Dobrodošel mladi krompir

Krompir je najbolj vsestranska zelenjavnica, ki je zelo priljubljena in pomeni marsikje celo omamno živilo.

Krompir med vsemi živili povzroča najmanj zdravstvenih težav, kot so problemi s črevesjem, migrena, ekcemi in slabosti. Prav poseben pa je mladi krompir, ki vsebuje nekaj manj škroba in je zato najbolj primeren za pečenje in solate, medtem ko se pri kuhanju malce slabše obnese. Mladega krompirčka praviloma ne lupimo, odstranimo le morebitna očesca ali poškodovane in zelene dele. Pred pečenjem ga le temeljito operemo, po potrebi pa zdrgnemo tudi s krtačko. Pozeleneli deli krompirja, zlasti pri mladem krompirju, vsebujejo večje količine strupenega alkaloida solanin. Zato te dele s krompirja pred pripravo temeljito obrežemo.

Mladi krompir z zelenjavo v pečici

Za 5 oseb potrebujemo: 60 dag mladega krompirja, 40 dag bučk, 1 čebulo, 1 rdečo papriko, 40 dag paradižnika, 3 stroke česna, 1 dl ekstra deviškega oljčnega olja, nekaj svežih žajbljevih lističev, 1 žlico svežega sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Krompir oščetkajte ter operite, ga narežite na kolobarje ter ga stresite v pekač. Dodajte oprane in na kolobarje narezane bučke, na trakove narezano čebulo in na kocke narezano papriko ter paradižnik. Začinite s sesekljanim česnom, žajbljem, soljo in poprom. Prelijte z oljčnim oljem, premešajte, enakomerno porazdelite po pekaču in postavite v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico in pecite eno uro. Po eni uri vzemite iz pečice, vmešajte še sesekljan peteršilj in postavite še za 15 minut nazaj v pečico, ki ste ji zvišali temperaturo na 200 stopinj Celzija, da se bo krompir lepo zapekel. Ko je pečeno, narežite na več delov in ponudite kot samostojno jed s kislo smetano ali pa kot prilogo k pečenemu mesu ali ribam.

Gratiniran mladi krompir

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg kuhanega mladega krompirja, 1 strok česna, 1 žlico masla, 15 dag naribanega poljubnega sira, sol, sveže mleti poper, 0,5 l sladke smetane, 2 dl mleka in 2 rumenjaka.

Krompir olupite in ga narežite na tanke rezine. Ognjevaren keramični ali stekleni pekač namastite z maslom in ga obsujte s sesekljanim česnom. Tretjino krompirja položite v pekač, začinite s soljo in poprom ter potresite s tretjino sira. Prekrijte z naslednjo tretjino krompirja in postopek nadaljujte, dokler ne porabite vsega sira in krompirja. Zmešajte sladko smetano, mleko in rumenjaka ter preliv enakomerno prelijte po krompirju. Pecite 40 minut v na 170 stopinj Celzija ogreti pečici, nato temperaturo pečice zvišajte na 220 stopinj Celzija in površino v 15 minutah zlato rjavo zapecite. Jed lahko postrežete samostojno ali pa kot prilogo k na žaru pečenemu mesu.

Pečen mladi krompir s piščancem

Za 4 osebe potrebujemo: 8 velikih mladih krompirjev, 70 dag piščančjih prsi brez kosti, 1 žlico olja, 2 dl navadnega jogurta, 1 šop sveže bazilike, 1 strok česna, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, sol in sveže mlet poper.

Krompirje operite, jih zavijte v alu folijo in jih v na 200 stopinj Celzija ogreti pečici pecite 1 uro oziroma tako dolgo, da je notranjost krompirja mehka (preizkusite z zobotrebcem). Medtem nasolite piščančje prsi in jih natrite z oljem. Zadnje pol ure jih pecite skupaj s krompirjem. Medtem sesekljajte baziliko in česen ter ju zmešajte z jogurtom in oljčnim oljem. Po okusu solite in popoprajte. Pečene krompirje odvijte iz folije, jih vzdolžno do polovice prerežite in razprite. Notranjost krompirja posolite, nadevajte z rezinami piščanca in prelijte z jogurtovim prelivom ter postrezite.

Mlad krompir in orada v pečici

Za 4 osebe potrebujemo: 40 dag mladega krompirja, 2 oradi, težki pol kilograma, 1 manjšo čebulo, 1 paradižnik, 5 žlic oljčnega olja, 0,5 dl suhega belega vina, 4 stroke česna, 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja, sol in sveže mlet poper.

Mladi krompir oščetkajte in operite ter ga narežite na tanjša kolesca. Dodajte na kocke narezan paradižnik in čebulo, oljčno olje, vino, strt česen, peteršilj, sol in sveže mlet poper. Vse skupaj zmešajte in stresite v pekač ter postavite za 20 min v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico. Oradi očistimo, operemo in posušimo s papirnatimi kuhinjskimi brisačami. Posušeni premažemo z oljčnim oljem. Skoraj pečen krompir rahlo premešajte, nanj položite pripravljeni oradi in vse skupaj pecite še 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / sreda, 7. julij 2021 / 16:02

Namenu predali Fortunovo brv

Gorenja vas – V Gorenji vasi so slovesno predali namenu novo, 28,8-metrsko jekleno brv čez Poljansko Soro, ki je namenjena pešcem. Trak sta prerezala predsednica Krajevne skupnosti Gorenja vas Mirj...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 30. september 2021 / 16:00

Odštevalnika do Planice

Rateče – V Planici in Kranjski Gori se je začelo odštevanje do svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo leta 2023.

Zanimivosti / četrtek, 30. september 2021 / 15:58

Dan odprtih vrat na skupnem vrtu Sorško polje

Dan je bil namenjen druženju, ogledu vrta, izmenjavi semen in dobrih praks, ozaveščanju ...

Preddvor / četrtek, 30. september 2021 / 15:56

Cerkev na Bregu ob Kokri znova sije

Cerkvi sv. Lenarta na Bregu ob Kokri so obnovili zvonik. Ker je breška cerkev kulturni spomenik, so nad obnovo budno bedeli tudi pristojni za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Kronika / četrtek, 30. september 2021 / 15:44

Združeni proti zlorabam otrok

Pred dnevi je stekla mednarodna kampanja slovenske policije, Europola in policij držav Zahodnega Balkana Reci ne!, ki ozavešča o spletnih spolnih zlorabah otrok in mladostnikov.

Rekreacija / četrtek, 30. september 2021 / 15:22

Doživeti vzpon v soteski

Maloško poldne (1823 m n. m.) in Ostra peč (1801 m n. m.) – Vodnata soteska, ob kateri je speljana približno tristo petdeset metrov dolga ferata, ki premaga sto metrov višinske razlike. Drugačen prist...