Jedi za pomladne dni (4)

Čorba iz jagnjetine

Sestavine: 40 dag jagnjetine (rebra in vrat), ½ dl olja, 8 dag čebule, 5 dag korenja, 3 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, 3 dag paradižnikove mezge, rdeča paprika v prahu po okusu, 1 mali lovorov list, 3 dag moke, 1 dl kisle smetane, 1 rumenjak, pol limone, poper v zrnju, sol.

Priprava: Meso operemo, nasekamo na manjše kose. Zelenjavo očistimo operemo in narežemo na drobne kocke. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in česen. Nato dodamo še meso in narezano zelenjavo. Vse skupaj dušimo do mehkega in omako pomokamo in potresemo še papriko v prahu, dodamo poper, sol, paradižnikovo mezgo. Prilijemo juho ali vodo. Ko sta meso in zelenjava mehka, juho odstavimo. Nekoliko ohladimo in po želji še začinimo. Nazadnje juho po okusu še okisamo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Nadevan piščanec na poseben način

Sestavine: 1 srednje velik piščanec, 20 dag piščančevih jeter, 20 dag olupljenega krompirja, 1 vejica peteršilja, 1 srednje debela čebula, 2 stroka česna, 125 g masla ali margarine, sol, poper.

Priprava: Piščanca solimo in ga v pečici spečemo. Pečenega prerežemo na polovico. Na preostali maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezana jetra, solimo in popramo. Tako prepražena jetra zmeljemo in dobro premešamo ter premažemo piščanca z notranje strani. Krompir olupimo, ga narežemo na manjše kocke ter ocvremo v vročem olju. Pečenega damo na pečenega piščanca. Pred serviranjem ga v pečici še segrejemo in potresemo s sesekljanim peteršiljem. Poleg ponudimo sestavljeno solato.Opozorilo: Piščanca solimo samo v notranjosti sicer postane kožica žilava. Med pečenjem večkrat prebodemo piščanca, da se iz nje izcedi maščoba in se lepše speče.

Pražene banane v omaki iz kave in ruma

Sestavine: 4 zrele banane, 1 žlica moke, 1 stepeno jajce, 1 dl in pol mleka, 2 žlički kvasa v prahu, četrt skodelice sladkorja, 2 žlici raztopljenega masla, omaka iz kave in ruma, ščep soli.

Priprava: Moko, kvas in sol dobro zmešamo. Prav tako umešamo jajce, mleko in raztopljeno maslo in zmešamo z moko in drugimi sestavinami, dokler ne dobimo goste mase. Banane narežemo na tri dele, jih pomokamo nato še v pripravljeni masi. Olje dobro segrejemo in vsak kos posebej ocvremo zlato rumene barve. Pečene položimo na kuhinjsko servieto, da popije maščobo. Postrežemo jih z omako.

Omaka: 1 žlica sladkorja, 1 skodelico in pol močne kave, 2 žlici škrobne moke, 3 žlice močne kave, 3 žlice ruma.

Priprava omake: Kavo damo v posodo, ji dodamo škrobno moko, sladkor in 3 žlice hladne kave, mešamo tako dolgo, da ne dobimo gosto zmes, odstavimo iz ognja ter dodamo raztopljeno maslo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranjska Gora / torek, 20. december 2011 / 07:00

Jutri smučanje še v Kranjski Gori

V zadnjih dneh se je vendarle toliko ohladilo, da so tudi v Kranjski Gori pripravili dovolj umetnega snega in jutri začenjajo letošnjo smučarsko sezono.

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Delegacija Kranja na obisku v Bitoli

Kranj - Prejšnji teden je prijateljsko občino Bitola v Makedoniji obiskala delegacija kranjske občine, ki jo je vodil podžupan Bojan Homan. Odzvali so se vabilu na praznov...

GG Plus / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Pokopališče ob kranjski župnijski cerkvi

Ko se danes sprehajamo pred župno cerkvijo ali pijemo kavo pred bližnjo kavarno, le redko kdo pomisli, da se je tod še vse do leta 1789 razprostiralo mestno pokopališče. Na to nas spom...

Šport / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Danec Axelsen znova najboljši v Kranju

Kranj - Kranj je že petič gostil turnir svetovne lige v namiznem hokeju. Nastopilo je 41 tekmovalcev, zmagal pa je prvi nosilec, Danec Bjarne Axelsen, sicer 32. igralec sv...

Gospodarstvo / nedelja, 13. november 2011 / 07:00

Kaki uspeva tudi na Gorenjskem

Posavec - Kaki velja predvsem za sadno drevo obmorskih krajev, vendar pa lepo uspeva tudi v notranjosti Slovenije, saj spomladi začne brsteti precej pozno, jeseni pa ni nič narob...