Lahke jedi za poletne dni

Zelenjavna juha s praženim zdrobom

Sestavine: 30 dag mešane zelenjave (gobice, grah, korenje, kolerabice, cvetača, stročji fižol), srednje velika čebula, 2 stroka česna, maščoba po potrebi, 12 dag pšeničnega zdroba, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo zelenjavo, ko zarumeni, jo zalijemo z juho ali vodo, dodamo še na maščobi prepražene na tanko narezane gobice. Jed dušimo do mehkega. Pšenični zdrob prepražimo posebej in ga dodamo. Zelenjavi dodamo še ostalo juho ali vodo in jo dobro prevremo. Juho začinimo s soljo, poprom in lovorovim listom. Pred serviranjem juho še zgostimo z legirjem - v smetano zmešanim rumenjakom.

Sirovi cmoki

Sestavine: pol l sirčka, 2 jajci, 3 žlice pšeničnega zdroba, 2 žlici kruhovih drobtin, 2 žlici masla ali margarine, malo moke.

Priprava: Maslo penasto umešamo z rumenjaki, dodamo sirček, zdrob, drobtine in sol. Nazadnje dodamo še sneg beljakov in toliko bele moke, da se sprime. Iz te mase naredimo male cmoke, ki jih kuhamo v vrelem slanem kropu 15 minut. Nato jih zabelimo s prepraženo zabelo. Ponudimo jih kot toplo začetno jed. Lahko jih prelijemo še s toplo kislo smetano pomešano z zabelo. Poleg ponudimo še dobro sezonsko solato.

Telečja rižota

Sestavine: 40 dag telečjega vratu, 32 dag riža, 1 srednje velika čebula, 4 dag masla ali margarine, 2 stroka česna, sesekljan peteršilj, lovorov list, listi bazilike, vejica rožmarina.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo oprano in narezano telečje meso. Nekoliko pražimo, dodamo opran riž, malo prepražimo in zalijemo z vodo ali juho. Rižoti dodamo še začimbe. Jed naj vre kake pol ure, da se bo riž zmehčal. Gotovo rižoto potresemo še s koščki masla ali margarine in jih zamešamo s kuhinjskimi vilicami.

Rabarbarin kompot

Sestavine: 40 dag rabarbare, sladkor po okusu, vanilin sladkor, malo cimetove skorje, limonina lupina, 3 klinčki.

Priprava: Rabarbaro olupimo in narežemo na primerne kose. Pristavimo vodo, jo sladkamo, začinimo in vanjo vložimo oprano in narezano rabarbaro. Kuhamo do mehkega, nato poberemo iz kompota še začimbe in ga dobro ohladimo v hladilniku. Nadevamo ga v skodelice in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:04

Podjetje mora dihati s trgom

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je napovedal, da bo vlada vztrajala pri strukturnih reformah za večjo konkurenčnost gospodarstva.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 5. november 2010 / 07:00

In memoriam Peter Hafner

Konec oktobra je v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki potekal drugi memorial posvečen lani preminulemu profesorju Petru Hafnerju.

Prosti čas / petek, 5. november 2010 / 07:00

Neisha obljublja dozo energije

Neisha v četrtek, 11. novembra, ob 21. uri v Cvetličarni v Ljubljani pripravlja veliki promocijski koncert s predstavitvijo novega albuma Krila.

Kranj / petek, 5. november 2010 / 07:00

Med Kranjem in Ljubljano ne bo vlakov

Kranj - Jutri, 6. novembra, od 8.10, do nedelje, 7. novembra, do 14.10 Slovenske železnice organizirajo nadomestni prevoz z avtobusi med Ljubljano in Kranjem, ki bodo vozili name...

Zanimivosti / petek, 5. november 2010 / 07:00

Misijon v dekaniji Tržič

Tržič - Danes se začenja misijon v dekaniji Tržič, ki bo potekal do 21. novembra. Kot je zapisal dekan Roman Starc v programski knjižici, so začeli priprave po župnijah že...

Kultura / petek, 5. november 2010 / 07:00

Foto klub slavi četrt stoletja

Fotoklub Anton Ažbe iz Škofje Loke natanko danes slavi petindvajseto leto obstoja. Klub je svojemu osnovnemu namenu, izobraževanju na likovnem in na miselnem polju umetnosti že kmalu dodal tudi p...