Izbrali najboljšo kranjsko klobaso
V Hiši kulinarike Jezeršek so izbirali najboljše kranjske klobase. Strokovna komisija je zlato medaljo podelila Mesariji Arvaj in Pomurki. Ljubiteljski ocenjevalci so za najboljšo izbrali kranjsko klobaso Mesarstva Podobnik.
Sora – Hiša kulinarike Jezeršek in Biotehnična fakulteta iz Ljubljane, oddelek za živilstvo, sta v sredo v Sori pripravili peto državno tekmovanje v izdelavi najboljše kranjske klobase, ki je zaščitena slovenska jed. Na ocenjevanju so bile kranjske klobase 11 proizvajalcev. Ocenili so jih strokovna komisija in tudi ljubiteljski ocenjevalci.
Strokovna komisija je za najboljši izbrala dve. Zlato medaljo sta osvojili Mesarija Arvaj in Pomurka. »V primerjavi z minulimi leti so kranjske klobase kvalitetnejše. So boljše, kot sem pričakovala. Kljub temu pa med njimi so razlike,« je pojasnila mag. Marlena Skvarča, vodja petčlanske strokovne komisije, ki je pri ocenjevanju upoštevala videz, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Kranjske klobase so morale biti izdelane po pravilniku o zaščiti kranjske klobase, ki je bil sprejet letos. »80 odstotkov svinjine, 20 odstotkov slanine, česen, sol, voda, poper so sestavine kranjske klobase. Letos so vzorci zelo izenačeni, vidi se dvig kakovosti, kar pripisujem predvsem dejstvu, da se prvič ocenjujejo samo klobase, ki so bile narejene po pravilniku. To je nesporen dokaz, kako pomembno je, da je država dobila ta dokument, ki ga imamo s področja prehrane le še za nekaj izdelkov,« je povedal prof. dr. Janez Bogataj, idejni vodja tekmovanja in predsednik ljubiteljskega ocenjevanja.
Ljubiteljski ocenjevalci, bilo jih je okrog 130, so letos ocenili drugače kot strokovna komisija. Za najboljšo so izbrali kranjsko klobaso Mesarstva Podobnik. Druga je bila Arvajeva, tretja pa kranjska klobasa Mesnin dežele Kranjske. Veliko zadovoljstva je bilo tudi tokrat pri Arvajevih, katerih kranjska klobasa je bila najboljša že lani. »Zanimanje za našo kranjsko klobaso se je od lani povečalo za trikrat. Nekaj zanimanja zanjo je tudi v tujini. Sicer pa so bile klobase na današnjem ocenjevanju zelo izenačene. Vse so dobre, nekatere pa seveda malce izstopajo, so boljše,« je dejal Anton Arvaj. Najboljše kranjske klobase bodo jutri v Sori stregli na prireditvi Pomežik luni, na prazniku kranjske klobase.