Janez Štrukelj (Foto: arhiv GG)

Jedi za poletne dni

Močnikova juha

Sestavine za močnik: 1 jajce, 0,25 kg namenske moke, nekaj žlic vode.

Priprava: Sestavine za močnik na hitro zmešamo in dobro obdelamo z dlanmi. Polovico močnika zakuhamo v litru in pol slane vrele vode. V kozico damo žlico masti ali masla, srednje veliko čebulo sesekljamo, jo zlato rumeno prepražimo, nato dodamo drugo polovico močnika, ga prepražimo in dodamo k vsebini v loncu. Vse skupaj dobro prevremo, začinimo s soljo in poprom.

Pečena riba po kmečko

Sestavine: 4 postrvi ali druge ribe, korenje, čebula, česen, bela koleraba, nekaj rezin slanine, / začimbe: sol, poper v zrnju, bazilika, pehtran, rožmarin/, olje po potrebi, limona.

Priprava: Ribe očistimo in operemo ter dobro osušimo v kuhinjski krpi. Natremo jih s soljo, zelenim peteršiljem in sesekljanim česnom. Nekaj časa jih pustimo na hladnem, da se marinirajo. V ognjevarno posodo vlijemo nekaj žlic olja, dodamo na kocke narezano slanino, čebulo, korenje, koren peteršilja, kolerabo. Ko se zelenjava obarva, nanjo položimo ribe ter jih prelijemo s segretim oljem. Ribam dodamo sveže začimbe (od vseh začimb po malo). Ribe postavimo v pečico in jih spečemo. Med peko lahko poleg ribe spečemo še mlad krompirček.

Sladko zelje s papriko

Sestavine: Zelje (lahko je tudi kislo), maščoba, sladka rdeča paprika, čebula, žlica kisle smetane, lovor in ščep kumine.

Priprava: Zelje narežemo in prevremo v slani vreli vodi. V kozici segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo sesekljano čebulo in česen ter papriko v prahu, žlico mehke moke in nazadnje še zelje. Dobro ga prepražimo, dodamo lovorov list in kumino. Tik pred serviranjem dodamo zelju še nekaj kisle smetane.

Pogača iz češenj

Sestavine za krhko testo: 20 dag masla ali margarine, 45 dag mehke moke, 9 dag sladkorja, 1/8 l kisle smetane, 2 rumenjaka, sol, sok pol limone, pol pecilnega praška.

Nadev: 1 kg češenj, četrt l smetane, 12 dag sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 jajce, žlica drobtin, cimet.

Priprava: Moko presejemo s pecilnim praškom na desko. Z nožem med moko razrežemo maslo ali margarino. Dodamo sladkor, limonino lupino in sok, sol, kislo smetano in rumenjake. Testo na hitro pregnetemo. Pustimo ga počivati pol ure. Testo nato večkrat povaljamo in zložimo (vsaj trikrat). Nato ga spet pustimo počivati pol ure. Spočito testo razvaljamo za prst debelo, damo v pomaščen pekač, potresemo z razkoščičenimi češnjami in prelijemo s smetano, v katero smo zmešali sladkor, jajca, cimet, vanilin sladkor in pest drobtin. Iz testa, ki smo ga obrezali na robovih pekača, pogači naredimo mrežo, premažemo z jajcem in v pečici zlato rumeno zapečemo. Pečeno pogačo potresemo s sladkorjem v prahu. Ponudimo lahko toplo ali hladno.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / nedelja, 10. januar 2010 / 07:00

Popivali so čez mero

Novoletno veseljačenje se je poznalo tudi v prometu, saj so imeli gorenjski policisti kar precej dela z vinjenimi vozniki.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 10. januar 2024 / 15:37

Magična narava 2022

Bled – V sredo, 10. januarja, bodo ob 19. uri v Infocentru Triglavska roža Bled odprli razstavo najboljših naravoslovnih fotografij mednarodnega natečaja Magična narava 2022. Na že šesti natečaj na...

Kamnik / sreda, 10. januar 2024 / 15:34

Šola letos, okolica v prihodnjih letih

Okolico Osnovne šole Frana Albrehta s športnimi površinami bodo v Kamniku najverjetneje urejali v prihodnjih dveh letih.

Gospodarstvo / sreda, 10. januar 2024 / 15:34

Opozorili na številne težave

Zadružniki so na regijskih posvetih opozorili na številne težave v kmetijstvu.

Kronika / sreda, 10. januar 2024 / 15:33

Na Krvavcu trčila smučarja

Cerklje – Na smučišču Krvavec je v nedeljo popoldne prišlo do trčenja med smučarjema. Po ugotovitvah kranjskih policistov je 46-letni smučar, državljan Poljske, pri zavoju trčil v drugega smučarja,...

GG Plus / sreda, 10. januar 2024 / 15:31

Johanova mladost

Raziskovanje družinskih korenin je danes marsikomu v veliko veselje. Nekateri najdejo prednike celo v 15. stoletju ali še prej. Andraž nima te sreče. Tega, od kod je prišel ded Johan, kdo...