Velikonočna potica

Orehova potica za veliko noč

Veliko noč praznujemo prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni. Letos bo to 23. marca. Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, na veliko soboto se blagoslovijo jedila, ki se potem zaužijejo za nedeljski zajtrk. Jedila imajo določeno simboliko. Suho meso simbolizira Kristusovo telo, rdeči pirhi so kaplje krvi, hren predstavlja žeblje, potica pa krono.

Kako naredimo orehovo potico?

Sestavine: 70 dag bele moke, četrt l mleka za testo in 3 dcl mleka za poparek, en kvas, sol (približno 1 dag), 2 jajci, 400 g orehov, sladkor, olje.

Postopek:

- izdelava testa: v skledo presejemo belo moko, dodamo sol, na sredini naredimo jamico, vanjo počasi vmešamo toplo mleko, vzhajan kvas (vzhaja tako, da mu dodamo malo sladkorja, žlico tople vode, zmešamo in pustimo približno deset minut) ter dva rumenjaka. Testo dobro pregnetemo. Po potrebi dodajamo moko. Pokrito testo vzhajamo v dovolj veliki posodi eno uro;

- orehov nadev: orehe preberemo, jih poparimo z vodo, hitro precedimo ter jih posušimo v pečici (približno 10 minut pri temperaturi 100 stopinj). Nato orehe zmeljemo, poparimo z mlekom, da se zmes lepo maže po testu.

 

Ko je testo vzhajano, ga zvrnemo na pomokan prt in na tenko razvaljamo, premažemo z oljem, enakomerno namažemo z nadevom, v katerega umešamo sneg dveh stepenih beljakov, ter potresemo s sladkorjem. Testo zvijemo, damo v model, ki smo ga namazali z maslom, in testo večkrat prebodemo z vilicami. Pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro. Vzhajano potico damo v vročo pečico (200 stopinj Celzija). Ko naraste in zarumeni, temperaturo malo znižamo (na 170 stopinj Celzija). Pečemo jo eno uro. Pečeno potico namažemo z oljem, jo pustimo nekaj minut pokrito, nato pa jo obrnemo na leseno desko ter jo pokrijemo s prtom, da se počasi ohlaja.

 

Pri velikonočnem zajtrku seveda ne sme manjkati hren. Pripravimo ga lahko na različne načine. Tokrat predlagamo naslednji recept. Potrebujemo približno četrtino korenine hrena, tri jabolka, dve pomaranči, sladkor, sol, kis. Olupimo hren in jabolka ter oboje naribamo na najmanjšem rezilu. Stisnemo pomaranči in sok dodamo hrenu in jabolkam. Dodamo še polovico male žličke sladkorja, ščepec soli in dve veliki žlici kisa. Vse to zmešamo in postrežemo.

 

Vesele velikonočne praznike in dober tek!

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 16. marec 2007 / 06:00

Za odkup hiše za komuno

Jesenice - V bohinjski Soteski od julija lani deluje komuna za zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. Kot je povedala Ivanka Berčan iz jeseniškega Društva Ž...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 16. marec 2018 / 07:00

Zbiralci se družijo že deset let

Radovljica – Društvo zbirateljev Sciurus letos obeležuje desetletnico delovanja. Združuje neprofesionalne zbiralce različnih predmetov, njegov namen pa je povečati zanimanje za zbirateljstvo ter čl...

Škofja Loka / petek, 16. marec 2018 / 07:00

O manjšinskih organizacijah

Škofja Loka – Konec tedna bo v Škofji Loki mednarodna konferenca Manjšinske organizacije v razmišljanju in oblikovanju prihodnosti Evropske unije. Konferenco organizira Hrvaško kulturno umetniško d...

Šport / petek, 16. marec 2018 / 07:00

Loški rokometaši z Rikom Ribnica

Škofja Loka – Rokometaši ekipe Urbanscape Loka ta konec tedna začenjajo z drugim delom tekmovanja v NLB ligi – končnici za prvaka. V domači dvorani na Podnu bodo v nedeljo gostili ekipo RD Riko Rib...

GG Plus / petek, 16. marec 2018 / 18:50

Topovski grom z vrha Triglava

»Srečko je ukazal, naj ga sestavijo in nabašejo. Prvič v zgodovini so ljudje privlekli tako težko orožje na to višino. Namerili so ga v jugovzhodni vrh Stenarja. Top je trikrat revsknil. Grom je odmev...

Kamnik / petek, 16. marec 2018 / 18:48

Na velikonočnem sejmu bodo ribali hren

Snovik – Turistično društvo Tuhinjska dolina in Terme Snovik vabita v nedeljo, 18. marca, na tradicionalni, trinajsti Velikonočni sejem – etnološko prireditev, ki jo bodo letos prvič obogatili tudi...