Mamina goveja juhica

Skuhati dobro domačo govejo juho je prava umetnost. Nekaj namigov o tem, kaj je potrebno, da bo v nedeljo res dišalo iz lonca, smo poiskali pri Društvu Gurman.

Potrebujemo: 900 g govedine, 250 g rahlih kosti, 50 g govejih jeter, 120 g jušne zelenjave (1-2 korenčka, košček peteršiljeve korenine in košček zelene), pol manjšega paradižnika, 1 majhen por, 30 g čebule, sol, 10 zrn črnega popra, pol lovorovega lista, 2 klinčka, muškatni cvet, muškatni orešek, 1 majhen šopek peteršilja, 1 vejica peteršilja, 1 vejica timijana, 1 vejica zelene, nekaj suhih čebulnih lupin.

Predpriprava: meso in kosti temeljito operemo pod tekočo hladno vodo. Zelenjavo očistimo; pri poru uporabimo samo beli del.

Priprava: v 3 litrih hladne vode pristavimo meso in kosti, ki jih čim hitreje zavremo. Ko tekočina zavre, temperaturo zmanjšamo, da juha komaj vidno vre. S površine s penovko ali z manjšim žičnatim cedilom pobiramo pene.

Ko pen ni več, lonec pokrijemo(pustimo le majhno špranjo), vsebino pa počasi kuhljamo 90-120 minut.Čebulo po prerezani strani popečemo na štedilnikovi plošči ali na suho v manjši ponvi, nato pa jo pretaknemo z lovorovim listom in s klinčkoma. V lonec dodamo vse druge sestavine, razen majhnega šopka peteršilja in soli. Napol pokrito počasi kuhljamo še 60-90 minut. Desetminut pred koncem kuhanja juho posolimo. Juho nazadnje po potrebi dosolimo, nato pa jo pustimo stati 10 minut, da se umiri in zbistri. Nazadnje joprecedimo skozi gosto žičnato cedilo in po potrebi razmastimo. Šopek peteršilja drobno sesekljamo.

Nasveti: Za dobro juho je najboljše volovsko meso, slabše je kravje, junčje pa je povsem neprimerno. Najboljši deli so vrat, bočnik, prsi ali prsni vršiček, rebra, flam in/ali rep.Če med kuhanjem povre preveč tekočine, juho zalijemo z vrelo vodo. Če prilijemo hladno, postane motna. Maščobo s površine odstranimo s papirnato kuhinjsko brisačo ali papirnato servieto. Če juho kuhamo brez pokrovke, postane meso trše in žilavo, hkrati pa izhlapi kar nekaj aromatičnih snovi.Kadar pristavimo meso v hladni vodi, dobimo odlično juho. Če nam je več do dobre kuhane govedine, vložimo meso v vrelo vodo.

Kadar goveji juhi dodamo preveč zelenjave, kar je pri pripravi pogosta napaka, izgubimo značilen okus dobre mesne juhe! Na enak način juho pokvarimo, če zelenjavo v njej kuhamo predolgo oziroma od vsega začetka!

Če se goveja juha kuha pri visoki temperaturi in vidno vre, se tekočina skali, meso pa postane trdo in žilavo! Muškatni orešček, muškatni cvet in lovorov list so izrazite začimbe, ki jih jedem dodajamo varčno! Jušnega vložka oziroma jušne zakuhe nikoli ne kuhamo neposredno v juhi, ki jo bomo ponudili. Predhodno jih skuhamo v soljeni vodi, še bolje v delu goveje juhe, oplaknemo pod tekočo mlačno vodo (razen cmočkov) in tik pred serviranjem vložimo v jušnik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / sreda, 23. junij 2010 / 07:00

Na kratko

Citroën Slovenija: Citroënov slovenski uvoznik je obsežno prenovil svojo spletno stran, ki je po novem oblikovno in vsebinsko usklajena s podobo strani matične tovarne. Poleg pod...

Objavljeno na isti dan


Tržič / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Zaprta cesta pri Podljubelju

Tržič - Ta teden so začeli obnavljati vodovod Črni gozd na odseku Podljubelj–vodni zbiralnik Ibelc. Občina Tržič obvešča prebivalce, da je zato od 3. septembra popolna zapora na...

Tržič / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Tradicija čevljarjev ostaja

Tržičani pripravljajo letos že 41. Šuštarsko nedeljo. V petek bodo odprli razstavo tržiških čevljarjev, po dolgih letih pa bodo spet uprizorili "frejšpreh`ngo".

Slovenija / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Ljubitelji starih vozil

Na 6. vseslovenskem srečanju lastnikov starodobnih vozil se je zbralo več kot dvesto voznikov iz vse Slovenije.

Zanimivosti / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Srečanje nekdanjih učencev obrtne šole

Mekinje - V uršulinskem samostanu v Mekinjah so se v soboto na tradicionalnem vsakoletnem srečanju že dvajsetič zapored dobili učenci nekdanje frizerske šole, ki je v letih od 19...

Slovenija / četrtek, 4. september 2008 / 07:00

Začel se je islamski post

Ljubljana - Za muslimane po svetu in tudi v Sloveniji se je v ponedeljek, 1. septembra, začel islamski mesec posta ramazan, ki bo z ramazanskim bajramom (praznikom) končan 30. se...