Na Prevali delavnica o vodenju planšarije
Ena od zanimivih oblik turizma na podeželju je tudi planšarstvo na planinah.
Begunje - V preteklosti je zamiralo, razvoj pohodništva ter iskanje pristne domače hrane pa ga je marsikje spet oživilo. Prav zato je Center za trajnostni razvoj podeželja Kranj v okviru programa Podeželsko razvojno jedro pripravil na planini Prevala delavnico Kako voditi planšarijo. Planšarija se s svojo ponudbo šteje med dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki se izvaja samo v času pašne sezone, t. j. običajno med junijem in septembrom. Ponudba je omejena na različne mlečne in mesne izdelke, domače pijače ter nekatere druge domače jedi, ki so pripravljene na planšariji. Nekaj o teh in drugih pogojih, ki sledijo pravilnikom s področja gostinstva ter dopolnilnih dejavnosti, je ob upoštevanju posebnosti planšarij predstavil Uroš Brankovič iz Centra. Kot sta povedala Pavla in Anton Avsenek, ki že petnajst let uspešno vodita planšarijo na Prevali, so planšarji med sezono na nogah od jutra do večera. Za svoje delo potrebujejo znanje živinoreje, veterine, sirarstva, gozdarstva, turizma in gostinstva. Pomembno je, da so predani planini in živini, vsega drugega se lahko naučijo, sirarstva, na primer, na tečaju v Biotehniškem centru Naklo. Pavla se je ob prirojeni prijaznosti do obiskovalcev izurila tudi za pripravo planšarskih dobrot, ki jih vsi hvalijo.