Marca se nadaljujejo dela na 864 tisoč evrov vrednem krožišču pri Zmincu. (Foto: Gorazd Kavčič)

Pritožbe zadržujejo gradnjo obvoznice

Na vprašanje, kdaj bo zgrajena Poljanska obvoznica, ki jo prebivalci Škofje Loke že dolgo težko čakajo, še vedno ni jasnega odgovora. Sedaj so začeli z gradnjo krožišča pri Zmincu, na trasi obvoznice pa še vedno čakajo na odločitev v zvezi z gradbeni dovoljenji.

Zemljišča za Poljansko obvoznico so večinoma pridobljena. Upravna enota Škofja Loka od skupno 40 zahtevkov za razlastitev obravnava le še dva. V primeru razlastitve nepremičnine Jožeta Hartmana s Suhe pa čakajo na odločbo upravnega sodišča, ki je odpravilo odločbo upravne enote in ministrstva za okolje in prostor ter zadevo vrnilo v vnovično odločanje. Poleg tega je Hartman vložil tudi pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o občinskem lokacijskem načrtu za gradnjo Poljanske obvoznice, ki pa zaenkrat še ni bila obravnavana. Na drugem delu trase pa še ni pridobljeno zemljišče, ki je bilo vrnjeno v denacionalizaciji in je direkcija za ceste sprožila obnovo postopka.

Tako v zvezi z napredkom pri gradnji Poljanske obvoznice že nekaj časa odgovarjajo na Občini Škofja Loka. Napredka vsaj na glavni trasi ni, gradnjo zadržujejo pritožbeni postopki. Že lani je državna direkcija za ceste izvedla razpis za izvedbo Poljanske obvoznice, in sicer prve etape od Ljubljanske ceste do predora, ki ga je morala razveljaviti, ker zaradi pritožbe gradbeno dovoljenje ni dokončno. Pač pa je bila podpisana pogodba za gradnjo krožišča pri Zmincu, kjer so gradbeniki z deli začeli že oktobra lani, jih čez zimo prekinili in marca znova zagnali gradbene stroje. Ta del naložbe je vreden 864 tisoč evrov, od tega država prispeva 632 tisoč evrov, občinski prispevek pa znaša 232 tisoč evrov. Decembra lani pa je upravna enota izdala tudi gradbeno dovoljenje za gradnjo druge in četrte podetape prve faze Poljanske obvoznice, to je do predora pod Stenom. Nanj se je pritožil lastnik zemljišča ob trasi obvoznice, upravna enota pa je pritožbo januarja letos poslala v reševanje pristojnemu ministrstvu in v zvezi s tem še čaka na odgovor.

Poljanska obvoznica je tako pomembna, da jo je ministrstvu za promet uspelo uvrstiti med tiste najpomembnejše infrastrukturne projekte, ki jih bodo financirali z denarjem iz Evropske unije in to kar v višini 85 odstotkov. To je lep uspeh, a kaj, če evropski denar ne bo več dolgo čakal na to, da se končajo dolgotrajni postopki? Potrpljenja pa zmanjkuje tudi občanom, ki najtežje pričakujejo, da obvoznica razbremeni prometa sedanjo cesto skozi Škofjo Loko in ni čudno, da se tudi s te strani že oglaša civilna pobuda.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sreda, 2. oktober 2019 / 14:06

Loški rokometaši remizirali

Škofja Loka – Škofjeloški rokometni prvoligaši so minulo soboto gostovali pri Jeruzalemu Ormož. Na tekmi četrtega kroga so si z rezultatom 27 : 27 priborili točko. Tako so na lestvici s štirimi toč...

Objavljeno na isti dan


Kronika / četrtek, 23. januar 2014 / 15:08

Hiše nikakor ne bi mogli rešiti

Z zaslišanjem sodnega izvedenca gradbene stroke se je nadaljeval pravdni postopek, ki ga je proti Občini Bohinj in Republiki Sloveniji sprožila družina Bremec.

Rekreacija / četrtek, 23. januar 2014 / 15:07

Da ne bi nasankali …

… je dobro vedeti, kako se sanka in katere sani so dobre, katere hitre in katere so domače.

Razvedrilo / četrtek, 23. januar 2014 / 15:02

Za rojstni dan je dobila novo streho

Marinka Tomažin iz Srednje vasi pri Šenčurju je praznovala šestdeset let.

Avtomobilizem / četrtek, 23. januar 2014 / 15:01

Goodyearova raziskava

Večina žensk se pozimi s strahom usede za volan, saj se bojijo izgube nadzora nad vozilom.

Kultura / četrtek, 23. januar 2014 / 15:00

Pot v fiks

Rekvijem za sanje: gledališka zasedba Mladinskega odra Kranj nadaljuje z odličnimi predstavami.