Še več paštet

O paštetah je bilo že dovolj napisanega prejšnji teden, zato kar takoj preidimo k idejam.

Skušina pašteta

Potrebujemo: 50 dag skušinih filejev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

V veliki ponvi segrejete oljčno olje, dodajte narezane skušine fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijete vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in zmeljite v električnem mešalniku skupaj z majonezo ter primešajte še peteršilj in drobnjak. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijte in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz črnih oljk in sardelnih filejev

Potrebujemo: 50 dag črnih oljk, 10 slanih sardelnih filejev, 20 dag poljubnega kuhanega ribjega fileja, 1 dl najboljšega oljčnega olja, 1 limono, 4 stroke česna in 10 dag kaper.

Oljke razkoščičite in stresite v električni mešalnik. Dodajte sardelne fileje, na kocke narezan ribji file, oljčno olje, limonin sok, česen in kapre ter vse skupaj zmeljite v gladko zmes. Postavite za nekaj ur v hladilnik, da se okusi prepojijo in se pašteta strdi, ter postrezite.

Piščančja pašteta z rukolo

Potrebujemo: 2,5 dl kokošje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 šop rukole, sol in sveže mlet poper.

Kokošjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v električnem mešalniku skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter 4 žlicami juhe drobno zmeljite. Dodajte oprano in drobno sesekljano rukolo, solite in poprajte po okusu ter dobro premešajte. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz jajčevcev

Potrebujemo: 0,5 kg jajčevcev, 5 žlic oljčnega olja, 3 stroke česna, šopek svežega peteršilja, 2 žlici skute, 3 sardelne fileje, sol in sveže mlet poper.

Jajčevce narežite na en centimeter debele rezine, jih posolite po okusu in jih na malce olja z obeh strani dobro popecite. Odlagajte jih na pladenj, potresite s sesekljanim česnom, peteršiljem in mletim poprom ter prelijte z oljčnim oljem in pustite, da se ohladijo. Ohlajene jajčevce skupaj s skuto ter sardelnimi fileji zmeljite v električnem mešalniku in pašteta je gotova. Za več dni jo lahko shranite v dobro zaprti posodi v hladilniku.

Telečja pašteta

Potrebujemo: 40 dag teletine, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, majaron, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v električnem mešalniku, stresite v primerno posodo in ohladite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / četrtek, 21. julij 2022 / 11:21

V sredo potrdili 1829 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V sredo so v Sloveniji ob 825 PCR-testih in 6138 hitrih antigenskih testih potrdili 1829 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v sredo zaradi covida-19...

Objavljeno na isti dan


Gorje / sreda, 26. februar 2014 / 15:00

Zaznamovali obletnico rojstva Albina Belarja

Podhom – Občina Gorje je v petek pripravila slovesnost ob 150. obletnici rojstva znanstvenika in naravovarstvenika, seizmologa Albina Belarja. Ta je v Podhomu živel po prvi svetovni vojni, potem ko...

Kamnik / sreda, 26. februar 2014 / 14:48

S počitnic v novo šolo

Učenci in učitelji Osnovne šole Toma Brejca so se po letošnjih zimskih počitnicah pouka razveselili kot že dolgo ne. Po skoraj dveh letih gradbenih del je njihova šola predvčerajšnjim povsem nova le o...

Šport / sreda, 26. februar 2014 / 14:27

S Petrom proslavili olimpijski medalji

Po slabem letu dni so se navijači našega smučarskega skakalca Petra Prevca znova zbrali v Dolenji vasi, kjer so lahko od blizu občudovali srebrno in bronasto olimpijsko kolajno, ki ju je Peter z odlič...

Kranj / sreda, 26. februar 2014 / 14:22

Kvaliteta pitne vode v Besnici

V tokratni anketi smo prebivalce Besnice vprašali, kako zadovoljni so s kvaliteto pitne vode. Zanimalo nas je, ali bi bila potrebna pločnik do šole ter gradnja kanalizacijskega sistema. Preverili s...

Razvedrilo / sreda, 26. februar 2014 / 13:24

Slovenski pozdravi z Gorenjske

Sedemčlanski narodno-zabavni ansambel si je ime Slovenski pozdravi nadel že na začetku, do danes pa doživel nekaj manjših sprememb, zamenjav. Ko smo jih povprašali, kako je z glasbeno izobrazbo v njih...