Letalci si želijo čimprejšnji zasuk in posodobitev letališke steze. (Foto: Tina Dokl)

Sklad ne zamenja zemljišča na letališču

Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov ne zamenja z občino zemljišča na letališču Lesce, po spremembi namembnosti zemljišča pa ji je pripravljen podeliti stavbno pravico.

Predsednik upravnega odbora ALC-ja Jakob Demšar je napovedal, da bodo po posodobitvi letališke steze prenovili letališki red, pri tem pa bodo temeljito preučili vse predloge za zmanjšanje hrupa.

Radovljica - Radovljiška občina mora do jeseni, ko bo zgrajena avtocesta od Vrbe do Peračice, zasukati vzletno pristajalno stezo na letališču Lesce. Projekt, ki vključuje tudi asfaltiranje 1.150 metrov steze, bi že uresničevala, če bi od sklada kmetijskih zemljišč in gozdov pridobila manjkajoča zemljišča, vendar ji to doslej ni uspelo. Ob koncu lanskega leta je skladu predlagala tudi zamenjavo zemljišč na območju letališča in mu v zameno za 2,66 hektarja kmetijskega zemljišča ponudila 2,58 hektarja zemljišča, od tega dve tretjini stavbnega in tretjino kmetijskega z dvonamensko rabo. Sklad na zamenjavo ne pristane, občini pa je pripravljen za odškodnino podeliti na zemljišču stavbno pravico za trideset let (in možnostjo podaljšanja). Po neuradnih občinskih ocenah bi odškodnina predstavljala od 50 do 80 odstotkov tržne vrednosti zemljišča, ki znaša najmanj sto evrov za kvadratni meter. "Občina za zemljišče ni dobila denarja od Darsa niti ga nima v proračunu," je na novinarski konferenci o novostih pri postopkih za posodobitev letališke steze dejal župan Janko S. Stušek in dodal, da bi pogodbo s skladom lahko sklenili šele potem, ko bi s spremembo prostorskih dokumentov zemljišče spremenili v stavbno. Postopek za spremembo so že začeli, občinski svet je osnutek odloka že podprl, vendar ga bodo lahko končali šele do poletja.

Da bi v občini čimprej pridobili manjkajoče zemljišče, so 20. februarja zaprosili še kmetijsko ministrstvo, da predlaga vladi sprejetje sklepa, po katerem bi zemljišče na podlagi zakona o stvarnem premoženju države brezplačno prenesli na občino. Naročili pa so tudi spremembo projekta za posodobitev steze, po katerem bi najprej na občinskih zemljiščih uredili od 600 do 700 metrov steze, po spremembi prostorskih dokumentov in pridobitvi preostalega zemljišča pa še drugi del. Kot je ob tem dejal Dejan Vujič iz Aerokluba ALC-ja, bi krajša steza omogočila le okrnjeno in začasno dejavnost letalcev, na daljši stezi pa bi za vleko jadralnih letal lahko uporabili tudi manj zmogljiva in tišja letala.

 

Predstavniki Društva gibanja proti širitvi in hrupu letališča Lesce, ALC-ja, aerokluba in občine so se ob koncu januarja dogovorili za ustanovitev skupine, ki naj bi uskladila stališča o posodobitvi in nadaljnjem razvoju letališča. Župan je komisijo že imenoval, v njeno delo pa je vključil tudi predstavnika Liste za zaščito Lesc, ki je neformalno združenje zainteresiranih gospodarskih uporabnikov letališča. Komisija se je 19. februarja prvič sestala in je za predsednika imenovala Marjana Mertlja iz društva, predlog ukrepov oz. rešitev pa naj bi pripravila v dveh mesecih.

Kot je povedal direktor občinske uprave Boris Marčetič, napreduje tudi dogovarjanje z družino Vovk, ki se mora iz bližine letališča preseliti na drugo lokacijo. Na sestanku z Vovkovimi in arhitektom so se dogovorili za nekatere dopolnitve projekta za nadomestno gradnjo. Upoštevali so tudi njihov predlog, da arhitekt na stroške občine opravi revizijo projektne dokumentacije. Pogodbo o medsebojnih razmerjih naj bi predvidoma uskladili v začetku marca, takoj zatem pa bi že lahko začeli z gradnjo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / četrtek, 23. julij 2020 / 10:30

Znova za naslove prvakov

Minulo soboto je na Pokljuki potekalo državno kolesarsko prvenstvo v kriteriju.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 20. julij 2012 / 07:00

Kronika tedna

Niso ga videli izsiljevati Ljubljanski okrožni sodniki se ukvarjajo z ugotavljanjem v zvezi z domnevnim izsiljevanjem, ki sta ga obtožena nekdanji hokejist Ignac Kavec...

Zanimivosti / petek, 20. julij 2012 / 07:00

Evropska poslanka o mladih in podjetništvu

Jesenice - Prejšnji petek so na pobudo evropske poslanke Zofije Mazej Kukovič na Jesenicah pripravili okroglo mizo na temo Mladi in podjetništvo v Evropi. Udeležencem se je preds...

Gospodarstvo / petek, 20. julij 2012 / 07:00

Izbrana izvajalca analiz medu

Vzorce medu za interno kontrolo in ocenjevanje medu je treba posredovati čim prej.

Prosti čas / petek, 20. julij 2012 / 07:00

Vse se je začelo s kasetnikom ...

Tudi Kranj se zadnja leta v poletnih mesecih predaja festivalom in se prebuja iz rahlega umetniškega spanca. Začne se maja s tednom mladih, sledi multikulturni Festival Carniola, prvi konec tedna...

Kronika / petek, 20. julij 2012 / 07:00

Podjetnika opeharil preko spleta

Kranjsko sodišče je na pogojno zaporno kazen obsodilo 39-letnega Britanca, ker je leta 2003 prek spleta ogoljufal podjetnika iz okolice Lesc.