Lahke jedi za poletne dni

Zelenjavna juha s praženim zdrobom

Sestavine: 30 dag mešane zelenjave (gobice, grah, korenje, kolerabice, cvetača, stročji fižol), srednje velika čebula, 2 stroka česna, maščoba po potrebi, 12 dag pšeničnega zdroba, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo zelenjavo, ko zarumeni, jo zalijemo z juho ali vodo, dodamo še na maščobi prepražene na tanko narezane gobice. Jed dušimo do mehkega. Pšenični zdrob prepražimo posebej in ga dodamo. Zelenjavi dodamo še ostalo juho ali vodo in jo dobro prevremo. Juho začinimo s soljo, poprom in lovorovim listom. Pred serviranjem juho še zgostimo z legirjem - v smetano zmešanim rumenjakom.

Sirovi cmoki

Sestavine: pol l sirčka, 2 jajci, 3 žlice pšeničnega zdroba, 2 žlici kruhovih drobtin, 2 žlici masla ali margarine, malo moke.

Priprava: Maslo penasto umešamo z rumenjaki, dodamo sirček, zdrob, drobtine in sol. Nazadnje dodamo še sneg beljakov in toliko bele moke, da se sprime. Iz te mase naredimo male cmoke, ki jih kuhamo v vrelem slanem kropu 15 minut. Nato jih zabelimo s prepraženo zabelo. Ponudimo jih kot toplo začetno jed. Lahko jih prelijemo še s toplo kislo smetano pomešano z zabelo. Poleg ponudimo še dobro sezonsko solato.

Telečja rižota

Sestavine: 40 dag telečjega vratu, 32 dag riža, 1 srednje velika čebula, 4 dag masla ali margarine, 2 stroka česna, sesekljan peteršilj, lovorov list, listi bazilike, vejica rožmarina.

Priprava: Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo in česen, dodamo oprano in narezano telečje meso. Nekoliko pražimo, dodamo opran riž, malo prepražimo in zalijemo z vodo ali juho. Rižoti dodamo še začimbe. Jed naj vre kake pol ure, da se bo riž zmehčal. Gotovo rižoto potresemo še s koščki masla ali margarine in jih zamešamo s kuhinjskimi vilicami.

Rabarbarin kompot

Sestavine: 40 dag rabarbare, sladkor po okusu, vanilin sladkor, malo cimetove skorje, limonina lupina, 3 klinčki.

Priprava: Rabarbaro olupimo in narežemo na primerne kose. Pristavimo vodo, jo sladkamo, začinimo in vanjo vložimo oprano in narezano rabarbaro. Kuhamo do mehkega, nato poberemo iz kompota še začimbe in ga dobro ohladimo v hladilniku. Nadevamo ga v skodelice in ponudimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 17. avgust 2021 / 15:32

Jazz Kamp Kranj 2021

Kranj – Svojo 18. izvedbo bo letošnji Jazz Kamp Kranj doživel med 19. in 28. avgustom. V raznolikem festivalskem programu se bodo zvrstili številni slovenski in tuji glasbeniki. Prvi večer...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Izlet v neznano

Koleos je prvi pravi Renaultov športno terenski križanec.

Avtomobilizem / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Pohod hibridne energije

Test: Lexus RX 400h Executive

Avtomobilizem / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Pravilno natovarjanje za varnost

Precej voznikov ne upošteva varnostnih pravil pri polnjenju avtomobilskega prtljažnika.

Mularija / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Ti, jaz, sonce in smeh

Pod tem geslom so se tržiški in škofjeloški otroci družili na poletnem taboru na Srednjem Vrhu nad Gozd Martuljkom.

Mularija / četrtek, 17. julij 2008 / 07:00

Moj očka

S podružnične šole Žabnica so nam poslali spise učencev, v katerih opisujejo očke.