Juhe

Juhe nam zbujajo tek in potešijo prvo lakoto. Zapeljivo dišeča, vroča juha lahko deluje prav čudežno: že po nekaj žlicah postane svet veliko prijaznejši.

Pri tem ne smemo pozabiti, da so že zdavnaj minili časi, ko so bile juhe prave kalorične bombe. Današnje juhe so lažje in raznovrstnejše kot kdajkoli! Skuhamo jih lahko iz malodane vseh možnih sestavin. Juhe delimo na čiste ali bistre juhe in na goste ali vezane juhe. Goste juhe so pretlačene juhe, zelenjavne juhe, kremne juhe in sluzaste juhe. Pretlačene juhe naredimo tako, da kuhano zelenjavo z vilicami dobro pretlačimo, nato dodamo še smetano in sveža zelišča. Zelenjavne juhe kuhamo iz ene, še bolje pa iz več vrst zelenjave. Zgostimo jih s prežganjem. Pri koncu kuhe pa jih je dobro malce okisati ali pa zaliti z malo belega vina. Kremne juhe so narejene iz gladko zmiksane zelenjave, popestrimo pa jih s smetano, koščki popraženega kruha ali pa s koščki zelenjave. Potem pa so tu še mineštre, ki jih je mnogo vrst, vendar sta meso in zelenjava v vseh obvezni sestavini. Če že ne dodamo mesa, pa dodamo vsaj kost, pršutovo, seveda.

Porova juha

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag pora, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper in sveže sesekljan peteršilj.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in postrezite s sesekljanim peteršiljem.

Ribja juha

Za 5 oseb potrebujemo: 0,5 kg poljubnih morskih rib, 3 žlice oljčnega olja, 1 srednje veliko čebulo, 2 paradižnika, 2 stroka česna, lovorov list, sol, sveže mlet poper, sveže sesekljan peteršilj in sok 1 limone.

Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo in jo zalijte z 1,5 l vode. Ko zavre, dodajte na majhne kocke zrezana paradižnika, strt česen, lovorov list, sol, poper, sok ene limone in očiščene ribe. Juha naj počasi vre 15 minut. Ribe poberite iz juhe, odstranite kosti, meso narežite na kocke in ga vrnite v juho. Na koncu juho še potresite s peteršiljem, prevrite ter postrezite.

Gobova juha

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag mešanih gob (lisičke, jurčki, šampinjoni, mavrahi,…), 1 čebulo, 5 dag masla, 40 dag krompirja, 1 l mesne juhe ali vode, 3 stroke česna, sol, sveže mlet poper, 1 dl kisle smetane in 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja.

Gobe operite, očistite in jih narežite na manjše kose. V posodi raztopite maslo in na njem prepražite sesekljano čebulo. Ko porumeni, dodajte osušene gobe, jih dobro prepražite, dodajte olupljen in na kocke narezan krompir ter zalijte z juho ali vodo. Začinite s česnom, soljo in poprom ter kuhajte toliko časa, da se krompir zmehča. Nazadnje odstavite, vmešajte še kislo smetano in sesekljan peteršilj ter takoj postrezite.

Paradižnikova juha s testeninami

Za 4 osebe potrebujemo: 60 dag svežih zrelih paradižnikov ali pelatov iz konzerve, 1 čebulo, 1 steblo stebelne zelene, 1 strok česna, 1 žlico oljčnega olja, 7 dl piščančje juhe ali vode, 5 dag manjših poljubnih testenin, sol in sveže mlet poper.

Paradižnike, čebulo, zeleno in česen dajte v naoljeno kozico, pokrijte in na šibkem ognju dušite 40 minut, da se vsebina zmehča. Vmes kozico občasno pretresite. Zdušeno zelenjavo pretresite v multipraktik in jo gladko zmiksajte ter jo vrnite nazaj v posodo. Zalijte s piščančjo juho ali vodo, zavrite in dodajte testenine. Solite in poprajte po okusu ter kuhajte še približno 10 minut, da se testenine skuhajo.

Kremna cvetačna juha z bučnim oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol in 2 žlici bučnega olja.

V kozici stopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite pokapljano z bučnim oljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 21. december 2009 / 07:00

Prazniki naj bodo mirni

Če boste za božično-novoletne praznike že uporabljali pirotehniko, potem jo vsaj uporabljajte varno in čim manj moteče za druge.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 8. november 2008 / 07:00

Županskemu kandidatu pogojna kazen

Drago Leskovšek, lastnik nočnih lokalov in nekdanji kandidat za župana Škofje Loke, je zaradi povzročitve hude telesne poškodbe obsojen na pogojno kazen.

Kranj / sobota, 8. november 2008 / 07:00

Klep znova o nepravičnih sodbah

Kranj - Vodja gibanja Združeni ob lipi sprave Stanislav Klep, jurist in kritik slovenskega pravosodja, je na četrtkovi novinarski konferenci spet spregovoril o dveh sodbah...

GG Plus / sobota, 8. november 2008 / 07:00

Križarjenje po Otočju Gulag

Avgusta je umrl ruski pisatelj Aleksander Isajevič Solženicin (1918-2008). Njegov Arhipelag Gulag velja za "delo stoletja". V slovenščino ga je prevedel profesor Samo Savnik, izdala pa založba ZeloLep...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 8. november 2008 / 07:00

Glavoboli zaradi turistične takse

Uspešno pobiranje turistične takse je odvisno od učinkovitega nadzora, tega pa lahko uspešno izvajajo tudi občinske inšpekcije, a samo če imajo podporo v lokalni oblasti.

Kultura / sobota, 8. november 2008 / 07:00

Miniature privabile 370 avtorjev

V sredo so v Prešernovem gledališču v Kranju podelili medalje in pohvale 4. mednarodne razstave fotografij Miniature 2008.