Polenta

Dandanes je ime polenta postalo že sinonim za koruzno polento, čeprav poznamo tudi polento iz drugih vrst zdroba: pšenice, ajde, kostanja ...

Pa ostanimo tokrat kar pri koruzi in recimo, da je polenta klasična priloga iz koruznega zdroba, ki je bila včasih samostojna jed ali/in nadomestek za kruh. Pripravljamo jo, kot že rečeno, iz koruznega zdroba in glede na barvo zmletih koruznih zrn ločimo belo, rumeno in rdečo polento. Ločimo pa jo tudi na instantno in tisto pravo, bolj okusno. Med instantiranjem (toplotno obdelavo) koruznega zdroba se poleg vitaminov in mineralov izgubi tudi dobršni del arome, tako da od nje ne ostane veliko razen škroba. Se pa instant polenta hitro skuha, in če se nam mudi, smo lahko po nekaj minutah že siti. Klasične mere za pripravo koruzne polente so: 30 dag koruznega zdroba, dvainpolkrat toliko vode, kot je zdroba, in 5 dag masla ali bolj zdravega oljčnega olja. Pripravimo pa jo tako, da v vrelo sladko ali slano vodo ali mleko z maščobo med mešanjem zakuhamo koruzni zdrob in ga med občasnim mešanjem kuhamo petnajst minut. Opozoriti je treba, da je dobro vzeti čim višjo posodo z večplastnim dnom, da se nam ne zažge in da ne popackamo celega štedilnika. Polento postrežemo takoj, kar pa nam je ostane, jo zlijemo v model in ohladimo. Ohlajeno lahko nekaj dni hranimo v hladilniku in jo kadarkoli narežemo na rezine ter popečemo v ponvi. Slano polento ponavadi postrežemo kot prilogo ali pa prelito s kakršnokoli omako kot toplo predjed. Pripravljamo pa tudi sladko polento, katere okus lahko izboljšamo z raznimi dodatki in jo postrežemo kot sladico.

Popečena polenta s tartufi

Za 4 osebe potrebujemo: 15 dag koruznega zdroba, pol litra vode, 1 žlico oljčnega olja, 40 g belih ali črnih tartufov, ki jih lahko nadomestimo z eno žlico tartufate, 2 žlici masla, 1 dl mleka, 1 dl sladke smetane, 2 rumenjaka in 5 dag parmezana.

V posodi zavrite slano vodo z oljčnim oljem in vanjo vmešajte koruzni zdrob. Na zmerni temperaturi mešajte še 10 minut, dokler ne začne zmes odstopati od posode. Preložite v z oljčnim oljem namaščen podolgovat pekač, velik 15x30 centimetrov, poravnajte ter pustite, da se ohladi. Medtem v ponvi segrejte maslo. Ko se raztopi, dodajte polovico naribanih tartufov. Na maslu jih malo popražite, nato pa zalijte z mlekom in sladko smetano. Kuhajte, dokler omaka ne zavre, dodajte rumenjake, vse dobro premešajte in prelijte po popečenih rezinah polente. Povrhu tanko nastrgajte še preostale tartufe. Če omako pripravljate s tartufato, dajte vso v omako in je ni potrebno pražiti na maslu.

Popečena polenta s paradižnikom in parmezanom

Za 5 oseb potrebujemo: 7 dl mesne juhe ali vode, 17 dag koruznega zdroba, 2 žlici sesekljanega svežega žajblja, 1 žlico oljčnega olja, 2 paradižnika, 10 dag parmezana, sol in sveže mlet poper.

V posodi zavrite juho in vanjo vmešajte koruzni zdrob. Na zmerni temperaturi mešajte še 10 minut, dokler ne začne zmes odstopati od posode. Primešajte žajbelj, solite in popoprajte po okusu in preložite v z oljčnim oljem namaščen podolgovat pekač, velik 15x30 centimetrov, poravnajte ter pustite, da se ohladi. Ohlajeno polento narežite na 15 rezin in jih razprostrite po večjem pekaču. Na vsak kos polente položite rezino paradižnika, jo posolite, dodajte nastrgan parmezan in postavite za 15 minut v na 190 stopinj Celzija ogreto pečico, da zlato porjavi. Ponudite vroče s kislo smetano.

Kremozna bela polenta z gobami in gorgonzolo

Za 4 osebe potrebujemo: 15 dag belega koruznega zdroba, pol litra mleka, 1 žlico oljčnega olja, 1 dl sladke smetane, 20 dag poljubnih gob, 1 žličko sveže sesekljanega peteršilja, 15 dag gorgonzole, sol in sveže mlet poper.

Mleko zavrite skupaj s soljo in oljčnim oljem. Primešajte koruzni zdrob in med občasnim mešanjem kuhajte pol ure. Nazadnje polenti primešajte sladko smetano in jo porazdelite po krožnikih. Potresite jo s prepraženimi gobami, ki ste jih solili, popoprali in potresli s peteršiljem. Čez vse to naribajte gorgonzolo in takoj postrezite.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 23. december 2021 / 14:21

Po nesreči je bilo vozilo prazno

Lahovče – V petek nekaj pred polnočjo se je voznik osebnega vozila v Lahovčah zaletel v drevo. Kranjski policisti so ob prihodu na kraj nesreče našli poškodovano vozilo, voznika pa ni bilo nikjer....

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Teja Gregorin svetovna podprvakinja

Biatlonka Teja Gregorin je na svetovnem prvenstvu na 15-kilometrski preizkušnji zaostala le za Nemko Kati Wilhelm in se veselila prve slovenske članske medalje z velikih tekmovanj.

Kronika / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Na smučiščih več nadzora

Med zimskimi šolskimi počitnicami bo potekal poostren nadzor nad varnostjo na smučiščih. Dosledno bodo kaznovali tudi voznike motornih sani, ki bodo kršili uredbo o prepovedi vožnje v naravnem okolju.

Zanimivosti / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Pustna sprevoda že pripravljena

Šenčurski Godlarji bodo v nedeljo pripravili že devetnajsti pustni sprevod, dan prej pa bo skozi šest občin potoval pustni sprevod, ki ga pripravljajo Voklanci s prijatelji.

Kranj / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Selitev razveselila stranke

V Upravni enoti Kranj so te dni pripravili zaključno poročilo o delu v minulem letu.

Zanimivosti / sreda, 18. februar 2009 / 07:00

Rakava obolenja tudi zaradi debelosti

Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj je rak na Gorenjskem tako kot v Sloveniji za boleznimi obtočil drugi vodilni vzrok smrti.