Igor Jagodic

Nominator 292

Uspelih zgodb ni brez posebnih, samosvojih in samozavestnih, odličnih in odločnih posameznikov. Prvakov.

Vsi ti, uspešni, opaženi in izstopajoči, pa bodo vedno, nič skromni, pripisovali zasluge za uspešnost svojim dragim, družini, sodelavcem, timu, prijateljem. Včasih bi se komu že zaradi skromnosti zareklo, češ zgodilo se je po naključju. Pa čeprav natanko vedo, kakšno pot so prehodili, da so uvideli, koliko zares veljajo naključja.

Trije prijatelji, Božidar Grabovac, Danilo Šnajder in Rajko Žličar, vsi diplomirani agronomi, so pred dnevi javno in na glas predstavili svojo novo pot. Imenovali so jo Verus - Verusvino. Še pred letom so bili vsi trije precej pomemben člen vinske kleti Jeruzalem Ormož. Božidar je bil desetletje vodja proizvodnje in je imel na skrbi skoraj 550 hektarov vinogradov, Danilo je bil tri leta glavni enolog kleti, Rajko, ki je bil pred leti prodajnik v Koželjevi hiši dobri vin, pa je v Ormožu vodil prodajo in skrbel za marketing. Zdaj pravijo, da bodo, predani družinski tradiciji in prijateljstvu, združili svoje znanje ter v okolju, ki odraža lastnosti enega najboljših vinorodnih okolišev na svetu, skrbno pridelovali svoja vina in tako z nami delili strast in ljubezen do narave, ki nam je podarila ta odličen sad, so čutno in samozavestno zapisali na odlično oblikovno pripravljeno grafično podobo. Šest vinskih sort, od polsladkega rumenega muškata, polsuhega renskega in suhih – šipona, sivega pinota in souvignona ter laškega rizlinga pozne trgatve, se že spogleduje z zahtevnim vinskim trgom. Česa drugega kot sreče in uspeha jim preprosto ne gre privoščiti.

Čestitke, z nekaj dnevno zamudo sicer, pa si zasluži »Chef« Igor Jagodic, vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice z Bleda. Z nacionalno kuharsko ekipo so se na 24. tradicionalnem sejmu Intergastra v Stuttgartu odlično predstavili in v tekmovalnem programu osvojili srebrno medaljo. Igor Jagodic, ki je član nacionalne ekipe od leta 2006, že ima zlato medaljo z enakega tekmovanja pred dvema letoma ter bronasto, ki si jo je »prikuhal« v Luksemburgu na Expo-culinary world cup. Delovni portret je nastal na enem od uradnih kuharskih treningov in predstavitvi, ki se je zgodila v »njegovi« kuhinji v Toplicah. Igorjev kuharski kolega Danilo Kozar, glavni kuhar hotela Livada v Termah 3000, ki spadajo v dejavnost Turizem v Poslovni skupini Sava, je v kategoriji samostojni kuhar – posamično tekmovanje osvojil zlato medaljo. Upati gre, da Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki bedi nad kuharsko ekipo in se združuje v globalno mrežo kuharskih šefov WACS, tudi v prihodnje ne bo primanjkovalo sredstev za tovrstna tekmovanja in izobraževanja. Bravo naši.

Prestižno gastro-enološko odličje je zagotovo Michelinova zvezdica, ocena, ki restavracijo in kuhinjo umesti v tako zaželen in svetovno pomemben Michelinov vodič. Do sedaj se je s tem laskavim priznanjem kakovosti lahko pohvalil le kuharski mojster Andrej Kuhar, ki si je pred leti »michelinko« prisluži za svojo kuhinjo v Nemčiji. »Chef« Kuhar zdaj skrbi za kuhinjo v Vili Bled in svoje bogate izkušnje deli z mlajšimi. Drugi Slovenec, čeprav zamejec iz Krmina (Cormons), ki si je z delom, znanjem, zanosom in drugačnostjo v decembru pripel Michelinovo zvezdico, je Joško Sirk. Osteria del La Subida, po naše Pri Lovcu, je vsem s kulinariko obsedenim znana postojanka, ki kraljuje za vogalom Plešivega v Brdih. Družina Joška Sirka ima korenine v Višnjeviku, rojstni vasi rebule, njihova gostinska tradicija pa sega v leto 1960. Oni dan, ko je z motorjem, svojo drugo strastjo poleg lova, obiskal svojega kuharsko-lovskega tovariša v Kranju, je bil videti sproščen kot že dolgo ne. Pravi, da zvezdo in umestitev v vodič sprejema z veliko zadoščenja, ponosa in hkrati kot breme. Pripeljala bo zagotovo nove in še zahtevnejše goste in treba se bo še bolj potruditi, prvi samosvoj, vztrajen, a vedno zanimiv Joško Sirk.

