Jedi za poletne dni
Močnikova juha
Sestavine za močnik: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode.
Priprava: Sestavine za močnik na hitro zmešamo in dobro obdelamo z dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v litru in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali masla, srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.
Pečena riba po kmečko
Sestavine: 4 postrvi ali druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj rezin slanine, / začimbe: sol, poper v zrnju, bazilika, pehtran, rožmarin/, olje po potrebi, limona.
Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, koren peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe ter jih prelijemo s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe (od vseh začimb po malo). Ribe postavimo v pečico in jih spečemo. Med peko lahko poleg ribe spečemo še mlad krompirček.
Sladko zelje s papriko
Sestavine: Zelje (lahko je tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine.
Priprava: Zelje narežemo in prevremo v slani vreli vodi. V kozici segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še nekaj kisle smetane.
Pogača iz češenj
Sestavine za krhko testo: 20 dag masla ali margarine, 45 dag mehke moke, 9 dag sladkorja, 1/8 l kisle smetane, 2 rumenjaka, sol, sok pol limone, pol pecilnega praška.
Nadev: 1 kg češenj, četrt l smetane, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, žlica drobtin, cimet.
Priprava: Moko presejemo s pecilnim praškom na desko. Z nožem med moko razrežemo maslo ali margarino. Dodamo sladkor, limonino lupino in sok, sol, kislo smetano in rumenjake. Testo na hitro pregnetemo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo nato večkrat povaljamo in zložimo (vsaj trikrat). Nato ga spet pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za prst debelo, damo v pomaščen pekač, potresemo z razkoščičenimi češnjami in prelijemo s smetano, v katero smo zmešali sladkor, jajca, cimet, vanilin sladkor in pest drobtin. Iz testa, ki smo ga obrezali na robovih pekača, pogači naredimo mrežo, premažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Pečeno pogačo potresemo s sladkorjem v prahu. Ponudimo lahko toplo ali hladno.