Tericam je trenje lanu šlo dobro od rok, čeprav so jim fantje tudi letos ponagajali.

Od lanene bilke do platna

Minulo nedeljo je bil v Davči tradicionalni Dan teric s prikazom predelave lanu od bilke do platna.

Davča – Čeprav na kmetiji pr' Vrhovc predelavo lanu prikazujejo že od leta 1969, pa Dan teric vsako leto v Davčo privabi številne obiskovalce. Tako je bilo tudi minuli konec tedna. Dogajanje se je pričelo v soboto zvečer z zabavo s skupino Mambo kings, še bolj pestro pa je bilo v nedeljo, ki jo je zaznamoval bogat kulturni in etnografski program s predstavitvijo predelave lanu od bilke do platna. »Oba dneva skupaj smo v Davči našteli okoli štiri tisoč obiskovalcev. Veseli smo, da je prireditev znova uspela, saj gre za precejšen organizacijski zalogaj. V pripravo je vključena skoraj cela vas, od otrok, ki prodajajo srečke, do starejših, ki sodelujejo pri prikazih,« je bila zadovoljna Zdenka Kejžar, predsednica Turističnega društva Davča, ki je priredil 23. Dan teric.

Tudi letos se je nedeljsko dogajanje začelo na njivi s prikazom puljenja lanu in vezanja v snopke. Slednje so nato osušili v laneni jami; to opravilo je bilo zaradi nevarnosti vžiga ponavadi zaupano gospodarjem. Snopke so nato zavili v lanene rjuhe, da so ostali topli, saj se ohlajen lan ni dobro trl. Tericam je trenje lanu tudi tokrat šlo dobro od rok, čeprav so jim fantje nagajali in najbolj zgovorni terici pripravili presenečenje – slamnatega moškega. Obiskovalci so z zanimanjem spremljali tudi druge postopke, ki so potrebni, da iz lanene bilke dobimo platno: mikanje, tresenje prediva, predenje na kolovratu, zvijanje z vretena na motovilo, pranje štren, zvijanje s kobilice v klovčke, delo za statvami in tkanje platna na njih. Za konec so prikazali še vrtanje lesenih cevi in pletenje lanenih vrvi. Po prikazih je za dobro razpoloženje skrbel ansambel Mladi Dolenjci, še pred tem pa so v kulturnem programu nastopili Pihalna godba Alples z mažoretkami, harmonikarji Jožeta Bevka iz Novakov in recitatorka Ivana Keržar.

Dan teric je, tako kot že vrsto let doslej, v Davčo znova privabil Marijo Miklavčič iz Škofje Loke. »Zdi se mi zanimivo, vsako leto pokažejo kaj novega. Pohvalno je, da ohranjajo te stare običaje,« je dejala Miklavčičeva in dodala, da je vesela, da so se v Davči po lanskih poplavah tako dobro opomogli. To je v pozdravnem govoru poudaril tudi župan Železnikov Mihael Prevc: »Življenje se je v Davči postavilo v normalne tire. V vas je bila zgrajena nadomestna cesta, ta čas pripravljajo tudi projekte za gradnjo regionalne ceste in prepričan sem, da se bomo v nekaj letih v Davčo vozili po novi cesti.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 13. september 2012 / 07:00

Novi Mercedes-Benz A že na pohodu

Prodaja nove generacije Mercedes-Benzovega razreda A se začenja tudi naslovenskem trgu. Novinec je na voljo s tremi različnimi bencinskimi motorji in dvema turbodizelskima motorjema z razponom mo...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Na Mihaelovem sejmu

Minuli konec tedna je v Mengšu potekal že 24. Mihaelov sejem, ki je obiskovalcem ponudil pestro sejemsko ponudbo in spremljevalni program. Po vtisih in mnenju o sejmu smo povprašali obisko...

Nasveti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Nov začetek!

Pisali smo že o večnih maminih sinčkih in očkovih ljubicah – ko otrok zaradi neurejenih razmer med zakoncema začne čustveno skrbeti za enega od staršev (največkrat za starša nasprotnega spola). To...

Razvedrilo / torek, 27. september 2016 / 07:00

Okusno, izbrano in predvsem – olimpijsko

Čeprav se v Kranjski Gori že pripravljajo na Oktober3fest, festival treh dežel, smo pred kratkim na kulinaričnem večeru v restavraciji hotela Ramada Resort v Kranjski Gori okušali tekmovalni meni doma...

Nasveti / torek, 27. september 2016 / 07:00

Jabolčni kolač s skuto

Pri pripravi raznih biskvitov in kolačev zelo rada uporabljam jabolka, saj mi zagotovijo, da bo končni izdelek sočen in sladek. Prav tako za sočnost in svežino poskrbi skuta. Če združimo obe sestav...

Razvedrilo / torek, 27. september 2016 / 07:00

Lepo vreme, dober obisk

Zaradi slabega vremena je tokrat odpadel tradicionalni Kravji bal, tretji Praznik vina in sira pa je bil in ponovno ga je gostila Dvorana Danica. So pa bohinjski sir lahko okušali konec tedna v Mengšu...