Morda je prva prava napoved zaresne umestitve slovenske kulinarične zgodbe prav tako prestižni Jeunes Restaurateurs D´Europe (JRE), ki od predlani že uvršča štiri mlade gostince, od letos petega. V trikotniku Vipava-Nova Gorica-Goriška Brda se bo v prihodnjih dneh zgodilo prvo mednarodno srečanje predsednikov JRE, na katero je povabil slovenski predsednik Tomaž Kavčič – »Tomi Zemono«, gastro »freek«, ki je že pred leti našel svojo priložnost na tujem. Vsaj dvakrat je bil opažen na vsakoletnem kuharskem predavanju Alpe Adria Cooking v Vidmu (Udine), letos januarja pa je blestel še v Milanu na gastro-salonu Identita Golose – Sladokusje s prepoznavnostjo. Če verjamete ali ne, predstavil se je z odličnim predavanjem na temo »grisini«. Domači, po njegovo, s teranom in solnim cvetom. O družbi JRE in srečanju v prihodnje.

Danes, v petek, pa se bo pri Tomažu in Barbari Polenec v Launge baru Brioni zgodil Puro Party. V mesto prihaja vinski zvezdnik Movia – Aleš Kristančič predstavit svoje peneče se vino, ki ga na tujem sprejemajo z vse odličnejšimi ocenami. Te dni gre Alešu čestitati za njegov največji mednarodni met – uspeh. Na povabilo dvajsetih najvplivnejših svetovnih kritikov in piscev z Jancis Robinson iz Finacial Timesa na čelu ter drugih imenitnežev je Movia eden od dvanajstih povabljenih svetovnih vinarjev na prvo mednarodno srečanje Wine Creator (winecreator.net). Srečanje, ki ima že pred dogodkom svetovni odmev, se bo zgodilo na jugu Španije, v Rondi pri Malagi. Le prave »puro« zgodbe, z veliko vsebine in nič naključij. Naj uspe še našim smučarjem v Kranjski Gori.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 10. september 2008 / 07:00

Policisti poleti pogosto vzletijo

V Letalski policijski enoti Brnik razpolagajo s šestimi helikopterji, ki so bili poleti pogosteje v zraku kot v drugih letnih časih - predvsem zaradi reševanja v gorah in nadzora cestnega prometa.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / sobota, 14. november 2020 / 19:44

Umrl je izumitelj Peter Florjančič

V 102. letu starosti je danes ponoči umrl slovenski izumitelj Peter Florjančič, so za spletni portal Siol potrdili na Občini Bled. Florjančič je patentiral okoli 400 izumov, do faze proizvodnje jih je...

Gorenjska / sobota, 14. november 2020 / 19:28

Beovićeva: Ne moremo še govoriti o vrhu epidemije, nekaj časa je še pričakovati večanje števila hospitaliziranih

Infektologinja Bojana Beović ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah s koronavirusom in bolnikih s covidom-19 ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Ker se krivulja lahko v vsakem trenut...

Gorenjska / sobota, 14. november 2020 / 19:23

Umrl scenograf Tone Mlakar

V 100. letu starosti je umrl slovenski arhitekt, fotograf in scenograf Tone Mlakar, so danes sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Mlakar je kot scenograf med drugim sodeloval pri nastajanju prve...

GG Plus / sobota, 14. november 2020 / 18:05

Čebelarijo že več kot dvesto let

V družini Koncilia iz Soteske neprekinjeno čebelarijo že od leta 1800. Družinsko kroniko, povezano s čebelarjenjem, je zbral danes 85-letni Franc Koncilia, ki je sam čebelar že od svojega četrtega let...

Šenčur / sobota, 14. november 2020 / 17:47

Na Lužah postavili igrala

Luže – Čeprav je trenutno druženje skupin na javnih površinah omejeno, so se krajani na Lužah zelo razveselili novih igral, postavljenih pri vaškem gasilskem domu. Veselijo se že, da se bodo tam la...