Jedi brez mesa za postne dni (1)

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešek, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in jo svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, z muškatnim oreškom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako in melancani

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu. Sestavine za gorgonzolno omako: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom. Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v vodi – 10 minut. Zrezkom dodamo sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru. Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno omako.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, ½ l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati. Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še nekaj strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem in semeni

Sestavine: 2 žlici limoninega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, ga prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 25. oktober 2018 / 10:05

Bliža se začetek sezone v ciklokrosu

Kranj – Prihodnji mesec se bo začela letošnja sezona v ciklokrosu. V koledarju je šest dirk, od tega dve na Gorenjskem. V Škofjo Loko bodo tekmovalci v ciklokrosu prišli v nedeljo, 18. novembra, v...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / četrtek, 23. november 2017 / 18:58

Jubilejna Vinska pot rekordna

Razlog za zadovoljstvo imajo te dni tudi na Zavodu za turizem in kulturo Kranj, kjer so nadvse uspešno spravili pod streho že 10. Vinsko pot. V kranjskih rovih so v dveh koncih tedna gosti...

Razvedrilo / četrtek, 23. november 2017 / 18:55

Magija Svarunove noči

Medvode – Ko se začne dan vse hitreje umikati noči, v nosnice pa zareže vonj po jesenski megli, je v Klubu Jedro čas za Svarunovo noč. Ta ostaja edinstven glasbeni dogodek, ki obuja mistično atmosf...

Mularija / četrtek, 23. november 2017 / 18:54

Uglasbene pravljice

V sodelovanju med Mestno knjižnico Kranj in Glasbeno šolo Kranj je nastala glasbena pravljična urica, na kateri so konec oktobra v knjižnici z besedo in glasbo predstavili devet afriških pravljic.

Razvedrilo / četrtek, 23. november 2017 / 18:53

Narodnozabavna hit parada

Na Bledu je v soboto potekala tradicionalna Narodnozabavna hit parada. Glasbeni praznik v organizaciji Turizma Bled je privabil številne obiskovalce, predvsem iz nemško govorečih držav, ki so napol...

Kultura / četrtek, 23. november 2017 / 18:51

Pravljični svet Jelke Reichman

Zagotovo smo vsi odraščali ob ilustracijah Jelke Reichman, našo domišljijo so burile podobe Pikija Jakoba, Mačka Murija, Cepetavčka, Miškolina, Zmaja Direndaja, Šivilje s škarjicami. Jelka je ena najb...