Velikonočne potice

Iz knjige Kuharske bukve slovenskih gospodinj tokrat ponujamo predloge za štiri različne vrste potice.

Kvašeno testo za potico

Potrebujemo: 1 kg gladke moke, 3,5 dl mleka, 6 dag kvasa, 5 rumenjakov, 1 celo jajce, 10 dag sladkorja, 4 žlice ruma, sok pol pomaranče, 2 zavitka vaniljinega sladkorja, limonina lupinica, 2 čajni žlički soli, 4 jedilne žlice olja.

Priprava: Najprej nastavimo kvas. V lonček vlijemo tri žlice mlačnega mleka, vanj zdrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in toliko moke, da sestavine razmešamo v gladko zmes. Lonček postavimo na toplo, in ko vsebina naraste za trikrat, je kvasec pripravljen. Medtem malo pogrejemo preostalo mleko, damo vanj sladkor, vaniljin sladkor, rumenjake in jajce in vse skupaj dobro premešamo z mešalcem ali metlico za sneg. Postopoma dodajamo še sol, maslo, olje, limonino lupinico in rum. Vse skupaj vlijemo v moko, dodamo kvasec in stepemo gladko testo. Ko se loči od sklede in kuhalnice, ga damo vzhajat.

Orehov nadev

Potrebujemo: pol kg zmletih orehov, 4 dl mleka, malo masla, 2 rumenjaka, 1 vaniljin sladkor, sneg 3 beljakov, cimet, 4 žlice ruma, 1 žlica čokolade v prahu.

Priprava: orehe poparimo, dobro premešamo, dodamo vse drugo in nazadnje sneg.

Pehtranov nadev

Potrebujemo: dve pesti pehtrana, 16 dag masla, 12 dag drobtin, 16 dag sladkorja, 4 dl kisle smetane, 6 rumenjakov, limonina lupinica.

Priprava: Na maslu prepražimo drobtine. Rumenjake, sladkor in vaniljin sladkor vmešamo, dodamo kislo smetano in premešamo. Nato dodamo prepražene drobtine in pustimo nadev stati deset minut. Namažemo ga na razvaljano testo in potresemo s pehtranom.

Kokosov nadev

Potrebujemo: pol litra kisle smetane, 15 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 2 žlici sladkorja v prahu, 25 dag kokosa, pest v rum namočenih rozin.

Priprava: vse sestavine zmešamo in namažemo razvaljano testo.

Makov nadev

Potrebujemo: 6 dl mleka, 40 dag mletega maka, 3 rumenjake, 25 dag sladkorja, 1 vaniljin sladkor, žlico drobtin, 3 žlice kisle smetane, 7 dag margarine, sneg treh beljakov.

Priprava: mleko zavremo in v njem kuhamo mak eno uro. Ko se malo ohladi, dodamo rumenjake, sladkor, vaniljin sladkor, drobtine, smetano, raztopljeno margarino in sneg. S tem nadevom namažemo razvaljano testo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 7. julij 2016 / 11:53

Kolona prestižnih lepotcev

Prestižni avtomobili znamk Rolls-Royce in Bentley so bili v petek na ogled tudi v Kranjski Gori, kjer so se ustavili v okviru enodnevnega izleta po Sloveniji.

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 31. avgust 2021 / 20:07

Medalji za biatlonki

Kranj – Češki Nove Mesto je gostil svetovno prvenstvo v letnem biatlonu. Na sprinterskih preizkušnjah sta se izjemno odrezali Polona Klemenčič in Lena Repinc, ki sta prišli do bronastih odličij – K...

Kronika / torek, 31. avgust 2021 / 20:05

S helikopterjem odpeljali v bolnišnico štiri planince

Kranjska Gora – V gorenjskih gorah je bil minuli konec tedna za spoznanje mirnejši kot prejšnji v avgustu, še vedno pa brez nesreč ni šlo. V nedeljo je dežurna ekipa za posredovanje v gorah s pomoč...

Zanimivosti / torek, 31. avgust 2021 / 20:05

Razstavili svoje starodobne lepotce

Člani Društva starodobnih vozil Kamnik so počastili dvajsetletnico svojega delovanja.

Nasveti / torek, 31. avgust 2021 / 20:04

Tanja odgovarja

Z zanimanjem berem vaše odgovore in tokrat sem se opogumila, da vas tudi sama zaprosim zanje. Kaj lahko pričakujem v ljubezni, bom še naprej sama ali dobim partnerja? Veliko se družim, hod...

Razvedrilo / torek, 31. avgust 2021 / 16:09

Še en naj dan v Predosljah

V Predosljah je pretekli konec tedna potekal štiridnevni festival Naaaj dan, ki je tradicionalno ponudil pester glasbeni nabor in razgibana doživetja za najmlajše obiskovalce. Tokrat so podelili tudi...