Jedi za pomladne dni (6)

Za pomladne dni sem vam pripravil nekaj lahkih jedi iz testenin, bolje rečeno iz širokih, doma narejenih ali kupljenih rezancev.

Dokaj pogosto jih postavljamo na mizo brez domišljije. Za naš organizem so to osvežilne in raznovrstne jedi, z malo fantazije so lahko hitro pripravljene.

Graham rezanci z morskimi rakci ali sadeži

Za srednje veliko družino potrebujemo 40 dag širokih rezancev, 2 žlički sezamovega olja, drobnjak, 2 žlici sojine omake, malo sladkorja, sol, poper, 2 žlici oljčnega olja, nastrgani ingver po okusu, 2 stroka česna, 40 dag morskih sadežev ali 40 dag neočiščenih rakcev, 20 dag sojinih kalčkov.

Priprava: Rezance skuhamo v slanem kropu, ki smo mu dodali nekaj kapljic olja, da se ne sprimejo. Kuhane oplaknemo pod vročo vodo in jih postavimo nad soparo, da se ne ohladijo. Prelijemo jih z malo sezamovega olja, da se ne sprimejo. V posodi naredimo omako; prepražimo sesekljani česen, dodamo malo moke in paradižnikovo mezgo, nekoliko prepražimo, zalijemo in dobro prevremo. Omaki dodamo še začimbe, morske sadeže ali škampe, jo nekoliko povremo, začinimo in prelijemo po toplih rezancih. Povrhu jih potresemo z narezanim drobnjakom.

Ajdovi rezanci v omaki iz zelene

Sestavine: 40 dag ajdovih ali sojinih rezancev, 30 dag zelene, žlico škrobne moke, 2 dl posnetega mleka, 1 srednje velika čebula, sol, poper, muškatni orešek, 4 žlice nastrganega nemastnega sira in žlico oljčnega olja.

Priprava: Zeleno operemo in olupimo. Narežemo jo na rezine in skuhamo v malo slane vode. Dodamo ji ščepec moke, da zelena ne potemni. Nato jo zalijemo z mlekom, da se zelena zmehča, jo zmiksamo s paličastim mešalnikom. Na vročem olju prepražimo sesekljano čebulo, solimo, popramo, dodamo drobno nastrgan orešek in preostalo moko. Omako zlijemo v posodo, v kateri smo kuhali zeleno, in jo postavimo na ogenj. Med mešanjem naj počasi vre, nato jo odstavimo z ognja. Kuhane in oplaknjene testenine zmešamo z omako. Serviramo jih v ogretih krožnikih. Pred serviranjem jih potresemo s sveže mletim parmezanom. Postrežemo jih z zeleno solato s koruzo.

Rezanci z beluši in lososom

Sestavine: 50 dag belušev, 50 dag širokih rezancev, 250 dag svežega lososa, 2 dl sladke smetane, sol, poper, šopek kreše.

Priprava: Beluše olupimo, nato jih damo kuhat v slano okisano vodo. Lososa narežemo na kocke in jih na olju podušimo nekaj minut. Belušem odrežemo vršičke in jih damo na toplo. Iz preostalih belušev naredimo pire z dvema žlicama vode, v kateri so se kuhali. Dodamo smetano in začinimo po okusu. Kuhane rezance damo na krožnike in jih prelijemo z omako.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 8. julij 2013 / 10:05

Sposodil bi si pet tisočakov

Škofja Loka - Škofjeloške policiste je v torek popoldne poklicala občanka, ker jo je na Mestnem trgu v Škofji Loki ustavil neznanec in jo v angleškem jeziku prosil, naj mu posodi pet tisoč...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 29. april 2008 / 07:00

Bolje, da kri damo, kot da jo dobimo

Škofjeloško območje je po številu krvodajalcev med najuspešnejšimi v Sloveniji. Solidarnost še ni pozabljena vrednota, meni 50-kratni krvodajalec Janez Kisovec.

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Ekonomistka, ki odlično poje

Nataša Jemec iz Škofje Loke je postala Prvi glas Gorenjske 2008.

Škofja Loka / torek, 29. april 2008 / 07:00

Odkrili spominsko ploščo Karlinoma

Stara Loka – V Stari Loki 49 pri Kalanušu so aprila odkrili spominsko ploščo dvema znamenitima rojakoma, duhovniku Janezu Karlinu (1842-1915) in msgr. dr. Andreju Karlinu (1857 -...

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Kavarna Vahtnca je prodana

Ob koncu marca sta župan občine Škofja Loka Igor Draksler in predsednik državnega sveta Blaž Kavčič obiskala predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča in ga seznanila...

Splošno / torek, 29. april 2008 / 07:00

Globalna vas v loških vrtcih

Globalna vas je ena od dejavnosti medkulturnega povezovanja, njen namen pa je zmanjševati nestrpnost do drugačnosti. Globalno vas so v minulih dneh v sodelovanju s študentsko organizacijo AIESEC...