Še več paštet

O paštetah je bilo že dovolj napisanega prejšnji teden, zato kar takoj preidimo k idejam.

Skušina pašteta

Potrebujemo: 50 dag skušinih filejev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

V veliki ponvi segrejete oljčno olje, dodajte narezane skušine fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijete vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in zmeljite v električnem mešalniku skupaj z majonezo ter primešajte še peteršilj in drobnjak. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijte in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz črnih oljk in sardelnih filejev

Potrebujemo: 50 dag črnih oljk, 10 slanih sardelnih filejev, 20 dag poljubnega kuhanega ribjega fileja, 1 dl najboljšega oljčnega olja, 1 limono, 4 stroke česna in 10 dag kaper.

Oljke razkoščičite in stresite v električni mešalnik. Dodajte sardelne fileje, na kocke narezan ribji file, oljčno olje, limonin sok, česen in kapre ter vse skupaj zmeljite v gladko zmes. Postavite za nekaj ur v hladilnik, da se okusi prepojijo in se pašteta strdi, ter postrezite.

Piščančja pašteta z rukolo

Potrebujemo: 2,5 dl kokošje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 šop rukole, sol in sveže mlet poper.

Kokošjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v električnem mešalniku skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter 4 žlicami juhe drobno zmeljite. Dodajte oprano in drobno sesekljano rukolo, solite in poprajte po okusu ter dobro premešajte. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz jajčevcev

Potrebujemo: 0,5 kg jajčevcev, 5 žlic oljčnega olja, 3 stroke česna, šopek svežega peteršilja, 2 žlici skute, 3 sardelne fileje, sol in sveže mlet poper.

Jajčevce narežite na en centimeter debele rezine, jih posolite po okusu in jih na malce olja z obeh strani dobro popecite. Odlagajte jih na pladenj, potresite s sesekljanim česnom, peteršiljem in mletim poprom ter prelijte z oljčnim oljem in pustite, da se ohladijo. Ohlajene jajčevce skupaj s skuto ter sardelnimi fileji zmeljite v električnem mešalniku in pašteta je gotova. Za več dni jo lahko shranite v dobro zaprti posodi v hladilniku.

Telečja pašteta

Potrebujemo: 40 dag teletine, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, majaron, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v električnem mešalniku, stresite v primerno posodo in ohladite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / / 07:00

"Zelene" novoletne odločitve

Ljudje ob novem letu pogosto sprejemamo razne odločitve, kako bomo spremenili svoje vedenje. Ob letošnjih novoletnih zaobljubah posvetimo nekaj misli tudi ekologiji. Sledi nekaj preprostih "zelenih" n...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Svetniška skupina SDS

Mag. Branko Grims: ves čas je zagovarjal ohranitev Gorenjske kot enotne pokrajine, za kar govorijo tako zgodovinski razlogi kot tudi geografija ter prometna in siceršnja povezanost regije. Samo vel...

Gorje / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Spet bodo imeli vaške odbore

Gorje - Župan občine Gorje Peter Torkar je dal pobudo za ustanovitev dvanajstih vaških odborov, na zadnji seji gorjanskega občinskega sveta pa so svetniki že sprejeli osnu...

Gorje / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Kritični do "drobljenja" pokrajin in TNP

Gorje - Na zadnji seji občinskega sveta so gorjanski svetniki kritično spregovorili o predlogu za oblikovanje pokrajin v Sloveniji. »Gorenjska je včasih segala do Vranskega in ne...

Radovljica / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Sedež Zgornje Gorenjske naj bo v Radovljici

Radovljica - Ko so župani občin Zgornje Gorenjske na junijski koordinaciji obravnavali prizadevanja osmih občin za ustanovitev pokrajine Zgornja Gorenjska, so se ukvarjali tudi v...

Tržič / sreda, 11. julij 2007 / 07:00

Kmalu koča na Zelenici

Planinsko društvo Tržič že ima material za novo kočo na Zelenici. Postavljati so jo začeli konec minulega tedna.