Lahke jedi za poletne dni
Zelenjavna juha s praženim zdrobom
Sestavine: 30 dag mešane zelenjave (gobice, grah, korenje, kolerabice, cvetača, stročji fižol), srednje velika čebula, 2 stroka česna, maščoba po potrebi, 12 dag pšeničnega zdroba, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane.
Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo zelenjavo, ko zarumeni, jo zalijemo z juho ali vodo, dodamo še na maščobi prepražene na tanko narezane gobice. Jed dušimo do mehkega. Pšenični zdrob prepražimo posebej in ga dodamo. Zelenjavi dodamo še ostalo juho ali vodo in jo dobro prevremo. Juho začinimo s soljo, poprom in lovorovim listom. Pred serviranjem juho še zgostimo z legirjem - v smetano zmešanim rumenjakom.
Sirovi cmoki
Sestavine: pol l sirčka, 2 jajci, 3 žlice pšeničnega zdroba, 2 žlici kruhovih drobtin, 2 žlici masla ali margarine, malo moke.
Priprava: Maslo penasto umešamo z rumenjaki, dodamo sirček, zdrob, drobtine in sol. Nazadnje dodamo še sneg beljakov in toliko bele moke, da se sprime. Iz te mase naredimo male cmoke, ki jih kuhamo v vrelem slanem kropu 15 minut. Nato jih zabelimo s prepraženo zabelo. Ponudimo jih kot toplo začetno jed. Lahko jih prelijemo še s toplo kislo smetano pomešano z zabelo. Poleg ponudimo še dobro sezonsko solato.
Telečja rižota
Sestavine: 40 dag telečjega vratu, 32 dag riža, 1 srednje velika čebula, 4 dag masla ali margarine, 2 stroka česna, sesekljan peteršilj, lovorov list, listi bazilike, vejica rožmarina.
Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo oprano in narezano telečje meso. Nekoliko pražimo, dodamo opran riž, malo prepražimo in zalijemo z vodo ali juho. Rižoti dodamo še začimbe. Jed naj vre kake pol ure, da se bo riž zmehčal. Gotovo rižoto potresemo še s koščki masla ali margarine in jih zamešamo s kuhinjskimi vilicami.
Rabarbarin kompot
Sestavine: 40 dag rabarbare, sladkor po okusu, vanilin sladkor, malo cimetove skorje, limonina lupina, 3 klinčki.
Priprava: Rabarbaro olupimo in narežemo na primerne kose. Pristavimo vodo, jo sladkamo, začinimo in vanjo vložimo oprano in narezano rabarbaro. Kuhamo do mehkega, nato poberemo iz kompota še začimbe in ga dobro ohladimo v hladilniku. Nadevamo ga v skodelice in ponudimo.