Igor Jagodic

Nominator 292

Uspelih zgodb ni brez posebnih, samosvojih in samozavestnih, odličnih in odločnih posameznikov. Prvakov.

Vsi ti, uspešni, opaženi in izstopajoči, pa bodo vedno, nič skromni, pripisovali zasluge za uspešnost svojim dragim, družini, sodelavcem, timu, prijateljem. Včasih bi se komu že zaradi skromnosti zareklo, češ zgodilo se je po naključju. Pa čeprav natanko vedo, kakšno pot so prehodili, da so uvideli, koliko zares veljajo naključja.

Trije prijatelji, Božidar Grabovac, Danilo Šnajder in Rajko Žličar, vsi diplomirani agronomi, so pred dnevi javno in na glas predstavili svojo novo pot. Imenovali so jo Verus - Verusvino. Še pred letom so bili vsi trije precej pomemben člen vinske kleti Jeruzalem Ormož. Božidar je bil desetletje vodja proizvodnje in je imel na skrbi skoraj 550 hektarov vinogradov, Danilo je bil tri leta glavni enolog kleti, Rajko, ki je bil pred leti prodajnik v Koželjevi hiši dobri vin, pa je v Ormožu vodil prodajo in skrbel za marketing. Zdaj pravijo, da bodo, predani družinski tradiciji in prijateljstvu, združili svoje znanje ter v okolju, ki odraža lastnosti enega najboljših vinorodnih okolišev na svetu, skrbno pridelovali svoja vina in tako z nami delili strast in ljubezen do narave, ki nam je podarila ta odličen sad, so čutno in samozavestno zapisali na odlično oblikovno pripravljeno grafično podobo. Šest vinskih sort, od polsladkega rumenega muškata, polsuhega renskega in suhih – šipona, sivega pinota in souvignona ter laškega rizlinga pozne trgatve, se že spogleduje z zahtevnim vinskim trgom. Česa drugega kot sreče in uspeha jim preprosto ne gre privoščiti.

Čestitke, z nekaj dnevno zamudo sicer, pa si zasluži »Chef« Igor Jagodic, vodja kuhinje v Grand hotelu Toplice z Bleda. Z nacionalno kuharsko ekipo so se na 24. tradicionalnem sejmu Intergastra v Stuttgartu odlično predstavili in v tekmovalnem programu osvojili srebrno medaljo. Igor Jagodic, ki je član nacionalne ekipe od leta 2006, že ima zlato medaljo z enakega tekmovanja pred dvema letoma ter bronasto, ki si jo je »prikuhal« v Luksemburgu na Expo-culinary world cup. Delovni portret je nastal na enem od uradnih kuharskih treningov in predstavitvi, ki se je zgodila v »njegovi« kuhinji v Toplicah. Igorjev kuharski kolega Danilo Kozar, glavni kuhar hotela Livada v Termah 3000, ki spadajo v dejavnost Turizem v Poslovni skupini Sava, je v kategoriji samostojni kuhar – posamično tekmovanje osvojil zlato medaljo. Upati gre, da Društvu kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki bedi nad kuharsko ekipo in se združuje v globalno mrežo kuharskih šefov WACS, tudi v prihodnje ne bo primanjkovalo sredstev za tovrstna tekmovanja in izobraževanja. Bravo naši.

Prestižno gastro-enološko odličje je zagotovo Michelinova zvezdica, ocena, ki restavracijo in kuhinjo umesti v tako zaželen in svetovno pomemben Michelinov vodič. Do sedaj se je s tem laskavim priznanjem kakovosti lahko pohvalil le kuharski mojster Andrej Kuhar, ki si je pred leti »michelinko« prisluži za svojo kuhinjo v Nemčiji. »Chef« Kuhar zdaj skrbi za kuhinjo v Vili Bled in svoje bogate izkušnje deli z mlajšimi. Drugi Slovenec, čeprav zamejec iz Krmina (Cormons), ki si je z delom, znanjem, zanosom in drugačnostjo v decembru pripel Michelinovo zvezdico, je Joško Sirk. Osteria del La Subida, po naše Pri Lovcu, je vsem s kulinariko obsedenim znana postojanka, ki kraljuje za vogalom Plešivega v Brdih. Družina Joška Sirka ima korenine v Višnjeviku, rojstni vasi rebule, njihova gostinska tradicija pa sega v leto 1960. Oni dan, ko je z motorjem, svojo drugo strastjo poleg lova, obiskal svojega kuharsko-lovskega tovariša v Kranju, je bil videti sproščen kot že dolgo ne. Pravi, da zvezdo in umestitev v vodič sprejema z veliko zadoščenja, ponosa in hkrati kot breme. Pripeljala bo zagotovo nove in še zahtevnejše goste in treba se bo še bolj potruditi, prvi samosvoj, vztrajen, a vedno zanimiv Joško Sirk.

