Jedi za pomladne dni (2)

Štajerska kisla juha

Sestavine: 60 dag svinjskih nogic, 15 dag svinjskih ušes, 40 dag krompirja, 8 dag korenja, 5 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, ½ dl olja, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 2 dag moke, poper, sol, ščep majarona in vejica timijana, malo vinskega kisa.

Priprava: Očiščene svinjske noge, ušesa nasekamo na primerne kose. Pristavimo jih v 2 l vode, da se skuhajo. Ko so že na tričetrt skuhane, jim dodamo narezano jušno zelenjavo in na kocke narezan krompir. Ko je meso na kosteh kuhano, oberemo kosti in meso narežemo na primerne kose. Prav tako tudi svinjska ušesa in jih dodamo v juho. Medtem naredimo na maščobi temno prežganje: prepražimo najprej moko, dodamo sesekljano čebulo, strt česen in dobro prepražimo. Prežganje zalijemo s hladno vodo in ga dobro razkuhamo. Prežganje damo v juho in dobro prevremo. Nazadnje juho začinimo in okisamo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Musaka iz melancanov

Sestavine: 4 melancane, 40 dag mletega mesa, 5 jajc, 1 dl olja, ½ l mleka, 2 srednje veliki čebuli, 2 paradižnika, 1 šopek peteršilja, moka za paniranje, sol, poper, malo origana.

Priprava: Melancane olupimo, jih narežemo na tanke ploščice, solimo in pustimo, da se odcedijo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, na kocke narezan paradižnik, sol, poper. Melancane po možnosti nekoliko stisnemo, da se odcedijo. Nato jih povaljamo v moki, jajcih in jih na vroči maščobi ocvremo. Ognjevarno posodo namažemo z maščobo in vanjo nadevamo najprej plast melancanov, plast mesa, dokler ne porabimo vseh sestavin. Nazadnje morajo biti na liste narezani paradižniki. Preostala jajca zmešamo z mlekom, solimo in prelijemo po musaki. Pekač postavimo v dobro segreto pečico in pečemo približno 40 minut. Jed postrežemo s čudovitimi spomladanskimi solatami, kot so regrat s krompirjem, motovilec s kuhanim fižolom, radič s čičeriko itd.

Banane na poseben način

Sestavine: 20 dag sladkorja, ¼ l mleka, 6 rumenjakov, 10 dag čokolade, 4 banane, ¾ l sladke smetane, malo ruma, 8 listov želatine, 6o dag sladkorja v prahu.

Priprava: Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Čokolado raztopimo v toplem mleku in jo mešamo nad soparo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Kremo tolčemo še naprej na hladnem, da se ohladi. Dodamo pretlačene banane z rumom. Kremo nadevamo v pecljate kozarce, jo okrasimo s tolčeno sladko smetano, lahko dodamo jagode ali kakšno drugo sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 14. maj 2015 / 10:40

Turizem smo ljudje

Nemčija je pred kratkim gostila GTM, Slovenija SIW – turistični borzi, ki sta namenjeni tujim novinarjem in potovalnim agentom. Slovenski orel, priljubljeni Peter Prevc, pa je v Ljubljani v petek pono...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 21. april 2013 / 07:00

Mlada ekologinja, ki se ne boji sveta

Mlada diplomirana ekologinja Alma Nuhić z Jesenic si nabira izkušnje z delom kot prostovoljka na organskih farmah. Potem ko je predlani delala na takšnih farmah v Južni Ameriki, se je pred dnevi vrnil...

GG Plus / nedelja, 21. april 2013 / 07:00

Težki časi tudi za prodajo traktorjev

"Letos bo za prodajo traktorjev eno najtežjih let, vsaj tako kažejo podatki za prve tri mesece, a kljub temu ostajamo optimisti," pravi Tadej Gantar, lastnik podjetja Larix GT, ki je generalni uvoznik...

GG Plus / nedelja, 21. april 2013 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobaviteljev....

GG Plus / nedelja, 21. april 2013 / 07:00

Prožnost pri neposrednih plačilih

Ljubljana - Svet kmetijskih ministrov je na nedavnem zasedanju sprejel splošni dogovor o reformi Skupne kmetijske politike Evropske unije do leta 2020. Slovenija se je zavzemala...

GG Plus / nedelja, 21. april 2013 / 07:00

Poostrili bodo nadzor nad živili v trgovinah

Ljubljana - Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan se je pred dnevi s predstavniki Gospodarskega interesnega združenja (GIZ) mesne industrije pogovarjal o aktualnih vprašan...