Jedi za poletne dni (11)

Juha iz kislice

Sestavine: 35 dag krompirja, 4 mlade čebule, pol l zelenjavne juhe, 3 dag oljčnega olja, 25 dag mlade kislice, 1 gomolj kolerabice, 4 žlice sesekljane kreše, sol, poper, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane, muškatni orešček, mala vejica rožmarina.

Priprava: Liste kislice dobro operemo in osušimo. Mladim čebulam odrežemo nastavke, jih operemo in posušimo. Zrežemo jih na kolobarje. Krompir olupimo, operemo in zrežemo na kocke. Zelenjavno juho ogrejemo. V posodi segrejemo olje in na njem ovenimo čebulo, dodamo krompir, prilijemo segreto juho in vse skupaj kuhamo nekaj minut. V juho damo še narezane liste kislice. Kolerabo olupimo in nastrgamo, liste pa sesekljamo. Ko je juha kuhana, dodamo še kolerabico, krešo in vse začimbe. Na rahlo kuhamo še nekaj minut. Posebej smetano raz žvrkljamo z rumenjakom. Tik pred serviranjem dodamo juhi razžvrkljano smetano in rumenjak. Potresemo jo z drobno narezano krešo.

Sirovi štruklji

Sestavine: 40 dag moke, mlačna, slana okisana voda po potrebi, 40 dag skute, 8 dag masla ali margarine, pol dl kisle smetane, 3 jajca, pehtran ali drobnjak.

Priprava: Naredimo vlečeno testo, pustimo ga počivati, da se dobro odpočije. Medtem umešamo maslo z rumenjaki, da naraste, dodamo sneg beljakov, pretlačeno skuto in smetano. Testo razvlečemo, ga namažemo, zvijemo in povijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slani vodi od 30 do 35 minut. Kuhane štruklje odvijemo, jih narežemo ter prelijemo s prepraženimi drobtinami. Po vrhu potresemo narezan drobnjak.

Kmečki golaž

Sestavine: 80 dag govejega bočnika, 40 dag rdeče čebule, 4 stroki česna, 20 dag pora, zelena, pol kg krompirja, malo zelja, 20 dag svežih paradižnikov, 1 žlica paprike, kumina, majaron, timijan, rožmarin, lovorov list.

Priprava: Meso operemo in zrežemo na enake kose. Čebulo grobo sesekljamo in na maščobi spražimo, s česnom vred dodamo meso in rdečo papriko ter druge golaževe začimbe. Zalijemo s kostno juho in solimo. Na polovici dušenja dodamo še narezano zelenjavo in dušimo do mehkega, nazadnje dodamo malo rdečega vina. Jed po okusu začinimo. Poleg ponudimo široke rezance ali polento.

Kavni krofi

Sestavine: 8 dag masla, 10 dag moke, 3 jajca, 2 dl vode. Vanilina krema: četrt l mleka, 2 rumenjaka, sneg beljakov, 7 dag sladkorja, 3 dag moke, strok vanilje.

Priprava: Vodo in maslo zavremo, dodamo moko in hitro mešamo na ognju. Ko se masa loči od kotlička, ga odstavimo in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo eno za drugim cela jajca. Testo nabrizgamo na pomaščen pekač in zlato rumeno spečemo v pečici pri 200 stopinj Celzija. Vaniljevo kremo pripravimo tako, da umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo ostro moko in zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali pol dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem in kuhano odstavimo. Kuhani kremi dodamo tolčene beljake. S kremo nadevamo pečene krofe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / nedelja, 5. november 2017 / 16:54

Občina obnavlja most na Podrečju

Domžale – Občina Domžale se je lotila rekonstrukcija mostu čez Mlinščico na Podrečju. Stari most bodo podrli in na istem mestu postavili novega. V okviru rekonstrukcije novega mostu je predvidena t...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Umetniški vtis

Pri izdelovanju blejskega laboda je bil pomemben predvsem umetniški vtis. Veslači so se naloge lotili zelo resno. Njihova kreacija je bila zmagovalna. Lesce so dobile novo oazo zabave, Finci pa so v L...

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Naša sreča, vaša sreča

Novinarska redakcija velikega brata se bo v novem letu selila v nove prostore. Mali brat ostaja vaš človek.

Prosti čas / petek, 22. december 2006 / 06:00

Nominator 229

Lep čas je in zanimivi dnevi so. Tako in drugače. Pravzaprav ne mine dan, večer, ko se v različnih družabnih okoljih poslavlja od iztekajočega se leta. A vselej s približno enakim kontek...

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Glasbena šola za božič

Na Božičnih koncertih v ponedeljek in torek so se Kranjčanom predstavili mladi glasbeniki kranjske glasbene šole.

Kultura / petek, 22. december 2006 / 06:00

Spet evforičen do srca

Veliki božični koncert na kranjski gimnaziji je še enkrat dokazal, kako briljantno glasbeno prihodnost imamo Kranjčani. S koncertno dvorano ta še bolj žlahtna.