Jedi za poletne dni (11)

Juha iz kislice

Sestavine: 35 dag krompirja, 4 mlade čebule, pol l zelenjavne juhe, 3 dag oljčnega olja, 25 dag mlade kislice, 1 gomolj kolerabice, 4 žlice sesekljane kreše, sol, poper, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane, muškatni orešček, mala vejica rožmarina.

Priprava: Liste kislice dobro operemo in osušimo. Mladim čebulam odrežemo nastavke, jih operemo in posušimo. Zrežemo jih na kolobarje. Krompir olupimo, operemo in zrežemo na kocke. Zelenjavno juho ogrejemo. V posodi segrejemo olje in na njem ovenimo čebulo, dodamo krompir, prilijemo segreto juho in vse skupaj kuhamo nekaj minut. V juho damo še narezane liste kislice. Kolerabo olupimo in nastrgamo, liste pa sesekljamo. Ko je juha kuhana, dodamo še kolerabico, krešo in vse začimbe. Na rahlo kuhamo še nekaj minut. Posebej smetano raz žvrkljamo z rumenjakom. Tik pred serviranjem dodamo juhi razžvrkljano smetano in rumenjak. Potresemo jo z drobno narezano krešo.

Sirovi štruklji

Sestavine: 40 dag moke, mlačna, slana okisana voda po potrebi, 40 dag skute, 8 dag masla ali margarine, pol dl kisle smetane, 3 jajca, pehtran ali drobnjak.

Priprava: Naredimo vlečeno testo, pustimo ga počivati, da se dobro odpočije. Medtem umešamo maslo z rumenjaki, da naraste, dodamo sneg beljakov, pretlačeno skuto in smetano. Testo razvlečemo, ga namažemo, zvijemo in povijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slani vodi od 30 do 35 minut. Kuhane štruklje odvijemo, jih narežemo ter prelijemo s prepraženimi drobtinami. Po vrhu potresemo narezan drobnjak.

Kmečki golaž

Sestavine: 80 dag govejega bočnika, 40 dag rdeče čebule, 4 stroki česna, 20 dag pora, zelena, pol kg krompirja, malo zelja, 20 dag svežih paradižnikov, 1 žlica paprike, kumina, majaron, timijan, rožmarin, lovorov list.

Priprava: Meso operemo in zrežemo na enake kose. Čebulo grobo sesekljamo in na maščobi spražimo, s česnom vred dodamo meso in rdečo papriko ter druge golaževe začimbe. Zalijemo s kostno juho in solimo. Na polovici dušenja dodamo še narezano zelenjavo in dušimo do mehkega, nazadnje dodamo malo rdečega vina. Jed po okusu začinimo. Poleg ponudimo široke rezance ali polento.

Kavni krofi

Sestavine: 8 dag masla, 10 dag moke, 3 jajca, 2 dl vode. Vanilina krema: četrt l mleka, 2 rumenjaka, sneg beljakov, 7 dag sladkorja, 3 dag moke, strok vanilje.

Priprava: Vodo in maslo zavremo, dodamo moko in hitro mešamo na ognju. Ko se masa loči od kotlička, ga odstavimo in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo eno za drugim cela jajca. Testo nabrizgamo na pomaščen pekač in zlato rumeno spečemo v pečici pri 200 stopinj Celzija. Vaniljevo kremo pripravimo tako, da umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo ostro moko in zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali pol dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem in kuhano odstavimo. Kuhani kremi dodamo tolčene beljake. S kremo nadevamo pečene krofe.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 19. maj 2015 / 11:04

Seznam stvari: za okolje

Plan B – skupina okoljskih nevladnih organizacij je sestavila seznam stvari, ki jih vsak od nas lahko naredi za okolje. "Izberite eno ali več točk ter jih v enem letu skušajte vtkati v svoj vsakdan!"...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:14

Naravi prijazna okrasitev

Novoletna drevesca iz slovenskih gozdov so letos označena z rdečo nalepko.

Izleti GG / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:12

Alpe, Provansa in Azurna obala, 2. del

V oblačno jutro naju je prebudilo glasno mijavkanje. Pogumnejši od dveh mačkov, s katerima sva si delila stanovanje v predmestju mesta Manosque, naju je po nadležni vztrajnosti le spravil pokonci i...

Zanimivosti / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:10

Samouk z energijo znanstvenika

Brane Anderle iz Hraš pri Lescah je pred kratkim v samozaložbi izdal knjigo s preprostim naslovom Pregled razširjenosti praprotnic in semenk na Gorenjskem. V tem obširnem delu lahko ljubitelji narave...

Razvedrilo / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:10

Zapele frajtonarice

Prejšnji petek so v Ljubnem pripravili že deseto srečanje ljubiteljskih harmonikarjev, samoukov na frajtonarici, ki so tudi tokrat navdušili občinstvo v polni dvorani tamkajšnjega doma športnega društ...

GG Plus / ponedeljek, 18. december 2023 / 18:07

Blejski matematik svetovnega slovesa

Letos mineva sto petdeset let od rojstva Blejca Josipa Plemlja, ki velja za enega najuspešnejših in svetovno znanih slovenskih znanstvenikov. Uveljavil se je zaradi izjemnih dosežkov in pionirskega de...