Na shodu Zavoda 25. junij so protestniki pozvali k pravični meji s Hrvaško. (Foto: TK)

Težave z notranjimi in zunanjimi mejami

Najnovejši predlog vladne koalicije je ustanovitev trinajstih pokrajin. Slovenija pa ima poleg notranjih težave tudi z zunanjimi mejami.

Ljubljana - O tem je včeraj opoldne Zavod 25. junij (vodi ga Marjan Podobnik) pred slovenskim parlamentom pripravil shod, na katerem so pozvali k pravični meji s Hrvaško, ohranitvi slovenskega ozemlja in morja. O tej temi je s predsedniki in poslanci koalicijskih strank na sestanku govoril tudi premier Janez Janša. Pri reševanju problemaJanša. Pri reševanju problema meje s Hrvaško gre za tri najvažnejša izhodišča: upoštevati je treba stanje, kakršno je na meji veljalo 25. junija 1991, odloča se o celotni meji in ne le o morski, kot predlaga Hrvaška, v primeru pa, ko bi ta predlog predložili meddržavnemu sodišču v Haagu, je treba izhajati iz načela pravičnosti.

Janšev sestanek s koalicijo pa je bil namenjen tudi pokrajinam. O pokrajinski zakonodaji namreč doslej niso dosegli političnega soglasja, zakon o ustanovitvi pokrajin pa potrebuje dvetretjinsko večino. Največ nasprotovanja je ravno temu zakonu, ki je prvotno predvidel 14 pokrajin. Sedaj je vladna koalicija ponudila predlog dvanajstih pokrajin in trinajsto ljubljansko s posebnim statusom. Predvidena Kamniško-Zasavska in Notranjska  pokrajina naj bi se združili v Osrednjeslovensko. Premier Janez Janša meni, da bi lahko pokrajine imeli ob naslednjih lokalnih volitvah čez dve leti. Koalicija bo tudi predlagala, da se razpišejo posvetovalni referendumi na 13 območjih, ki naj bi postali pokrajine, češ da je smiselno o ustanovitvi pokrajin povprašati ljudi, ki bodo v njih živeli. Na referendumu bi odločali tudi o imenu pokrajine tam, kjer o njih ni soglasja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 26. maj 2007 / 07:00

Politična tekma lahko pokoplje pokrajine

Razprava o pokrajinah tudi na Gorenjem postaja zelo vroča. Na naša vprašanja o tem tokrat odgovarja gorenjski poslanec SD Samo Bevk, doma iz Idrije in zato nekoliko odmaknjen od bojev za enotno ali za...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / petek, 14. oktober 2022 / 06:00

Spominska slovesnost v Bohinju

Bohinjska Bistrica, Ukanc – V Bohinju bosta to soboto slovesnosti v spomin na žrtve prve svetovne vojne. Na pokopališču na Rebru bo ob 10. uri, na pokopališču v Ukancu pa ob 11.30.

Šport / petek, 14. oktober 2022 / 15:05

Znan je program prvenstva

Ta teden je Mednarodna smučarska zveza skupaj z organizacijskim komitejem svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki bo drugo leto v Planici, objavila program tekmovanj.

Gospodarstvo / petek, 14. oktober 2022 / 15:03

Zaradi krize v reorganizacijo

Energetska draginja že terja prve žrtve. Ta teden so v družbi MM Količevo napovedali zaustavitev enega od strojev, zaradi česar bo brez dela približno četrtina zaposlenih.

Škofja Loka / petek, 14. oktober 2022 / 15:01

Obnova ceste se zaključuje

Crngrob – Te dni se zaključujeta celovita rekonstrukcija lokalne ceste in ureditev odvodnjavanja na odseku med vojaškim streliščem v Crngrobu in parkiriščem pod cerkvijo v Crngrobu. Odsek je dolg 5...

GG Plus / petek, 14. oktober 2022 / 14:58

Patricijini Zgubani časi

Patricija Crnkovič je končala študij na sloviti plesni akademiji Codarts v Rotterdamu in trenutno bogati slovensko sodobno plesno sceno. Je mlada Kamničanka, ki se je na odru Doma kulture Kamnik občin...