Maratoni, maratoni ...

Kolesarska sezona je v polni formi in tisti, ki bi radi prevozili prav vse vsak vikend, smo v tem času nekoliko živčni.

Trasa za danes: Prodajalna Aha-Škofja Loka-Hosta-Pungert-Gosteče-Draga-Goričane-Medvode-Pirniče-Smlednik-Trboje-Kranj

Ne razumite tega resno, ampak včasih se zgodi, da sta tako kot na televiziji hkrati na dveh programih dva odlična filma in potem ... imaš težave. No, če se moraš odločati med memorialom Mirka Krakarja, Kranj-Jezersko in Trebanjskim maratonom, ki je tudi zelo lep, potem ni take dileme, ker vsi dobro vemo, kdo je bil Mirko, in zato njemu na čast pač človek mora odkolesariti njemu v spomin. To in kak prižig sveče na grobu je vse, kar lahko storimo mi, ki smo ga imeli radi in ki imamo radi kolesarstvo.

Hočem opozoriti na še en maraton, ki bo ta vikend. Maraton Franja BTC City, seveda. Veledogodek in rekreativni vrh sezone je pred durmi in spodobi se, da malce predebatiramo, kaj je pomembno in kaj ni pomembno ob tako dolgem in množičnem maratonu.

Prvi nasvet se glasi:

Ne precenjujte svojih zmogljivosti in ne podcenjujte Franje! Če preberete natančno program na dan 14. junija 2008, boste opazili, da sta na programu dve Franji: ena krajša (97 km) in ena daljša (156 km). Če spadate med tiste, ki imajo v zadnjih dveh ali treh mesecih le 1000 km na števcu, potem si izberite tistega krajšega in zagotavljam, da ne boste izpustili nobenega čara prireditve.

Pri tako številni udeležbi je zelo pomembna uvidevnost do sodelujočih in posledično opozarjanje na vse nenadne spremembe na cestišču in ob njem, kar bi lahko zmotilo potek varne vožnje. Med ogromno množico ne gre vse vedno po naših željah oz. načrtih in je zelo zaželeno, da ohranimo dokaj mirno kri in trezno glavo. Če boste Franjo vzeli za izlet, potem ne silite v ospredje in se ne prerivajte zgolj zaradi tega, da boste štartali minuto, dve prej. Trasa je dolga in dovolj časa boste imeli prekolesariti celo brez neželenih težav. Pomembno je, da vse formalnosti prijave ter priprave na štart opravimo nekoliko prej in ne čakamo na zadnji trenutek. Tako se bomo lažje osredotočili na vožnjo, ki je pred nami.

Drugi nasvet:

Za tako množične prireditve je zelo pomembno, da imamo vseskozi dober pregled nad dogajanjem okoli sebe. To pomeni, da moramo stalno opazovati, kaj se dogaja nekaj deset ali nekaj sto metrov pred nami. Ne prerivajmo se za prostor v množici brez potrebe, saj ne smemo pozabiti, da je proga dolga in bomo imeli dovolj časa, da bomo posameznika, ki nas mogoče ovira, na primernem kraju prehiteli. Varnostna razdalja med zadnjim kolesom kolesarja pred nami in našim sprednjim kolesom, ki naj bi bila dokaj majhna, se v takih skupinskih vožnjah še dodatno skrajša. Ne bojte se je povečati, ko pride na razdaljo, katere niste vajeni ali za katero boste imeli občutek, da je nevarna. V takih primerih ne iščite zavetrja za vsako ceno. Poiščite si pozicijo, na kateri se boste počutili predvsem varno. Torej, vklopite oči in ušesa okoli cele čelade!

Tretji nasvet:

Tako kot vse druge dobro organizirane množične kolesarske prireditve ima tudi Franja vzdolž trase okrepčevalne postaje. Tisti, ki boste šli »na izlet«, jih boste opazili. Ustavite se, odpočijte si, če vas je kak del opreme oviral pri vožnji, ga popravite, osvežite se z ponujenimi okrepčili in krenite naprej. Tisti, ki se ne mislite ustavljati, poskrbite, da imate v žepih dresa dovolj okrepčil za celotno traso. Če bo vreme vroče, kot je bilo lani, seveda priporočamo dva bidona tekočine. Ne pozabite na hrano in pijačo. Prav tako je pomemben obrok večer prej. Napolnite (vendar ne pretiravajte) skladišča energije. Potrebovali jih boste že po prvih dveh urah vožnje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 23. september 2008 / 07:00

Elita, ki vleče voz zgodovine naprej

Brdo pri Kranju - »Z generacijo, kakršna je vaša, se nam ni treba bati prihodnjih izzivov. Daleč so časi, ko se je vse merilo v količinskih kategorijah, danes o vsem odloča kakov...

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

V deželo pomaranč

Obisk Andaluzije (Andalucie), najjužnejše španske pokrajine, bi lahko poimenoval tudi (H)ola, ole in drugo govoričenje iz telenovel.

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Z balonom pod nebo

Posebne vrste avantura je polet s toplozračnim balonom, velikansko napihljivo pošastjo, ki v košaro sprejme tudi "običajne" potnike, željne adrenalina ...

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Besede

Rada imam besede. Z njimi se igram, jih sestavljam, črtam in premetavam sem in tja. Imam jih za svoje zaveznice, pogosto pa mi prav njihova uporaba prinese tudi težave.

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Čarobna moč pravljic

Ko je Rdeča kapica prišla v gozd, je srečala volka. Ni vedela, kakšna hudobna žival je, in zato se ga ni nič ustrašila. "Dober dan, Rdeča kapica," ji je rekel volk. "Dober dan, volk," je odgovorila de...

Splošno / nedelja, 6. april 2008 / 07:00

Vzgoja malega potrošnika

Otroci nas opazujejo in oponašajo, zato se vprašajmo, kako se obnašamo kot kupci. Nakupujemo impulzivno ali načrtujemo nakupe?