Namazi

Namazi so stari vsaj toliko kot kruh, na začetku so bili povsem preprosti (olje, mast ...), danes pa vanje zamešamo marsikaj. Lahko so slani, pikantni, sladki, mesni, zelenjavni, sadni, ribji ..., vsi pa obožujejo kruh.

Skutni namaz z zelišči

Potrebujemo: 10 dag spasirane skute, 10 dag kisle smetane, 5 dag svežih in sesekljanih zelišč (peteršilja, drobnjaka, origana, timijana …), sol in sveže mlet poper.

Spasirano skuto in kislo smetano zmešajte, dodajte sesekljana zelišča in začinite s soljo in poprom. Dobro zmešajte in dobili ste zelo osvežilen namaz.

Namaz iz polenovke

Potrebujemo: 30 dag očiščene in kuhane polenovke, 10 dag oljčnega olja, 2 stroka česna, sol, sveže mlet poper in malo sladke smetane.

Polenovki odstranite kosti in jo zmeljite v električnem mešalniku ter dodajte na oljčnem olju rahlo popražen česen, sol, poper, in malo sladke smetane, da bo namaz bolj mazav. Vse skupaj dobro zmeljite in ohladite.

Namaz iz dimljene postrvi

Za 4 osebe potrebujemo: 35 dag dimljene postrvi, 5 dag kisle smetane, 2 žlici sladke smetane, 4 redkvice z listi vred, 1 žličko sesekljanega kopra, sol in sveže mlet poper.

V električnem mešalniku gladko zmeljite meso dimljene postrvi skupaj s kislo in sladko smetano. Začinite z drobno sesekljanimi redkvicami, ki ste jih oprali in jim odstranili zunanje trše liste ter koprom, soljo in poprom. Dobro premešajte ter ponudite.

Namaz iz piščanca in rukole

Potrebujemo: 2,5 dl kurje juhe, 20 dag piščančjih prsi brez kosti, 2 žlici limoninega soka, 4 žlice ekstra deviškega oljčnega olja, 1 šop rukole, sol in sveže mlet poper.

Kurjo juho zavrite, vložite piščančje prsi, pokrijte in jih na šibkem ognju kuhajte 10 minut. Meso nekoliko ohladite, ga narežite na kockice in ga v električnem mešalniku skupaj z limoninim sokom, ekstra deviškim oljčnim oljem ter 4 žlicami juhe drobno zmeljite. Dodajte oprano in drobno sesekljano rukolo, solite in popoprajte po okusu ter dobro premešajte.

Namaz iz jurčkov

Potrebujemo: 0,5 kg jurčkov, 1 žlico oljčnega olja, 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl konjaka, 2 vejici timijana, sesekljan peteršilj, sol, sveže mleti poper, 5 dag masla.

Jurčke očistite in narežite na kocke. Na oljčnem olju posteklenite sesekljano čebulo, dodajte jurčke in strt česen ter pražite vsaj 5 minut. Zalijte s konjakom, dodajte peteršilj, timijan in solite ter popoprajte po okusu. Dušite še toliko časa, da tekočina skoraj povsem izpari in odstavite. Gobe nekoliko ohladite, dodajte maslo in vse skupaj zmiksajte v električnem mešalniku. Gobovo maso prelijte v posodo in jo za čez noč postavite v hladilnik, da se ohladi in strdi.

Namaz iz mladega ovčjega sira in kaper

Potrebujemo: 20 dag mladega ovčjega sira, 10 dag masla, 1 manjšo čebulo, 1 žlico kaper, 1 žličko gorčice, sol in sveže mlet poper.

Mlačno maslo zgnetite z ovčjim sirom, dodajte drobno sesekljano čebulo, drobno sesekljane kapre, gorčico sol in poper. Vse skupaj zgnetite v mazavo zmes in jo postavite za nekaj časa v hladilnik.

Telečja pašteta

Potrebujemo: 40 dag teletine, 1 večjo čebulo, 3 žlice olja, 3 stroke česna, 1 žlico svežega sesekljanega majarona, 2 žlici konjaka, 5 dag masla, sol in sveže mlet poper.

Teletino narežite na trakove in jih skupaj z na kocke narezano čebulo pražite na olju. Ko meso ni več krvavo dodajte strt česen, majaron, konjak, maslo in solite ter popoprajte po okusu. Zalijte z 1 dl vode in dušite še 10 minut. Tako pripravljeno meso še vroče zmeljite v električnem mešalniku, stresite v primerno posodo in ohladite. Ohlajeno pašteto postrezite v obliki žličnika skupaj s poljubno okisano zelenjavo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / nedelja, 19. september 2021 / 08:25

Dediščina noš zbrana v knjigi

V Kamniku so ob jubilejnih, 50. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine izdali monografijo z naslovom Pokažem se fantu v pisanem gvantu, ki je prva tovrstna pri nas. Oblačilno dediščino, predvsem g...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mladi razveseljujemo starejše

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske že drugo leto izvaja projekt Mladi razveseljujemo starejše.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Čaka jih obnova vaškega jedra

"Želimo, da bi jedro postalo prostor za prireditve in različne družabne dogodke," pravi predsednik KS Blejska Dobrava Igor Arh.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Daljinsko (radijsko) odčitavanje vodomerov

Voda postaja v zadnjih letih vedno bolj pomembna, tako za porabnike kot tudi za distributerje. Še pred kratkim se je poraba vode merila pavšalno, le večji obrati in porabniki so imeli vgrajene vo...

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Mojstrica vezenja

Kati Čušin se že več desetletij ukvarja z vezenjem in je za to umetnost navdušila tudi mnoge druge.

Splošno / sobota, 8. marec 2008 / 07:00

Ladislav Črnologar: Tri povesti

Ladislav Črnologar je že več kot dvajset let opazno prisoten v slovenskem literarnem prostoru. V zadnjem času je prejel tudi nekaj uglednih nagrad in priznanj za svoje literarno delo. Črnologar s...