Jedi za pomladne dni (4)

Čorba iz jagnjetine

Sestavine: 40 dag jagnjetine (rebra in vrat), ½ dl olja, 8 dag čebule, 5 dag korenja, 3 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, 3 dag paradižnikove mezge, rdeča paprika v prahu po okusu, 1 mali lovorov list, 3 dag moke, 1 dl kisle smetane, 1 rumenjak, pol limone, poper v zrnju, sol.

Priprava: Meso operemo, nasekamo na manjše kose. Zelenjavo očistimo operemo in narežemo na drobne kocke. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo še meso in narezano zelenjavo. Vse skupaj dušimo do mehkega in omako pomokamo in potresemo še papriko v prahu, dodamo poper, sol, paradižnikovo mezgo. Prilijemo juho ali vodo. Ko sta meso in zelenjava mehka, juho odstavimo. Nekoliko ohladimo in po želji še začinimo. Nazadnje juho po okusu še okisamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Nadevan piščanec na poseben način

Sestavine: 1 srednje velik piščanec, 20 dag piščančevih jeter, 20 dag olupljenega krompirja, 1 vejica peteršilja, 1 srednje debela čebula, 2 stroka česna, 125 g masla ali margarine, sol, poper.

Priprava: Piščanca solimo in ga v pečici spečemo. Pečenega prerežemo na polovico. Na preostali maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezana jetra, solimo in popramo. Tako prepražena jetra zmeljemo in dobro premešamo ter premažemo piščanca z notranje strani. Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kocke ter ocvremo v vročem olju. Pečenega damo na pečenega piščanca. Pred serviranjem ga v pečici še segrejemo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Poleg ponudimo sestavljeno solato.Opozorilo: Piščanca solimo samo v notranjosti sicer postane kožica žilava. Med pečenjem večkrat prebodemo piščanca, da se iz nje izcedi maščoba in se lepše speče.

Pražene banane v omaki iz kave in ruma

Sestavine: 4 zrele banane, 1 žlica moke, 1 stepeno jajce, 1 dl in pol mleka, 2 žlički kvasa v prahu, četrt skodelice sladkorja, 2 žlici raztopljenega masla, omaka iz kave in ruma, ščep soli.

Priprava: Moko, kvas in sol dobro zmešamo. Prav tako umešamo jajce, mleko in raztopljeno maslo in zmešamo z moko in drugimi sestavinami, dokler ne dobimo goste mase. Banane narežemo na tri dele, jih pomokamo nato še v pripravljeni masi. Olje dobro segrejemo in vsak kos posebej ocvremo zlato rumene barve. Pečene položimo na kuhinjsko servieto, da popije maščobo. Postrežemo jih z omako.

Omaka: 1 žlica sladkorja, 1 skodelico in pol močne kave, 2 žlici škrobne moke, 3 žlice močne kave, 3 žlice ruma.

Priprava omake: Kavo damo v posodo, ji dodamo škrobno moko, sladkor in 3 žlice hladne kave, mešamo tako dolgo, da ne dobimo gosto zmes, odstavimo iz ognja ter dodamo raztopljeno maslo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 4. januar 2017 / 13:13

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Novo leto, nove zgodbe, nova presenečenja – taka in drugačna. Bralka pod šifro Upanje je naredila novi sistem od prejšnjega torka, sistem pregleda leta. Karte so položene v krogu v smeri u...

Objavljeno na isti dan


Tržič / petek, 31. avgust 2018 / 23:42

Ta nedelja je pa šuštarska

Tržič – V nedeljo, 2. septembra, od 8. do 19. ure, bo v Tržiču Šuštarska nedelja s sejmom in spremljevalnimi dogodki za otroke in odrasle. Osrednje mesto bo dobila čevljarska dediščina, ki je odloč...

Radovljica / petek, 31. avgust 2018 / 23:35

Krajevni praznik v Ljubnem

Ljubno – V domu športnega društva v Ljubnem so v petek pripravili slovesnost ob prazniku krajevne skupnosti, ki ga obeležujejo v spomin na dan, ko so 24. avgusta leta 1941 Nemci v Ljubnem ustrelili...

Slovenija / petek, 31. avgust 2018 / 23:29

»Peti letni čas« v Pliberku

Ne, ne gre za nov letni čas, ampak za prve septembrske dneve, ko na farovškem travniku v Pliberku / Bleiburgu v Podjuni poteka največji ljudski praznik na južnem Koroškem, sejem na travniku, imenov...

Rekreacija / petek, 31. avgust 2018 / 23:26

Triatlonski praznik na Bledu

Bled – Na Bledu bo jutri, 1. septembra, tradicionalni praznik triatlona v Sloveniji – Triglav triatlon Bled. To bo finalna prireditev mednarodnega pokala Alpe Adria in Pokala štirih narodov. Sloven...

Gorenja vas-Poljane / petek, 31. avgust 2018 / 23:25

Odprli Informacijsko točko

Gorenja vas – V Gorenji vasi bo jutri prvič mogoče obiskati Informacijsko točko, ki so jo odprli v stavbi Zadružnega doma. Informacijsko točko so uredili v okviru Zavoda Poljanska dolina ob podpori...