Francka Ržek je zlato priznanje prejela za kumare.

Številna zlata priznanja

Kmetje na Škofjeloškem so s svojimi izdelki na letošnjem ocenjevanju Dobrot slovenskih kmetij na Ptuju spet navdušili, pa ocenjevanje niti še ni zaključeno! Razglasitev bo konec maja.

Škofja Loka – »Od doslej ocenjenih 22 vzorcev s škofjeloškega območja je kar 21 nagrajenih. To je lep dosežek, plod dolgoletnega načrtnega dela kmetij in strokovnih služb, ki organizirajo vrste izobraževanj od pridelave do predelave in do neposrednega trženja izdelkov in pridelkov. Kmetje so se naučili, da se kakovostzačne že v sadovnjaku ali na vrtu, saj je le dober pridelek primeren za nadaljnjo predelavo in je pogoj za kakovosten izdelek, ki se bo uspešno tržil na danes vse bolj konkurenčnem trgu,« je ob številnih priznanjih, ki jih bodo kmetje s Škofjeloškega prejeli na tradicionalni razstavi Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju, povedala Vanja Bajd Frelih iz škofjeloške enote kmetijsko svetovalne službe.

 

Vsi izdelki s slovenskih kmetij še niso bili ocenjeni, zato bo lahko priznanj še več. Zaenkrat pa drži, da bodo na razstavi v Minoritskem samostanu (od 23. do 26. maja) zlata priznanja prejeli Francka Ržek iz Gorenjega Brda, Igor Bogataj s Fužin, Leopoldina Bogataj iz Kladij, Olga Debeljak z Jarčjega Brda in Franc Stanonik iz Zaprevala. »Zlato priznanje je presenečenje in mi veliko pomeni, saj sem se za kumare odločila prvič. Tako sedaj doma vemo, da delamo prav,« je zadovoljna Francka Ržek, Podmlačanova Olga Debeljak, katere domačija je bolj poznana po kmečkem turizmu, pa je povedala: »To je dobra novica. Zeliščno žganje smo drugič poslali v ocenjevanje in drugič prejeli zlato priznanje. Naredili bomo vse, da bi turi prihodnje leto prejeli zlato, saj s tem pridobimo znak kakovosti.« Zadovoljni so bili tudi na Kmetiji Lojz na Fužinah, saj se Irena in Igor Bogataj s pridelovanjem kislega zelja ukvarjata šele zadnja tri leta: »Zelo smo se trudili za kakovostno zelje, dokaz pa je sedaj zlato priznanje. Delamo tako, kot so delali naši dedje, torej naravno, zato je priznanje še večje presenečenje.«

 

Za večino presenečenje

Za Francko Ržek, po domače Reženovo z Gorenjega Brda, priznanja niso nekaj novega, vendar jih je prej prejemala za kruh in druge pekovske izdelke. Ti pridejo na vrsto šele čez tri tedne, tik pred podelitvijo priznanj. »Za kruh sem pred leti že dobila zlato priznanje, prav tako za ocvirkovco in rogljičke,« se pohvali Francka, ki peče kar osem vrst kruha, na kranjski in koseški tržnici pa ponudi tudi flancate, zavitek, pito, domače rezance in podobno. Pri delu sta ji v veliko oporo tudi mož Mirko in sin Matej, ki družinske izdelke vsako soboto ponuja na škofjeloški tržnici.

 

Pr' Podmlačan je kmečki turizem že dolgo znan, na ocenjevanje dobrot slovenskih kmetij pa se trenutno prijavljajo le z zeliščnim žganjem. Kot kaže zelo uspešno, njihovi gostje pa vedo povedati, da imajo tudi odlične suhomesnate izdelke, maslo, skuto in podobno. »O, priznanje se pozna tudi med obiskovalci, saj marsikdo želi poskusiti naše nagrajeno žganje,« nam pove Olga Debeljak, Podmlačanova z Jarčjega Brda. Zeliščnega žganja sicer ne prodajajo, ampak je zgolj za aperitiv na kmetiji. Čeprav je recept priprave njihovega zeliščnega žganja skrivnost, pa nam Olga pove, da žganje skuhajo iz namočenega sadja, nato dodajo zelišča in še enkrat skuhajo. Katera zelišča dodate? »Koper, janež, …, dvanajst vrst! Več pa ne povem,« smeje še pove Podmlačanova.

