Lahke jedi za poletne dni

Ajdovi štruklji s skuto, proseno kašo in špinačo

Sestavine za testo: 20 dag ajdove moke, 15 dag namenske moke, 1 dag kvasa, vrela slana voda, 4 dag masla ali margarine, 2 jajci

Nadev: 10 dag skute, 12 dag prosene kaše, 12 dag špinačnih listov, 3 jajca, 15 dag margarine

Priprava testa: ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo 2 jajci, 4 dag margarine ali masla in po potrebi še belo namensko moko. Kvas nadrobimo v testo. Testo dobro obdelamo in ga pustimo počivati približno pol ure.

Nadev: medtem umešamo preostalo margarino, dodamo rumenjake, pretlačeno skuto in kuhano ter dobro odcejeno proseno kašo. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga primešamo nadevu. Nadev solimo in po okusu še popramo. Lahko dodamo sesekljan peteršilj.

Priprava štrukljev: testo razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem. Nanj damo blanširane in odcejene špinačne liste. Na špinačo damo že pripravljen nadev. Štrukelj zvijemo in ga povijemo v pomaščeno alufolijo ter damo kuhat v slan krop. Kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje odvijemo in poljubno narežemo. Ponudimo jih s praženimi drobtinami ali s segretim maslom.

Perutninski paprikaš

Sestavine: 1 piščanec, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag sveže zelene paprike, 3 dag moke, 2 žlici paprike v prahu, 1 žlica paradižnikove mezge, mast po potrebi, limonina lupinica, 2 dl kisle smetane, belo vino po okusu.

Priprava: dobro očiščenega in opranega piščanca narežemo na manjše kose. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo mast, dodamo sesekljano čebulo in česen, zlato rumeno prepražimo, dodamo še na rezance narezano svežo papriko in nasoljeno meso. Vse skupaj malo zalijemo in dušimo do polovice. Ko omaka izpari, jed pomokamo z mehko moko, dodamo papriko v prahu, limonino lupinico in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj nekoliko prepražimo in zalijemo z vodo ali pa juho. Jed kuhamo do mehkega. Nazadnje jedi dodamo še kislo smetano, belo vino in dobro prevremo. Jed ponudimo z drobnimi žličniki. Paprikaš je še bolj okusen, če mu dodamo narezan feferon.

Drobni žličniki

Sestavine:  2,5 dl mleka, 2 jajci, sol, moka po potrebi

Priprava: V mleko ubijemo jajca, jih dobro razžvrkljamo, solimo in dodamo postopoma še moko. Testa ne mešamo preveč, da ne bo preveč elastično. Testo mora biti tako gosto, da ga lahko lepo zakuhamo v slani vodi. V posodo damo vodo, jo zavremo, dodamo malo olja in z žličko zakuhamo male žličnike. Lahko maso damo na kuhinjsko desko in z lesenim nožem naredimo male žličnike. Kuhamo jih 20 minut. Kuhane odcedimo, jih prepražimo na maščobi ter ponudimo k paprikašu.

Marelična pena

Sestavine: 4 jedilne žlice mareličnega kompota, 4 beljaki, sladkorna moka po potrebi.

Priprava: kompot pretlačimo skozi cedilo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Ko smo jih stepli do polovice, dodamo še žlico sladkorja v prahu in stepamo naprej, da postane sneg zelo trd. Nazadnje dodamo še preostali sladkor in pretlačene marelice. Peno premešamo in jo ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 13. september 2019 / 17:34

Grajski lonec in smledniška noša

Smlednik – Jutri, 14. septembra, bo na Starem gradu v Smledniku tradicionalna prireditev Grajski lonec. Tekmovanje v kuhanju najboljšega grajskega lonca se bo začelo ob 10. uri. Ob 13. uri se bodo...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nočni pohod na Grmado

Medvode - Kot vsako leto, je bil tudi letos ob prvi polni luni v januarju, 5. januarja, nočni pohod na Polhograjsko Grmado, ki ga organizira Planinsko društvo Blagajana iz Polhovega Gr...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Na Katarini si želijo še več gostov

Katarina je dobila novo turistično brošuro, v kateri je predstavljena predvsem tamkajšnja bogata gostinska ponudba.

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Cepili bodo v skladu s strokovnimi smernicami

V ZD Medvode proti humanemu papiloma virusu še ne cepijo, saj čakajo na uradne strokovne smernice.

Splošno / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Anketa: Država bi morala plačati cepljenje deklet

V tokratni anketi smo naše sogovornike povprašali, kdo bi moral kriti stroške cepljenja deklet z novim cepivom proti raku na materničnem vratu, ki je druga najpogostejša oblika raka med Slove...

Medvode / petek, 9. februar 2007 / 06:00

Nadaljevala se bo gradnja tekaškega centra

Za dokončanje izgradnje Športno rekreacijskega centra v Preski bodo potrebovali še okrog 250 tisoč evrov. Od države jih letos pričakujejo 108 tisoč, a svoj delež bo morala primakniti tudi Občina.