Jedi brez mesa za postne dni (1)

Čebulna juha s piro

Sestavine: 2 čebuli, 2 žlici bio oljčnega olja, 10 dag bio pire, 1 l zelenjavne juhe Biotop, 8 dag sira, 2 žlici sladke smetane za kuhanje, sol, poper, muškatni orešek, drobnjak.

Priprava: Čebulo narežemo na tanke lističe in jo svetlo rumeno prepražimo na maščobi, zalijemo z juho, dodamo čez noč namočeno piro in kuhamo, da se pira zmehča. Kuhano juho začinimo s soljo, poprom, z muškatnim oreškom in malo sojine omake. Potresemo jo z naribanim sirom, sesekljanim drobnjakom in prilijemo še sladko smetano.

Sojini zrezki z gorgonzolno omako in melancani

Sestavine: 12 dag sojinih medaljonov, 30 dag melancanov, sol, poper, sojina omaka po potrebi, zeliščna zelenjavna začimba Biotop po okusu. Sestavine za gorgonzolno omako: 3 dag masla ali margarine, 2 dag gladke moke, 2 dl sladke smetane, sol, poper, 10 dag gorgonzole - sira, 1 dl zelenjavne juhe ali mleka.

Priprava omake: Maščobo raztopimo, dodamo moko, nekoliko prepražimo, zalijemo z mlekom, dodamo gorgonzolo in nazadnje še smetano. Omako dobro začinimo s soljo in poprom. Priprava sojinih zrezkov: Sojine zrezke namočimo, jih nekoliko prevremo v vodi – 10 minut. Zrezkom dodamo sojino omako in Biotop začimbo. Ohlajene previdno odcedimo in narahlo ožmemo. Zrezke na hitro opečemo v ponvi ali na žaru. Melancane narežemo na kolobarje, jih dobro začinimo in na hitro popečemo na žaru. Pečene zrezke naložimo na melancane ali obratno. Prelijemo jih s pripravljeno gorgonzolno omako.

Leča z rižem

Sestavine: 30 dag lečine mešanice z rižem, 4 dag sončničnega olja, 4 dag čebule, sol, poper, ½ l jušne osnove Biotop za zalivanje leče z rižem, zeliščna zelenjavna začimba po okusu.

Priprava: Na maščobi prepražimo čebulo, dodamo oprano lečo z rižem, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Pokrito dušimo do mehkega. Nato pa dodamo malo kupčkov masla in z vilicami premešamo riž. Riž ponudimo k sojinim zrezkom. Poleg ponudimo kislo zelje z ananasom v solati. Kislo zelje z ananasom: Če je kislo zelje prekislo, ga nekoliko operemo in prelijemo z bučnim oljem ter potresemo s svežim ananasom, lahko pa vzamemo tudi ananas iz konzerve, le da ga nekoliko operemo zaradi sladkobe. Na ananas damo še nekaj strokov sesekljanega česna.

Vanilijev parfe z bučnim oljem in semeni

Sestavine: 2 žlici limoninega ali vanilijevega sladoleda, 3 žlice bučnega olja, 2 pesti sesekljanih bučnih semen. Po želji še tolčena sladka smetana.

Priprava: V skodelico damo dobro ohlajen sladoled, ga prelijemo s sesekljanimi in prepraženimi bučnimi semeni, ki smo jih prelili z bučnim oljem in nekoliko prevreli. Še toplo postrežemo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sreda, 6. julij 2022 / 12:13

Vročinske tegobe

Nikoli ne puščajmo nikogar v vročini v parkiranem avtomobilu, niti za eno minuto. »Otroci so še posebej ogroženi, saj se njihovo telo segreje tri- do petkrat hitreje kot telo odraslih, nji...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sprejeli poročilo STC Stari vrh

Todraž - Matej Demšar, direktor Smučarsko turističnega centra Stari vrh, je na zadnji seji občinskega sveta Gorenja vas-Poljane drugič predstavil poročilo o poslovanju podjetja,...

Zanimivosti / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Sedemdeset let gasilstva na Trsteniku

Trstenik - Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Trstenik letos praznuje 70-letnico obstoja. Društvo so ustanovili šestega maja leta 1937. Prva seja je potekala pri Petru Zaplotniku,...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Šestnajsti rojstni dan

Pred šestnajstimi leti je sedanja generacija Slovenk in Slovencev uresničila večstoletni sen po neodvisni in samostojni državi. Slovenska osamosvojitev je bila enkratno dejanje, ki je jasno začrtal...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ptujske vedute ali "Ljubezen na prvi pogled"

OO NSi Žirovnica je v soboto, 16. junija, organiziral izlet na Ptuj. To ni prvič, da smo svoje člane in prijatelje popeljali po naši prelepi Sloveniji: ogledali smo si že Vipavsko dolino in Koroško...

Splošno / torek, 10. julij 2007 / 07:00

Ustvarjalne delavnice v knjižnici

V knjižnici Matije Čopa Žirovnica bodo tudi tokrat z ustvarjalnimi delavnicami skušali poskrbeti za aktivno preživljanje prostega časa med počitnicami. Delavnice bodo potekale v naslednjih termin...