Janez Štrukelj (Foto: arhiv GG)

Jedi za poletne dni

Močnikova juha

Sestavine za močnik: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode.

Priprava: Sestavine za močnik na hitro zmešamo in dobro obdelamo z dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v litru in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali masla, srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj rezin slanine, / začimbe: sol, poper v zrnju, bazilika, pehtran, rožmarin/, olje po potrebi, limona.

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, koren peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe ter jih prelijemo s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe (od vseh začimb po malo). Ribe postavimo v pečico in jih spečemo. Med peko lahko poleg ribe spečemo še mlad krompirček.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: Zelje (lahko je tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine.

Priprava: Zelje narežemo in prevremo v slani vreli vodi. V kozici segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še nekaj kisle smetane.

Pogača iz češenj

Sestavine za krhko testo: 20 dag masla ali margarine, 45 dag mehke moke, 9 dag sladkorja, 1/8 l kisle smetane, 2 rumenjaka, sol, sok pol limone, pol pecilnega praška.

Nadev: 1 kg češenj, četrt l smetane, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, žlica drobtin, cimet.

Priprava: Moko presejemo s pecilnim praškom na desko. Z nožem med moko razrežemo maslo ali margarino. Dodamo sladkor, limonino lupino in sok, sol, kislo smetano in rumenjake. Testo na hitro pregnetemo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo nato večkrat povaljamo in zložimo (vsaj trikrat). Nato ga spet pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za prst debelo, damo v pomaščen pekač, potresemo z razkoščičenimi češnjami in prelijemo s smetano, v katero smo zmešali sladkor, jajca, cimet, vanilin sladkor in pest drobtin. Iz testa, ki smo ga obrezali na robovih pekača, pogači naredimo mrežo, premažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Pečeno pogačo potresemo s sladkorjem v prahu. Ponudimo lahko toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / ponedeljek, 6. julij 2015 / 11:48

Letos podelili pet priznanj

Slavnostno akademijo ob letošnjem občinskem prazniku so v Železnikih posvetili praznovanju dvestoletnice šolstva. Častni občan je postal Alojzij Žumer.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Med prazniki uživajo tudi na drsanju

Kranj - Te dni so vsi, od najmlajših do starejših ljubiteljev drsanja, v Kranju lahko uživali na brezplačnem drsanju v ledni dvorani Zlato polje. Še bolj so uživali tisti, ki so se...

Gorenjska / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Praznično okrašeno mesto

Radovljica - Center Radovljice je tudi v letošnjem decembru bogato praznično okrašen. Skupaj več kot 50 tisoč lučk krasi osrednji del Linhartovega trga, praznična osvetlitev se nada...

Kranj / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Veseli december napolnil mesto

V Kranju je bilo zadnje dni res živahno, saj je številne navduševala glasba, prišel je dedek Mraz, v rovih pa je še vedno na ogled več kot štirideset unikatnih jaslic.

Nasveti / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Sladko, kislo, pekoče, tekoče ...

... in na srečo - iztekajoče. Ja, danes lahko končno zakličemo: "Gotofo si!!!" Staro leto, kakopak. Leto, ki se zaradi znanih razlogov v zgodovino ne bo vpisalo med najboljša. Bolj kot sladko je bilo...

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. december 2012 / 07:00

Telekom spreminja obračun naročnin

Telekom Slovenije s 1. januarjem spreminja način obračunavanja mesečne naročnine za klasično in mobilno telefonijo. Novost je v obračunu naročnine za nazaj, zato bodo januarske položnice nižje.