Lahke jedi za poletne dni

Zelenjavna juha s praženim zdrobom

Sestavine: 30 dag mešane zelenjave (gobice, grah, korenje, kolerabice, cvetača, stročji fižol), srednje velika čebula, 2 stroka česna, maščoba po potrebi, 12 dag pšeničnega zdroba, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo zelenjavo, ko zarumeni, jo zalijemo z juho ali vodo, dodamo še na maščobi prepražene na tanko narezane gobice. Jed dušimo do mehkega. Pšenični zdrob prepražimo posebej in ga dodamo. Zelenjavi dodamo še ostalo juho ali vodo in jo dobro prevremo. Juho začinimo s soljo, poprom in lovorovim listom. Pred serviranjem juho še zgostimo z legirjem - v smetano zmešanim rumenjakom.

Sirovi cmoki

Sestavine: pol l sirčka, 2 jajci, 3 žlice pšeničnega zdroba, 2 žlici kruhovih drobtin, 2 žlici masla ali margarine, malo moke.

Priprava: Maslo penasto umešamo z rumenjaki, dodamo sirček, zdrob, drobtine in sol. Nazadnje dodamo še sneg beljakov in toliko bele moke, da se sprime. Iz te mase naredimo male cmoke, ki jih kuhamo v vrelem slanem kropu 15 minut. Nato jih zabelimo s prepraženo zabelo. Ponudimo jih kot toplo začetno jed. Lahko jih prelijemo še s toplo kislo smetano pomešano z zabelo. Poleg ponudimo še dobro sezonsko solato.

Telečja rižota

Sestavine: 40 dag telečjega vratu, 32 dag riža, 1 srednje velika čebula, 4 dag masla ali margarine, 2 stroka česna, sesekljan peteršilj, lovorov list, listi bazilike, vejica rožmarina.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo oprano in narezano telečje meso. Nekoliko pražimo, dodamo opran riž, malo prepražimo in zalijemo z vodo ali juho. Rižoti dodamo še začimbe. Jed naj vre kake pol ure, da se bo riž zmehčal. Gotovo rižoto potresemo še s koščki masla ali margarine in jih zamešamo s kuhinjskimi vilicami.

Rabarbarin kompot

Sestavine: 40 dag rabarbare, sladkor po okusu, vanilin sladkor, malo cimetove skorje, limonina lupina, 3 klinčki.

Priprava: Rabarbaro olupimo in narežemo na primerne kose. Pristavimo vodo, jo sladkamo, začinimo in vanjo vložimo oprano in narezano rabarbaro. Kuhamo do mehkega, nato poberemo iz kompota še začimbe in ga dobro ohladimo v hladilniku. Nadevamo ga v skodelice in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 18. september 2016 / 12:46

Koruzni hrošč povzroča vse večjo škodo

Na Gorenjskem je vsako leto več koruznega hrošča, največ ga je na njivah, kjer koruza raste že najmanj tri leta zapored.

Objavljeno na isti dan


Kultura / nedelja, 9. september 2018 / 12:15

Orkester igra Avsenika

Kranj – Kr' Bis Band je skupina glasbenikov, ki je s prihajajočim projektom zakorakala v tretje leto delovanja. Po uspešno izpeljanih projektih v zadnjih dveh letih band pripravlja nov koncert. Ta...

Zanimivosti / nedelja, 9. september 2018 / 21:29

O lektorskih posegih

Opozorilo, ki je pričakalo obiskovalce na vhodu enega izmed gorenjskih kulturnih domov, priča o odgovorni skrbi za snažnost prostorov, v katerih se odvijajo kulturni dogodki (morda je šlo za predst...

GG Plus / nedelja, 9. september 2018 / 21:24

Srčni zdravnik za srčne bolnike

Prof. dr. Igor Zupan, dr. med., specialist kardiologije in vaskularne medicine, je zaposlen v UKC Ljubljana. Po rodu je iz Nomenja v bohinjski občini, vasi, ki ima najverjetneje svetovni rekord po šte...

GG Plus / nedelja, 9. september 2018 / 21:23

Muzejčica

»V gradu Khislstein so nekoč živeli čisto pravi imenitni graščaki. Prišli pa so takšni časi, da so se ti graščaki preselili drugam.

Slovenija / nedelja, 9. september 2018 / 21:21

Donirali so v inkubator za nedonošenčke

Enoti intenzivne nege in terapije novorojenčkov Kliničnega oddelka za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana je Krka, tovarna zdravil, podarila inkubator za nedonošenčke. »V Sloveniji se...