Sladka, a trdna zgodba

Barbara Katrašnik, uspešna podjetnica, slaščičarka, ki ne mara "instant" okusov.

Radovljica - Njena poklicna trdnjava je Mišelinka, slaščičarna v Radovljici, z njenimi sladicami se sladkajo tudi v marsikakšnem gostinskem lokalu, veseli so jih otroci in odrasli ob rojstnih dnevih in drugih brezskrbnih praznovanjih. Za sladkostmi, ki jih ustvarja, pa ni brezskrbnosti, ampak zelo premišljeno, predano in pošteno delo. Družinsko podjetje, ki ga vodi, je uspešno; želja, da bi bili ljudje zadovoljni, ko se sladkajo z njihovimi izdelki, ne dopušča napak in naključij. Mladostna, energična, optimistična, polna elana, Barbara pravi:

»V slaščičarskem poslu je natančnost pogoj. Nespoštovanje receptur se maščuje. Pogoj za dobro sladico je predvsem v kakovosti sestavin, ki se mu ob bok stavita še skladnost okusov in estetski videz.«

Kaj pa je botrovalo, da ste se podali na življenjsko pot »sladkosti«?

(Širok, odkritosrčen nasmeh) »Hodila sem na gostinsko šolo, na oddelek za kuharstvo in kot pripravnica za pol leta prišla v hotel »Lovec«. In Darko, ki je bil tedaj že slaščičar v Toplicah, mi je za osemnajsti rojstni dan spekel torto. Potem sem šla delat v Toplice še jaz. Navdušil me je za slaščičarstvo in ker nama niso bile skupne samo torte, sva se poročila in devetinosemdesetega vzela v najem slaščičarno na Bledu. Tam je minila najina prva »petletka«. Uspešno. Kar sva načrtovala, sva izpeljala.«

 

Nato ste v Radovljici odprli lastno obrt. Kdaj ste prevzeli vajeti vi?

»Še vedno gre za tandem. A ker ima mož zahteven konjiček, motociklizem, sem 1998 prevzela obrt in zelo zadovoljna lahko rečem, da v družinskem poslu pomagata že obe hčerki. Starejši je 19 let, mlajši pa 13. Starejša se že dobro znajde, mlajša pa pomaga zlagati piškote.«

 

Kaj vse gre z vaših polic med ljudi?

»Proizvodnja je kar pestra, od drobnega peciva do zahtevnih tort. Tudi sladoled izdelujemo sami.«

 

Torej ne prelagate le banjic velikih proizvajalcev v svoj hladilnik?

»Z možem ne marava »instant« robe. Sveže, sveže, sveže, brez takih in drugačnih praškov. Nobenih vnaprej pripravljenih slaščičarskih krem. Spoštovanje klasičnih receptur, ki pa jim moraš dati tudi nekaj svojega. To so tiste male skrivnosti, ki pa veliko veljajo. Vse se da naučiti, s prakso pridejo dobrodošle izkušnje. Dobra organizacija dela je neizbežna.«

 

Kdaj se začne vaš delavnik?

»Zame in za moje sodelavke ob petih, najbolj pa poprimemo za delo ob petkih in sobotah. Mož nabavlja in razvaža, njegov konjiček nam velikokrat pride zelo prav. V gneči si iz Radovljice precej prej na Bledu kot z avtom.«

 

So Radovljičani sladkosnedni?

»Na našo srečo so. Se pa česa dobrega sladkega le redko kdo brani.«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 24. december 2008 / 07:00

Ibi in Aquasava - povsem različni likvidaciji

Medtem ko so italijanski lastniki Aquasave v celoti plačali obveznosti do odpuščenih delavcev, v Ibiju slovenski lastniki slovenske delavce še vedno vlečejo za nos.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Okusne vegetarjanske jedi iz restavracije Papala Kranj

Hokkaido krema Za 4 do 6 oseb 1 kg buč hokkaido 1 l vode, 1 žlička cimeta,100 g sladkorja, kivi ali drugo sadje za garniranje

Naklo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vežice v Dupljah novembra

Pokopališče v Spodnjih Dupljah bodo razširili. Tam so že začeli graditi poslovilne vežice, kar je stara želja krajanov.

Medvode / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Vesela harmonika v Gunclje

Harmonikarji, največ je bilo mladih, so tekmovali na Veseli harmoniki na Senici. Prevladovali so Gorenjci, zmagi pa sta šli na Dolenjsko in v Ljubljano.

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Kačasta in stebrasta smreka

Gozdar Martin Umek je v revirju Nemilje odkril gozdna posebneža - v bližini Jamnika kačasto smreko, v Zgornji Besnici pa še stebrasto.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Mesto jekla in - turizma

Pomočnik direktorja Slovenske turistične organizacije Dejan Podgoršek: "Okolica Jesenic me je fascinirala, Jesenice imajo izjemen turistični potencial."