Županov kotiček

Župan Tomaž Tom Mencinger je za četrtek, 27. marca, sklical 16. redno sejo občinskega sveta. Na dnevnem redu je petnajst točk.

Pred kratkim je Občina Jesenice objavila javni razpis za najemnika restavracije Turist na Slovenskem Javorniku. Nanj se je kot edina ponudnica javila Nevenka Karahodžić, ki je bila tudi izbrana za najemnico lokala. Župan se nadeja, da bo z novo najemnico Turist znova zaživel, z njim pa tudi ta del Slovenskega Javornika.

Občinski svetniki bodo med drugim obravnavali predlog zaključnega računa občine za leto 2007, ki naj bi ga sprejeli po hitrem postopku. V drugi obravnavi naj bi potrdili tudi odlok o ustanovitvi sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin. Svet naj bi varoval pravice in zastopal interese uporabnikov javnih dobrih v razmerju do izvajalcev javnih gospodarskih služb, občini posredoval pripombe uporabnikov in opozarjal na pomanjkljivosti.

Občinski svetniki bodo na mize dobili tudi predlog novega poslovnika o delu občinskega sveta. Poslovnik prinaša kar nekaj novosti, med drugim natančno določa pravice in dolžnosti občinskih svetnikov, uvaja možnost dopisne, svečane ali žalne seje, zmanjšuje število delovnih teles in uvaja zanje večje kompetence. Po predlogu naj bi občina dobila tudi nov organ, to je kolegij občinskega sveta, ki ga bodo sestavljali predstavniki političnih strank in list v občinskem svetu, sestajal pa naj bi se z županom, podžupanoma in direktorjem občinske uprave. S tem naj bi formalizirali že dosedanje sestajanje župana s predstavniki političnih strank. Po pričakovanjih naj bi bil predlog novega poslovnika sprejet aprila. Predlagani novi odbori pa bodo začeli veljati z novim mandatom občinskega sveta, torej po lokalnih volitvah leta 2010.

 

Med pomembnejšimi odloki, ki bodo na dnevnem redu prihodnje seje, bo tudi predlog odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča. V dosedanjem odloku je namreč nadzorni odbor našel določene pomanjkljivosti, zaradi česar se je župan s sodelavci takoj lotil priprave novega odloka, ki ga bodo na seji obravnavali občinski svetniki.

Med drugimi točkami dnevnega reda pa je treba omeniti še informacijo o stanju na področju zobozdravstva v občini. Na prejšnji seji so namreč nekateri občinski svetniki opozorili na slabo dostopnost občanov do zobozdravstvenih storitev, na aroganten odnos nekaterih koncesionarjev in slabo delovanje nujne zobozdravstvene pomoči. Župan Tomaž Tom Mencinger zato predlaga sklep, po katerem bodo ministrstvo za zdravje pozvali, naj za odrasle na območju Jesenic uvede dodatno zobozdravniško ekipo. Obenem bodo pozvali zobozdravnike, ki delajo na Jesenicah (sedem koncesionarjev in dva zaposlena v zdravstvenem domu), da javno objavijo podatke o številu opredeljenih pacientov. Paciente so dolžni vpisovati, dokler število ne preseže povprečja izpostave za deset odstotkov, še predlaga župan.

Za konec pa še omenimo, da je pred kratkim župan dobil pismo bralca Jeseniških novic, češ da se ne strinja z Županovim kotičkom, ker novice niso županove, marveč od občanov. Pa nič zato, župan vas bo še naprej obveščal v tem kotičku, ker je to dolžan storiti.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Kakovost (pšenice) se plača

Štiri petine pšenice v Sloveniji je pridelane v okviru integrirane pridelave, takšna pšenica pa bi morala biti dražja kot, na primer, madžarska, ugotavljajo v kmetijsko gozdarski zbornici, kjer se zav...

Objavljeno na isti dan


Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Gorenjske lekarne ob dnevu brez cigarete

Ob 31. januarju - dnevu brez cigarete bodo v Gorenjskih lekarnah organizirali aktivnosti ozaveščanja javnosti o škodljivosti cigaret in možnostih za opustitev kajenja.

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Preprosto Slovenija

Založniški in glasbeni dogodek v Gorenjskem glasu

Prosti čas / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Politiki na smučeh

Na Pokljuki so se v smučarskem teku pomerili politiki, diplomati in gospodarstveniki. Na Jezerskem pa so turni smučarji odprli sezono slovenskega pokala.

Šenčur / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Šenčurjani bodo mirneje spali

Civilna iniciativa krajanov Šenčurja je uspela - vsaj takšne so obljube pristojnih - z večino svojih zahtev za ublažitev letalskega hrupa, popustila je le pri popolnem zaprtju brniškega letališča v no...

Kranj / torek, 29. januar 2008 / 07:00

Puhart širi Tavčarjevo ulico

Kranj - Družina Puhar, ki je lani ustanovila hišo ustvarjalnih dejavnosti Puhart, namenjeno predvsem likovnemu izobraževanju otrok in odraslih, je v soboto oživila še Tavčarjevo...