Velikonočna potica

Orehova potica za veliko noč

Veliko noč praznujemo prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Letos bo to 23. marca. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Jedila imajo določeno simboliko. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica pa krono.

Kako naredimo orehovo potico?

Sestavine: 70 dag bele moke, četrt l mleka za testo in 3 dcl mleka za poparek, en kvas, sol (približno 1 dag), 2 jajci, 400 g orehov, sladkor, olje.

Postopek:

- izdelava testa: v skledo presejemo belo moko, dodamo sol, na sredini naredimo jamico, vanjo počasi vmešamo toplo mleko, vzhajan kvas (vzhaja tako, da mu dodamo malo sladkorja, žlico tople vode, zmešamo in pustimo približno deset minut) ter dva rumenjaka. Testo dobro pregnetemo. Po potrebi dodajamo moko. Pokrito testo vzhajamo v dovolj veliki posodi eno uro;

- orehov nadev: orehe preberemo, jih poparimo z vodo, hitro precedimo ter jih posušimo v pečici (približno 10 minut pri temperaturi 100 stopinj). Nato orehe zmeljemo, poparimo z mlekom, da se zmes lepo maže po testu.

 

Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokan prt in na tenko razvaljamo, premažemo z oljem, enakomerno namažemo z nadevom, v katerega umešamo sneg dveh stepenih beljakov, ter potresemo s sladkorjem. Testo zvijemo, damo v model, ki smo ga namazali z maslom, in testo večkrat prebodemo z vilicami. Pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. Vzhajano potico damo v vročo pečico (200 stopinj Celzija). Ko naraste in zarumeni, temperaturo malo znižamo (na 170 stopinj Celzija). Pečemo jo eno uro. Pečeno potico namažemo z oljem, jo pustimo nekaj minut pokrito, nato pa jo obrnemo na leseno desko ter jo pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.

 

Pri velikonočnem zajtrku seveda ne sme manjkati hren. Pripravimo ga lahko na različne načine. Tokrat predlagamo naslednji recept. Potrebujemo približno četrtino korenine hrena, tri jabolka, dve pomaranči, sladkor, sol, kis. Olupimo hren in jabolka ter oboje naribamo na najmanjšem rezilu. Stisnemo pomaranči in sok dodamo hrenu in jabolkam. Dodamo še polovico male žličke sladkorja, ščepec soli in dve veliki žlici kisa. Vse to zmešamo in postrežemo.

 

Vesele velikonočne praznike in dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 7. julij 2017 / 06:00

Gorenjski glas, št. 54

Gorenjski glas, 7. julij 2017, št. 54

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Še ena zmaga Schlierenzaureja, Kranjec četrti

Z novo zmago mladega Avstrijca Gregorja Schlierenzauerja se je v Planici v nedeljo zaključila sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, kristalni globus pa je prvič poljubil Avstrijec Thomas Morge...

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Otroški parlament

Učenci treh osnovnih šol so v občinskem otroškem parlamentu razpravljali o zabavi in prostem času mladih.

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Priznanja civilne zaščite

Iz radovljiške občine so priznanje prejeli Janez Koselj, PGD Mošnje in Društvo GRS Radovljica.

Radovljica / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Večina v najbližji vrtec

V Vzgojno varstvenem zavodu Radovljica bodo 31. marca in 1. aprila vpisovali otroke v vrtec, v vseh sedmih enotah bodo takrat pripravili tudi dneve odprtih vrat.

Splošno / nedelja, 16. marec 2008 / 07:00

Nekateri so tudi jezni

Občinsko redarstvo Občine Radovljica je v javnosti znano predvsem po kaznovanju napačnega parkiranja, vendar to ni vse, kar počnejo možje v temno rdečem.