Še več paštet

O paštetah je bilo že dovolj napisanega prejšnji teden, zato kar takoj preidimo k idejam.

Skušina pašteta

Potrebujemo: 50 dag skušinih filejev, 1 majhno čebulo, 5 žlic najboljšega oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 2 žlici kisle smetane, 1 žlico majoneze, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, 1 žlico sveže narezanega drobnjaka, sol in sveže mlet poper.

V veliki ponvi segrejete oljčno olje, dodajte narezane skušine fileje in sesekljano čebulo ter pražite nekaj minut. Prilijete vino in kislo smetano, začinite s soljo in poprom ter kuhajte približno 5 minut. Odstavite in zmeljite v električnem mešalniku skupaj z majonezo ter primešajte še peteršilj in drobnjak. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijte in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz črnih oljk in sardelnih filejev

Potrebujemo: 50 dag črnih oljk, 10 slanih sardelnih filejev, 20 dag poljubnega kuhanega ribjega fileja, 1 dl najboljšega oljčnega olja, 1 limono, 4 stroke česna in 10 dag kaper.

Oljke razkoščičite in stresite v električni mešalnik. Dodajte sardelne fileje, na kocke narezan ribji file, oljčno olje, limonin sok, česen in kapre ter vse skupaj zmeljite v gladko zmes. Postavite za nekaj ur v hladilnik, da se okusi prepojijo in se pašteta strdi, ter postrezite.

Piščančja pašteta z rukolo

Potrebujemo: 2,5 dl kokošje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 šop rukole, sol in sveže mlet poper.

Kokošjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v električnem mešalniku skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter 4 žlicami juhe drobno zmeljite. Dodajte oprano in drobno sesekljano rukolo, solite in poprajte po okusu ter dobro premešajte. Pašteto stresite v primerno posodo, jo pokrijete in postavite za nekaj ur v hladilnik, da se strdi.

Pašteta iz jajčevcev

Potrebujemo: 0,5 kg jajčevcev, 5 žlic oljčnega olja, 3 stroke česna, šopek svežega peteršilja, 2 žlici skute, 3 sardelne fileje, sol in sveže mlet poper.

Jajčevce narežite na en centimeter debele rezine, jih posolite po okusu in jih na malce olja z obeh strani dobro popecite. Odlagajte jih na pladenj, potresite s sesekljanim česnom, peteršiljem in mletim poprom ter prelijte z oljčnim oljem in pustite, da se ohladijo. Ohlajene jajčevce skupaj s skuto ter sardelnimi fileji zmeljite v električnem mešalniku in pašteta je gotova. Za več dni jo lahko shranite v dobro zaprti posodi v hladilniku.

Telečja pašteta

Potrebujemo: 40 dag teletine, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo, dodajte strt česen, majaron, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v električnem mešalniku, stresite v primerno posodo in ohladite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 19. avgust 2008 / 07:00

Svetovna prvakinja na Javorču

Tanja Žakelj in Lenart Oblak sta zmagovalca petega kolesarskega vzpona na Javorč. Na Uskovnico najhitreje Franci Žnidarič.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 14. oktober 2016 / 07:00

V očeh tujcev srečni in veseli

Večer. Blejski otok se je kopal v posebni svetlobi, jezero je bilo kristalno, nebo nad obrisi vrhov obarvano rahlo oranžno. Sončni zahod z Blejskega gradu je bil tisto, kar je v danem trenutku najbolj...

GG Plus / petek, 14. oktober 2016 / 07:00

Dosežki niso samoumevni

Kljub nekaterim upravičenim kritikam Evropske unije je prihodnost Slovenije in drugih evropskih držav v povezovanju, je prepričan dr. Gorazd Justinek s Centra za evropsko prihodnost, ki že deset let d...

GG Plus / petek, 14. oktober 2016 / 07:00

Kot bi ravno odšli na njivo ...

Prvič po četrt stoletja so pred časom znova odprli vrata Mrakove domačije na Rečici pri Bledu. Gre za eno izmed redkih ohranjenih domačij iz 18. stoletja, kjer sta se ohranila tako tradicionalen način...

Kronika / petek, 14. oktober 2016 / 07:00

Zavedal se je svojega dejanja

Albana Thaqija, obtoženega umora učitelja Pavla Zupana, so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada z zvijačo po omrežju Facebook zvabili nazaj v Slovenijo, kjer so ga potem prijeli.

Gospodarstvo / petek, 14. oktober 2016 / 15:01

Naprodaj stanovanja v Celovških dvorih

Kranj – Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je ob koncu letošnjega julija postala pravnomočna lastnica stanovanj v soseski Celovški dvori v Ljubljani, začenja prodajati prvih 56 stanovan...