Lahke jedi za poletne dni

Zelenjavna juha s praženim zdrobom

Sestavine: 30 dag mešane zelenjave (gobice, grah, korenje, kolerabice, cvetača, stročji fižol), srednje velika čebula, 2 stroka česna, maščoba po potrebi, 12 dag pšeničnega zdroba, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo zelenjavo, ko zarumeni, jo zalijemo z juho ali vodo, dodamo še na maščobi prepražene na tanko narezane gobice. Jed dušimo do mehkega. Pšenični zdrob prepražimo posebej in ga dodamo. Zelenjavi dodamo še ostalo juho ali vodo in jo dobro prevremo. Juho začinimo s soljo, poprom in lovorovim listom. Pred serviranjem juho še zgostimo z legirjem - v smetano zmešanim rumenjakom.

Sirovi cmoki

Sestavine: pol l sirčka, 2 jajci, 3 žlice pšeničnega zdroba, 2 žlici kruhovih drobtin, 2 žlici masla ali margarine, malo moke.

Priprava: Maslo penasto umešamo z rumenjaki, dodamo sirček, zdrob, drobtine in sol. Nazadnje dodamo še sneg beljakov in toliko bele moke, da se sprime. Iz te mase naredimo male cmoke, ki jih kuhamo v vrelem slanem kropu 15 minut. Nato jih zabelimo s prepraženo zabelo. Ponudimo jih kot toplo začetno jed. Lahko jih prelijemo še s toplo kislo smetano pomešano z zabelo. Poleg ponudimo še dobro sezonsko solato.

Telečja rižota

Sestavine: 40 dag telečjega vratu, 32 dag riža, 1 srednje velika čebula, 4 dag masla ali margarine, 2 stroka česna, sesekljan peteršilj, lovorov list, listi bazilike, vejica rožmarina.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo oprano in narezano telečje meso. Nekoliko pražimo, dodamo opran riž, malo prepražimo in zalijemo z vodo ali juho. Rižoti dodamo še začimbe. Jed naj vre kake pol ure, da se bo riž zmehčal. Gotovo rižoto potresemo še s koščki masla ali margarine in jih zamešamo s kuhinjskimi vilicami.

Rabarbarin kompot

Sestavine: 40 dag rabarbare, sladkor po okusu, vanilin sladkor, malo cimetove skorje, limonina lupina, 3 klinčki.

Priprava: Rabarbaro olupimo in narežemo na primerne kose. Pristavimo vodo, jo sladkamo, začinimo in vanjo vložimo oprano in narezano rabarbaro. Kuhamo do mehkega, nato poberemo iz kompota še začimbe in ga dobro ohladimo v hladilniku. Nadevamo ga v skodelice in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / / 07:00

Namesto božičnice popust za petarde

V prejšnji številki Gorenjskega glasa smo delodajalce vprašali, ali bodo zaposlenim izplačali božičnico ali 13. plačo. Na članek se je odzvala bralka, ki nam je sporočila, da so ponekod pri plači...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 25. januar 2013 / 07:00

Štiri tekme pred domačimi navijači

Kranj - V Triglav Jadranski vaterpolski ligi (TJVL) so odigrali že deset krogov od dvaindvajsetih. Od desetih tekem, ki jih je odigral kranjski Triglav, je doma igral le tri in j...

Zanimivosti / petek, 25. januar 2013 / 07:00

Finalno balinanje v utrdbi Rupnikove linije

Goli Vrh - Občina Gorenja vas - Poljane v sodelovanju z gostilnama Jager in Na Vidmu v soboto vabi na ogled finala balinarskega turnirja dvojic v podzemni utrdbi Rupnikove l...

Zanimivosti / petek, 25. januar 2013 / 07:00

Cepili bodo proti KME

Gorenja vas - Zavod za zdravstveno varstvo Kranj bo jutri med 8. in 12. uro v osnovni šoli v Gorenji vasi izvajal akcijo cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu. Prihodnjo s...

Zanimivosti / petek, 25. januar 2013 / 07:00

Olimpijada invalidov treh dežel

Rateče - Jutri, v soboto, ob 11. uri se bo na tekaškem stadionu v Ratečah začela Olimpijada invalidov treh dežel, ki se je bodo udeležili invalidi iz Trbiža, Podkloštra, Beljaka ter občine...

Prosti čas / petek, 25. januar 2013 / 07:00

Kranj ima talent

Karavana šova Slovenija ima talent se je s predizborom ustavila tudi na Gorenjskem. Letos le v Kranju. Za konec tedna zamudniki karavano lahko ujamete še v Ljubljani.