Janez Štrukelj (Foto: arhiv GG)

Jedi za poletne dni

Močnikova juha

Sestavine za močnik: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode.

Priprava: Sestavine za močnik na hitro zmešamo in dobro obdelamo z dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v litru in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali masla, srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj rezin slanine, / začimbe: sol, poper v zrnju, bazilika, pehtran, rožmarin/, olje po potrebi, limona.

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, koren peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe ter jih prelijemo s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe (od vseh začimb po malo). Ribe postavimo v pečico in jih spečemo. Med peko lahko poleg ribe spečemo še mlad krompirček.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: Zelje (lahko je tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine.

Priprava: Zelje narežemo in prevremo v slani vreli vodi. V kozici segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še nekaj kisle smetane.

Pogača iz češenj

Sestavine za krhko testo: 20 dag masla ali margarine, 45 dag mehke moke, 9 dag sladkorja, 1/8 l kisle smetane, 2 rumenjaka, sol, sok pol limone, pol pecilnega praška.

Nadev: 1 kg češenj, četrt l smetane, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, žlica drobtin, cimet.

Priprava: Moko presejemo s pecilnim praškom na desko. Z nožem med moko razrežemo maslo ali margarino. Dodamo sladkor, limonino lupino in sok, sol, kislo smetano in rumenjake. Testo na hitro pregnetemo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo nato večkrat povaljamo in zložimo (vsaj trikrat). Nato ga spet pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za prst debelo, damo v pomaščen pekač, potresemo z razkoščičenimi češnjami in prelijemo s smetano, v katero smo zmešali sladkor, jajca, cimet, vanilin sladkor in pest drobtin. Iz testa, ki smo ga obrezali na robovih pekača, pogači naredimo mrežo, premažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Pečeno pogačo potresemo s sladkorjem v prahu. Ponudimo lahko toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 20. julij 2017 / 13:52

Domžalčani v četrtek z Islandci

Domžale – Člansko moštvo Nogometnega kluba Domžale ta četrtek, 20. julija, ob 20. uri čaka povratni obračun drugega kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti islandskemu Valurju. To bo prva tekma n...

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Izkupiček teka za dvigalo

S humanitarnim Čopkovim tekom so na OŠ Orehek zbrali 1.500 evrov za dvižno ploščad, ki jo želijo namestiti v starem delu šole.

Kultura / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Med gorami in Mediteranom

Tri osrednje kranjske galerije od četrtka naprej gostijo več kot sto del 35 likovnikov iz Slovenije in tujine. Kakovosten izbor del na 8. bienalu risbe in slike Alpe-Jadran.

Gospodarstvo / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

GZS: izhoda iz krize še ni

Na GZS so prepričani, da nas v Sloveniji prave posledice gospodarske krize še čakajo. Gorenjsko gospodarstvo pa še naprej nazaduje tudi v slovenskem merilu.

Slovenija / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Med najboljšimi tudi Grajsko kopališče

Ljubljana - V okviru radijske oddaje Dobro jutro, Slovenija so tudi letos izbirali najboljša slovenska kopališča. Mednja se je uvrstilo Grajsko kopališče na Bledu, ki je zmagalo...

Kranj / sreda, 14. oktober 2009 / 07:00

Krajevnih skupnosti je preveč

Kranjski svetniki niso podprli pobude krajanov Mlake za ustanovitev samostojne KS Mlaka, češ da jih je že preveč, na Mlaki pa poudarjajo, da s tem kršijo zakon.