Jedi za pomladne dni (4)

Čorba iz jagnjetine

Sestavine: 40 dag jagnjetine (rebra in vrat), ½ dl olja, 8 dag čebule, 5 dag korenja, 3 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, 3 dag paradižnikove mezge, rdeča paprika v prahu po okusu, 1 mali lovorov list, 3 dag moke, 1 dl kisle smetane, 1 rumenjak, pol limone, poper v zrnju, sol.

Priprava: Meso operemo, nasekamo na manjše kose. Zelenjavo očistimo operemo in narežemo na drobne kocke. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo še meso in narezano zelenjavo. Vse skupaj dušimo do mehkega in omako pomokamo in potresemo še papriko v prahu, dodamo poper, sol, paradižnikovo mezgo. Prilijemo juho ali vodo. Ko sta meso in zelenjava mehka, juho odstavimo. Nekoliko ohladimo in po želji še začinimo. Nazadnje juho po okusu še okisamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Nadevan piščanec na poseben način

Sestavine: 1 srednje velik piščanec, 20 dag piščančevih jeter, 20 dag olupljenega krompirja, 1 vejica peteršilja, 1 srednje debela čebula, 2 stroka česna, 125 g masla ali margarine, sol, poper.

Priprava: Piščanca solimo in ga v pečici spečemo. Pečenega prerežemo na polovico. Na preostali maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezana jetra, solimo in popramo. Tako prepražena jetra zmeljemo in dobro premešamo ter premažemo piščanca z notranje strani. Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kocke ter ocvremo v vročem olju. Pečenega damo na pečenega piščanca. Pred serviranjem ga v pečici še segrejemo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Poleg ponudimo sestavljeno solato.Opozorilo: Piščanca solimo samo v notranjosti sicer postane kožica žilava. Med pečenjem večkrat prebodemo piščanca, da se iz nje izcedi maščoba in se lepše speče.

Pražene banane v omaki iz kave in ruma

Sestavine: 4 zrele banane, 1 žlica moke, 1 stepeno jajce, 1 dl in pol mleka, 2 žlički kvasa v prahu, četrt skodelice sladkorja, 2 žlici raztopljenega masla, omaka iz kave in ruma, ščep soli.

Priprava: Moko, kvas in sol dobro zmešamo. Prav tako umešamo jajce, mleko in raztopljeno maslo in zmešamo z moko in drugimi sestavinami, dokler ne dobimo goste mase. Banane narežemo na tri dele, jih pomokamo nato še v pripravljeni masi. Olje dobro segrejemo in vsak kos posebej ocvremo zlato rumene barve. Pečene položimo na kuhinjsko servieto, da popije maščobo. Postrežemo jih z omako.

Omaka: 1 žlica sladkorja, 1 skodelico in pol močne kave, 2 žlici škrobne moke, 3 žlice močne kave, 3 žlice ruma.

Priprava omake: Kavo damo v posodo, ji dodamo škrobno moko, sladkor in 3 žlice hladne kave, mešamo tako dolgo, da ne dobimo gosto zmes, odstavimo iz ognja ter dodamo raztopljeno maslo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 18. april 2008 / 07:00

Uspešna doma in na tujem

Članica Karate kluba Kranj Iva Peternel si je minuli konec tedna priborila nov naslov državne prvakinje v svoji in absolutni kategoriji, še bolj pa je ponosna na 2. mesto tekme zlate lige v Italiji.

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Zbirajo donacije za porodni blok

Kranjski obrtniki bodo jeseni poskrbeli za brezplačno obnovo porodnega bloka, Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj pa sedaj zbira še donacije za material.

Kronika / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Tovornjak vozil brez izpita

V poostrenem nadzoru tovornjakov in avtobusov na gorenjski avtocesti so policisti odkrili tudi voznika, ki je pred nekaj meseci zaradi alkoholiziranosti ostal brez vozniškega dovoljenja.

Razvedrilo / četrtek, 30. julij 2015 / 15:26

Rus je dvorano napolnil s čustvi

Dan pred 99. obletnico postavitve Ruske kapelice pod Vršičem je bil v dvorani Vitranc v Kranjski Gori koncert Državnega ansambla Rus iz mesta Vladimir. S svojim nastopom so pri občinstvu zbudili čustv...

Rekreacija / četrtek, 30. julij 2015 / 14:59

Poletne vragolije na vodi

Plavanje, potapljanje, rafting, deskanje, kajtanje, supanje in drugi športi na vodi so že nekaj časa poleti zelo privlačni tako za zelo vešče kot malo manj kondicijsko pripravljene ljubitelje rekreaci...

Šport / četrtek, 30. julij 2015 / 14:45

Nejc Kuhar kralj Grintovca

Na 17. gorskem teku na Grintovec, ki je bil tudi tekma svetovnega pokala v gorskih tekih, je z novim slovenskim rekordom slavil Nejc Kuhar, ekstremni tek pa je zaključilo 217 tekačev in tekačic iz šti...