Pomanjkanje stanovanj na Škofjeloškem

Medtem ko v večini slovenskih krajev, celo v Ljubljani, cene stanovanj padajo, pa v Škofji Loki prave ponudbe ni, posledično pa so cene starejših stanovanj zelo visoke. Novogradenj trenutno ni.

Največ zanimanja je med kupci nepremičnin po zazidljivih zemljiščih (velikosti do 600 kvadratnih metrov) in za manjša stanovanja. Cena slednjih pa je med najvišjimi na Gorenjskem, saj celo prebijajo magično mejo 2.500 evrov za kvadratni meter (v Kranju »zgolj« 2.200 evrov za kvadratni meter). »Če so stanovanja urejena, potem je cena 37 kvadratnih metrov velikega stanovanja okoli 95 tisoč evrov, za najcenejšega te velikosti pa bi odšteli 85 tisoč evrov. Vendar je takšno brez centralnega ogrevanja,« nam je razložil Janez Fajfar iz podjetja Loka nepremičnine. Ob večjem številu kvadratnih metrov cena stanovanj hitro pade; za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje v Škofji Loki bi odšteli 110 tisoč evrov (dobrih 1.800 evrov za kvadratni meter), za 75 kvadratnih metrov pa 130 tisoč evrov (dobrih 1.700 evrov za kvadratni meter).

Novih stanovanj trenutno na Škofjeloškem ne poznajo, vendar je nekaj projektov v pripravi. Zadnjo novogradnjo je ponudil Tehnik, ko je za Kamnitnikom ponudil več deset novih stanovanj. Manjša in atraktivna so prodali takoj, tudi manj atraktivna pa niso čakala »na maj«, torej so šla za med. Fajfar nam je razložil, da se bo v drugi polovici leta že začel izvajati nov projekt, še večjo ponudbo pričakujejo nepremičninski agenti prihodnje leto. »S tem bo zagotovo padla tudi cena, saj trenutno povpraševanje zadovoljujejo zgolj starejša stanovanja,« pojasnjuje Janez Fajfar.

Veliko zanimanja kupcev je tudi za nepremičnine v Poljanski dolini, vendar le do Gorenje vasi iz smeri Škofje Loke. Cene v primerjavi z loško prestolnico padejo za 15 odstotkov, v Železnikih so cene še nekoliko nižje, v primerjavi s Škofjo Loko kar za 20 odstotkov. V Žireh prave ponudbe nepremičnin ni, vendar se tudi na tem področju obetajo spremembe. Občina je namreč pred dnevi objavila oglas o prodaji zemljišč za večstanovanjsko gradnjo. Na podlagi morebitnega uspeha bi lahko potencialni investitor že v kratkem začel zidati stanovanja.

Ta naj bi zadovoljila predvsem potrebe mladih Žirovcev po novih stanovanjih, saj pretiranega povpraševanja po nepremičninah ljudi, ki niso Žirovci, agenti ne poznajo. To se pozna tudi pri cenah, saj se običajno prodajalec in kupec o njej uskladita sama, zneski pa so posledično manjši. Pravega povpraševanja kupcev zunaj škofjeloškega območja po nepremičninah na Škofjeloškem ni. Razloge gre iskati tudi v slabi cestni povezavi, saj nihče ne želi za pot v službo porabiti četrtine delovnega časa na dan.

Zanimivo je, da je v hribih na Škofjeloškem veliko zapuščenih (in zanemarjenih) posestev in kmetij, vendar prave ponudbe za prodajo ni, povpraševanja pa vsak dan več. »Lastniki, ki so takšna posestva večinoma podedovali, do njih čutijo nek emotiven odnos, ali pa enostavno varčujejo objekte, kamor se bodo preselili ob upokojitvi. Prav gotovo bi bilo drugače, če bo kdaj začel veljati visok davek na nepremičnine,« nam še pove Janez Fajfar iz Loka nepremičnin. Na Škofjeloškem tudi sicer velja, da ko mlada družina »pride k sebi«, kupi zemljišče in zgradi hišo, tiste družine, ki raje uživajo v stanovanjih, pa se iz stolpnic preselijo v manjše večstanovanjske objekte, kjer velja nekaj boljše udobje bivanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 24. september 2012 / 07:00

Anketa: Ob nalivih še vedno slabo spijo

Kroparjem, ki so doživeli vodno ujmo leta 2007, bo deroča voda, ki je rušila vse pred seboj, za vedno ostala v spominu. Domačine smo povprašali, ali se po končani obnovi počutijo varneje kot prej.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Lani izdali več potnih listov

Upravna enota Kamnik je lani rešila 99,55 odstotka vseh upravnih zadev v reševanju.

Škofja Loka / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Zavarovali prostor severne obvoznice

Škofjeloški občinski svetniki so sprejeli odlok o začasnih ukrepih za zavarovanje urejanja prostora za severno obvoznico. Ob tem so oprali nekaj starega perila.

Kranj / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Stiske v vrtcih naj bi reševala tudi podjetja

V kranjski občini bi radi spodbudili podjetja, da nezasedene prostore uredijo za izvajanje predšolske vzgoje.

Bled / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

Namesto ruševine šolski kampus

Na območju nekdanjega Sokolskega doma oziroma TVD Partizan, ki ta čas propada, naj bi IEDC - poslovna šola Bled uredila čitalnico, kavarno in prireditveni prostor.

Naklo / nedelja, 4. marec 2012 / 07:00

"Zmagovalci so onesnaževalci"

Lovska družina Udenboršt naj bi z video nadzorom iskala tiste, ki odpadke nemarno mečejo v naravo. S tem kršijo Zakon o varovanju osebnih podatkov, pa pravijo v pisarni informacijske pooblaščenke.