Sivka

Pogled na polja modro vijoličasto cvetoče sivke, ki v poletni vročini migljajo v južni Franciji, Španiji in ostalih sredozemskih državah, je nepozabno dopustniško doživetje.

Sivka je trajen polgrm, ki zraste do 60 centimetrov visoko (v primorju tudi do 1 metra). Zeleni deli stebla imajo sivkast poprh. Rastlina je posuta s sivimi dlačicami, med katerimi so žleze, kjer nastaja eterično olje. Cvetovi so združeni v klasasto socvetje, so značilne oblike, nesimetrični in modro vijoličaste barve. Cveti junija in julija. Zaradi svojega sredozemskega porekla najbolje uspeva na odprtih, sončnih rastiščih, v suhih, lahkih, delno apnenčastih tleh. Tudi v celinskih območjih Slovenije večinoma dobro prezimi. Različne sorte sivk gojijo na velikih površinah predvsem zato, da iz njih pridobivajo aromatično olje, ki se uporablja v farmaciji in parfumih in kozmetiki. Kot kuhinjsko zelišče so bile sivke dolgo zanemarjene, sedaj pa počasi spet pridobivajo veljavo, predvsem zaradi nenavadnega mnogostranskega vonja za sladke in pikantne jedi. Največ učinkovin je v cvetovih, ki jih nabiramo julija in avgusta, ko se začnejo odpirati cvetovi. Sveži se v plastični vrečki in v hladilniku ohranijo kak teden, posušene pa v dobro zaprti posodi hranimo do enega leta. V kulinariki se uporablja kot dišava v džemih, sadnih solatah, želejih, iz nje pripravljamo tudi odličen kis, cvetove in liste dodajamo kot začimbo ribam, divjačini in raznim pikantnim omakam, sveže cvetove lahko kristaliziramo in uporabljamo za dekoracijo jedi.

Piščančja bedra z breskvami in sivko

Za 5 oseb potrebujemo: 5 piščančjih beder, 3 žlice olja koruznih kalčkov, 3 breskve, 1 žlico moke, ščepec sivkinih cvetov, sol in sveže mlet beli poper.

Piščančja bedra natrite s soljo in poprom. V posodi segrejte olje, na njem z vseh strani zapecite bedra, nato pa jih preložite na krožnik. Na preostalem olju popecite še na petine narezane, oprane breskve, jih potresite z žlico moke, premešajte in zalijte s 3 dl kokošje juhe ali vode. Omako začinite s soljo in sivkinimi cvetovi, vanjo dajte piščančja bedra ter vse skupaj dušite še 20 minut. Bedra naložite na krožnike, jih obložite z breskvami, polijte z omako in postrezite z dušenim rižem.

Čokoladna pena s sivkinimi cvetovi

Potrebujemo: 3 jajca, 2 žlici sladkorja, 15 dag jedilne čokolade, 1 žlico konjaka, 5 dag masla, 2 dl sladke smetane in ščepec sivkinih cvetov.

Čokolado stopite in ji primešajte stopljeno maslo in konjak. Rumenjake stepite skupaj z eno žlico sladkorja. Iz beljakov napravite trd sneg in mu vtepite preostalo žlico sladkorja. Čokoladni masi primešajte stepeno smetano, zdrobljene sivkine cvetove in stepene rumenjake. Nazadnje na rahlo vmešajte še sneg iz beljakov in postavite za nekaj ur v hladilnik. Iz tako pripravljene pene naredite žličnike in jih postrezite.

Borovnice z mascarponejevo kremo in sivko

Za 4 osebe potrebujemo: 8 lističev želatine, 4 žlice borovničevega likerja, 2,5 dl aromatičnega belega vina, 6 dag sladkorja v prahu, 25 dag sira mascarpone, 3 dl sladke smetane za stepanje, 50 dag svežih borovnic, 3 žlice medu, ščepec sivkinih cvetov in 5 žlic vode.

Lističe želatine namočite v mešanici borovničevega likerja in vina. Medtem trdo stepite smetano, primešajte mascarpone in sladkor v prahu. Mešanico z želatino segrejte le toliko, da se želatina stopi in jo primešajte mascarponejevi kremi. Postavite vsaj za tri ure v hladilnik. Borovnice naložite v posodice, jih prelijte s prevreto mešanico medu, sivkinih cvetov in vode ter jih obložite z mascarponejevo kremo. Okrasite z borovnicami ter postrezite.

Limonin sorbet s sivkinimi cvetovi

Za 4 osebe potrebujemo: 15 dag sladkorja, 2,5 dl vode, 1,5 dl sveže stisnjenega limoninega soka, nastrgano lupino ene limone, ščepec sivkinih cvetov in 1 jajčni beljak.

Iz sladkorja in vode skuhajte sirup in ga ohladite. Dodajte limonin sok, lupino, zdrobljene sivkine cvetove in sneg iz beljaka. Tako pripravljeno zmes v strojčku za pripravo sladoleda ali v ploskem modelu med občasnim mešanjem pustite zmrzniti v zamrzovalniku. Postrezite v širokem kozarcu in okrasite z rezinami limone.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 6. julij 2009 / 07:00

Jedi za poletne dni

Beluši z vinaigretsko omako Sestavne: 60 dag belih belušev, 1/2 glavice čebule, kapre, kreša po okusu, 1 kisla kumarica, sok limone, 2 žlici olja, sol, poper, 1 li...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Podarjeno za vedno

Ti nisi več najina hči, ti si pokvarjenka, kurba, razočarala si naju. Izdala si najine načrte, upanja, najin trud.

Kranj / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Skupaj za pet milijonov evrov

Kranj – V začetku minulega tedna je Regionalno razvojno agencijo Gorenjske (BSC Kranj) obiskala 11-članske delegacija iz pokrajin Ravenne in Ferrare. Cilj sestanka je bil, da se v...

Slovenija / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Urediti upravljanje Blejskega otoka

Ljubljana - Konec tedna je poslanka LDS Majda Širca ministru za kulturo dr. Vasku Simonitiju poslala javni poziv v zvezi z upravljanjem Blejskega otoka. V njem opozarja, da jo moti...

Slovenija / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Računsko sodišče o vrtcih

Ljubljana - Računsko sodišče je pod drobnogled vzelo stanje v slovenskih vrtcih. V revizijskem poročilu za obdobje od leta 2003 do 2006 je ugotovilo, da so starši in otroci zadovol...

Slovenija / torek, 20. februar 2007 / 06:00

Letos devet državnih proslav

Ljubljana - Vlada je na zadnji seji potrdila koledar letošnjih državnih proslav. Dve sta že mimo, januarska dobrodošlica evru in februarski kulturni praznik, sledijo pa še 27. apri...