Banke prilagajajo ponudbo

Banke imajo pri odobravanju stanovanjskih posojil vse bolj prilagodljivo ponudbo, med drugim omogočajo najetje posojila za trideset let.

Posojilojemalec najlažje primerja ponudbe različnih bank na podlagi Enotne obrestne mere (EOM), ki poleg obrestne mere vključuje tudi stroške zavarovanja, odobritve in vodenja posojila.

Kranj – Po podatkih iz lanskega poročila Banke Slovenije o finančni stabilnosti v Sloveniji se je zadolženost gospodinjstev pri bankah zvišala, pri tem pa so se najbolj povečala stanovanjska posojila, ki jih banke ponujajo za gradnjo ali nakup hiše, za nakup stanovanja, prenovo starega stanovanja ali hiše, za plačilo prispevkov pri gradnji, nakup zemljišč, odkup dednih deležev, izplačilo zakonskega partnerja ob razvezi, poplačilo neugodnega stanovanjskega posojila in še za nekatere druge namene. Banke imajo pri odobravanju tovrstnih posojil vse bolj prilagodljivo ponudbo, med drugim ponujajo posojila v evrih in švicarskih frankih, s spremenljivo in nespremenljivo obrestno mero, z različnimi oblikami (kombinacijami) zavarovanja posojila in tudi z vse daljšo posojilno dobo. Mlajšim posojilojemalcem, ki praviloma prvič rešujejo stanovanjski problem, omogočajo najem posojila za daljše časovno obdobje, tudi za trideset let. Po podatkih Banke Slovenije je bilo leta 2003 le 4,4 odstotka novo odobrenih posojil z ročnostjo nad dvajset let, leto kasneje 10,6 odstotka, v letu 2005 že 25,6 odstotka, predlani 34,2 odstotka, podatke za lani bodo predstavili v letošnjem poročilu. Posojila s spremenljivo obrestno mero so vezana na Euribor in Libor, prvo je referenčna obrestna mera Evropske denarne unije, drugo je referenčna obrestna mera, ki jo velike mednarodne banke v Londonu vzajemno obračunavajo za naložbe in jo uporabljajo pri različnih kreditnih poslih. Pri najetju posojila s fiksno obrestno mero so obroki znani vnaprej, pri posojilih s spremenljivo obrestno mero nosi posojilojemalec tudi obrestno tveganje, saj se mu ob morebitnem dvigu obrestnih mer povečajo tudi mesečni obroki in s tem obremenitev njegove plače. To tveganje je večje pri posojilojemalcih iz nižjih dohodkovnih razredov in za mlade družine, ki prvič rešujejo stanovanjski problem. Obrestna mera je praviloma nižja za posojilojemalce, ki z banko že poslovno sodelujejo.

Stanovanjsko posojilo je možno zavarovati s poroki, plačilom zavarovalne premije pri zavarovalnici ter zastavo denarja, vrednostnih papirjev ali nepremičnine, posojilojemalec pa se lahko tudi življenjsko zavaruje in s tem prepreči, da bi ob smrti odplačevanje stanovanjskega posojila bremenilo dediče (zakonskega partnerja, otroke). Od oblike zavarovanja posojila sta odvisni tudi obremenitev plače in izplačilo posojila v gotovini. Na splošno velja, da mesečni obrok posojila lahko obremeni do ene tretjine plače, praviloma pa je obremenitev lahko višja, če ima posojilojemalec višjo plačo ali je posojilo zavarovano z zastavo nepremičnine. V nekaterih primerih banke izplačajo posojilojemalcu celotni znesek posojila v gotovini. Različni so tudi stroški odobritve in vodenja posojila, posebni pogoji kreditiranja pa veljajo za tiste, ki varčujejo v okviru Nacionalne stanovanjske varčevalne sheme.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 16. junij 2016 / 10:21

Integracija življenjskih dogodkov

Naš notranji svet, o katerem več ali manj pišemo, moramo z nekom deliti. To delamo v odnosih in najbolj intenzivno to počnemo v bližnjih odnosih. Takšna je naša narava in kot kaže, vse naše veselje...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:34

Slovesnost na Vodiški planini

Eden izmed dveh občinskih praznikov Občine Radovljica je namenjen spominu na ustanovitev Cankarjevega bataljona na Vodiški planini 5. avgusta 1941.

Tržič / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:33

Zaposleni izkusili svet demence

V tržiškem Domu Petra Uzarja so imeli zanimivo izobraževanje, saj so svet demence izkusili zaposleni, ki izvajajo nego in oskrbo v domu.

Tržič / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:32

Veselo srečanje

V Podljubelju je bilo tradicionalno letno srečanje Društva diabetikov Tržič.

Kranjska Gora / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:29

S turističnim avtobusom po dolini

Turisti si lahko naravno in kulturno dediščino Občine Kranjska Gora ogledajo s pomočjo novega turističnega avtobusa.

Tržič / četrtek, 13. avgust 2015 / 11:28

Odkrili ploščo Tonetu Pretnarju

Devetega avgusta je minilo sedemdeset let od rojstva Toneta in Zvonke Pretnar. Rojena skupaj s svobodo sta zrasla v delavna, domiselna, ustvarjalna človeka. Brat, pol ure starejši, živi v spominih, se...