Lahke jedi za poletne dni
Ajdovi štruklji s skuto, proseno kašo in špinačo
Sestavine za testo: 20 dag ajdove moke, 15 dag namenske moke, 1 dag kvasa, vrela slana voda, 4 dag masla ali margarine, 2 jajci
Nadev: 10 dag skute, 12 dag prosene kaše, 12 dag špinačnih listov, 3 jajca, 15 dag margarine
Priprava testa: ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo 2 jajci, 4 dag margarine ali masla in po potrebi še belo namensko moko. Kvas nadrobimo v testo. Testo dobro obdelamo in ga pustimo počivati približno pol ure.
Nadev: medtem umešamo preostalo margarino, dodamo rumenjake, pretlačeno skuto in kuhano ter dobro odcejeno proseno kašo. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga primešamo nadevu. Nadev solimo in po okusu še popramo. Lahko dodamo sesekljan peteršilj.
Priprava štrukljev: testo razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem. Nanj damo blanširane in odcejene špinačne liste. Na špinačo damo že pripravljen nadev. Štrukelj zvijemo in ga povijemo v pomaščeno alufolijo ter damo kuhat v slan krop. Kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje odvijemo in poljubno narežemo. Ponudimo jih s praženimi drobtinami ali s segretim maslom.
Perutninski paprikaš
Sestavine: 1 piščanec, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag sveže zelene paprike, 3 dag moke, 2 žlici paprike v prahu, 1 žlica paradižnikove mezge, mast po potrebi, limonina lupinica, 2 dl kisle smetane, belo vino po okusu.
Priprava: dobro očiščenega in opranega piščanca narežemo na manjše kose. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo mast, dodamo sesekljano čebulo in česen, zlato rumeno prepražimo, dodamo še na rezance narezano svežo papriko in nasoljeno meso. Vse skupaj malo zalijemo in dušimo do polovice. Ko omaka izpari, jed pomokamo z mehko moko, dodamo papriko v prahu, limonino lupinico in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj nekoliko prepražimo in zalijemo z vodo ali pa juho. Jed kuhamo do mehkega. Nazadnje jedi dodamo še kislo smetano, belo vino in dobro prevremo. Jed ponudimo z drobnimi žličniki. Paprikaš je še bolj okusen, če mu dodamo narezan feferon.
Drobni žličniki
Sestavine: 2,5 dl mleka, 2 jajci, sol, moka po potrebi
Priprava: V mleko ubijemo jajca, jih dobro razžvrkljamo, solimo in dodamo postopoma še moko. Testa ne mešamo preveč, da ne bo preveč elastično. Testo mora biti tako gosto, da ga lahko lepo zakuhamo v slani vodi. V posodo damo vodo, jo zavremo, dodamo malo olja in z žličko zakuhamo male žličnike. Lahko maso damo na kuhinjsko desko in z lesenim nožem naredimo male žličnike. Kuhamo jih 20 minut. Kuhane odcedimo, jih prepražimo na maščobi ter ponudimo k paprikašu.
Marelična pena
Sestavine: 4 jedilne žlice mareličnega kompota, 4 beljaki, sladkorna moka po potrebi.
Priprava: kompot pretlačimo skozi cedilo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Ko smo jih stepli do polovice, dodamo še žlico sladkorja v prahu in stepamo naprej, da postane sneg zelo trd. Nazadnje dodamo še preostali sladkor in pretlačene marelice. Peno premešamo in jo ponudimo.