Še več paštet

O paštetah je bilo že dovolj napisanega prejšnji teden, zato kar takoj preidimo k idejam.

Skušina pašteta

Potrebujemo: 50 dag skušinih filejev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

V veliki ponvi segrejete oljčno olje, dodajte narezane skušine fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijete vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in zmeljite v električnem mešalniku skupaj z majonezo ter primešajte še peteršilj in drobnjak. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijte in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz črnih oljk in sardelnih filejev

Potrebujemo: 50 dag črnih oljk, 10 slanih sardelnih filejev, 20 dag poljubnega kuhanega ribjega fileja, 1 dl najboljšega oljčnega olja, 1 limono, 4 stroke česna in 10 dag kaper.

Oljke razkoščičite in stresite v električni mešalnik. Dodajte sardelne fileje, na kocke narezan ribji file, oljčno olje, limonin sok, česen in kapre ter vse skupaj zmeljite v gladko zmes. Postavite za nekaj ur v hladilnik, da se okusi prepojijo in se pašteta strdi, ter postrezite.

Piščančja pašteta z rukolo

Potrebujemo: 2,5 dl kokošje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 šop rukole, sol in sveže mlet poper.

Kokošjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v električnem mešalniku skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter 4 žlicami juhe drobno zmeljite. Dodajte oprano in drobno sesekljano rukolo, solite in poprajte po okusu ter dobro premešajte. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz jajčevcev

Potrebujemo: 0,5 kg jajčevcev, 5 žlic oljčnega olja, 3 stroke česna, šopek svežega peteršilja, 2 žlici skute, 3 sardelne fileje, sol in sveže mlet poper.

Jajčevce narežite na en centimeter debele rezine, jih posolite po okusu in jih na malce olja z obeh strani dobro popecite. Odlagajte jih na pladenj, potresite s sesekljanim česnom, peteršiljem in mletim poprom ter prelijte z oljčnim oljem in pustite, da se ohladijo. Ohlajene jajčevce skupaj s skuto ter sardelnimi fileji zmeljite v električnem mešalniku in pašteta je gotova. Za več dni jo lahko shranite v dobro zaprti posodi v hladilniku.

Telečja pašteta

Potrebujemo: 40 dag teletine, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, majaron, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v električnem mešalniku, stresite v primerno posodo in ohladite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / četrtek, 29. junij 2017 / 17:29

Zlati grb bo dobila Eva Macun

Kranjska Gora – Občinski svet občine Kranjska Gora je na zadnji seji prejšnji teden potrdil letošnje prejemnike občinskih priznanj. Zlati grb občine Kranjska Gora bo na slovesnosti, ki bo letos v p...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Naše, gorenjske zgodbe

V četrtek so v Gradu Khislstein v Kranju slovesno odprli veliko stalno razstavo Gorenjskega muzeja Prelepa Gorenjska. Dvanajst zgodb naše zgodovine.

Nasveti / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Pa čeprav ni zmeraj kaviar ...

Za naslov sem si sposodila naslov romana Joha­nnesa Maria Simmla, avstrijskega pisatelja, o katerem so pravili, da je »pisec na tekočem traku« in »mehanik za uspešnice«. Simmel, rojen 1924, v...

GG Plus / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Karavanke, raj narave

Karavanke - eno območje, dve deželi, veliko razburljivih programov aktivnih počitnic. Skupni imenovalec je čezmejni projekt Operativnega programa Slovenija - Avstrija 2007-2013 REACT, ki izpopolnjuje...

Kamnik / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Proslava ob državnem prazniku

Kamnik - Občina Kamnik organizira danes, 22. decembra, ob 17. uri slovesnost ob državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti, ki bo potekala v Domu kulture Kamnik. Slavnos...

Gorenjska / sobota, 22. december 2012 / 07:00

Komentar: Vrtci kot "odlagalnice" otrok

Z napovedanimi spremembami standardov in normativov v vrtcih se bomo, opozarjajo zaposleni v predšolski vzgoji, vrnili trideset let nazaj. Takrat je bila naloga vrtcev zgolj to, da so pač poskrbe...