Ivica in Anton Arvaj (na sliki) sta s svojo kranjsko klobaso znova navdušila in po izboru strokovne komisije zanjo dobila zlato medaljo.

Izbrali najboljšo kranjsko klobaso

V Hiši kulinarike Jezeršek so izbirali najboljše kranjske klobase. Strokovna komisija je zlato medaljo podelila Mesariji Arvaj in Pomurki. Ljubiteljski ocenjevalci so za najboljšo izbrali kranjsko klobaso Mesarstva Podobnik.

Sora – Hiša kulinarike Jezeršek in Biotehnična fakulteta iz Ljubljane, oddelek za živilstvo, sta v sredo v Sori pripravili peto državno tekmovanje v izdelavi najboljše kranjske klobase, ki je zaščitena slovenska jed. Na ocenjevanju so bile kranjske klobase 11 proizvajalcev. Ocenili so jih strokovna komisija in tudi ljubiteljski ocenjevalci.

Strokovna komisija je za najboljši izbrala dve. Zlato medaljo sta osvojili Mesarija Arvaj in Pomurka. »V primerjavi z minulimi leti so kranjske klobase kvalitetnejše. So boljše, kot sem pričakovala. Kljub temu pa med njimi so razlike,« je pojasnila mag. Marlena Skvarča, vodja petčlanske strokovne komisije, ki je pri ocenjevanju upoštevala videz, sestavo in barvo prereza, teksturo, vonj in okus. Kranjske klobase so morale biti izdelane po pravilniku o zaščiti kranjske klobase, ki je bil sprejet letos. »80 odstotkov svinjine, 20 odstotkov slanine, česen, sol, voda, poper so sestavine kranjske klobase. Letos so vzorci zelo izenačeni, vidi se dvig kakovosti, kar pripisujem predvsem dejstvu, da se prvič ocenjujejo samo klobase, ki so bile narejene po pravilniku. To je nesporen dokaz, kako pomembno je, da je država dobila ta dokument, ki ga imamo s področja prehrane le še za nekaj izdelkov,« je povedal prof. dr. Janez Bogataj, idejni vodja tekmovanja in predsednik ljubiteljskega ocenjevanja.

Ljubiteljski ocenjevalci, bilo jih je okrog 130, so letos ocenili drugače kot strokovna komisija. Za najboljšo so izbrali kranjsko klobaso Mesarstva Podobnik. Druga je bila Arvajeva, tretja pa kranjska klobasa Mesnin dežele Kranjske. Veliko zadovoljstva je bilo tudi tokrat pri Arvajevih, katerih kranjska klobasa je bila najboljša že lani. »Zanimanje za našo kranjsko klobaso se je od lani povečalo za trikrat. Nekaj zanimanja zanjo je tudi v tujini. Sicer pa so bile klobase na današnjem ocenjevanju zelo izenačene. Vse so dobre, nekatere pa seveda malce izstopajo, so boljše,« je dejal Anton Arvaj. Najboljše kranjske klobase bodo jutri v Sori stregli na prireditvi Pomežik luni, na prazniku kranjske klobase.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 24. maj 2020 / 12:59

Anton Globočnik in zedinjena Slovenija

V Železnikih se je 20. maja 1825 rodil narodni buditelj, upravni uradnik, pisatelj in pravnik Anton Globočnik plemeniti Sorodolski. Leta 1848 je sodeloval v gibanju za združitev Slovencev. Zedinjen...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Slovenski Orfej

Emocionalen. Takšen je bil abrahamov gala koncert Ota Pestnerja minulo soboto v dvorani Golovec v Celju. Glasbeni gosti so že tako dobremu vzdušju v polni dvorani dodali le še piko na i.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Uvozniki bi spremenili DMV

Zloglasni davek na motorna vozila naj bi po predlogu uvoznikov vezali na izpušne emisije.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Rojstvo pod srečno zvezdo

Test: Mazda6 Sport CD 120 TE in CD 143 TE

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

VW Phaeton za papeža

Papež Benedikt XVI. je od predsednika uprav­ne­ga odbora delniške družbe Volkswagen, dr. Bernda Pischetsriederja, prevzel pose­bej opremljeni phaeton. "V veliko čast na...

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Italijanski zlatnik

Fiat zadnji z novim lahkim dostavnikom italijansko-francoske naveze.