Juhe

Juhe nam zbujajo tek in potešijo prvo lakoto. Zapeljivo dišeča, vroča juha lahko deluje prav čudežno: že po nekaj žlicah postane svet veliko prijaznejši.

Pri tem ne smemo pozabiti, da so že zdavnaj minili časi, ko so bile juhe prave kalorične bombe. Današnje juhe so lažje in raznovrstnejše kot kdajkoli! Skuhamo jih lahko iz malodane vseh možnih sestavin. Juhe delimo na čiste ali bistre juhe in na goste ali vezane juhe. Goste juhe so pretlačene juhe, zelenjavne juhe, kremne juhe in sluzaste juhe. Pretlačene juhe naredimo tako, da kuhano zelenjavo z vilicami dobro pretlačimo, nato dodamo še smetano in sveža zelišča. Zelenjavne juhe kuhamo iz ene, še bolje pa iz več vrst zelenjave. Zgostimo jih s prežganjem. Pri koncu kuhe pa jih je dobro malce okisati ali pa zaliti z malo belega vina. Kremne juhe so narejene iz gladko zmiksane zelenjave, popestrimo pa jih s smetano, koščki popraženega kruha ali pa s koščki zelenjave. Potem pa so tu še mineštre, ki jih je mnogo vrst, vendar sta meso in zelenjava v vseh obvezni sestavini. Če že ne dodamo mesa, pa dodamo vsaj kost, pršutovo, seveda.

Porova juha

Za 4 osebe potrebujemo: 30 dag pora, 25 dag krompirja, 1,2 l mesne juhe ali vode, 2 žlici olja, 1 žlico moke, 1 strt strok česna, 1 dl sladke smetane, sol, sveže mlet poper in sveže sesekljan peteršilj.

Na olju prepražite očiščen in na kolobarje narezan por ter na kocke narezan očiščen krompir. Pomokajte, zalijte z juho, začinite in kuhajte, da se por in krompir zmehčata. Nazadnje zalijte še s sladko smetano, prevrite in postrezite s sesekljanim peteršiljem.

Ribja juha

Za 5 oseb potrebujemo: 0,5 kg poljubnih morskih rib, 3 žlice oljčnega olja, 1 srednje veliko čebulo, 2 paradižnika, 2 stroka česna, lovorov list, sol, sveže mlet poper, sveže sesekljan peteršilj in sok 1 limone.

Na oljčnem olju prepražite sesekljano čebulo in jo zalijte z 1,5 l vode. Ko zavre, dodajte na majhne kocke zrezana paradižnika, strt česen, lovorov list, sol, poper, sok ene limone in očiščene ribe. Juha naj počasi vre 15 minut. Ribe poberite iz juhe, odstranite kosti, meso narežite na kocke in ga vrnite v juho. Na koncu juho še potresite s peteršiljem, prevrite ter postrezite.

Gobova juha

Za 5 oseb potrebujemo: 50 dag mešanih gob (lisičke, jurčki, šampinjoni, mavrahi,…), 1 čebulo, 5 dag masla, 40 dag krompirja, 1 l mesne juhe ali vode, 3 stroke česna, sol, sveže mlet poper, 1 dl kisle smetane in 1 žlico sveže sesekljanega peteršilja.

Gobe operite, očistite in jih narežite na manjše kose. V posodi raztopite maslo in na njem prepražite sesekljano čebulo. Ko porumeni, dodajte osušene gobe, jih dobro prepražite, dodajte olupljen in na kocke narezan krompir ter zalijte z juho ali vodo. Začinite s česnom, soljo in poprom ter kuhajte toliko časa, da se krompir zmehča. Nazadnje odstavite, vmešajte še kislo smetano in sesekljan peteršilj ter takoj postrezite.

Paradižnikova juha s testeninami

Za 4 osebe potrebujemo: 60 dag svežih zrelih paradižnikov ali pelatov iz konzerve, 1 čebulo, 1 steblo stebelne zelene, 1 strok česna, 1 žlico oljčnega olja, 7 dl piščančje juhe ali vode, 5 dag manjših poljubnih testenin, sol in sveže mlet poper.

Paradižnike, čebulo, zeleno in česen dajte v naoljeno kozico, pokrijte in na šibkem ognju dušite 40 minut, da se vsebina zmehča. Vmes kozico občasno pretresite. Zdušeno zelenjavo pretresite v multipraktik in jo gladko zmiksajte ter jo vrnite nazaj v posodo. Zalijte s piščančjo juho ali vodo, zavrite in dodajte testenine. Solite in poprajte po okusu ter kuhajte še približno 10 minut, da se testenine skuhajo.

Kremna cvetačna juha z bučnim oljem

Za 4 osebe potrebujemo: 3 žlice masla, 1 manjšo sesekljano čebulo, 50 dag cvetače, 1 žlico moke, 1 l goveje juhe, 0,5 dl sladke smetane, sol in 2 žlici bučnega olja.

V kozici stopite maslo, dodajte sesekljano čebulo in pražite, da porumeni. Dodajte očiščeno in na kocke narezano cvetačo ter jo malo prepražite. Pomokajte, dobro premešajte in zalijte z govejo juho. Kuhajte toliko časa, da se cvetača zmehča. S paličnim mešalnikom juho zmiksajte, dodajte sladko smetano in solite po okusu. Tako pripravljeno juho prevrite in postrezite pokapljano z bučnim oljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 7. julij 2012 / 07:00

Po kislih letih spet veselje

Vaterpolisti AVK Triglav so v letošnji sezoni osvojili naslove državnih prvakov v vseh kategorijah, najbolj pa so ponosni, da so po petih letih znova prvaki v članski konkurenci.

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Že več kot milijon Toyotinih Priusov

Japonska Toyota je objavila, da je svetovna prodaja modela Prius, prvega bencinsko-električnega hibridnega vozila masovne proizvodnje na svetu, presegla milijon enot. Skupna prodaja ob koncu leto...

Avtomobilizem / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje lastnikov Renaultov Avantime

Zadnjo majsko soboto se bo v Ljubljani že tretjič zbrala skupina lastnikov avtomobilov Renault Avantime, med katerimi jih bo spet nekaj prišlo iz tujine. Srečanje lastnikov in ljubiteljev tega ek...

Mularija / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Plavalna šola v Čateških Toplicah

V Čatežu mi je bilo najbolj všeč, ko so prišle babice. Kupile so mi sendvič, štručko, vodno pištolo, sok, vodo, kopalke, žogico, sladoled in majici. V Čateških sem se potapljal in spuščal po tobo...

Prosti čas / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Odpiramo zelena vrata

V sodelovanju Turistične zveze Medvode in TV Medvode so posneli prvo izmed štirih turističnih oddaj o občini Medvode z naslovom Odpiramo zelena vrata.

Zanimivosti / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Srečanje starejših v Gorenji vasi

Gorenja vas - Tokratnega srečanja starejših, starih 75 let ali več, se je udeležilo približno 120 upokojencev, kar je največ med vsemi srečanji, ki jih je organiziral Rdeči križ...