Jedi za poletne dni (11)
Juha iz kislice
Sestavine: 35 dag krompirja, 4 mlade čebule, pol l zelenjavne juhe, 3 dag oljčnega olja, 25 dag mlade kislice, 1 gomolj kolerabice, 4 žlice sesekljane kreše, sol, poper, 1 rumenjak, 1 dl kisle smetane, muškatni orešček, mala vejica rožmarina.
Priprava: Liste kislice dobro operemo in osušimo. Mladim čebulam odrežemo nastavke, jih operemo in posušimo. Zrežemo jih na kolobarje. Krompir olupimo, operemo in zrežemo na kocke. Zelenjavno juho ogrejemo. V posodi segrejemo olje in na njem ovenimo čebulo, dodamo krompir, prilijemo segreto juho in vse skupaj kuhamo nekaj minut. V juho damo še narezane liste kislice. Kolerabo olupimo in nastrgamo, liste pa sesekljamo. Ko je juha kuhana, dodamo še kolerabico, krešo in vse začimbe. Na rahlo kuhamo še nekaj minut. Posebej smetano raz žvrkljamo z rumenjakom. Tik pred serviranjem dodamo juhi razžvrkljano smetano in rumenjak. Potresemo jo z drobno narezano krešo.
Sirovi štruklji
Sestavine: 40 dag moke, mlačna, slana okisana voda po potrebi, 40 dag skute, 8 dag masla ali margarine, pol dl kisle smetane, 3 jajca, pehtran ali drobnjak.
Priprava: Naredimo vlečeno testo, pustimo ga počivati, da se dobro odpočije. Medtem umešamo maslo z rumenjaki, da naraste, dodamo sneg beljakov, pretlačeno skuto in smetano. Testo razvlečemo, ga namažemo, zvijemo in povijemo v pomaščeno alufolijo. Štruklje kuhamo v slani vodi od 30 do 35 minut. Kuhane štruklje odvijemo, jih narežemo ter prelijemo s prepraženimi drobtinami. Po vrhu potresemo narezan drobnjak.
Kmečki golaž
Sestavine: 80 dag govejega bočnika, 40 dag rdeče čebule, 4 stroki česna, 20 dag pora, zelena, pol kg krompirja, malo zelja, 20 dag svežih paradižnikov, 1 žlica paprike, kumina, majaron, timijan, rožmarin, lovorov list.
Priprava: Meso operemo in zrežemo na enake kose. Čebulo grobo sesekljamo in na maščobi spražimo, s česnom vred dodamo meso in rdečo papriko ter druge golaževe začimbe. Zalijemo s kostno juho in solimo. Na polovici dušenja dodamo še narezano zelenjavo in dušimo do mehkega, nazadnje dodamo malo rdečega vina. Jed po okusu začinimo. Poleg ponudimo široke rezance ali polento.
Kavni krofi
Sestavine: 8 dag masla, 10 dag moke, 3 jajca, 2 dl vode. Vanilina krema: četrt l mleka, 2 rumenjaka, sneg beljakov, 7 dag sladkorja, 3 dag moke, strok vanilje.
Priprava: Vodo in maslo zavremo, dodamo moko in hitro mešamo na ognju. Ko se masa loči od kotlička, ga odstavimo in ohladimo. Ohlajeni masi dodamo eno za drugim cela jajca. Testo nabrizgamo na pomaščen pekač in zlato rumeno spečemo v pečici pri 200 stopinj Celzija. Vaniljevo kremo pripravimo tako, da umešamo rumenjake s sladkorjem, dodamo ostro moko in zalijemo z vrelim mlekom, ki smo mu dodali pol dl kuhane kave. Kuhamo nad ognjem in kuhano odstavimo. Kuhani kremi dodamo tolčene beljake. S kremo nadevamo pečene krofe.