Jedi za pomladne dni (2)

Štajerska kisla juha

Sestavine: 60 dag svinjskih nogic, 15 dag svinjskih ušes, 40 dag krompirja, 8 dag korenja, 5 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, ½ dl olja, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 2 dag moke, poper, sol, ščep majarona in vejica timijana, malo vinskega kisa.

Priprava: Očiščene svinjske noge, ušesa nasekamo na primerne kose. Pristavimo jih v 2 l vode, da se skuhajo. Ko so že na tričetrt skuhane, jim dodamo narezano jušno zelenjavo in na kocke narezan krompir. Ko je meso na kosteh kuhano, oberemo kosti in meso narežemo na primerne kose. Prav tako tudi svinjska ušesa in jih dodamo v juho. Medtem naredimo na maščobi temno prežganje: prepražimo najprej moko, dodamo sesekljano čebulo, strt česen in dobro prepražimo. Prežganje zalijemo s hladno vodo in ga dobro razkuhamo. Prežganje damo v juho in dobro prevremo. Nazadnje juho začinimo in okisamo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Musaka iz melancanov

Sestavine: 4 melancane, 40 dag mletega mesa, 5 jajc, 1 dl olja, ½ l mleka, 2 srednje veliki čebuli, 2 paradižnika, 1 šopek peteršilja, moka za paniranje, sol, poper, malo origana.

Priprava: Melancane olupimo, jih narežemo na tanke ploščice, solimo in pustimo, da se odcedijo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, na kocke narezan paradižnik, sol, poper. Melancane po možnosti nekoliko stisnemo, da se odcedijo. Nato jih povaljamo v moki, jajcih in jih na vroči maščobi ocvremo. Ognjevarno posodo namažemo z maščobo in vanjo nadevamo najprej plast melancanov, plast mesa, dokler ne porabimo vseh sestavin. Nazadnje morajo biti na liste narezani paradižniki. Preostala jajca zmešamo z mlekom, solimo in prelijemo po musaki. Pekač postavimo v dobro segreto pečico in pečemo približno 40 minut. Jed postrežemo s čudovitimi spomladanskimi solatami, kot so regrat s krompirjem, motovilec s kuhanim fižolom, radič s čičeriko itd.

Banane na poseben način

Sestavine: 20 dag sladkorja, ¼ l mleka, 6 rumenjakov, 10 dag čokolade, 4 banane, ¾ l sladke smetane, malo ruma, 8 listov želatine, 6o dag sladkorja v prahu.

Priprava: Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Čokolado raztopimo v toplem mleku in jo mešamo nad soparo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Kremo tolčemo še naprej na hladnem, da se ohladi. Dodamo pretlačene banane z rumom. Kremo nadevamo v pecljate kozarce, jo okrasimo s tolčeno sladko smetano, lahko dodamo jagode ali kakšno drugo sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Urediti proizvodnjo v Alpini

Novi direktor Alpine Matjaž Lenassi ocenjuje, da se je tudi v Žireh razvoj proizvodnje obutve ustavil.

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / četrtek, 21. september 2017 / 19:44

Bogastvo morja

Za vsako otoško deželo je morje njen stik s svetom, njena obramba in ribe njeno bogastvo. Islandija ni v tem nič drugačna. Temelj gospodarstva so ribe in njihova predelava. Za Islandce pravijo, da...

Mularija / četrtek, 21. september 2017 / 19:40

Spoznali tudi igralce

Še pred rednim prikazovanjem filma Košarkar naj bo v kinu so ga za učence Osnovne šole Šenčur predvajali v Domu krajanov v Šenčurju. Zaključne prizore iz filma so pred letom namreč snemali tudi v njih...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 19:38

Zgodbe vojne vihre

Cuel dei Pez (1943 m) – Vrh, neznan in neopazen, a čudovit; verjetno zato, ker ponudi edinstven, mogočen pogled na Kugyjev Montaž. Gora, kjer je divjala vojna vihra prve svetovne vojne. V spomin in op...

Kultura / četrtek, 21. september 2017 / 19:33

Zrcalce z nagrado

Z mednarodnega lutkovnega festivala World Puppet Carnival, ki se je pred nedavnim odvijal v Astani v Kazahstanu, se Lutkovno gledališče Nebo iz Kranja vrača z nagrado za najboljšo likovno zasnovo lutk...

Rekreacija / četrtek, 21. september 2017 / 15:26

Prehrana po TKM (II. del)

Smo to, kar jemo. Pravilna, uravnotežena prehrana je eden od ključnih dejavnikov, s pomočjo katerega lahko sami ogromno naredimo za svoje zdravje in dobro počutje. Uravnotežena, energijsko bogata i...