Lahke jedi za poletne dni

Kremna juha iz zelene

Sestavine: 5 dag jušne zelenjave, 25 dag gomolja zelene, 20 dag krompirja, 3 dag masti, 1,50 l vode ali kostne juhe, muškatni orešček, sol, poper, limonin sok, sesekljan peteršilj, pol dl kisle smetane, 1 rumenjak, profiteroli ali kruhove kocke za vložek.

Priprava: Očiščeno in na rezine narezano jušno zelenjavo prepražimo na maščobi, dodamo gomolj zelene in krompir ter zalijemo s kostno juho ali vodo. Ko se zelenjava zmehča, vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo. Juho znova prevremo, nato nekoliko ohlajeno legiramo - zmešamo jo s kislo smetano in rumenjakom. Juho lahko potresemo še z narezanimi sončnimi semeni.

Kuhani kvašeni cmoki

Sestavine: tri četrt kg namenske moke, pol l mleka, 1 jajce, 1 rumenjak, 6 dag masla ali margarine, 2 dag kvasa.

Priprava cmokov: Kvas namočimo v malo mleka. Med preostalo mleko razžvrkljamo maslo ali margarino, jajce in rumenjak. Ko se kvas nekoliko dvigne, ga zlijemo v skledo k presejani moki. Dodamo sol in mleko z jajci. Vse skupaj pognetemo v čvrsto testo in ga dobro obdelamo, da bo testo elastično in rahlo. Iz dobro obdelanega testa naredimo male cmoke in jih pustimo, da vzhajajo na pomokani deski. Vodo pristavimo, jo solimo in vanjo damo cmoke, da se dvignejo. Kuhane zabelimo s prepraženo zabelo ali pa z na maslu prepraženimi drobtinami. Cmoke med obdelavo lahko tudi nadevamo s praženimi gobami ali pa kar s prepraženimi drobtinami. Poleg ponudimo sezonsko solato in fižolovo prikuho.

Fižolova prikuha: Fižol očistimo in otrebimo, ga zrežemo na rezance in skuhamo v slanem kropu. Naredimo prežganje tako, da na masti prepražimo sesekljano čebulo in česen ter malo moke. Zalijemo z juho ali vodo, prevremo. Dodamo še odcejen fižol in dobro prepražimo. Jed začinimo s soljo, dodamo lovorov list in malo timijana. Fižolovo omako lahko nekoliko okisamo in ji dodamo še kislo smetano po okusu.

Kokosove rezine

Sestavine: 36 dag moke, malo pecilnega praška, 24 dag margarine, 12 dag sladkorja, 1 jajce, pol dl jabolčnega soka.

Nadev: 20 dag marelične marmelade, 5 beljakov, 20 dag sladkorja, 15 dag kokosove moke.

Priprava: Pripravimo krhko testo. Za pol ure ga damo v hladilnik, da se odpočije. Nato ga razvaljamo za 1 cm debelo, položimo v pomaščen pekač in na pol spečemo. Pečenega premažemo z razredčeno marelično marmelado in pripravljenim nadevom. V pečici ga pečemo pri temperaturi 150 stopinj Celzija 25 do 30 minut. Na pol ohlajenega narežemo in ponudimo h kavi ali čaju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / nedelja, 28. junij 2015 / 11:54

Koncesija in dodatni denar za Gorenjsko plažo

Tržič – Na nedavni seji občinskega sveta občine Tržič so svetniki potrdili koncesijsko pogodbo z občinskim javnim podjetjem Bios, ki bo začela veljati 1. januarja prihodnje leto. Podjetje...

Objavljeno na isti dan


Železniki / sreda, 19. maj 2021 / 18:18

Med epidemijo več nasilja v družini

V občini Železniki lani ni bilo niti enega vloma, je pa bilo več nasilja v družini.

Šport / sreda, 19. maj 2021 / 18:18

Loški rokometaši izgubili v Dobovi

Škofja Loka – Na sobotni tekmi 24. kroga Lige NLB je ekipa Urbanscape Loka gostovala pri moštvu Dobove in izgubila z rezultatom 24 : 23 (13 : 10). »V prvem polčasu smo naredili preveč napak. Na kon...

Nasveti / sreda, 19. maj 2021 / 18:16

Polnovredni sirovi krekerji in kruhki

Da ne bomo pekli samo sladkega, pripravimo polnovredne sirove krekerje ali kruhke, ki niso le okusni, temveč tudi hranljivi.

Rekreacija / sreda, 19. maj 2021 / 18:10

Razgledna skala

Jelenkamen (1096 m n. m.) – Skala nad Jesenicami, ki ponudi lep razgled na Jesenice, Zgornjesavsko dolino in Radovljiško kotlino. Pred leti smo ga že obiskali, danes ga bomo ponovno, a po neoznačeni s...

Razvedrilo / sreda, 19. maj 2021 / 17:20

Hiša stare mame (2)

V Hiši stare mame v Vrhpolju pri Kamniku je pet dvoposteljnih sob in dva apartmaja, od katerih je eden nadstandardni s svojim masažnim bazenom. Na odmaknjenem delu terase imajo še enega, k...