Razdelitev humanitarne pomoči v Železnikih

Odgovor na prispevek v oddaji Svet na Kanalu A, 18. marca 2008.

Humanitarna pomoč, ki je ob naravni ujmi v Železnikih v materialu in denarju velikodušno prihajala od vsepovsod, je krajanom vračala voljo do življenja. Na začetku si niti v sanjah nismo mogli predstavljati, da bo solidarnost slovenskih podjetij, družb, društev in posameznikov tako velika. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi pomoč razdelili čim bolj transparentno in pravično, zato nas je v prizadetih krajih zelo presenetilo poročanje posameznih medijev, še zlasti Kanala A.

 

Oddaja Svet je 18. marca 2008 razdelitev pomoči postavila v negativno luč. V javnost je poslala popolnoma neobjektivno sliko o razdeljevanju pomoči. Od novinarjev, ki naj bi si prizadevali za objektivno poročanje, bi pričakovali, da bi prisluhnili in v svoje poročanje vključili več krajanov in omogočili tudi predstavnikom občine, da predstavijo svoje delo.

 

V prispevku je bilo med drugim slišati očitke o skrivanju podatkov o razdeljevanju pomoči. V Železnikih smo se od samega začetka zelo dobro zavedali občutljivosti razdelitve humanitarne pomoči, zato smo se, ker v Sloveniji nimamo zakonske ali sistemske osnove za delitev humanitarne pomoči, temu primerno organizirali. Zelo pomembno se mi zdi, da smo se v tej akciji povezali z Rdečim križem, Karitas in Centrom za socialno delo ter ustanovili poseben odbor, ki je bedel nad delitvijo pomoči. Ves denar se je tako stekal na posebne sklice občinskega računa za humanitarni namen. Škodo na terenu je takoj po poplavah popisala posebna komisija Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Predstavniki naštetih skupin so se na začetku srečevali dvakrat na dan, delali od jutra do večera in izgorevali za to, da je pomoč prišla v prave roke in je bil denar transparentno razdeljen.

 

Očitki in zavajajoče informacije tudi domačinke in edine sogovornice v prispevku Marije Konjar, ki krajanom in občini ob težki in zahtevni sanaciji nenehoma ovira delo, se bodo razblinili v trenutku, ko bomo od informacijske pooblaščenke prejeli pojasnilo, katere podatke lahko damo v javnost. Razdelitev materialne in denarne pomoči je do potankosti zabeležena in pri svoji odgovornosti zagotavljam, da so bila humanitarna sredstva razdeljena pošteno in transparentno.

 

Zaradi želje po čim hitrejšemu odpravljanju škode v prizadetih krajih je bilo po svoje tudi razumljivo, da so nekateri menili, da sanacija predvsem na področju urejanja vodotokov in zagotavljanja večje poplavne varnosti Železnikov poteka prepočasi. Prevladala pa je stvarna ocena, da se življenje v Železnikih vrača v normalne tirnice in da je bilo predvsem na področju občinske komunalne infrastrukture veliko narejenega.

 

Mihael Prevc,

župan občine Železniki

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / torek, 8. maj 2012 / 07:00

Esej za uvod v maturo

Gimnazijci so v skladu z maturitetnim koledarjem včeraj pisali prvo izpitno polo: esej iz maternega jezika.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 3. junij 2016 / 13:20

Na avtocesti trčila v kavč

Šenčur – Na avtocesti med Šenčurjem in Kranjem se je v sredo popoldne zgodila nenavadna prometna nesreča. Povzročil jo je voznik avtomobila, ki je na prikolici prevažal nepravilno pritrjen kavč. Ta...

Rekreacija / petek, 3. junij 2016 / 13:19

Krvavec trail vikend

Krvavec – V soboto in nedeljo je potekal Krvavec trail vikend. V soboto je potekala tekma vertikal, v nedeljo pa še sky race na 11 in 21 km. Skupni zmagovalec je Luka Mihelič (KGT Papež). Tekmo ver...

Slovenija / petek, 3. junij 2016 / 11:50

Veselje v Postojnski jami

V Postojnski jami se je prvič pred človeškimi očmi izlegla človeška ribica. V naravi se po statističnem sklepanju iz 500 izleženih jajčec uspešno razvijeta le dva mladička.

Kultura / petek, 3. junij 2016 / 11:45

Orgle in saksofon

Škofja Loka – Jutri, v soboto, 4. junija, ob 20. uri bo v kapeli Jezusovih blagrov v Papirnici še zadnji letošnji koncert v okviru VIII. Mednarodnega cikla koncertov Občine Škofja Loka. Nastopila b...

Kronika / petek, 3. junij 2016 / 11:43

Skozi kupolo padel v kletno učilnico

V sredo zvečer je devetošolec po skoku na stekleno kupolo zgrmel v kletno učilnico Osnovne šole Jakoba Aljaža v Kranju. K sreči je padel mimo strojev. Zlomil si je roko.