Urednica Ana Barbič s knjižico Pot Karla in Žige Zoisa, ki so jo izdali po pomladnem odprtju te planinsko-botanične poti. (Foto: Tina Dokl)

Vodnik po poti bratov Zois

Planinska zveza Slovenije je te dni predstavila planinsko izletniški vodnik Pot Karla in Žige Zoisa. Pot, ki z Brda vodi prek gora v dolino Kokre, pa so simbolično odprli že spomladi ob dnevu zemlje.

Brdo – Posvetili so jo letošnjemu slovenskemu predsedovanju Evropski uniji. Z njo opozarjajo zlasti na botanično dediščino, ki sta jo raziskovala brata Karel in Žiga Zois v Kamniško-Savinjskih Alpah v zaledju gradu Brdo, kjer sta živela pred dvema stoletjema. Karel Zois je na Storžiču našel zvončnico, ki so jo poimenovali po njem in je na tej poti najbolj znamenita cvetlica. Planinska pot pa se začenja na Brdu in poteka prek Preddvora do Gradišča nad Bašljem proti Kališču, preči Bašeljsko sedlo in vrhove Mali Grintovec, Srednji vrh in Cjanovco ter se prek Javorovega vrha mimo Čemšenika spusti v dolino Kokre. Nato mimo Suhadolnikove domačije vodi do Zoisove koče na Kokrskem sedlu, se vzpne na Kalški greben in gre prek Zvoha na Krvavec do planinskega doma na Gospincu, od koder znova sestopi v dolino Kokre. Na vseh planinskih postojankah bodo odslej table z napisom Pot Karla in Žige Zoisa, ki so jih predstavniki matičnih planinskih društev v sredo na prestavitvi poti že prevzeli. V teh kočah bo mogoče dobiti tudi žig, ki si ga bodo imetniki planinskega vodnika lahko odtisnili tudi vanj. Njegova žepna izdaja namreč omogoča, da jo planinci na svojih poteh lahko nosijo s seboj.

Planinsko izletniški vodnik so na Brdu, kjer ima odslej svoj sedež tudi Planinska zveza Slovenije, predstavili njegovi pobudniki in avtorji. Pobudnik botanične poti v loku od Storžiča do Krvavca je predsednik slovenskih planincev Franc Ekar, projekt je pri Planinski zvezi Slovenije vodil Milan Naprudnik, sodelovala je še poznavalka življenja in dela obeh bratov Zois Nada Praprotnik, pa strokovnjaki zavoda za varstvo narave iz Kranja, urednica vodnika pa je bila Ana Barbič, ki je dejala, da je knjižica namenjena vsem občudovalcem in ljubiteljem narave in planincem, ki spoštujejo naravno in kulturno dediščino ter s svojim ravnanjem prispevajo k ohranjanju obeh. Rekord poti bratov Zois, ki jo opisuje vodnik, je osem ur, je dejala Rozalija Skube, načelnica komisije za varstvo gorske narave, vendar priporočajo, da jo planinci raje prehodijo v več etapah.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / četrtek, 15. marec 2007 / 06:00

Aprila v Škofjo Loko in Selško dolino

Društvo upokojenih pedagoških delavcev ima v gorenjski sekciji 22 članov. Gorenjci so aprila organizatorji izleta v Škofjo Loko in Selško dolino. Slavisti, geografi, zgodovinarji, biologi in...

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 11. april 2014 / 11:53

Iskali so ga zaradi droge

Škofja Loka – Gorenjski policisti so ta teden zaradi kaznivih dejanj, povezanih z drogo, kazensko ovadili dve osebi. Brniški policisti so na letališču pri mejni kontroli obravnavali 60-letnega Alba...

Gorenjska / petek, 11. april 2014 / 11:50

Znano število prijav v srednjih šolah

Kranj – Na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport so včeraj objavili stanje prijav za vpis v programe nižjega in srednjega poklicnega, srednjega strokovnega oziroma tehniškeg...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:12

Petdeset do sto

Slavc se vozi v spačku, ki od 0 do 100 km/h potrebuje 50 sekund. Sam jih ima do sto še enkrat toliko. Let.

Zanimivosti / petek, 11. april 2014 / 11:11

Neja med zajtrkom »prebere« Gorenjski glas

Ljubka Neja Havliček je tretjega aprila upihnila štiri svečke na torti in predvidevamo lahko, da je konec tedna izkoristila za praznovanje z družino in prijatelji. Da slučajno ne boste mislili, da...

Razvedrilo / petek, 11. april 2014 / 11:05

Iz gozda do gosta

Iz divjačine se da napraviti pravo kulinarično doživetje, kar so pokazali mojstri iz Kulinarične hiše Jezeršek ob obletnici podjetja Nimrod.