v jed dodamo čisto na koncu kuhanja. Krebuljičini listi so lepi za okras, presne dodajamo solatam, z drobno sesekljanimi potresemo sendviče, jajčne jedi, zelenjavne juhe, ribe in kuhan krompir, dodajamo jih tudi majonezi in mnogim klasičnim omakam. Kuhana pa izboljša okus drugih zelišč, vendar jo dodajamo ob koncu kuhanja, ker se med kuhanjem njen okus hitro razblini.

Krompirjeva juha s krebuljico

Za 4 osebe potrebujemo: 10 dag pora, 40 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 4 žlice drobno sesekljane sveže krebuljice, 1 dl sladke smetane, sol in sveže mlet poper.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite s soljo in poprom ter kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Dodajte drobno sesekljano krebuljico, zalijte še s sladko smetano, dobro prevrite in postrezite.

Pečen goveji rostbif z gobami in krebuljico

Za 4 osebe potrebujemo: 6 žlic olja, 60 dag govejega rostbifa, 30 dag poljubnih gob, 2 žlici sveže sesekljane krebuljice, 1 dl suhega belega vina, 1 sesekljan strok česna, sol in sveže mlet poper.

V dovolj veliki posodi segrejte olje in na njem z vseh strani 15-20 minut pecite soljen in popopran goveji rostbif. Zunaj naj bo lepo zapečen, v sredini pa še rožnat. Po želji ga lahko tudi prepečete. Pečen rostbif položite na krožnik in postavite v toplo pečico. Na preostalem olju prepražite očiščene in narezane gobe skupaj s česnom. Začinite s soljo, krebuljico in poprom ter zalijte z vinom in dušite toliko časa, da tekočina izpari. Rostbif narežite na rezine, jih obložite z gobami in postrezite s poljubnim krompirjem, zelenjavo ali rižem.

Tunin file s krebuljičnim pestom

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg tuninega fileja, olje, 15 dag sveže krebuljice, 3 žlice pinjol ali orehov, ekstra deviško oljčno olje, 3 žlice parmezana, sol in sveže mlet poper.

Tunin file narežite na rezine, solite in jih z obeh strani specite na vročem olju. Medtem v električnem mešalniku (ali možnarju) zmeljite pinjole, krebuljico, nariban parmezan in prilivajte toliko ekstra deviškega oljčnega olja, da dobite gladko, kremasto omako. Po okusu jo solite in popoprajte ter jo prelijte preko pečenih rezin tune in postrezite s kuhanim ali pire krompirjem.

Brancinov file na špargljih s krebuljico

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg brancinovih filejev, 50 dag poljubnih špargljev, 1 manjšo čebulo, 5 žlic oljčnega olja, 1 dl belega vina, 1 dl sladke smetane, 2 žlici sveže sesekljane krebuljice in sol.

Brancinove fileje razdelite na več delov in jih opecite na oljčnem olju. Preložite jih na krožnik in na preostalem olju prepražite sesekljano čebulo skupaj z očiščenimi in na kose narezanimi šparglji. Zalijte z vinom in sladko smetano ter dušite do mehkega. V omako vrnite rezine brancina in krebuljico ter vse skupaj prevrite. Na krožnik najprej naložite šparglje v omaki in nanjo rezine fileja ter postrezite s pire krompirjem ali rižem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 5. julij 2010 / 07:00

Da bo moj otrok odgovoren (3)

"S tem se moramo sprijazniti: na najpomembnejših križiščih našega življenja ni signalizacije." (Ernest Hemingway)

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 24. december 2021 / 17:51

Pred prazničnimi dnevi pozivi zdravstva k varnemu druženju

Ljubljana – Tudi letošnja decembrska praznovanja bodo drugačna, kot smo jih bili vajeni do sedaj, saj smo še vedno sredi epidemije covida-19. Na NIJZ in ljubljanski infekcijski kliniki zato odsvetu...

Gorenjska / petek, 24. december 2021 / 17:25

Odgovorni zase in za državo

Pesem poje, da je božični čas najlepši čas. Za nas, državljanke in državljane Slovenije, to še posebej velja, saj le dan po božiču, 26. decembra, praznujemo dan samostojnosti in enotnosti.

GG Plus / petek, 24. december 2021 / 16:28

Maske na obrazu zakrijejo tudi resnost in utrujenost

Diplomirana medicinska sestra Nada Macura Višić iz Splošne bolnišnice Jesenice je ena tistih, ki bo božični večer preživela v službi, na enem najbolj odgovornih delovnih mest, v urgentnem centru. A ko...

Zanimivosti / petek, 24. december 2021 / 16:26

Hvaležnost

V predbožičnih dneh veselega pričakovanja si vzemimo čas drug za drugega ter podarimo toplo besedo ali pogled razumevanja, spoštovanja in hvaležnosti soljudem, denimo marljivim cestnim delavcem, ki...

Kranjska Gora / petek, 24. december 2021 / 16:23

Rekordni proračun

Kranjskogorski občinski svetniki so sprejeli občinski proračun za leto 2022.