Nova tematska interpretacijska pot je poimenovana Prisluhni reki Savi in poteka od Šobca do Fuksove brvi.

Nova tematska pot ob reki Savi

V četrtek, 14. maja, bo odprta nova tematska interpretacijska pot vzdolž reke Save. Pot je dolga nekaj več kot pet kilometrov, urejena po kolovozih in ozkih ribiških poteh ob reki.

Radovljica – Občina Radovljica je v letošnjem letu zaključila projekt ureditve tematske interpretacijske poti vzdolž reke Save. Pot je poimenovana Prisluhni reki Savi in poteka od Šobca do Fuksove brvi. Urejena je po kolovozih in ozkih ribiških poteh ob reki v dolžini 5,3 kilometra. Zaradi množice manjših izvirov ob Savi je pot ponekod mokra. Prehodimo jo lahko v uri in pol. Ob poti so predstavljene značilnosti in zanimivosti v prostoru, vezane na reko Savo: živali in posebej ribe, porečje, prodišče, pretok, balvani, lehnjakov izvir in mokrišče. Ob Savi namreč lahko, kot piše v zgibanki, ki jo je ob tej priložnosti izdala Občina Radovljica, opazimo večino divjih živali, ki so prisotne v naravnem okolju širšega območja: vodne ptice (race, sive čaplje, kormorani), jelene, srne, jazbece, lisice, kune, podlasico ... občasno področje prečijo tudi ris, divji prašič in medved.

Nad potjo je izvir (potočni slap), katerega voda tvori lehnjak, to je porozna, luknjičava kamnina, tako značilna za naše kraje. Zgibanka opozori tudi na vodomerno postajo Sava Radovljica, ki je med najstarejšimi v Sloveniji, saj deluje že od leta 1896.

Reka Sava ima pri Radovljici kombiniran snežno-dežni režim. Pomladi, ko se topi sneg v gorah, priteče v Savo več vode in jeseni, ko je največ dežja, se ponovno poveča pretok reke. V poletnih in zimskih mesecih je vode manj.

Za ureditev poti je Občina Radovljica namenila približno 23 tisoč evrov, od tega 50 odstotkov upravičenih stroškov sofinancira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja. Dokumentacijo za projekt je pripravilo podjetje Delavnica z Vrhnike. Opremo poti je v sodelovanju z Delavnico in podjetjem Zarica iz Kranja izdelal samostojni podjetnik Joško Lukan z Lancovega. Pri projektu so sodelovali še Turizem Radovljica, Zavod za varstvo narave in Ribiška družina Radovljica, ki bo pot tudi upravljala.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / četrtek, 14. april 2016 / 14:22

Žur na sejmu

Spomladanski kmetijski sejem v Komendi, ki je potekal pretekli konec tedna, je v dobršni meri zaznamoval tudi spremljevalni zabavni program, ki je zadovoljil vse ljubitelje domače glasbe.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 25. junij 2020 / 23:59

Divji petelin vse bolj ogrožen

V Lovski družini Jezersko ob popisu rastišč velikega divjega petelina ugotavljajo, da je ta vse bolj ogrožen. Med popisom so opazili le osem petelinov in štiri kure, samo na eni lokaciji je stanje še...

Razvedrilo / četrtek, 25. junij 2020 / 23:59

Ko ves teden praznuješ ...

Tanja Nežmah Dolinšek se je rodila 16. junija 1970. Abrahama je srečala prejšnji teden in lahko bi rekli, da je petdeseti rojstni dan praznovala ves teden.

Nasveti / četrtek, 25. junij 2020 / 23:54

Ujemimo še zadnji bezeg

Kokosova moka se izkaže kot odličen dodatek tako v pecivih kot piškotih. Ujemimo še zadnji bezeg in specimo pecivo z bezgom in kokosom ter preproste kokosove piškote.

Zanimivosti / četrtek, 25. junij 2020 / 23:53

Rekordna akcija Prijatelj Ratitovca

Ratitovec – Planinsko društvo (PD) za Selško dolino Železniki je minulo soboto na tradicionalnem, že tridesetem srečanju udeležencev rekreativne akcije Prijatelj Ratitovca podelilo priznanja najbol...

Zanimivosti / četrtek, 25. junij 2020 / 23:41

Park bo čuval cvetlični kuža

Potem ko so zaradi epidemije ostali brez največjega dogodka – spomladanske razstave cvetja, v Arboretumu leto skušajo rešiti z drugimi zanimivostmi. Zraven vhoda že raste kar osem metrov visoka skulpt...