Gabrijel Pagon ohranja tradicijo z unikatnimi lesenimi izdelki. V rokah ima star žehtar. (Foto: Tina Dokl)

Mojster obdelave lesa

Gabrijel Pagon je prvi leseni izdelek, to je bil žehtar, naredil že pri svojih dvanajstih letih.

Bistrica pri Tržiču - Gabrijel Pagon iz Bistrice pri Tržiču, po rodu pa Primorec, je mojster obdelave lesa. Domačo hišo krasijo unikatni leseni krožniki, sklede, skrinje, zibelke, možnar, lesena smetišnica, šuštarski stol ... V les tudi žge. »Živim v mestu s čevljarsko tradicijo, zato tudi taki izdelki, kot je šuštarski stol, ne smejo iti v pozabo,« pove Gabrijel Pagon. Doma hrani žehtar (po primorsko) oziroma golido, to je posoda z enim ročem, v katero so molzli mleko. »Žehtar sem naredil pri svojih dvanajstih letih. Mama je imela star žehtar, pa sem rekel, da ji bom naredil novega,« se spominja Pagon. Za mizarja se je izučil v letih 1953-1956 v Solkanu, zatem je odšel v Poljane s trebuhom za kruhom. Po vojaščini je služboval v Kranju v trgovini s pohištvom, že kmalu je postal pomočnik poslovodje, zato se je prekvalificiral v trgovca. Leta 1967 je v domači hiši v Bistrici pri Tržiču odprl obrt. »Doma sem imel obrt, pazil sem na sina in hčerko, ko je bila žena v službi, zraven sem uspešno končal še srednjo komercialno šolo. Dobrih sedem let sem imel mizarsko obrt, potem sem šel za prodajnega referenta v Jelovico. Upokojitev leta 1991 sem dočakal v tržiškem Peku kot revizor trgovin,« pripoveduje.

Upokojitev je prinesla tisto, kar si je že dolgo želel: čas za svoj najljubši hobi, obdelavo lesa. »To je tisto, čemur pravimo za dušo,« pove. Na zalogi ima kar sedemindvajset vrst lesa. »Zelo rad obdelujem oreh in javor, nekaj posebnega sta jelša in češnja. Kot zanimivost naj povem, da imam skodelice iz cipresovine.« Skuha tudi žganje iz domačih hrušk, steklenico žganega pa zapečati z unikatnim lesenim zamaškom. Omenil je še eno zanimivo podrobnost: vse lesene izdelke, ki služijo za prehranske namene, prepoji in spolira z oljčnim oljem. »Ne spomnim se, da bi katero zimo tako užival, kot sem letošnjo. Zunaj je bil mraz, jaz pa sem bil na toplem, v objemu lesa,« še pove Gabrijel Pagon.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 7. julij 2009 / 07:00

Umrl je Sandi Ravnikar

Umrl je Kranjčan Aleksander Ravnikar, poslanec državnega zbora iz vrst Socialnih demokratov in mestni svetnik v Kranju.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 23. september 2021 / 14:19

Najmočnejši motiv so poti

V prostorih Šolskega centra Kranj si je mogoče ogledati razstavo fotografij predavateljice na tamkajšnji višji strokovni šoli Jelke Bajželj. Razstavo so naslovili Ujeto v objektiv, iztrgano času.

Kronika / četrtek, 23. september 2021 / 14:15

Dobra čelada ni nujno draga

Rezultati testa kolesarskih čelad za odrasle, ki ga je izvedla Avto-moto zveze Slovenije, so pokazali, da za ustrezno zaščito glave pred nevarnimi udarci ob padcih zadostuje že čelada za ceno šestdese...

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 23. september 2021 / 14:14

Naša moč je v slogi

Ob občinskem prazniku so v Cerkljah podelili priznanja nagrajencem in odprli tudi krožišče na Trati pri Velesovem.

Nasveti / četrtek, 23. september 2021 / 14:13

Preprosto pecivo

Kokosov kolač z gozdnimi sadeži in bananini mafini s čokolado. Ponovno nekaj preprostega, enostavnega in hitrega za pripravo. Pecivo, ki ga lahko spečemo za prav vsako priložnost.

Gorenjska / četrtek, 23. september 2021 / 14:09

Na pediatrični kliniki tudi otroci s covidom-19, a več zaradi drugih okužb dihal

Med otroško populacijo so se razmahnile okužbe dihal, ki so sicer pogostejše v zimskih mesecih, a so se jim najmlajši v pretekli sezoni ob vseh zaščitnih ukrepih za zajezitev koronavirusa uspeli izogn...