Morda je prva prava napoved zaresne umestitve slovenske kulinarične zgodbe prav tako prestižni Jeunes Restaurateurs D´Europe (JRE), ki od predlani že uvršča štiri mlade gostince, od letos petega. V trikotniku Vipava-Nova Gorica-Goriška Brda se bo v prihodnjih dneh zgodilo prvo mednarodno srečanje predsednikov JRE, na katero je povabil slovenski predsednik Tomaž Kavčič – »Tomi Zemono«, gastro »freek«, ki je že pred leti našel svojo priložnost na tujem. Vsaj dvakrat je bil opažen na vsakoletnem kuharskem predavanju Alpe Adria Cooking v Vidmu (Udine), letos januarja pa je blestel še v Milanu na gastro-salonu Identita Golose – Sladokusje s prepoznavnostjo. Če verjamete ali ne, predstavil se je z odličnim predavanjem na temo »grisini«. Domači, po njegovo, s teranom in solnim cvetom. O družbi JRE in srečanju v prihodnje.

Danes, v petek, pa se bo pri Tomažu in Barbari Polenec v Launge baru Brioni zgodil Puro Party. V mesto prihaja vinski zvezdnik Movia – Aleš Kristančič predstavit svoje peneče se vino, ki ga na tujem sprejemajo z vse odličnejšimi ocenami. Te dni gre Alešu čestitati za njegov največji mednarodni met – uspeh. Na povabilo dvajsetih najvplivnejših svetovnih kritikov in piscev z Jancis Robinson iz Finacial Timesa na čelu ter drugih imenitnežev je Movia eden od dvanajstih povabljenih svetovnih vinarjev na prvo mednarodno srečanje Wine Creator (winecreator.net). Srečanje, ki ima že pred dogodkom svetovni odmev, se bo zgodilo na jugu Španije, v Rondi pri Malagi. Le prave »puro« zgodbe, z veliko vsebine in nič naključij. Naj uspe še našim smučarjem v Kranjski Gori.

     

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 12. avgust 2022 / 11:16

Pri oskrbi z vodo pomagajo gasilci

Zaradi dolgotrajne suše izdatnost vodnih zajetij na več območjih Gorenjske močno upada. Vode ponekod primanjkuje že za osnovno oskrbo. V primerih, ko zadostne količine vode niso zagotovljene, jo dovaž...

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 6. februar 2016 / 12:00

V domačem golu preveč ploščkov

V sredo so hokejisti Triglava in SIJ Acroni Jesenice v Ledeni dvorani Zlato polje odigrali tekmo državnega članskega prvenstva, ki se je končala z zmago slednjih.

Humor / sobota, 6. februar 2016 / 11:46

Človeška ribica bo mati

V začetku tedna je odjeknila novica – človeška ribica v Postojnski jami bo »rodila«. V pričakovanju jamskega naraščaja v političnih strankah že izbirajo imena.

Slovenija / sobota, 6. februar 2016 / 11:45

Nikoli več?

Na dan holokavsta 2016 (27. januar) smo se spet zaklinjali, da se takšna tragedija ne sme ponoviti. Nikoli več! »Never again!« Toda mar ni to, kar se širom po svetu dogaja z begunci, že blizu novega h...

Gospodarstvo / sobota, 6. februar 2016 / 11:44

Kmečki stroji odprli trgovino pri Svetem Duhu

Sveti Duh – Podjetje Prodajni center Kmečki stroji s sedežem pri Sveti Barbari je v ponedeljek pri Svetem Duhu pri Škofji Loki odprlo novo kmetijsko trgovino, v kateri prodajajo kmetijsko in gozdar...

Gospodarstvo / sobota, 6. februar 2016 / 11:43

Čas je za prijavo dobrot

Kranj – Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Mestna občina Ptuj bodo v sodelovanju s preostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi tudi letos maja na Ptuju pripravil...