Šef gorenjskih kriminalistov Simon Velički (levo) in prvi mož kriminalistične policije Aleksander Jevšek podrobnosti o osumljenih osebah nista želela razkriti.

Služili s slamnatim podjetjem

Kriminalistična policija je odkrila skupino najmanj šestih oseb iz Gorenjske in Ljubljane, ki jih sumijo, da so prek slamnatega podjetja iz Kranja legalizirali blago, ki je izviralo iz različnih kriminalnih dejanj in dejavnosti na črno.

Kranj – »Blago, večinoma je šlo za posle z barvnimi kovinami, so osumljene osebe prodajale raznim gospodarskim družbam, prek slamnatega podjetja pa izstavljali račune. Denar so s transakcijskega račun tega podjetja dvignili takoj, ko je bilo nanj nakazano plačilo,« je v sredo na novinarski konferenci v Ljubljani razložil vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Kranj Simon Velički. S tem so zlorabili svoj položaj in pravice, da bi si pridobili protipravno premoženjsko korist. Od oktobra lani do 21. marca je bilo namreč na transakcijski račun slamnatega podjetja nakazano skupaj 1,8 milijona evrov.

Na podlagi odredbe kranjskega sodišča so policisti in kriminalisti 3. junija v zgodnjih jutranjih urah izvedli hišne preiskave na sedežih enajstih podjetij v Kranju, Ljubljani, Postojni in na Koroškem. Ob tem so pridržali dve osebi, zasegli pa so več poslovnih listin in drugih dokazil, v eni hišni preiskavi pa so zasegli celo strelno orožje.

V preiskavi so našli tudi izpiske iz posebnega sistema policije. »Odkrili smo, kateri policist jih je posredoval. Policist sicer ni imel močne avtorizacije za dostop do podatkov,« je povedal Velički. Policist je osumljen zlorabe uradnega položaja in je trenutno v postopku suspenza.

Odkrito slamnato podjetje so kriminalisti povezali tudi s krajami kipov na Gorenjskem v začetku leta, saj je po besedah šefa gorenjskih kriminalistov eden od članov omenjene skupine poskrbel, da bi bron od kipov kot legalno blago prodali prav prek slamnatega podjetja. Kriminalisti so še ugotovili, da se je skupina ukvarjala tudi z najemanjem vozil visokocenovnega razreda, vsaj eno pa so poskušali v Nemčiji prodati z nepravimi dokumenti.

Po besedah direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Aleksandra Jevška so kriminalisti v prvih petih mesecih obravnavali podobno število kriminalnih dejanj kot od januarja do maja lani. V 40.025 obravnavanih kaznivih dejanjih je bilo povzročene za 158 milijonov evrov gmotne škode. »V preiskovanju kaznivih dejanj smo bili letos uspešnejši, saj smo preiskali kar 48,6 odstotka kaznivih dejanj, lani pa 42,25 odstotka,« je opozoril Jevšek. Policisti so letos obravnavali 40 odstotkov manj umorov, 28,4 odstotka manj posebno hudih in hudih telesnih poškodb, 26,8 odstotka manj tatvin avtomobilov, 34,4 odstotka manj ropov, odkrili pa so skoraj za petino več zlorab prepovedanih drog, kar kaže na večjo aktivnost policije. Preiskanost kaznivih dejanj s področja gospodarskega kriminala je kar 95-odstotna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 12. julij 2019 / 12:54

Tiči skrbijo za smeh v Vogrčah

V Vogrčah (Rinkenberg) nad Pliberkom v Podjuni so leta 1999 v organizaciji Katoliškega kulturnega društva na dvorišču pred župniščem prvič zaigrali igro na prostem. Največ zaslug za krstno predstav...

Objavljeno na isti dan


Domžale / petek, 18. april 2014 / 09:26

Občinski praznik v Češminovem parku

Domžale – V Občini Domžale bodo jutri praznovali občinski praznik, poleg osrednje slovesnosti s podelitvijo priznanj pa bo Občina organizirala še prireditev Spoznajmo se, praznujmo skupaj, ki bo v...

Razvedrilo / petek, 18. april 2014 / 20:43

Slovenske viže v narečju

Ideja za festival Večer slovenskih viž v narečju je nastala na Radiu Sora kot izvirno spodbujanje in ohranjanje naše narečne besede. Menili so, da je prav domača narodnozabavna glasba tista, ki ji je...

Gospodarstvo / petek, 18. april 2014 / 14:03

Mersteel po poti Merkurja

Tudi Mersteel, trgovec z metalurškimi izdelki v lasti Merkurja, je od prejšnjega tedna v postopku ponovne prisilne poravnave. Zdravi del družbe bodo izčlenili, preostalo družbo pa poslali v stečaj.

Razvedrilo / petek, 18. april 2014 / 11:26

Najlepše darilo – hčerka Ema

Matej Bolka se je pred tremi leti pridružil Gasilsko reševalni službi Kranj in se je lani v dobrodelne namene fotografiral tudi za gasilski koledar, a zadnjih nekaj mesecev je predvsem ponosni oče....

Nasveti / petek, 18. april 2014 / 11:26

Naravne barve za pirhe

Bliža se velikonočni praznik, s tem pa tudi barvanje pirhov.