Lahke jedi za poletne dni

Ajdovi štruklji s skuto, proseno kašo in špinačo

Sestavine za testo: 20 dag ajdove moke, 15 dag namenske moke, 1 dag kvasa, vrela slana voda, 4 dag masla ali margarine, 2 jajci

Nadev: 10 dag skute, 12 dag prosene kaše, 12 dag špinačnih listov, 3 jajca, 15 dag margarine

Priprava testa: ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo 2 jajci, 4 dag margarine ali masla in po potrebi še belo namensko moko. Kvas nadrobimo v testo. Testo dobro obdelamo in ga pustimo počivati približno pol ure.

Nadev: medtem umešamo preostalo margarino, dodamo rumenjake, pretlačeno skuto in kuhano ter dobro odcejeno proseno kašo. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga primešamo nadevu. Nadev solimo in po okusu še popramo. Lahko dodamo sesekljan peteršilj.

Priprava štrukljev: testo razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem. Nanj damo blanširane in odcejene špinačne liste. Na špinačo damo že pripravljen nadev. Štrukelj zvijemo in ga povijemo v pomaščeno alufolijo ter damo kuhat v slan krop. Kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje odvijemo in poljubno narežemo. Ponudimo jih s praženimi drobtinami ali s segretim maslom.

Perutninski paprikaš

Sestavine: 1 piščanec, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag sveže zelene paprike, 3 dag moke, 2 žlici paprike v prahu, 1 žlica paradižnikove mezge, mast po potrebi, limonina lupinica, 2 dl kisle smetane, belo vino po okusu.

Priprava: dobro očiščenega in opranega piščanca narežemo na manjše kose. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo mast, dodamo sesekljano čebulo in česen, zlato rumeno prepražimo, dodamo še na rezance narezano svežo papriko in nasoljeno meso. Vse skupaj malo zalijemo in dušimo do polovice. Ko omaka izpari, jed pomokamo z mehko moko, dodamo papriko v prahu, limonino lupinico in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj nekoliko prepražimo in zalijemo z vodo ali pa juho. Jed kuhamo do mehkega. Nazadnje jedi dodamo še kislo smetano, belo vino in dobro prevremo. Jed ponudimo z drobnimi žličniki. Paprikaš je še bolj okusen, če mu dodamo narezan feferon.

Drobni žličniki

Sestavine:  2,5 dl mleka, 2 jajci, sol, moka po potrebi

Priprava: V mleko ubijemo jajca, jih dobro razžvrkljamo, solimo in dodamo postopoma še moko. Testa ne mešamo preveč, da ne bo preveč elastično. Testo mora biti tako gosto, da ga lahko lepo zakuhamo v slani vodi. V posodo damo vodo, jo zavremo, dodamo malo olja in z žličko zakuhamo male žličnike. Lahko maso damo na kuhinjsko desko in z lesenim nožem naredimo male žličnike. Kuhamo jih 20 minut. Kuhane odcedimo, jih prepražimo na maščobi ter ponudimo k paprikašu.

Marelična pena

Sestavine: 4 jedilne žlice mareličnega kompota, 4 beljaki, sladkorna moka po potrebi.

Priprava: kompot pretlačimo skozi cedilo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Ko smo jih stepli do polovice, dodamo še žlico sladkorja v prahu in stepamo naprej, da postane sneg zelo trd. Nazadnje dodamo še preostali sladkor in pretlačene marelice. Peno premešamo in jo ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 5. julij 2019 / 08:37

Delavcem v turizmu dovolj obljub

Zaposleni v gostinstvu in turizmu so pred začetkom visoke poletne turistične sezone znova opozorili na številne težave v panogi, od pomanjkanja delovne sile do slabega plačila.

Objavljeno na isti dan


Cerklje na Gorenjskem / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Center za zdravo zabavo

V Cerkljah že dobri dve leti deluje Mladinski center, ki mladostnikom ponuja učno pomoč, zdravo zabavo in še in še.

Prosti čas / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Zbogom, punčka

Znani igralec in oskarjevec Ben Affleck nam v režiserskem prvencu, predstavlja zgodbo o dveh zasebnih detektivih, ki ju najame družina pogrešane štiriletne deklice.

Kultura / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Finale Klavdija Tutte

V petek, 11. januarja, bo z razstavami v vseh galerijah Gorenjskega muzeja v Kranju osrednji dogodek, s katerim bo slikar Klavdij Tutta obeležil svojo petdesetletnico.

Prosti čas / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Mik Soss, nepozabni mojster ritma

Petkov četrti koncert Zlatega Avsenikovega abonmaja, za katerega je še nekaj prostih sedežev, bo posvečen basistu Miku Sossu.

Prosti čas / sreda, 9. januar 2008 / 07:00

Emo bo videla Brigita Šuler

Skladba EO EO v izvedbi skupine Zaka` pa ne, ki je bila izbrana za sodelovanje v izborih za Emo 08, je kršila pravila javnega razpisa Ema 08, in sicer v točki, ki prepoveduje javno...