Jedi za pomladne dni (2)

Štajerska kisla juha

Sestavine: 60 dag svinjskih nogic, 15 dag svinjskih ušes, 40 dag krompirja, 8 dag korenja, 5 dag gomolja zelene, 5 dag peteršiljeve korenine, ½ dl olja, 6 dag čebule, 2 stroka česna, 2 dag moke, poper, sol, ščep majarona in vejica timijana, malo vinskega kisa.

Priprava: Očiščene svinjske noge, ušesa nasekamo na primerne kose. Pristavimo jih v 2 l vode, da se skuhajo. Ko so že na tričetrt skuhane, jim dodamo narezano jušno zelenjavo in na kocke narezan krompir. Ko je meso na kosteh kuhano, oberemo kosti in meso narežemo na primerne kose. Prav tako tudi svinjska ušesa in jih dodamo v juho. Medtem naredimo na maščobi temno prežganje: prepražimo najprej moko, dodamo sesekljano čebulo, strt česen in dobro prepražimo. Prežganje zalijemo s hladno vodo in ga dobro razkuhamo. Prežganje damo v juho in dobro prevremo. Nazadnje juho začinimo in okisamo ter potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Musaka iz melancanov

Sestavine: 4 melancane, 40 dag mletega mesa, 5 jajc, 1 dl olja, ½ l mleka, 2 srednje veliki čebuli, 2 paradižnika, 1 šopek peteršilja, moka za paniranje, sol, poper, malo origana.

Priprava: Melancane olupimo, jih narežemo na tanke ploščice, solimo in pustimo, da se odcedijo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso, na kocke narezan paradižnik, sol, poper. Melancane po možnosti nekoliko stisnemo, da se odcedijo. Nato jih povaljamo v moki, jajcih in jih na vroči maščobi ocvremo. Ognjevarno posodo namažemo z maščobo in vanjo nadevamo najprej plast melancanov, plast mesa, dokler ne porabimo vseh sestavin. Nazadnje morajo biti na liste narezani paradižniki. Preostala jajca zmešamo z mlekom, solimo in prelijemo po musaki. Pekač postavimo v dobro segreto pečico in pečemo približno 40 minut. Jed postrežemo s čudovitimi spomladanskimi solatami, kot so regrat s krompirjem, motovilec s kuhanim fižolom, radič s čičeriko itd.

Banane na poseben način

Sestavine: 20 dag sladkorja, ¼ l mleka, 6 rumenjakov, 10 dag čokolade, 4 banane, ¾ l sladke smetane, malo ruma, 8 listov želatine, 6o dag sladkorja v prahu.

Priprava: Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem. Čokolado raztopimo v toplem mleku in jo mešamo nad soparo z rumenjaki in sladkorjem. Dodamo v hladni vodi namočeno želatino. Kremo tolčemo še naprej na hladnem, da se ohladi. Dodamo pretlačene banane z rumom. Kremo nadevamo v pecljate kozarce, jo okrasimo s tolčeno sladko smetano, lahko dodamo jagode ali kakšno drugo sadje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 14. julij 2016 / 10:10

Večeri z okusom v KluBaru

Kranj – Na terasi KluBara se nadaljujejo poletni Večeri z okusom. Tako je v soboto nastopila zasedba Neomi, četrtek, 14. julija, bo minil v znamenju svinga, v petek bo za glasbene projekcije poskrb...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Letošnja matura brez posebnosti

Od 7.910 kandidatov, ki so letos splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite uspešno opravilo 7.345 ali 92,86 odstotka, kar je primerljivo z lani, ko je bilo uspešnih 92,65 odstotka. Vseh 34 možnih...

GG Plus / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Iz starih časov: Tri dni po sodnem dnevu

Tudi v pismu, ki ga je pisal 5. maja 1575 iz Derendingena deželnemu glavarju, deželnemu oskrbniku, odbornikom in blagajniku v Ljubljano, je lepo razviden Trubarjev način poslovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Zaprta pota proti Triglavu

Rudno polje - Planinska zveza Slovenije obvešča, da so se prejšnji teden začela sanacijska dela pri odstranitvi skalnega podora pod Tošcem, zato je do nadaljnjega zaprt...

Zanimivosti / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Znamenje pod Možicem

Soriška planina - Soriško planino obdajajo zanimivi in sorazmerno lahko dostopni vrhovi: Lajnar (1549 metrov), Slatnik (1598 metrov), Šavnik (1574 metrov) in Možic, ki je visok 1602 metra....

Gospodarstvo / ponedeljek, 21. julij 2008 / 07:00

Priznanja za Čadeževe mesne izdelke

Visoko - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 46. mednarodni kmetijsko živilski sejem organizirali tudi ocenjevanje kakovosti mesa in mesnih izdelkov. Na oc...