 

Na kmetiji Pr' Lojzu s Fužin so lani proizvedli deset ton zelja, kar bo dovolj, da do septembra oskrbijo njihove stalne, tudi večje kupce. »Razen nagrajenega kislega zelja delamo tudi sarme, repo, do konca septembra prodajamo tudi sveže zelje,« nam je povedala Irena Bogataj in dodala, da o predelavi in trženju drugih kmetijskih izdelkov z možem zaenkrat ne razmišljata. Morda le še v proizvodnjo suhe jušne zelenjave, takoj za tem pove Irena. Izdelki kmetije Pr' Lojz so trenutno na voljo na kmetiji, v mesnicah Oblak, Podobnik in Žunar, trgovini Mant na Logu, oskrbujeta pa tudi več gostiln in večja podjetja.

 

Vsi rezultati še niso znani

Srebrna priznanja bodo prejeli Leopoldina Bogataj iz Kladij, Janez Kožuh iz Sv. Florjana nad Škofjo Loko, Jože Čadež z Loga, Germana Pivk iz Rakulka, Tone Šinkovec in Leskovice, Alojz Krek iz Žirovskega Vrha, Stanka Homec iz Studora in Marinka Gantar iz Malenskega Vrha, bronasta pa Franc Miklavčič iz Dolenje Ravni, Germana Pivk iz Rakulka in Peter Šubic iz Loma nad Volčo. Priznanja so dodatna spodbuda marsikateremu kmetu, ki se odloča za registracijo dopolnilne dejavnosti, upa Vanja Bajd Frelih, ki opaža, da se prijave na ocenjevanje gibljejo v intervalih – eno leto manj, drugo več: »Vsekakor pa drži, da še nikoli ni bilo tako veliko nagrajencev, pa čeprav sploh še nimamo rezultatov ocene mlečnih in krušnih izdelkov, kjer smo vedno uspešni.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / nedelja, 7. julij 2019 / 21:04

Na zdravje na kranjsko

V Naklem so ob občinskem prazniku uprizorili predstavo Cesar in kranjska klobasa – Kako je kranjska klobasa v Naklem dobila ime.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 19. maj 2014 / 22:09

Trčil v peško in odpeljal s kraja nesreče

Tržič - Tržiški policisti obravnavajo prometno nesrečo s telesnimi poškodbami in pobegom, ki se je zgodila v nedeljo zvečer okoli 22.30 pod gradom na Koroški cesti v Tržiču. V nesreči sta bila udel...

Razvedrilo / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:35

Praznovala 104. rojstni dan

Prvega maja je Ivanka Ažman iz Mojstrane praznovala svoj 104. rojstni dan. Najbližja soseda Planinskega muzeja v Mojstrani živi mirno življenje – samostojna v svoji hiški, a ves čas obkrožena z ljubeč...

GG Plus / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:29

Mlada kreativca na podjetniški poti

Dijana in Miha Rolc iz Lesc sta ustvarila blagovno znamko Zulu Zion, v sklopu katere sta skreirala kolekcijo drugačnih, odštekanih nogavic in z njimi prepričala svetovne vlagatelje v platformi Kicksta...

Nasveti / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:21

Recept za doslednost

Potrebujemo preproste sestavine: cilj, vztrajnost, čas in podporo. Ne potrebujemo občutkov krivde, misli na zamujeno vzgojo, primerjanja in zaskrbljenosti. Seznam izgovorov nam tudi ne bo v...

Kultura / ponedeljek, 19. maj 2014 / 12:18

Razstava aktov na Glasu

V avli Gorenjskega glasa so do 11. junija na ogled dela članov Slikarskega kluba Škofja Loka, ki se predstavljajo z razstavo aktov.