Jedi za pomladne dni (2)

Štajerska kisla juha

Sestavine: 60 dag svinjskih nogic, 15 dag svinjskih ušes, 40 dag krompirja, 8 dag korenja, 5 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, ½ dl olja, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 2 dag moke, poper, sol, ščep majarona in vejica timijana, malo vinskega kisa.

Priprava: Očiščene svinjske noge, ušesa nasekamo na primerne kose. Pristavimo jih v 2 l vode, da se skuhajo. Ko so že na tričetrt skuhane, jim dodamo narezano jušno zelenjavo in na kocke narezan krompir. Ko je meso na kosteh kuhano, oberemo kosti in meso narežemo na primerne kose. Prav tako tudi svinjska ušesa in jih dodamo v juho. Medtem naredimo na maščobi temno prežganje: prepražimo najprej moko, dodamo sesekljano čebulo, strt česen in dobro prepražimo. Prežganje zalijemo s hladno vodo in ga dobro razkuhamo. Prežganje damo v juho in dobro prevremo. Nazadnje juho začinimo in okisamo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Musaka iz melancanov

Sestavine: 4 melancane, 40 dag mletega mesa, 5 jajc, 1 dl olja, ½ l mleka, 2 srednje veliki čebuli, 2 paradižnika, 1 šopek peteršilja, moka za paniranje, sol, poper, malo origana.

Priprava: Melancane olupimo, jih narežemo na tanke ploščice, solimo in pustimo, da se odcedijo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, na kocke narezan paradižnik, sol, poper. Melancane po možnosti nekoliko stisnemo, da se odcedijo. Nato jih povaljamo v moki, jajcih in jih na vroči maščobi ocvremo. Ognjevarno posodo namažemo z maščobo in vanjo nadevamo najprej plast melancanov, plast mesa, dokler ne porabimo vseh sestavin. Nazadnje morajo biti na liste narezani paradižniki. Preostala jajca zmešamo z mlekom, solimo in prelijemo po musaki. Pekač postavimo v dobro segreto pečico in pečemo približno 40 minut. Jed postrežemo s čudovitimi spomladanskimi solatami, kot so regrat s krompirjem, motovilec s kuhanim fižolom, radič s čičeriko itd.

Banane na poseben način

Sestavine: 20 dag sladkorja, ¼ l mleka, 6 rumenjakov, 10 dag čokolade, 4 banane, ¾ l sladke smetane, malo ruma, 8 listov želatine, 6o dag sladkorja v prahu.

Priprava: Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Čokolado raztopimo v toplem mleku in jo mešamo nad soparo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Kremo tolčemo še naprej na hladnem, da se ohladi. Dodamo pretlačene banane z rumom. Kremo nadevamo v pecljate kozarce, jo okrasimo s tolčeno sladko smetano, lahko dodamo jagode ali kakšno drugo sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Prijetna osvežitev v Bohinjskem jezeru

Ribčev Laz - Te dni, ko vsi iščemo priložnost za osvežitev, so najbolj pogumni kopalci že okusili tudi svežino vode v Bohinjskem jezeru. Čeprav ima zgolj 19 stopinj Celzija, pa o...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Anketa: Predstavili lokalne jedi

Potuj z jezikom je letošnja tema že 27. festivala Turizmu pomaga lastna glava. Na turističnih tržnicah v Kranju so gorenjski osnovnošolci v torek in četrtek predstavili tipične lokalne jedi v svojem n...

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Prepriča že sam okus

Ob zadnjih prehranskih aferah postaja še pomembneje, od kod izvira hrana, ki konča na naših krožnikih. Lokalno pridelana hrana je namreč najbolj kakovostna in varna.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Forum trajnostnega razvoja

Družbe v skupini Elektro Gorenjska letos tretjič zapored organizirajo brezplačni posvet Forum o obnovljivih virih (OVE) in učinkoviti rabi energije (URE).

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

Učinkovito nižanje stroškov

Model pogodbenega financiranja, kjer ukrepe za učinkovito rabo energije financira tretji partner, omogoča gospodarskim družbam in drugim institucijam prihranke pri energetskih stroških.

GG Plus / ponedeljek, 18. marec 2013 / 07:00

O toplotnih in fotonapetostnih sistemih

Pred dnevi je Drago Papler izdal knjigo Osnove uporabe solarnih toplotnih in fotonapetostnih sistemov, ki zajema vse vidike alternativne oskrbe z električno energijo s pomočjo neusahljivega in ek...