Lahke jedi za poletne dni

Kremna juha iz zelene

Sestavine: 5 dag jušne zelenjave, 25 dag gomolja zelene, 20 dag krompirja, 3 dag masti, 1,50 l vode ali kostne juhe, muškatni orešček, sol, poper, limonin sok, sesekljan peteršilj, pol dl kisle smetane, 1 rumenjak, profiteroli ali kruhove kocke za vložek.

Priprava: Očiščeno in na rezine narezano jušno zelenjavo prepražimo na maščobi, dodamo gomolj zelene in krompir ter zalijemo s kostno juho ali vodo. Ko se zelenjava zmehča, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo. Juho znova prevremo, nato nekoliko ohlajeno legiramo - zmešamo jo s kislo smetano in rumenjakom. Juho lahko potresemo še z narezanimi sončnimi semeni.

Kuhani kvašeni cmoki

Sestavine: tri četrt kg namenske moke, pol l mleka, 1 jajce, 1 rumenjak, 6 dag masla ali margarine, 2 dag kvasa.

Priprava cmokov: Kvas namočimo v malo mleka. Med preostalo mleko razžvrkljamo maslo ali margarino, jajce in rumenjak. Ko se kvas nekoliko dvigne, ga zlijemo v skledo k presejani moki. Dodamo sol in mleko z jajci. Vse skupaj pognetemo v čvrsto testo in ga dobro obdelamo, da bo testo elastično in rahlo. Iz dobro obdelanega testa naredimo male cmoke in jih pustimo, da vzhajajo na pomokani deski. Vodo pristavimo, jo solimo in vanjo damo cmoke, da se dvignejo. Kuhane zabelimo s prepraženo zabelo ali pa z na maslu prepraženimi drobtinami. Cmoke med obdelavo lahko tudi nadevamo s praženimi gobami ali pa kar s prepraženimi drobtinami. Poleg ponudimo sezonsko solato in fižolovo prikuho.

Fižolova prikuha: Fižol očistimo in otrebimo, ga zrežemo na rezance in skuhamo v slanem kropu. Naredimo prežganje tako, da na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen ter malo moke. Zalijemo z juho ali vodo, prevremo. Dodamo še odcejen fižol in dobro prepražimo. Jed začinimo s soljo, dodamo lovorov list in malo timijana. Fižolovo omako lahko nekoliko okisamo in ji dodamo še kislo smetano po okusu.

Kokosove rezine

Sestavine: 36 dag moke, malo pecilnega praška, 24 dag margarine, 12 dag sladkorja, 1 jajce, pol dl jabolčnega soka.

Nadev: 20 dag marelične marmelade, 5 beljakov, 20 dag sladkorja, 15 dag kokosove moke.

Priprava: Pripravimo krhko testo. Za pol ure ga damo v hladilnik, da se odpočije. Nato ga razvaljamo za 1 cm debelo, položimo v pomaščen pekač in na pol spečemo. Pečenega premažemo z razredčeno marelično marmelado in pripravljenim nadevom. V pečici ga pečemo pri temperaturi 150 stopinj Celzija 25 do 30 minut. Na pol ohlajenega narežemo in ponudimo h kavi ali čaju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 13. september 2020 / 16:02

Na kolesu iz roda v rod

Koroški Slovenec Peter Wrolich - Paco iz Loč ob Baškem jezeru je bil dvanajst let poklicni kolesar in je kar petkrat tekmoval na slovitem francoskem Touru. Po njegovih stopinjah gresta tudi dva sinova...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Zelišča, ki oživljajo spomin (1)

Žajbelj, rožmarin, pelin, smetlika, česen in še bi se našla kakšna zdravilna rastlina, ki nam stoji ob strani, ko nam začne pešati spomin in se v njem začno pojavljati luknjice in luknje.

Gospodarstvo / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Prve rente iz Prve osebne zavarovalnice

Ljubljana - V Sloveniji se je pred desetimi leti začelo uveljavljati varčevanje za starost v okviru t. i. drugega pokojninskega stebra, letos pa bodo prvi že začeli prejemati pok...

Kamnik / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Župan sprejel kamniške župnike

Kamnik - Kamniški župan Marjan Šarec je tudi letos pripravil tradicionalno ponovoletno srečanje z župniki kamniške dekanije. Srečanje, ki se ga je udeležila tudi vodja družbenih...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Anketa: Končno dežurni zobozdravnik

Gorenjcem od šestega februarja dalje ob nedeljah in praznikih nujne zobozdravstvene pomoči ne bo več treba iskati v Ljubljani, saj bo tudi v Kranju začela delovati dežurna ambulanta. Kaj na to pravijo...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Pomagali otrokom z astmo

Kranj - Več kot sto kolesarjev se je v soboto udeležilo 6. dobrodelnega spininga, na katerem so zbirali denar za pomoč otrokom z astmo. Pod vodstvom ultrakolesarja Marka Baloha s...