Vrtnice

Zaradi prelepe oblike cvetov in popolnega vonja je vrtnica kraljica cvetic.

Vrtnice so pognale svoje korenine že pred 60 milijoni let, pred 8000 leti pa so jih začeli gojiti kje drugje kot v Egiptu. Pa niso vrtnice uporabne samo v kozmetiki, kot modni dodatek ali v vrtovih, iz njenih venčnih lističev lahko pripravimo tudi okusne jedi. Priljubljena dišava, tudi v kombinaciji z drugimi, je v zadnjih desetletjih posebna sestavina tudi v kulinariki. Barva, vonj in okus vrtnic omogočajo, da z njimi obarvamo in začinimo številne jedi, od hladnih prigrizkov, toplih predjedi, glavnih jedi pa tudi sladic in pijač. Najprimernejši čas za obiranje cvetov je zjutraj, preden sonce izpije prelestni vonj. Katere vrtnice izbrati? V literaturi navajajo številne najbolj dišeče vrtnice, a imena sort nam nič ne povedo. Ozrimo se po domačih vrtnicah, poiščimo najbolj dišeče, in potrgajmo cvetove. Najbolj dišeči cvetovi so tisti, ki so komaj odprti. Del cvetnega lista, ki se drži čaše, je najbolje izrezati, ker rahlo greni. Pred uporabo jih operemo v veliki količini mrzle vode, vendar z njimi ravnamo previdno, nežno jih polagamo na papirnato brisačo in pustimo, da se posušijo. Uporabljamo le sveže cvetne liste, ki se jih ne splača niti sušiti, niti zamrzovati, v hladilniku pa tako ali tako izgubijo ves vonj in svežino. V prodaji vrtničnih cvetov ni, dobimo pa vrtnično ali rožno vodo in olje, pa še to ponavadi le v lekarnah. Nekatere vrste vrtnic pa imajo tudi velike plodove, ki jih uporabljamo kakor šipek. Dišeče venčne liste uporabljamo za aromatiziranje sladic in solat, iz njih lahko pripravimo sirup, žele, vino ali pa jih namočimo v kis. Splača se tudi preizkusiti okus, ki ga dajo vrtnični cvetovi zeliščnim čajem in še posebej pravemu čaju. Sladokusci pa bodo iz vrtnic pripravili nadvse dišečo marmelado.

Narezani biftek na solati z vrtnicami

Za 4 osebe potrebujemo: 50 dag govejega fileja, 25 dag svežih solatnih listov (berivke, mlade špinače, rukole,…), 10 dag vrtničnih cvetnih listov, 3 žlice sveže stisnjenega ribezovega soka, 4 žlice oljčnega olja, 1 žlico limoninega soka, 5 dag nastrganega parmezana, sol in sveže mlet poper.

Meso solite in popoprajte ter ga na žaru z vseh strani pecite 10 do 15 minut, da ostane znotraj rožnato. Na deski ga narežite na tanke rezine. Oprano solato in vrtnične cvetne liste porazdelite na velik krožnik, nanje naložite rezine mesa, začinite s soljo in poprom, potresite s parmezanom ter prelijte z marinado iz ribezovega soka, oljčnega olja in limoninega soka. Takoj postrezite s toastom ali sveže pečenim kruhom.

Jagodna marmelada z vrtnicami

Za tri kozarce vrtnične marmelade potrebujemo: 30 dag vrtničnih cvetnih listov, 80 dag sladkorja, sok ene limone, 2 kg svežih jagod in 1 vrečko želina za marmelade.

Cvetne lističe vrtnic, najraje rdeče in dišeče, dajte v sedem decilitrov vrele vode, kuhajte jih pet minut. Odcedite in odcejeno vodo shranite. V multipraktik dajte kuhane cvetove vrtnic, 200 gramov sladkorja in limonin sok ter vse skupaj zmeljite. V preostalo vodo kuhanih vrtnic vsujte preostali sladkor in zmlete vrtnice ter kuhajte še 20 minut. Dodajte oprane in razpolovljene jagode ter zavrite. Dodajte vrečko želina, ki ste ga pred tem zmešali z dvema žlicama sladkorja in nekaj vode, da postane zmes gladka. Marmelado, ko zavre, kuhajte še pet minut, odstranite peno in zaprite v kozarce.

Pomarančni sorbet z vrtnicami

Potrebujemo: 4 dl sveže stisnjenega pomarančnega soka, sveže iztisnjen sok ene limone, 15 dag rjavega sladkorja, 1 kapljico vrtničnega olja, 5 dag vrtničnih cvetnih listov in 1 jajčni beljak.

Sladkor skuhajte v enem decilitru vode in ohladite. Dodajte pomarančni in limonin sok, vrtnično olje ter vrtnične cvetne liste. Vse skupaj zmeljite s paličnim mešalnikom, nalijte v model in zamrznite. Maso občasno premešajte in ko začne kristalizirati, primešajte še sneg iz beljaka.

Breskve z vrtnicami

Za 5 oseb potrebujemo: 5 sočnih breskev, 25 dag sira mascarpone, 2,5 dl sladke smetane, 1 kapljico vrtničnega olja, 3 dag vrtničnih cvetnih listov in 2 žlici sladkorja v prahu.

Vsako breskev operite in previdno vzdolžno prerežite in odstranite koščico. Sladki smetani dodajte sladkor, vrtnične cvetne liste in vrtnično olje ter vse skupaj zmeljite s paličnim mešalnikom. Dodajte mascarpone in vse skupaj stepite v trdo kremo. S kremo napolnite breskve in jih ponudite kot okusne sadeže presenečenja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 3. november 2022 / 14:42

Gasilci so junaki

Kranj – Gasilska zveza Mestne občine Kranj (GZ MOK) vsako leto v oktobru, ki je mesec požarne varnosti, pripravi različne aktivnosti za otroke. Kot je pojasnil Cveto Lebar, predsednik Komisije za p...

Objavljeno na isti dan


Kranj / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Novi stari ravnatelji

Kranj - Mestni svetniki so potrdili nov mandat Mariji Simčič, direktorici Javnega zavoda Ekonomska šola Kranj. Soglašali so z imenovanjem Stanislave Grubeš...

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Še nekaj dni za oddajo vlog

Težave pri vnosu zbirnih vlog za subvencije prihaja pri kmetijah z veliko GERK-ov zaradi neurejenega registra kmetijskih gospodarstev in neurejenih GERK-ov, kar je treba urediti na upravnih enotah.

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Dež bo opral skrbi

Obilnejše deževje bi v kmetijstvu odpravilo najhujše posledice zaradi suše.

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Letno poročilo o prodaji mleka

Rok za posredovanje letnega poročila o neposredni prodaji mleka oziroma mlečnih proizvodov se izteče 15. maja.

Gospodarstvo / petek, 4. maj 2007 / 07:00

Razgrnitev gozdno gospodarskega načrta

Škofja Loka - V kranjski območni enoti Zavoda za gozdove Slovenije so pripravili osnutek gozdno gospodarskega načrta za enoto Škofja Loka za obdobje 2007 – 2016. Načrt...