Jedi za pomladne dni (2)

Štajerska kisla juha

Sestavine: 60 dag svinjskih nogic, 15 dag svinjskih ušes, 40 dag krompirja, 8 dag korenja, 5 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, ½ dl olja, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 2 dag moke, poper, sol, ščep majarona in vejica timijana, malo vinskega kisa.

Priprava: Očiščene svinjske noge, ušesa nasekamo na primerne kose. Pristavimo jih v 2 l vode, da se skuhajo. Ko so že na tričetrt skuhane, jim dodamo narezano jušno zelenjavo in na kocke narezan krompir. Ko je meso na kosteh kuhano, oberemo kosti in meso narežemo na primerne kose. Prav tako tudi svinjska ušesa in jih dodamo v juho. Medtem naredimo na maščobi temno prežganje: prepražimo najprej moko, dodamo sesekljano čebulo, strt česen in dobro prepražimo. Prežganje zalijemo s hladno vodo in ga dobro razkuhamo. Prežganje damo v juho in dobro prevremo. Nazadnje juho začinimo in okisamo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Musaka iz melancanov

Sestavine: 4 melancane, 40 dag mletega mesa, 5 jajc, 1 dl olja, ½ l mleka, 2 srednje veliki čebuli, 2 paradižnika, 1 šopek peteršilja, moka za paniranje, sol, poper, malo origana.

Priprava: Melancane olupimo, jih narežemo na tanke ploščice, solimo in pustimo, da se odcedijo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, na kocke narezan paradižnik, sol, poper. Melancane po možnosti nekoliko stisnemo, da se odcedijo. Nato jih povaljamo v moki, jajcih in jih na vroči maščobi ocvremo. Ognjevarno posodo namažemo z maščobo in vanjo nadevamo najprej plast melancanov, plast mesa, dokler ne porabimo vseh sestavin. Nazadnje morajo biti na liste narezani paradižniki. Preostala jajca zmešamo z mlekom, solimo in prelijemo po musaki. Pekač postavimo v dobro segreto pečico in pečemo približno 40 minut. Jed postrežemo s čudovitimi spomladanskimi solatami, kot so regrat s krompirjem, motovilec s kuhanim fižolom, radič s čičeriko itd.

Banane na poseben način

Sestavine: 20 dag sladkorja, ¼ l mleka, 6 rumenjakov, 10 dag čokolade, 4 banane, ¾ l sladke smetane, malo ruma, 8 listov želatine, 6o dag sladkorja v prahu.

Priprava: Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Čokolado raztopimo v toplem mleku in jo mešamo nad soparo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Kremo tolčemo še naprej na hladnem, da se ohladi. Dodamo pretlačene banane z rumom. Kremo nadevamo v pecljate kozarce, jo okrasimo s tolčeno sladko smetano, lahko dodamo jagode ali kakšno drugo sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sobota, 15. avgust 2015 / 09:22

Feratarski Dolomiti, I.

Averau (2649 m) – Že tretje leto zapored me je poletni dopust popeljal v Dolomite. Če so bile ferate dve leti bolj izjema kot pravilo, so bile letošnje leto pravilo. Odkrivanje strmali Unescove naravn...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 28. maj 2016 / 14:06

Onesnaženje Save

Moste – V sredo okoli 16. ure so v Savi Dolinki na jezu Hidroelektrarne Moste opazili večji rjav madež. Aktivirali so jeseniške poklicne gasilce, ki so opravili ogled jezu in potokov Javornik in Be...

Vodice / sobota, 28. maj 2016 / 14:04

V Vodicah iščejo soinvestitorje

Na nedavni seji občinskega sveta so se vodiški svetniki seznanili z idejno rešitvijo občinskega središča Vodice.

Kranj / sobota, 28. maj 2016 / 14:03

Gasilci iz Mavčič najuspešnejši

Kranj – Minulo soboto je v Kranju potekalo občinsko tekmovanje Gasilske zveze Mestne občine Kranj. Najuspešnejši so bili gasilci PGD Mavčiče, ki so se tekmovanja udeležili s kar desetimi ekipami in...

Cerklje na Gorenjskem / sobota, 28. maj 2016 / 14:00

Pomoč slabovidnim otrokom

Cerklje, Volčji Potok – Lions klub Brnik je minulo soboto v sklopu vseslovenske lionistične akcije Tečem, da pomagam, s katero zbirajo sredstva za projekt zgodnjega odkrivanja in rehabilitacije sla...

Bled / sobota, 28. maj 2016 / 13:59

Preverjajo izbiro prevoznika na otok

Agencija za varstvo konkurence je v aprilu na podlagi informacij iz sredstev javnega obveščanja začela spremljati in analizirati razmere na trgu javnih prevozov potnikov na Blejski otok.