Tina Di Batista trenutno pleza v Chamonixu. (Foto: Tanja Grmovšek)

Na Aljasko iz Chamonixa

Letošnji cilj alpinistke Tine Di Batista iz Reteč je Aljaska, kamor gre aprila. Po prihodu domov se bo posvetila skalnemu plezanju.

Kakšno leto 2007 v plezalnem smislu je za vami?

»Leto 2007 se je januarja začelo z odličnim zimskim vzponom v znameniti severni steni Druja, nad Chamonixom. Žal smo imeli tam nesrečo. Soplezalec je padel in se poškodoval, tako da ga je moral iz stene rešiti helikopter. Na srečo je z njim sedaj vse v redu, tudi že pleza, vendar me je nesreča kar močno pretresla, tako da se do poletja nisem več lotevala zahtevnejših ciljev. Poleti sem opravila nekaj vzponov doma in v Dolomitih: v južni steni Marmolade. Del poletja sem namenila tudi gorskemu vodništvu, ki mi, poleg zaposlitve v športni enoti Policije, pomeni dodaten vir zaslužka.«

Trenutno znova plezate v Chamonixu v Franciji?

»V Chamonixu bom skupaj dober mesec in pol. Posvečam se kombiniranemu plezaju (led in sneg), kar je odlična priprava za aprilsko odpravo na Aljasko. Vmes sem se vrnila v Slovenijo, saj sem 15. februarja v Cankarjevem domu v okviru gorniškega festivala imela predavanje o moji plezalni poti. Sicer pa sem v Chamonixu s fantom Tomažem Jakofčičem, ki bo tudi soplezalec na Aljaski.«

 

Aljaska bo torej vaš letošnji cilj?

»Na Aljasko gremo aprila, potem pa se bom posvetila še skalnemu plezanju.V preteklih letih sem se udeleževala tudi tekem v lednem plezanju, vendar se je nivo v svetovnem pokalu zelo zvišal in bi se morala celo leto trdo pripravljati samo na to disciplino, ki pa mi niti slučajno ne pomeni toliko kot alpinizem. Tekme s samim alpinizmom nimajo nič več skupnega, saj v glavnem potekajo na umetnih strukturah. Rada pa bi se udeležila še kakšne tekme v Sloveniji, bolj zaradi zabave in druženja, vendar mi letos to najverjetneje časovno ne bo uspelo.«

 

Plezate dolge smeri. Ženske ponavadi bolj zebe. Kako je pri stopinjah pod lediščem nekaj dni preživeti v steni?

»Danes so obleke že tako dobro in toplo narejene, da je veliko lažje ohranjati toploto, vendar me vseeno dostikrat tudi zebe, ponavadi bolj kot moške soplezace. To pa hitro pozabiš, v spominu ostanejo največkrat samo lepi trenutki in tako se potem znova odločim in grem plezat v mraz, ki sem se ga nekako navadila in to sprejemam kot "del igre".«

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 20. maj 2023 / 10:20

Pravljična hudoba v realnem svetu

Ste brali ali poslušali pravljici Volk in sedem kozličkov in Rdeča kapica? Obe prikazujeta volka kot hudobno, pretkano žival. Nekaj podobe živalske hudobe ohranja volk tudi v realnem svetu...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 15. oktober 2021 / 20:23

Nagrajene tudi gorenjske inovacije

Gospodarska zbornica Slovenije je v torek podelila nagrade za najboljše inovacije. Med nagrajenci so tudi ekipe gorenjskih podjetij.

Preddvor / petek, 15. oktober 2021 / 16:50

Z oktobrom novi koncesionar

Preddvor – Upravljanje daljinskega sistema v Preddvoru je z oktobrom prevzela družba Ekoenergo iz Ljubljane, ki je hčerinska družba mednarodnega energetskega podjetja Interenergo z dolgoletnimi izk...

Kronika / petek, 15. oktober 2021 / 16:49

Nasilen do partnerke

Škofja Loka – Škofjeloški policisti so ta teden obravnavali prijavo nasilja moškega nad žensko. Ugotovili so, da jo je v vinjenem stanju udaril. Proti kršitelju poteka prekrškovni postopek zaradi n...

Slovenija / petek, 15. oktober 2021 / 16:48

Opozicija napoveduje interpelacijo zoper Hojsa

Stranke koalicije KUL LMŠ, SD, Levica in SAB so v torek napovedale vložitev vnovične interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, ki mu med drugim očitajo odgovornost za ustvarjanje izredni...

GG Plus / petek, 15. oktober 2021 / 16:45

Iz lonca največkrat dišala juha

Na dvorcu Visoko se v zadnjem obdobju trudijo z oživljanjem tradicionalne lokalne kulinarike. O tem, kaj se je v preteklosti kuhalo na Visokem, pa zagotovo največ ve Pavle Hafner, saj je že njegov oče...