Tudi to je "nova politika"

Minilo je že celo leto, odkar je postalo v Kranju vroče zaradi deponije odpadkov na Tenetišah. Po mukotrpnih pregovorih in mediaciji smo dočakali zaključek, ki je prinesel neuspeh za kranjsko politično oblast.

Na Tenetišah ne bo nič od tega, kar so zagotavljali župan Perne, podžupani Velov, Homan in Štravs ter direktor uprave MO Kranj Sladojević. Čas za deponijo Tenetiše se bo dokončno iztekel drugo leto, približno ob tem času. Dobili pa smo njihovo zagotovilo, da bomo na Polici imeli center za obdelavo odpadkov in deponijo na Mežakli. Toda, takoj se je pojavilo kup ugovorov in pomislekov, ali je MO Kranj sploh sposobna uresničiti projekt regijskega centra za obdelavo - ali predelavo odpadkov.

 

Na mnoga naša opozorila in vprašanja, predvsem svetnikov SD v MO Kranj, ni odgovorov in pojasnil. Zato smo kranjski Socialni demokrati, na vsaj nekaj vprašanj želeli dobiti odgovore od bolj kompetentnih sogovornikov, kot smo jih imeli do sedaj. Naš namen je bil tudi pomagati pri razreševanju te pereče problematike. Zato smo organizirali javno tribuno na temo podnebnih sprememb v povezavi z okoljsko problematiko. Poskrbeli smo tudi za ugledne sogovornike: prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj, sodobitnico Nobelove nagrade, mednarodno priznane vrhunske strokovnjakinje za okoljske spremembe, in dr. Marinko Vovk, ki se mnogo let ukvarja tudi z okoljsko problematiko v Sloveniji in vplivom vseh vrst odpadkov na okolje. Sodeloval je tudi poslanec SD v Državnem zboru Janko Veber, ki se s to problematiko ukvarja v pristojnih odborih našega parlamenta.

 

Zaradi aktualnosti problematike smo povabilo na omenjeno javno tribuno objavili tudi preko županovega kabineta, poleg plakatov in vabil, ki so bila razdeljena v poštne nabiralnike Kranjčanov. Toda pričakovanja o udeležbi župana ali podžupanov se niso uresničila. Tudi mestnih svetnikov iz vladajoče koalicije ni zanimala tematika. So se pač odločili, da tribuno bojkotirajo.

 

Vendar, kljub odsotnosti najbolj kompetentnih za rešitev smetarske problematike v Kranju in posredno tudi v regiji Gorenjska, je bila tribuna, ki je trajala kar tri ure in pol, še posebno diskusija, po zaslugi prisotnih poslušalcev zelo kvalitetna, na momente polemična tudi na rovaš tistih, ki jih na tribuni ni bilo. So se pač odločili, da bodo naše lokalne probleme razrešili globalno, z rešitvami iz obljubljene dežele, tam preko Atlantika. Seveda za denar davkoplačevalcev.

 

Mogoče pa se na tak način vodi "nova politika" občine Kranj, da se ne hodi na dogodke, kjer so lahko zastavljena zahtevna in neprijetna vprašanja. Na enak način so reagirali tudi na okroglo mizo z naslovom »Prostorsko načrtovanje v Kranju«, ki jo je pripravilo Društvo Odgovor in na okroglo mizo z naslovom »Iskraemeco svetla prihodnost ali zvezda, ki ugaša«, v organizaciji SD Kranj.

 

Nada Mihajlovič,

svetnica MS MO Kranj

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 29. junij 2007 / 07:00

Zarnik prvi na Vršič

Kranjska Gora - Zmagovalec ponedeljkovega 13. teka na Vršič, 2. Andrejčkovega teka, je postal Kamničan Sebastjan Zarnik, član slovenske reprezentance v gorskih tekih, ki b...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Pol stoletja prijateljevanja

Ob petdesetletnici pobratenja med Kranjem in francoskim mestom La Ciotat se ta konec tedna v Kranju obeta vrsta prireditev, srečali pa naj bi se tudi vsi, ki so v petih desetletjih sodelovali pri prij...

Kranj / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Denar za bolj urejen Kranj

Kranj - Minuli petek so se pri Mestni občini Kranj razveselili sklepa Službe Vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Republike Slovenije, ki je občini za izvedbo proje...

Komenda / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Dva nova oddelka vrtca

Komenda - Komisija za sprejem otrok v Vrtec Mehurčki Komenda je letos prejela bistveno več vlog za sprejem otrok v vrtec, kot minula leta – kar 122, čeprav je v vrtcu v Komendi p...

Zanimivosti / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

Poletne prireditve v Tržiču

Junija so se začele Tržiške poletne prireditve. Ob matinejah za otroke ponujajo gledališke igre, koncerte in še marsikaj.

Gospodarstvo / četrtek, 26. junij 2008 / 07:00

V Poljanah odprli trgovski center

Trgovski center škofjeloške zadruge ponuja blago za kmetovanje, gradnjo in dom. Investicija je vredna milijon evrov, zaposlili so štiri nove sodelavce.