Jedi za pomladne dni (4)
Čorba iz jagnjetine
Sestavine: 40 dag jagnjetine (rebra in vrat), ½ dl olja, 8 dag čebule, 5 dag korenja, 3 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, 3 dag paradižnikove mezge, rdeča paprika v prahu po okusu, 1 mali lovorov list, 3 dag moke, 1 dl kisle smetane, 1 rumenjak, pol limone, poper v zrnju, sol.
Priprava: Meso operemo, nasekamo na manjše kose. Zelenjavo očistimo operemo in narežemo na drobne kocke. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo še meso in narezano zelenjavo. Vse skupaj dušimo do mehkega in omako pomokamo in potresemo še papriko v prahu, dodamo poper, sol, paradižnikovo mezgo. Prilijemo juho ali vodo. Ko sta meso in zelenjava mehka, juho odstavimo. Nekoliko ohladimo in po želji še začinimo. Nazadnje juho po okusu še okisamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Nadevan piščanec na poseben način
Sestavine: 1 srednje velik piščanec, 20 dag piščančevih jeter, 20 dag olupljenega krompirja, 1 vejica peteršilja, 1 srednje debela čebula, 2 stroka česna, 125 g masla ali margarine, sol, poper.
Priprava: Piščanca solimo in ga v pečici spečemo. Pečenega prerežemo na polovico. Na preostali maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezana jetra, solimo in popramo. Tako prepražena jetra zmeljemo in dobro premešamo ter premažemo piščanca z notranje strani. Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kocke ter ocvremo v vročem olju. Pečenega damo na pečenega piščanca. Pred serviranjem ga v pečici še segrejemo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Poleg ponudimo sestavljeno solato.Opozorilo: Piščanca solimo samo v notranjosti sicer postane kožica žilava. Med pečenjem večkrat prebodemo piščanca, da se iz nje izcedi maščoba in se lepše speče.
Pražene banane v omaki iz kave in ruma
Sestavine: 4 zrele banane, 1 žlica moke, 1 stepeno jajce, 1 dl in pol mleka, 2 žlički kvasa v prahu, četrt skodelice sladkorja, 2 žlici raztopljenega masla, omaka iz kave in ruma, ščep soli.
Priprava: Moko, kvas in sol dobro zmešamo. Prav tako umešamo jajce, mleko in raztopljeno maslo in zmešamo z moko in drugimi sestavinami, dokler ne dobimo goste mase. Banane narežemo na tri dele, jih pomokamo nato še v pripravljeni masi. Olje dobro segrejemo in vsak kos posebej ocvremo zlato rumene barve. Pečene položimo na kuhinjsko servieto, da popije maščobo. Postrežemo jih z omako.
Omaka: 1 žlica sladkorja, 1 skodelico in pol močne kave, 2 žlici škrobne moke, 3 žlice močne kave, 3 žlice ruma.
Priprava omake: Kavo damo v posodo, ji dodamo škrobno moko, sladkor in 3 žlice hladne kave, mešamo tako dolgo, da ne dobimo gosto zmes, odstavimo iz ognja ter dodamo raztopljeno maslo.