Jedi za poletne dni (11)

Juha iz kislice

Sestavine: 35 dag krompirja, 4 mlade čebule, pol l zelenjavne juhe, 3 dag oljčnega olja, 25 dag mlade kislice, 1 gomolj kolerabice, 4 žlice sesekljane kreše, sol, poper, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane, muškatni orešček, mala vejica rožmarina.

Priprava: Liste kislice dobro operemo in osušimo. Mladim čebulam odrežemo nastavke, jih operemo in posušimo. Zrežemo jih na kolobarje. Krompir olupimo, operemo in zrežemo na kocke. Zelenjavno juho ogrejemo. V posodi segrejemo olje in na njem ovenimo čebulo, dodamo krompir, prilijemo segreto juho in vse skupaj kuhamo nekaj minut. V juho damo še narezane liste kislice. Kolerabo olupimo in nastrgamo, liste pa sesekljamo. Ko je juha kuhana, dodamo še kolerabico, krešo in vse začimbe. Na rahlo kuhamo še nekaj minut. Posebej smetano raz žvrkljamo z rumenjakom. Tik pred serviranjem dodamo juhi razžvrkljano smetano in rumenjak. Potresemo jo z drobno narezano krešo.

Sirovi štruklji

Sestavine: 40 dag moke, mlačna, slana okisana voda po potrebi, 40 dag skute, 8 dag masla ali margarine, pol dl kisle smetane, 3 jajca, pehtran ali drobnjak.

Priprava: Naredimo vlečeno testo, pustimo ga počivati, da se dobro odpočije. Medtem umešamo maslo z rumenjaki, da naraste, dodamo sneg beljakov, pretlačeno skuto in smetano. Testo razvlečemo, ga namažemo, zvijemo in povijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slani vodi od 30 do 35 minut. Kuhane štruklje odvijemo, jih narežemo ter prelijemo s prepraženimi drobtinami. Po vrhu potresemo narezan drobnjak.

Kmečki golaž

Sestavine: 80 dag govejega bočnika, 40 dag rdeče čebule, 4 stroki česna, 20 dag pora, zelena, pol kg krompirja, malo zelja, 20 dag svežih paradižnikov, 1 žlica paprike, kumina, majaron, timijan, rožmarin, lovorov list.

Priprava: Meso operemo in zrežemo na enake kose. Čebulo grobo sesekljamo in na maščobi spražimo, s česnom vred dodamo meso in rdečo papriko ter druge golaževe začimbe. Zalijemo s kostno juho in solimo. Na polovici dušenja dodamo še narezano zelenjavo in dušimo do mehkega, nazadnje dodamo malo rdečega vina. Jed po okusu začinimo. Poleg ponudimo široke rezance ali polento.

Kavni krofi

Sestavine: 8 dag masla, 10 dag moke, 3 jajca, 2 dl vode. Vanilina krema: četrt l mleka, 2 rumenjaka, sneg beljakov, 7 dag sladkorja, 3 dag moke, strok vanilje.

Priprava: Vodo in maslo zavremo, dodamo moko in hitro mešamo na ognju. Ko se masa loči od kotlička, ga odstavimo in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo eno za drugim cela jajca. Testo nabrizgamo na pomaščen pekač in zlato rumeno spečemo v pečici pri 200 stopinj Celzija. Vaniljevo kremo pripravimo tako, da umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo ostro moko in zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali pol dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem in kuhano odstavimo. Kuhani kremi dodamo tolčene beljake. S kremo nadevamo pečene krofe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 12. september 2016 / 09:51

Nujna sanacija vodnega kanala

Na dovodnem kanalu Hidroelektrarne Sava v Kranju v tem času opravljajo vzdrževalna in sanacijska dela, zato je kanal prazen, vendar bralka opozarja, da ga čistijo premalokrat in da se zgodi, da so zar...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 12. december 2021 / 16:22

Ko se na vasi družine povežejo

Žablje – Žablje so majhen kraj na Gorenjskem, natančneje v kranjski občini. V tej vasi z manj kot desetimi hišami živijo ljudje, ki so med seboj zelo povezani. V času korone se ta povezanost le še...

Tržič / nedelja, 12. december 2021 / 16:16

Praznovanje drugačno, a vendar slovesno

Tržič – Pomemben datum v zgodovini Tržiča je 12. december, dan, ko je bil leta 1492 Tržič iz vasi povzdignjen v trg. Dogodku v čast in spomin je na ta dan občinski praznik. Tako kot lani bo tudi le...

Slovenija / nedelja, 12. december 2021 / 16:15

Jabolki kakovosti tudi za dve gorenjski šoli

Ljubljana – Center za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (Cmepius) je v torek skupaj z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport že 16. leto zapored podelil priznan...

Šport / nedelja, 12. december 2021 / 16:13

Hokejski upi v Talinu

Slovenska hokejska reprezentanca do dvajset let bo od nedelje naprej nastopala na svetovnem prvenstvu v Estoniji.

GG Plus / nedelja, 12. december 2021 / 16:07

Spomini na leto 1991, 4. del

Zanimalo nas je, kako so prebivalci Gorenjske doživljali zgodovinske dogodke leta 1991. Da bi dobili nekaj odgovorov, smo za pomoč prosili prof. Ireno Rahotina z Gimnazije Franceta Prešerna iz Kranja....