Lahke jedi za poletne dni

Ajdovi štruklji s skuto, proseno kašo in špinačo

Sestavine za testo: 20 dag ajdove moke, 15 dag namenske moke, 1 dag kvasa, vrela slana voda, 4 dag masla ali margarine, 2 jajci

Nadev: 10 dag skute, 12 dag prosene kaše, 12 dag špinačnih listov, 3 jajca, 15 dag margarine

Priprava testa: ajdovo moko nekoliko poparimo, dodamo 2 jajci, 4 dag margarine ali masla in po potrebi še belo namensko moko. Kvas nadrobimo v testo. Testo dobro obdelamo in ga pustimo počivati približno pol ure.

Nadev: medtem umešamo preostalo margarino, dodamo rumenjake, pretlačeno skuto in kuhano ter dobro odcejeno proseno kašo. Iz beljakov naredimo čvrst sneg in ga primešamo nadevu. Nadev solimo in po okusu še popramo. Lahko dodamo sesekljan peteršilj.

Priprava štrukljev: testo razvaljamo, ga premažemo s stepenim jajcem. Nanj damo blanširane in odcejene špinačne liste. Na špinačo damo že pripravljen nadev. Štrukelj zvijemo in ga povijemo v pomaščeno alufolijo ter damo kuhat v slan krop. Kuhamo 30 minut. Kuhane štruklje odvijemo in poljubno narežemo. Ponudimo jih s praženimi drobtinami ali s segretim maslom.

Perutninski paprikaš

Sestavine: 1 piščanec, 20 dag čebule, 2 stroka česna, 8 dag sveže zelene paprike, 3 dag moke, 2 žlici paprike v prahu, 1 žlica paradižnikove mezge, mast po potrebi, limonina lupinica, 2 dl kisle smetane, belo vino po okusu.

Priprava: dobro očiščenega in opranega piščanca narežemo na manjše kose. Čebulo in česen drobno sesekljamo. V kozici segrejemo mast, dodamo sesekljano čebulo in česen, zlato rumeno prepražimo, dodamo še na rezance narezano svežo papriko in nasoljeno meso. Vse skupaj malo zalijemo in dušimo do polovice. Ko omaka izpari, jed pomokamo z mehko moko, dodamo papriko v prahu, limonino lupinico in paradižnikovo mezgo. Vse skupaj nekoliko prepražimo in zalijemo z vodo ali pa juho. Jed kuhamo do mehkega. Nazadnje jedi dodamo še kislo smetano, belo vino in dobro prevremo. Jed ponudimo z drobnimi žličniki. Paprikaš je še bolj okusen, če mu dodamo narezan feferon.

Drobni žličniki

Sestavine:  2,5 dl mleka, 2 jajci, sol, moka po potrebi

Priprava: V mleko ubijemo jajca, jih dobro razžvrkljamo, solimo in dodamo postopoma še moko. Testa ne mešamo preveč, da ne bo preveč elastično. Testo mora biti tako gosto, da ga lahko lepo zakuhamo v slani vodi. V posodo damo vodo, jo zavremo, dodamo malo olja in z žličko zakuhamo male žličnike. Lahko maso damo na kuhinjsko desko in z lesenim nožem naredimo male žličnike. Kuhamo jih 20 minut. Kuhane odcedimo, jih prepražimo na maščobi ter ponudimo k paprikašu.

Marelična pena

Sestavine: 4 jedilne žlice mareličnega kompota, 4 beljaki, sladkorna moka po potrebi.

Priprava: kompot pretlačimo skozi cedilo. Beljake stepemo v čvrst sneg. Ko smo jih stepli do polovice, dodamo še žlico sladkorja v prahu in stepamo naprej, da postane sneg zelo trd. Nazadnje dodamo še preostali sladkor in pretlačene marelice. Peno premešamo in jo ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 4. november 2021 / 14:30

V bogati zbirki novo odličje

Balinarji Trate so z največjih tekmovanj po tradiciji prinašali odličja, za novo pa je pred kratkim poskrbel Tadej Premru, ki je s svetovnega prvenstva prinesel bronasto medaljo, ki sta jo v kraljevsk...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / petek, 1. december 2023 / 17:44

Kroparji pri prijateljih na Radišah

Po drugi svetovni vojni so številni dekleta in fantje iz slovenskih družin iz Koroške obiskovali šole v Sloveniji in stanovali v dijaških domovih. Nekateri so bili tudi v Radovljici in takrat so se...

Kronika / petek, 1. december 2023 / 17:43

Podjetniku z računa pobrali denar

Kranj – Kranjski policisti obravnavajo goljufijo, s katero so neznane osebe lastnika podjetja preslepile z elektronsko pošto. Prejel je sporočilo, da je bančni račun podjetja ogrožen in da naj ured...

GG Plus / petek, 1. december 2023 / 17:43

Človek, ki ga nikomur ni uspelo zlomiti

Alpinist, gorski reševalec, risar, konservator, arhitekt, varuh naravne in kulturne dediščine Vlasto Kopač (1913–2006) je ena tistih slovenskih osebnosti, ki z leti samo pridobivajo, kot dobro staro v...

Kamnik / petek, 1. december 2023 / 17:40

Zelena luč za širitev kamnoloma

Kamniški občinski svetniki so še v drugo podprli občinski podrobni prostorski načrt za območje kamnoloma v Stahovici.

Gorenjska / petek, 1. december 2023 / 15:05

Ponekod velik porast virusnih okužb

V nekaterih gorenjskih zdravstvenih domovih opažajo velik porast respiratornih okužb, več je tudi dokazanih obolelih s covidom-19. Pozivajo k nošenju zaščitnih mask, tudi zaradi zaščite zaposlenih in...