Moje finance

Vprašanja - odgovori

Kaj sploh je dohodnina?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Z dohodnino se obdavčujejo dohodki iz zaposlitve, dejavnosti, osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti, oddajanja premoženja v najem, prenosa premoženjske pravice in iz kapitala ter še nekateri drugi dohodki.

Kaj so bistvene novosti Dohodnine 2007?

Bistvena novost je olajšanje dela dohodninskim zavezancem. Dohodninskih napovedi, kot smo jih poznali pretekla leta, ni več. Ni več nakupovanja obrazcev, ročnega vpisovanja podatkov, »postopanja« pred poštnimi okenci, zbiranja računov za vlaganja v različne namene … Letos bodo zavezanci za vložitev dohodninske napovedi najpozneje do 31. maja prvič doslej prejeli na dom t. i. informativni izračun dohodnine, ki ga je davčna uprava sestavila na podlagi uradnih evidenc ter podatkov o dohodkih in vzdrževanih družinskih članih, ki so jih do 31. januarja letos posredovali izplačevalci dohodkov oz. zavezanci.

Kako se lahko zgodi, da zavezanec ne bo prejel informativnega izračuna, pa čeprav je zavezanec za vložitev dohodninske napovedi?

Davčna uprava je pripravila informativne izračune izključno na podlagi podatkov, ki so jih posredovali izplačevalci dohodkov. Če teh podatkov ni prejela, tudi ni mogla pripraviti informativnega izračuna.

Ali bodo upokojenci prejeli informativni izračun dohodnine?

Informativni izračun bodo dobili le tisti upokojenci, ki so prejeli pokojnino, od katere so plačali akontacijo dohodnine, so pri akontaciji dohodnine uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane in so poleg pokojnine prejeli obdavčljive dohodke, višje od 80 evrov.

 

Kako zavezanec za plačilo dohodnine lahko preveri, ali mu je davčna uprava poslala informativni izračun dohodnine?

Najhitreje in najenostavneje mu bo na to vprašanje odgovorila virtualna davčna asistentka Vida, ki je dostopna na spletni strani davčne uprave (http://www.durs.gov.si/) ali preko telefonske številke 01/4000 100. Vida bo na to vprašanje odgovorila, če ji bo zavezanec posredoval svojo davčno številko.

 

Ali bo zavezanec prejel informativni izračun dohodnine z navadno ali priporočeno poštno pošiljko?

Informativni izračun bo prejel na dom najkasneje do 31. maja po navadni pošti.

 

Kako je v primeru, če je zavezanec v času pošiljanja informativnih izračunov na dopustu ali ga iz drugih razlogov ni doma?

Zavezancu je od takrat, ko je davčna uprava začela pošiljati informativne izračune, pa do poteka roka za ugovor na voljo več kot mesec dni časa. Informativni izračun se namreč šteje za vročen 20. dan od datuma odpreme, za ugovor pa je na voljo še 15 dni od dneva vročitve. Če je zavezanec aprila in maja odsoten več kot mesec dni, mu davčna uprava svetuje, da pooblasti nekoga, ki bo v njegovem imenu podal morebitni ugovor zoper informativni izračun.

 

Ali zavezanec v ugovoru še lahko uveljavlja olajšavo za vzdrževane družinske člane?

Zavezanec v ugovoru zoper informativni izračun lahko uveljavlja tovrstno olajšavo.

 

Ali zavezanec v ugovoru lahko spremeni zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacijo?

Ne, tega z ugovorom ne more storiti. Zahtevo za donacijo za lansko leto je lahko dal le do 31. decembra 2007.

 

Ali mora zavezanec še vedno zbirati račune za vlaganja v določene namene?

Računov, na podlagi katerih je v prejšnjih letih uveljavljal olajšavo za različne namene, mu za potrebe dohodnine ni treba več zbirati. Še vedno pa velja, da mora vso dokumentacijo, ki vpliva na odmero dohodnine, hraniti najmanj pet let po poteku leta, na katerega se nanaša.

 

Kako lahko zavezanec preveri, ali je informativni izračun dohodnine pravilen?

Zavezanec lahko to stori s pomočjo programa za testni izračun, ki je že od lanske jeseni dostopen na spletni strani republiške davčne uprave. Dohodnino si lahko izračuna tudi »peš«, pri tem pa mora upoštevati olajšave in dohodninsko lestvico.

 

Če znaša neto letna davčna osnova… …znaša dohodnina

do 6.800 evrov 16 %

nad 6.800 do 13.600 evrov 1.088 evrov + 27 % nad 6.800 evrov

nad 13.600 evrov 2.924 evrov + 41 % nad 13.600 evrov

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 29. februar 2020 / 11:04

Orehkovi krofi za naročnike

V Pekarstvu Orehek so za »pusta hrusta« ročno izdelali in ocvrli petdeset tisoč krofov, od tega petsto tudi za naročnike Gorenjskega glasa.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 19. marec 2017 / 20:08

Vroče v Planici

Vročica pred planiškim skakalnim praznikom se bliža vrhuncu, kar dokazuje tudi fotografija, ki je bila posneta v četrtek. Zaradi visokih temperatur in dela je vroče tudi planiškim delavcem – na sli...

Kultura / nedelja, 19. marec 2017 / 20:07

V Sloveniji gostuje David Icke

Ljubljana – V Sloveniji te dni gostuje svetovno znani britanski pisatelj, publicist, predavatelj, avtor teorij zarote in medijska osebnost David Icke. Je avtor več kot dvajset knjig, ki dosegajo mi...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 20:02

Ukinitev podpore za beljakovinske rastline

Država je ukinila podporo za pridelovanje lucerne, detelje, krmnega graha, grašice ...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 20:02

O prvi pomoči

Poljane – Društvo podeželskih žena Blegoš in kmetijska svetovalna služba vabita v torek, 21. marca, ob 15.30 v kulturni dom v Poljane na predavanje o prvi pomoči v domačem okolju in o praktični upo...

Gospodarstvo / nedelja, 19. marec 2017 / 16:53

Odkupne cene mleka

Kranj – Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja so mlekarne januarja letos za mleko, dostavljeno v mlekarno ter s 3,7 odstotka maščobe in 3,15 odstotka beljakovin, plačale v p...