Drago Štoka, predsednik Sveta slovenskih organizacij v Italiji

Med sosedi 94

V nedeljo, 15. junija, ob 13. uri bo v Marijini božjepotni cerkvi na 1700 metrov visokih Višarjah v Kanalski dolini v Italiji pomemben dogodek.

Na sporedu bo tradicionalna prireditev Višarje pojejo 2008/Lussari in canto 2008. Nastopili bodo moški pevski zbor Valentin Polanšek z Obirskega na avstrijskem Koroškem, moški pevski zbor Sveti Jernej iz Opčin pri Trstu, Metliški oktet iz Metlike in Rudarski oktet iz Velenja. Petju običajno sledi družabno srečanje.

Predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič in predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Drago Štoka sta v imenu obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji čestitala novemu predsedniku italijanske vlade Silviu Berlusconiju za izvolitev in zaželela uspešno delo v korist italijanske države in njenih državljanov, tudi narodnosti. Zapisala sta, da so za manjšino temeljnega pomena 3. in 6. člen italijanske ustave, ki ji zagotavljata etnične, kulturne, socialne in ekonomske pravice, Londonski memorandum iz leta 1954 in Osimski sporazumi iz leta 1975. Za uveljavljanje pravic manjšine so pomembni tudi Zakon za zaščito slovenske manjšine v Furlaniji in Julijski Krajini iz leta 2001, Zakon za zaščito zgodovinskih jezikovnih manjšin iz leta 1999 in drugi državni in deželni zakoni. »Prepričani smo, gospod predsednik, da bomo imeli v Vas in Vaših sodelavcih trdnega in močnega podpornika pri uveljavljanju naših pravic,« sta zapisala Rudi Pavšič in Drago Štoka in prosila za sprejem v vladni palači.

Predsednika obeh krovnih organizacij Slovencev v Italiji Rudi Pavšič in Drago Štoka sta javnost opozorila, da je italijanski Uradni list konec letošnjega maja objavil novo konvencijo državne radiotelevizije RAI, ki na razočaranje Slovencev v Italiji omejuje vidljivost slovenske televizije na mreži RAI le na tržaško in goriško pokrajino, videmska pokrajina pa je spet izpadla. Konvencija naj bi veljala do leta 2009. Konvencija je v nasprotju z ustreznim zakonom, ki ne predvideva omejitve za slovenski radio in televizijo. Sredstva za ojačitev pretvornika naj bi bila zagotovljena. V delu slovenske skupnosti v Italiji krivijo za omejeno vidljivost bivšo vlado Romana Prodija in tudi podtajnika v njegovi vladi Miloša Budina, kar pa ne drži povsem. Miloš Budin se je o zagotovitvi vidljivosti slovenskega televizijskega programa večkrat pogovarjal z ministrom za telekomunikacije v Prodijevi vladi Paolom Gentilonejem in generalnim direktorjem RAI Claudiom Capponom. Bivša Prodijeva vlada pa je Slovencem povečala denarno pomoč in omogočila sprejem seznama občin z zaščito manjšine. V slovenskih organizacijah so prepričani, da bo nova Berlusconijeva vlada pomanjkljivost odpravila. Vključitev slovenskega programa v mrežo RAI je bila odobrena prav v njenem mandatu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 15. julij 2019 / 21:20

Gorenjsko želijo bolj povezati

To je eden od načrtov Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj, ki jo bo tudi v naslednjih štirih letih vodil dosedanji direktor Rok Šimenc.

Objavljeno na isti dan


Bled / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Vila Bled v najem Sportini

Bled – Družba Condor Real, ki deluje v sklopu poslovne skupine Sportina Group, je danes z vlado Republike Slovenije podpisala dolgoročno najemno pogodbo za Vilo Bled in Pristavo....

Gospodarstvo / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Zmagala Kmečka lista

Na nedeljskih volitvah v kmetijsko gozdarsko zbornico je po neuradnih rezultatih zmagala Kmečka lista.

Šport / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Tine Urnaut zapušča odbojkarske prvake

Kot kaže, bo odbojkarski klub ACH Volley v novi sezoni nastopal s precej spremenjenim moštvom.

Kultura / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Letni koncert Šenčurskega zvona

Srednja vas - Mešani pevski zbor Šenčurski zvon je v petek drugič zapored v cerkvici svete Radegunde v Srednji vasi priredil letni koncert. Zbor se je tokrat predstavil z novim i...

Zanimivosti / sreda, 11. junij 2008 / 07:00

Italijani odhajajo, prihajajo Ciprčani

V okviru projekta Barve Evropske unije je kranjski župan Damijan Perne sprejel tudi delegacijo pobratenega Rivolija.